Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Miercuri, 25 octombrie 2006
Stirile TVA aici
  • Primarul Falca ne-a scos in oras, sa vedem ca se munceste!

Primarul Falca intr-un tur al orasului insotit de ziaristiGheorghe Falca a invitat presa locala la o plimbare de aproximativ patru ore, in urma careia a dorit sa demonstreze ca in oras se lucreaza. 
Prezentarea primarului vine dupa criticile care i-au fost aduse, pentru ca proiectele de anvergura - cele finantate de BERD si de Banca Mondiala, pentru refacerea principalelor cai de acces si pentru canalizarea in trei cartiere - se incapataneaza si in acest an sa ramana pe hartie.

Primarul si echipa sa au pus cu generozitate pe lista celor 31 de obiective lucrari intr-adevar impresionante, dar si aspecte minore, pentru un oras ca Aradul. 
Astfel, au fost vizitate aproape toate cartierele orasului, Gheorghe Falca incercand sa demonstreze ca lucrarile sunt pentru toti aradenii, demarate logic, fara discriminari sau favoritisme.
Deplasarea ziaristilor s-a facut cu un autocar al CTP, al carui sofer era tare amuzat de "transportul special" pe care il avea de livrat - "poate primesc si eu o locuinta, ceva", ii spunea acesta cuiva la telefon.
"Ce-ati vrea, sa facem vizite socialiste?"
Caravana, din care au mai facut parte un vehicul cu personal tehnic al primariei s-a pus in miscare anevoie, prin traficul sugrumat din centrul orasului, spre cartierul Aurel Vlaicu, unde era asteptat si edilul sef. 
La punctul termic, peisajul a amuzat delegatia. 
Contrar asteptarilor pentru o vizita programata, un grup de muncitori contmipla zona, de pe niste tevi. 
"E pauza de masa" ne spunc cineva grabit. 
De altfel, de lucrat efectiv se lucra cam in jumatate dintre obiectivele vizate. 
"Ce-ati vrea, sa facem vizite socialiste, populiste, sa se vada ca se munceste?" a comentat, iritat, primarul remarcile cu privire la lipsa efervescentei pe unele santiere. 
Prin investitia de la punctul termic, ni s-a spus ca au fost reduse costurile energiei livrate cu aproximativ 5%. 
In plus printre blocuri urmeaza sa fie refacute trotuarele si drumurile. 
La blocul X 5, pe strada Scoalei, se lucreaza la reabilitarea drumurilor si a trotuarelor, se fac platforme edilitare. 
"Ca si cele din Alfa, pe care le-ati criticat voi, presa, ca vor mirosi, ca nu vor fi bune" incearca sa sicaneze primarul. 
"Presa a zis de demolarea garajelor" e corectat Gheorghe Falca, din mai multe parti.
Anul viitor, infrastructura din Alfa va fi rezolvata 100%
Dupa ce primarul e somat de ziaristii mai grabiti sa mai rareasca obiectivele, se porneste spre Alfa. 
In cartier, se vede o schimbare in bine, cu drumuri si trotuare bune, locuri de joaca. 
"Anul viitor, vom putea spune ca in acest cartier infrastructura este 100% realizata" spune edilul. 
Lucrarile din cartier costa peste 60 de miliarde de lei. 
Specialistii primariei, care au fost permanent dotati cu harti si planuri urbanistice, au precizat ca logic, in continuare se va reface strada Padurii spre Biserica Sarbeasca, continuand cu zona istorica spre Podul Traian.
Si pentru Confectii e prevazut un plan de investitii in drumuri, trotuare, spatii de joaca pentru copii si rampe ecologice. 
"De data asta, nu vor fi afectate multe garaje" se grabeste sa precizeze cineva din staff-ul primarului, amintindu-si de scandalurile din Alfa.
Primarul Gheorghe Falca la fantana arteziana de la Intim"Deficientele" si... mortii sunt de vina pentru intarzierea unor lucrari
Plecati mai departe spre Piata Spitalului, de data aceasta si cu primarul in autocar pe post de copilot, ni se prezinta semaforizarea de pe Andrei Saguna. 
Ajunsi la sensul giratoriu parcam ilegal, ca avem pile, ca sa fim mai operativi si vedem amenajarile de la fantana arteziana. 
Un coleg il sicaneaza pe primar ca pute ceva in zona (un punct termic), dar acesta e multumit de modul in care va arata zona. 
