Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Marti, 25 iulie 2006
Stirile TVA aici
  • Compania Aeriana Wizz Air a confirmat contractul cu Aeroportul Arad

Compania Wizz Air a semnat contractul pentru cursele low costDin 2007 aradenii vor putea pleca cu avionul spre Milano
Din 15 ianuarie 2007, aradenii vor putea calatori cu avionul de pe Aeroportul Arad spre destinatia Milano Bergamo. 
Ieri, in sala 70 a Palatului Administrativ Compania Aeriana low-cost Wizz Air a confirmat oficial, in cadrul unei conferinte de presa, faptul ca se pregateste pentru lansarea cursei Arad-Milano Bergarno. 
Vanzarea biletelor pentru zborurile care vor fi operationale incepand din 2007 a inceput deja de o luna, iar saptamana trecuta compania a inaugurat primul sau zbor in Romania, pe ruta Targu Mures -Budapesta.
In 2007, operatiunile in Arad se vor extinde
"Am facut primul pas in Romania, lansand, acum o saptamana, zborul din Targu Mures si pot sa spun ca rezultatele sunt foarte incurajatoare. Aceasta initiativa, impreuna cu lansarile realizate pe alte piete demonstreaza ca ne respectam intr'adevar sloganul - "Now we can al fly". Prin oferirea unor preturi scazute si a unor destinatii noi, vom asigura locuitorilor din Arad si din regiune libertatea deplina de a zbura. De asemenea, cursele noastre vor aduce mii de turisti, oportunitati noi de afaceri si un important plus economiei locale. Prefiguram extinderea operatiunilor din Arad in 2007" a declarat reprezentantul Wizz Air, Josef Varadi.
Reprezentantul companiei a mai declarat ca expansiunea Wizz Air in Romania completeaza dezvoltarea regionala puternica a companiei si pozitionarea acesteia drept linia aeriana low-cost preferata din Europa Centrala si de Est. 
Pentru a facilita atingerea planurilor viitoare de dezvoltare ale companiei si pentru a veni in intampinarea cresterii cererii pentru transportul aerian din regiune, Wizz Air a semnat recent un contract care prevede extinderea flotei companiei, compusa din aeronave A320 cu 180 de locuri, cu inca 20 de aeronave noi de acelasi tip. 
Astfel, Wizz Air va continua sa opereze una dintre cele mai noi si mai moderne flote din lume. 
Pana in 2012, flota Wizz Air ar putea ajunge la 53 de aeronave.
O cursa pentru Croatia - necesara
Dan Balacel, directorul general al Aeroportului Arad a punctat importanta incheierea acestui contract: "Consider ca lansarea cursei Wizz Air pe Aeroportul Arad este una dintre cele mai importante evenimente pentru comunitatea locala. In curand oamenii vor avea posibilitatea sa testeze cu adevarat experienta unui zbor low-cost de o calitate superioara, care le va imbunatati semnificativ mobilitatea. Sunt sigur ca va fi o initiativa de succes, care va determina Wizz Air sa introduca mai multe destinatii in Arad."
Comandantul Aeroportului Arad - Dan Balacel considera necesara si o cursa spre CroatiaLa conferinta au mai fost prezenti si subprefectul Levente Horvath si vicepresedintele Consiliului Judetean Gavril Buza. 
Cei doi edili s-au declarat foarte multumiti de contractul semnat de compania aeriana Wizz Air si Aeroportul Arad. 
"Vreau sa multumesc companiei Wizz Air ca a ales Aradul. Pentru Arad este foarte important sa aiba cat mai multe curse de pe acest aeroport, care din punct de vedere tehnic este al doilea din tara. Cred ca existenta unui aeroport regional este un vis indepartat, care nu se va putea realiza mai repede de cativa ani. Ar trebui sa ne inspiram de la Aeroportul Targu Mures. Vreau sa propun companiei sa infiinteze o cursa pentru Croatia deoarece foarte multi dintre aradeni aleg in vacanta sejururi in Croatia", a spus subprefectul Levente Horvath.
Wizz Air - 70 de curse catre 40 de orase europene 
La randul sau, viceprimarul Gavril Buza a declarat: 
"Consiliul Judetean poarta o munca titanica pentru a aduce pe Aeroportul Arad cat mai multe companii aeriene. Avem un Cargo nefolosit la capacitatea lui adevarata. Astfel ca nu vom inceta nici o secunda sa promovam la maxim aceste locatii. Consider ca aceasta companie va face treaba buna pentru Arad si ca in urma acesteia vor mai veni si altele, nu neaparat de zbor pentru pasageri."
In afara de ruta Arad -Milano Bergamo, compania aeriana a lansat alte 7 zboruri noi din Romania, operational incepand din ianuarie 2007. 
In total compania va oferi noua rute, de pe trei aeroporturi nationale (Bucuresti, Baneasa, Arad si Targu Mures) catre sase destinatii europene (Barcelona, Roma, Milano, Londra, Dortmund si Budapesta.
In prezent Wizz Air ofera 70 de curse, catre 40 de orase europene. 
Reteaua de destinatii este permanent extinsa, oferind astfel o modalitate de transport low-cost fara concurenta catre si dinspre Europa Centrala si de Est.