"Am recuperat fantana, un punct care pana acum era mort", spune Gheorghe Falca. 
Cineva spune ca peretele din spatele fantanii e hidos. 
Consilierul local Florin Manta, care a urmat caravana cu un superb automobil, intervine si spune ca nu se putea altfel, ca se vedea urat punctul termic.
 "Se putea, dom'le, cu un perete de sticla mata" il lasa cu gura cascata soferul microbuzului. 
Intre timp, primarul trece (prea)  repede peste o intrebare incomoda cu privire la faptul ca lucrarea trebuia sa fie gata - "primaria a constatat deficiente care vor fi corectate" - si ne anunta ca toata afacerea face 4,2 miliarde de lei. 
Intrebat de ce a criticat fantanile arteziene din opozitie, dar le promoveaza acum, Gheorghe Falca a spus, sec, ca... asa au recomandat arhitectii. 
Urmeaza sa se refaca trotuarele in zona si Banul Maracine pana la semafor, din acest punct lucrarile revenindu-le celor de la Kaufland.
Intr-un minut, trecem mai departe si primarul e numai zambet langa terenul viran care a fost odata stadionul pe care se spune ca s-a jucat primul meci de fotbal din tara. 
Lucrarile de la magazinul Kaufland au fost intarziate dar suntem asigurati ca mortii sunt de vina - cei descoperiti in timpul sapaturilor si protejati de arheologi. 
In zona se munceste cu spor, se vor reabilita trotuarele si stradutele din jur, inclusiv o portiune din Banul Maracine!
Voinicilor si Centura - aproape de finalizare
Pentru ca si asa unii ziaristi "s-au evaporat" pe parcurs, sarim peste renovarea Spitalului Municipal si mergem spre Micalaca. 
Intrebat daca e multumit de efectele semaforului, primarul spune vizibil iritat ca e o solutie temporara, pana se reface strada Voinicilor 
"Aveti alte solutii? Sa mi le spuneti! Dupa ce terminam Voinicilor, Centura si Stefan cel Mare, rezolvam aceasta problema si problema traficului greu  explica Gheorghe Falca. 
Lucrari la reteaua de termoficare din Vlaicu Primul popas e la cele sase blocuri aflate in constructie, pentru tineri sub 35 de ani, in parteneriat public-privat. 
Lucrarile vor fi gata in doi ani. 
Pe strada Voinicilor, se lucra intens. 
Primarul a explicat ca lucrarile cele mai complexe sunt la liniile de tramvai, nu cele de turnare a asfaltului pe drum. 
Parcurgem strada pe jos, dar masinile ne urmeaza incetut si, pentru ca sunt de la primarie si utilajele se dau la o parte, ajung pana la capat. 
La Profi se va face o statie de tramvai, primaria isi doreste ca piata sa fie reamenajata, cu fantana arteziana si locuri de joaca pentru copii, dupa un proiect tehnic care va fi gata la sfarsitul saptamanii.
In zona ANL-urilor se lucreaza pentru confortul urban, mai incolo, langa pod, am vazut un loc de joaca pentru copii, cochet amenajat. 
Pentru soseaua de Centura s-au cheltuit 118 miliarde de lei si e aproape gata. 
Muncitorii erau la fata locului, munceau de zor. 
Pe asfaltul proaspat, primarul, care e inginer de drumuri, se vrea spiritual - "haideti ca nu se strica pantofii, se intareste talpa"
S-a inceput sa se lucreze si la trotuare. 
E una dintre investitiile de anvergura, care rezolva, ca si strada Voinicilor, probleme de trafic care dau multe batai de cap aradenilor.
"Ce-o fi, domnu' primar, ne-mburdati?"
In Sannicolaul Mic, pe strada Tarafului, sunt finalizate 12 apartamente sociale, cu dona camere si dependinte, pentru cei care au suferit in urma inundatiilor. 
Constructiile sunt realizate in urma unui proiect Phare (doar 1/3 bani ai comunitatii locale). 
Primarul spune ca in zona vor mai fi construite, in perspectiva, 7 sau 9 blocuri si unneaza ca cei care au case fara sa fie intabulate vor fi ajutati sa intre in legalitate. 
O tiganca planturoasa, care nu auzise ce a spus, l-a asteptat ingrijorata la masina. 
"Ce-o fi, domnu' primar, ne-mburdati?". 
"Vom vedea"
mormaie primarul, si mergem mai departe. 
In zona Azoma, s-a ajuns la o intelegere cu o firma privata pentru refacerea unui pasaj pietonal spre pasarela care leaga cartierul de Aradul Nou, dorindu-se largirea acestuia. 
Tot in zona se fac locuinte sociale, intr-un imobil cum parat de primarie.
In Aradul Nou, la iesirea spre Zadareni, se lucreaza la introducerea infrastructurii. 
Cu 120 de miliarde de lei, bani guvernamcntali. si 40 de miliarde bani de la imestitori se introduc utilitatile de la A la Z. 
La zona industriala se lucreaza si la drumuri. 
Ne intoarcem spre oras, trecem de locuintele pentru tineri (unde primarul spune ca se vor introduce utilitati) si apoi pe langa panoul care marcheaza intrarea in oras. 
"Trebuie sa il mutam" constata si primarul. 
In cartier se lucreaza pe strada Posada si in jur, se reface carosabilul si trotuarele, lucrari care insumeaza 7,4 miliarde de lei. 
Strazile din Cartierul Alfa incep sa arate bine Pe Constitutiei nu mai mergem, spre dezamagirea staff-ului primariei, sa vedem sapaturi spectaculoase pentru o lucrare de 62 de miliarde de lei, prin care se va intuba mai intai Canalul Morilor, apoi Canalul Tiganca si Canalul Zadarloc.
Patinoarul va fi gata in decembrie
Ne apropiem de centru si ajungem la sensul giratoriu de pe strada Cetatii, aflat in constructie. 
Ne oprim la patinoar, unde urmeaza sa se toarne stratul de fundatie. 
Macar acum e sigur ca nu va fi mutat in alta parte, ca a mai fost mutat de cateva ori... dar nu foarte sigur, pentru ca primarului i se aminteste de pozitia prefectului Gavril Popescu. 
Lui Gheorghe Falca nu-i convine subiectul, dar da de inteles ca nu il emotioneaza punctul de vedere al prefectului. 
Ne spune ca patinoarul va fi gata in decembrie, ca are dimensiunile omologate, ca va putea gazdui 500 de patinatori. 
Aradenii vor plati ca sa se dea iarna cu patinele si vara cu rolele 31,8 miliarde de lei.
Asteptam vreo patru fluxuri la semafor sa trecem Podul Decebal, dar nu-l mai provocam pe primar sa vorbeasca si de fluidizarea traficului, ca suntem obositi si cine stie ce mai iese... 
Aflam doar ca podul e aproape gata. 
Oprim langa Liceul "Moise Nicoara"
Am rezistat vreo trei ziaristi si un cameraman. 
Convenim sa vorbim de acolo de amenajarea terenului de baschet, de sala de sport de la Pedagogic. 
Suntem chiar in coltul strazii Unirii, care se paveaza. 
Lucrarea de 10 miliarde de lei cuprinde, pentru viitor, strazile Lucian Blaga si Baritiu. 
Nu mai mergem sa vedem lucrarile din zona Metro, nici cele din Gradiste. 
Purtatorul de cuvant Valer Marginean se angajeaza sa trimita datele si le trimite prompt.
Pana la anul, la proiectele mari se munceste... prin birouri
Si constatam ca primarul nu se lasa - primele pe lista sunt proiectele BERD si cel al Bancii Mondiale. 
De altfel, chiar la despartire, Gheorghe Falca provoaca singur intrebarea despre proiectele de mare anvergura care a spus ca vor demara in acest an, dar au ramas pe hartie. 
"Lucram la aceste proiecte. Estimari am facut, dar nu putem estima eventualele obiectii ale acestor banci, timpii de lucru ai bancilor" a explicat primarul Falca.
In loc de concluzii
Primarul a mai venit pe jos cativa pasi cu ziaristii pana in coltul strazii Unirii, pentru ca toti eram morti de foame "s-a lipit" primul sa-si cumpere produse de patiserie si a plecat in treaba lui. 
Un coleg spune ca suntem aburiti, pe o pista gresita, ca marile provocari sunt sa aflam daca lucrarile au pretul corect, daca nu se masluiesc licitatii. 
Il linistesc ca nu vom afla - s-a ajuns la un grad suficient de sofisticare a "operatiunilor"
Ne-am multumit sa vedem investitiile, sa constatam stadiul lucrarilor. 
E mult? E putin, pentru un buget anual care ni se spune ca e cat bugetul din intreg mandatul precedent? 
Concluziile, pana la urma, nu este nevoie sa ne grabim sa le tragem in aceste randuri. 
Le poate trage pentru el fiecare dintre locuitorii Aradului...