Nadia Bodran - Informatia Aradului

  • Scheele vine la Arad

Jonathan Scheele doreste sa onoreze invitatia rectorului Lizica Mihut de vizitare a UAV AradJONATHAN SCHEELE A FOST INVITAT DE UNIVERSITATEA "AUREL VLAICU" LA ARAD
Seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania, Jonathan Scheele, va fi oaspetele Universitatii "Aurel Vlaicu"
Participant la Simpozionul international "Universitatea si economia – parteneri in educatie si formare", care s-a desfasurat la Cluj Napoca, Jonathan Scheele a sustinut o conferinta cu tema: "Parteneriatul dintre universitati si sectorul privat: de ce este important si care sunt provocarile?", ocazie cu care a subliniat faptul ca, in conditiile actuale, o universitate nu are nici un viitor fara relationarea cu mediul economic.
Universitatea "Aurel Vlaicu" a fost reprezentata la Cluj Napoca de prof. univ. dr. Lizica Mihut, Rectorul Universitatii si de conf. univ. dr. Florea Lucaci, care au sustinut lucrarea cu tema: "Cadrul European al Calificarilor si piata muncii – pledoarie pentru strategii comune".
"Universitatea noastra face exact politica Uniunii Europene. La Cluj, unde s-au intalnit liderii de opinie din invatamantul romanesc, fosti, actuali si viitori ministri, a fost o buna ocazie de a prezenta intr-un material sintetic, de inalta tinuta stiintifica, atat aspecte teoretice ale domeniului cat, mai ales, experienta proprie a universitatii de stat aradene care a inteles ca fara un parteneriat real cu mediul de afaceri si fara o racordare la normele si principiile europene in domeniu, inclusiv la Cadrul European al Calificarilor, nu exista viitor pentru o universitate" – a precizat rectorul Lizica Mihut.
Participarea micii delegatii aradene la importanta conferinta de la Cluj, care a fost onorata de prezenta unor inalte personalitati din cadrul Ministerului Educatiei si Cercetarii, Agentiei Nationale pentru Calificarile din Invatamantul Superior si Parteneriat cu Mediul Economic si Social (ACPART), Universitatii din Rouen si Universitatii "Pierre si Marie Curie" (Franta), alaturi de universitati de prestigiu din tara, a fost primita extrem de favorabil. Prof. univ. dr. Lizica Mihut, Rectorul Universitatii, a fost moderatorul Sesiunii plenare care s-a desfasurat sub genericul: "Strategii si procese in invatamantul superior european" si a fost unul dintre raportorii care au sustinut concluziile simpozionului.
"La Arad nici un politician nu acorda importanta speciala invatamantului superior. Nici unul nu gandeste universitatea ca un motor, un lider regional. De exemplu, primarul Clujului, Emil Boc, spunea ca Clujul este puternic fiindca are universitati puternice. Este vorba, desigur, si despre relatia universitatii cu administratia locala, cu mediul economic. Universitatea noastra si-a crescut de sase ori numarul de studenti tocmai pentru ca si-a facut o strategie legata de mediul economic" – a subliniat doamna rector.