Flavius Ghender - Observator

  • Carnagiu rutier pe DN 7

In accidentul de la Odvos opt persoane si-au pierdut viataODVOS - O adevarata tragedie, in care au murit opt persoane, a avut loc luni seara, in localitatea Odvos
Localitatea Odvos, din judetul Arad a fost locul unei cumplite tragedii, petrecute luni seara, in jurul orei 22:30, pe DN 7. Ioan R., de 46 de ani, din Arad, conducator auto la o societate de transport din Arad, in timp ce a condus un microbuz marca Mercedes Sprinter cu semiremorca (AR-83-FLO), din directia Deva-Arad, s-a angajat intr-o depasire in zona de actiune a indicatorului "depasire interzisa" si a marcajului longitudinal continuu, a patruns pe contrasens si a intrat in coliziune frontala cu un autotren marca Iveco, in cuplu cu semiremorca, condus regulamentar de Valeriu I., de 25 de ani, din judetul Timis. 
Dupa impact, cele doua autovehicule au parasit carosabilul, lovind imobilul cu nr. 118, in dreptul caruia a avut loc coliziunea.
Opt morti
In urma impactului au decedat opt persoane, respectiv conducatorul microbuzului, Ioan R., Veronica G., de 52 de ani, Florin P., de 24 de ani, Loredana P., de 25 de ani, Petru L., de 61 de ani, Claudia Z., de 32 de ani, Eva V., de 26 de ani, si Mariana S., de 58 de ani, toti din Arad. 
A mai fost accidentata grav, Maria T., de 48 de ani, din Arad, si accidentati usor conducatorul autotir-ului si Elena M., de 38 de ani.
Din primele verificari efectuate de catre politisti s-a stabilit ca microbuzul cu pasageri se intorcea de la Bucuresti, iar in baza licentei de transport, societatea de transport unde era angajat conducatorul microbuzului nu efectua curse regulate, ci doar curse ocazionale pentru transport de persoane.
Doru Ivan, inspector principal in cadrul Serviciului Politiei Rutiere, a declarat: 
"Nu putem spune decat ca ne marcheaza astfel de evenimente. Soferii ar trebui sa se asigure in prealabil inainte de a efectua astfel de manevre riscante".
Pavel Pop, proprietarul casei in care au ricosat cele doua autovehicule, comenteaza: 
"Am auzit dintr-o data o bufnitura, am iesit afara impreuna cu fiul meu si primul lucru pe care l-am facut a fost sa scoatem soferul ranit din TIR. Cand ne-am uitat in partea cealalta a microbuzului, am constatat dezastrul: oameni morti, creieri zburati pe sosea, o imagine de groaza".
Imagini de cosmar
"Am mers repede sa vad ce s-a intamplat. M-a ingrozit imaginea de cosmar, a cumplitului accident. Am incercat sa ajut cum am putut ranitii, iar in momentul imediat urmator a sosit descarcerarea, salvarile si Politia", a adaugat Sergiu Radu, martor si primul sosit la locul accidentului. 
Marius Ozerchevici, medic de garda la Serviciul de Primiri Urgente din cadrul Spitalului Judetean Arad, ne-a spus: 
"Au fost aduse doua victime: o femeie de 48 de ani cu ruptura de splina si multiple politraumatisme in stare grava si o alta de 34 de ani cu policontuzii, in stare stabila".
"Soferii ar trebui sa se asigure in prealabil inainte de a efectua astfel de manevre riscante"
declara Doru Ivan, inspector principal

Robert Barb - Adevarul

  • Critici la adresa Parc-Ar

Senatorul Dan Ungureanu critica noul sistem de parcare din AradAceeasi Marie, dar cu alta palarie! 
Senatorul PSD de Arad se solidarizeaza cu organizatia municipala, care critica noul sistem de parcare!
Senatorul este nemultumit de situatia rezidentilor,de costul prea mare al tarifelor si de numarul insuficient de rezervari pentru taxiuri.
Dan Ungureanu sugereaza administratiei publice sa dialogheze cu aradenii si sa tina cont de propunerile lor. 
Dan Ungureanu spune ca in aplicarea sistemului, administratia locala trebuie sa tina cont si de parerea aradenilor. 
Senatorul critica tarifele sistemului Parc- Ar pe care le considera mult prea mari raportate la salarii si in comparatie cu alte orase. 
Dan Ungureanu precizeaza ca solutia evitarii viitoarelor abuzuri si conflicte datorate noului sistem pot fi evitate numai printr-un dialog cu soferii din Arad.