Andrei Ando - Observator

  • Puncte de prim ajutor in centru si telefoane de la medicii de familie

In timpul caniculei si cabinetele medicale se confrunta cu problemeAutoritatile incearca sa contracareze efectele caniculei
Autoritatile locale vor instala puncte de distributie a apei pentru aradenii care tree prin centrul municipiului in aceste zile toride. 
Conducerea Ministrului Sanatatii a solicitat ieri Directiilor de Sanatate Publica judetene sa colaboreze cu primariile oraselor pentru amenajarea de corturi si puncte de acordare a asistentei medicale si distribuire de apa potabila.
De asemenea, au fost alertate unitatile de primiri urgente fiind suplimentat numarul de medici, asistenti medicali si ambulantieri, gata sa intervina acolo unde va fi necesar. 
Stocurile de medicamente din aparatele de urgenta au fost inventariate si suplimentate cu solutii perfuzabile, coniform recomandarilor sosite de la Bucuresti.
La randul lor, medicii de familie trebuie sa contacteze persoanele din listele cu pacienti, pe care le stiu suferind de afectiuni cronice, in special cardiace si respiratorii, pentru a verifica starea lor de sanatate si pentru a le efectua, acolo unde este necesar, un consult medical.
Oficialii considera ca populatia trebuie sa inteleaga situatia si sa apeleze la serviciul de ambulanta doar atunci cand este necesar pentru a nu bloca liniile telefonice si a ingreuna astfel activitatea. 
De asemenea, in aceasta perioada, pentru protejarea starii de sanatate, populatia trebuie sa respecte recomandarile medicilor. 
Este necesar ca in aceste zile persoanefe varstnice, copiii si bolnavii cu afectiuni cronice, in special cardiace si respiratorii, sa evite deplasarilc in spatiu liber si sa evite frecventarea locurilor aglomerate care creeaza premisele decompensarii acestora in conditii de temperaturi ridicate.

Cristian Videscu - Agenda zilei

  • Trupul primei victime din Romania nu poate fi repatriat

Suzana Lehoczki a devenit prima victima colaterala a razboiului din IsraelO aradeanca a devenit victima colaterala a razboiului din Israel dupa ce a murit de inima, la Haifa, nemaisuportand sirul lung de bombardamente. Cu o zi inainte de a muri, femeia a fost sfatuita de sotul ei sa dea un telefon la Ambasada Romaniei din Israel si sa-i roage sa faca tot posibilul pentru a o ajuta sa revina in tara.
Din pacate, dupa ce a povestit familiei, ingrozita, ca la Haifa au fost bombardate rafinaria si gara si ca au murit foarte multi oameni, aradencei i-a cedat inima.
Alti romani, reveniti in tara, au povestit pentru Libertatea clipele de groza pe care le-au trait. 
La fel cu cei surprinsi de razboi in Liban, credeau ca nu vor mai scapa cu viata.
Susana Lehoczki, din orasul aradean Nadlac, a plecat in urma cu doi ani in Israel, in baza unui contract de munca incheiat cu o agentie de plasare a fortei de munca in strainatate. 
Femeia de 52 de ani a lasat acasa un sot si doi copii si a ajuns in orasul israelian Haifa, unde a fost repartizata sa ingrijeasca o familie de batrani bolnavi.
Potrivit celor declarate de sotul victimei, Ioan Lehoczki, cu o zi inainte de a-si gasi sfarsitul, Susana Lehoczki i-a telefonat, in timpul convorbirii manifestand o agitatie iesita din comun. 
"Era agitata si spunea ca-i e frica. Dupa fiecare bombardament avea o senzatie de sufocare. Cred ca groaza a ucis-o. A murit dupa o zi in care a vazut pe fereastra sapte bombardamente. Faptul ca au gasit-o moarta, dimineata, i-a facut pe cei pe care ii ingrijea sa creada ca ce-l de-al optulea bombardament i-a fost fatal", a declarat sotul femeii.
Acesta a mai adaugat ca Susana a fost gasita, fara suflare, de o prietena romanca, iar ca pe certificatul de constatare al decesului apare mentiunea "stop cardio-respirator in urma unui infarct miocardic". 
Barbatul a mai spus ca e mai mult ca sigur ca sotia a  decedat de frica, mai ales ca nu era in evidenta medicilor cu vreo afectiune cronica sau cu boli de inima.
Consulul general al Romaniei la Tel Aviv, Anton Diaconeasa, a a-nuntat telefonic familia din Nadlac despre tragedie, mentionand ca trupul neinsufletit al femeii va fi trimis in tara imediat dupa ce orasul Haifa nu va mai fi considerat o "zona calda". 
In acest moment, nici o masina a pompelor funebre nu se poate deplasa pana la morga spitalului pentru a prelua cadavrul si a-l transporta la Tel Aviv. 
Cand se va putea, din Tel Aviv va fi imbarcat pe o aeronava si transportat la Bucuresti, si, de aici la Nadlac.
Susana Lehoczki a luat hotararea sa munceasca in strainatate dupa o serie de nemultumiri cauzate de locul de munca pe care il avea in orasul aradean Nadlac. 
Aceasta era angajata a unei agentii Loto, insa avea un salariu de mizerie, fiind platita in raport de incasari.
Razboiul din Israel, trait de romanii surprinsi acolo la declansarea conflictului cu Libanul
Imaginile au fost surprinse de Dana C., din Galati, in timpul "vacantei" petrecute pana sambata in nordul Israelului. 
Fata, impreuna cu rudele pe care nu le mai vazuse de trei ani, a fugit din orasul Carmiel, din calea rachetelor, in sudul tarii, in Natanya. 
De aici, Dana a luat avionul catre Romania. 
Fratele ei insa a ramas in Israel, intrucat odata cu inceperea conflictului, a fost recrutat.

Ziarul "Libertatea"

  • Targul de fete, intre traditie si afacere

Numarul participantilor de la Targul de fete de pe Muntele Gaina a scazutParticipantii acuza organizarea deficitara. Traditionalul "Targ de fete" de pe Muntele Gaina, desfasurat sambata si duminica, i-a adunat din nou pe aradeni, bihoreni, hunedoreni si nu numai, care au venit la locul de desfasurare a manifestarilor pentru a fi alaturi de gazdele din judetul Alba.
Cei mai curajosi au urcat pe munte inca de sambata, iar noaptea si-au petrecut-o prin corturi, asta in conditiile in care nu au fost atrasi de petrecerile care i-au facut pe multi sa renunte la a mai dormi. 
Desi participantii cu care am reusit sa stam de vorba ne-au declarat la unison ca s-au simtit foarte bine, in vocile multora am simtit o umbra de regret pentru «targurile» de alta data. 
Unii ne-au si explicat de ce. Oamenii spun ca, in trecut, traditiile populare erau la mare pret, pe cand acum, cel care dicteaza este banul.
Mestesugari si...amintiri
Alaturi de cei cativa reprezentanti ai adevaratei traditii mestesugaresti din zona, pe platoul unde s-a desfasurat «Targul de fete» au ocupat pozitii strategice tot felul de comercianti de produse de un gust mai mult sau mai putin indoielnic. 
Unul dintre adevaratii pastratori ai traditiei este Ioan Vornic, un batran de 73 de ani, din satul Varciorova, judetul Caras-Severin. 
Ne-a atras atentia datorita costumului imbracat.
Barbatul a ales sa poarte cu aceasta ocazie un costum popular facut de mama sa in 1949. 
Prima data cand a venit la targ a fost in 1962. 
"Pe acele vremuri targurile erau originale, nepoluate, acum insa multe s-au mai schimbat. Daca in tinerete urcam foarte des pe munte, a urmat o perioada in care nu am mai venit. Abia din 2002 am reinceput sa particip la aceasta sarbatoare. O fac cu mare drag, insotind delegatia Aradului", ne povesteste batranul.
Distractia participantilor de la Targul de la Gaina a fost intrerupta de ploaieIn ceea ce-i priveste pe mesterii populari intalniti, acestia ni s-au plans ca vanzarile nu le merg prea bine, din cauza lipsei clientilor. 
"Organizarea nu a fost prea reusita. Sambata s-au facut spectacole jos, in Avram Iancu (judetul Alba), iar duminica s-a urcat pe munte. Nu mai stiau oamenii unde sa vina, asa ca, fata de alti ani, cand tot platoul era plin, acum a venit putina lume", sustine Nicodim Carja, un locuitor din Avram Iancu, venit la targ sa-si vanda rodul muncii de peste an. 
Pe standul sau erau expuse spre vanzare butoiase de tuica din lemn, donite, tulnice, tocatoare, hurtoaie (vase folosite de femei la facut untul) si fedelesuri (recipiente de lemn folosite pe vremuri pentru caratul apei la camp).
Taxa de parcare
Daca dintre personalitatile locale s-au aventurat pe munte doar prefectul Cristian Stragea si primarul Gheorghe Falca, iar parlamentarii aradeni au fost reprezentati doar de Gheorghe Chiper, militarii prezenti au avut o placuta surpriza cand au constatat ca generalul de brigada Avram Catanici, fostul lor comandant de la Arad, in prezent aflat la conducerea Brigazii 81 Mecanizate, se afla din nou in mijlocul lor. 
Acesta si-a sarbatorit ziua de nastere pe platou.
Dintre oficialitatile prezente i-am mai remarcat pe Mihaiu Tonta, primarul comunei Halmagel, si Valentin Bot, edilul-sef al Siriei. 
Acesta din urma nu a venit singur, ci insotit de Ansamblul Folcloric Siriana, care a prezentat un spectacol pe cinste. 
Dansatorii sirieni au ramas insa surprinsi de "ospitalitatea" satenilor din Avram Iancu (judetul Alba).
"Cand am ajuns cu autocarul pe care scria mare «Primaria comunei Siria», sambata, in jurul orelor 14.00, in Avram Iancu erau deja foarte multe masini si niciun loc de parcare. Un localnic si-a deschis larg portile curtii si, cum autobuzele nu puteau intra, a mai taiat doua salcii, si-a rupt gardul si ne-a lasat sa intram dupa care... ne-a cerut cate 200.000 de lei de masina drept taxa de parcare.
In curtea respectiva au intrat trei autocare, unul din Arad, unul al nostru, de la Siria, si cel de-al treilea venit tocmai din Franta. Niciunul nu a scapat fara sa plateasca"
, ne-a povestit Denis Bot, un dansator din Siria.
***
Participantii la targ povestesc ca a devenit deja un lucru normal ca an de an sa fie pusi la incercare de ploaie. 
Nici anul acesta nu au scapat. 
Daca sambata, timp de cateva ore bune au fost nevoiti sa se adaposteasca in corturi, duminica, majoritatea celor prezenti au fost pusi pe fuga in jurul orei 13.30, cand a inceput sa ploua cu galeata.

Lucian Serban - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]