Izabela Vekas - Televiziunea Arad

  • "Zumtobel" si-a inaugurat o prima fabrica in Zona Libera Curtici

Zumtobel a inaugurat o importanta investitie in ZLCGrupul austriac Zumtobel si-a inaugurat ieri, in prezenta unui impresionant numar de invitati, autoritati publice locale, judetene si oameni de afaceri, prima fabrica din Romania, ridicata in zona Industriala Curtici sub numele de "International Lighting Technologies".
Pana in prezent, grupul a activat doar in calitate de furnizor in tarile est europene, inaugurarea unei linii proprii de productie in Romania intarind tendinta concernului de crestere a pietei din estul Europei.
"Ziua de astazi e o bucurie pentru noi. Grupul Zumtobel a recunoscut avantajele amplasamentului in Romania si a hotarat deschiderea noii fabrici in Curtici. Fabrica se va dezvolta ca un angajator central aici in regiune si pana in 2009 vor fi create 350 locuri noi de munca. Acesta este un semnal clar pentru dezvoltare in Romania", preciza Terry Carmichael, director al fabricii din Curtici.
Grupul Zumtobel cu sediul central in Dornbirn, Voralberg -Austria, este unul din putinii jucatori globali ai industriei corpurilor de luminat. 
Grupul de intreprinderi creat in 1950 are in prezent 7200 de angajati si in anul 2005-2006 a atins cifra de afaceri neta de 1.184,2 milioane Euro.
Noua intreprindere care extinde activitatea din Zona Libera Arad Curtici are personalitate juridica romana si se va axa pe productia corpurilor de iluminat standard pentru cele doua marci Zumtobel si Thorn. 
In mod suplimentar se va crea un portofoliu propriu special pentru piata est europeana, centrul de greutate al productiei fiind insa pentru inceput, pe langa asa numitul thermoformin, montajul manual, un domeniu care in fabricile vest europene este automatizat in cea mai mare parte.
Presedintele grupului Zutobel, Andreas Ludwig, prezent la inaugurare, a precizat: 
"Inaugurarea intreprinderii din Curtici arata important pe care o acordam pietei est-europene. Am fost si la Timisoara si la Oradea, la Cluj, insa am ales Curticiul si ne bucuram pentru asta. Ne-am bucurat de sprijinul autoritatilor locale si judetene, de sprijinul domnului Mircea Roman, din partea Zonei Libere... oameni care ne-au ajutat sa ne descurcam in jungla legislatiei romanesti".
Evenimentul a fost marcat de prezenta la Curtici a numerosi membri ai staf-ului concernului pe de o parte, si, dupa cum aminteam la inceput de prezenta autoritatilor printre care prefectul Gavril Popescu, presedintele CJA, Iosif Matula, primarul Aradului Gheorghe Falca, primarul Curticiului, Nicolae Aanitei, directorul zonei Libere Arad-Curtici, Mircea Pavel, pe de alta parte.

Madiana Mican - Informatia Aradului

  • UTA vrea sa-si spele pacatele

Echipa UTA va juca astazi la Sibiu"Batrana Doamna" debuteaza, astazi, la Sibiu, in saisprezecimile Cupei Romaniei.
Adversara este CS Otopeni, formatie aflata pe locul cinci in seria B1. 
Aradenii au ajuns luni in orasul de pe Cibin, direct de la Piatra-Neamt, unde au pierdut intalnirea din campionat cu Ceahlaul. 
Partida incepe de la ora 14 si se disputa intr-o singura mansa. 
Vor in Europa 
 Pentru jucatorii pregatiti de trioul Lacatus – Nagy – Naghi este un meci prin care isi pot spala pacatele si imaginea de fotbalisti, dupa episoadele tragi-comice de sub Pietricica. 
Mai mult decat atat, antrenorul principal anunta ca pentru el conteaza fiecare partida, indiferent de competitia in care se desfasoara.
Astfel, nu se pune problema menajarii unor jucatori pentru partida din campionat cu FC National. 
"Vom trata cu seriozitate meciul cu CS Otopeni. Cupa Romaniei este singura noastra sansa de a juca anul viitor intr-o cupa europeana si trebuie sa incercam acest lucru", a declarat Lacatus, in asteptarea confruntarii eliminatorii.
Spioni la datorie
In lotul ros-albilor revine Valentin Simion, dupa o etapa de suspendare. 
Acesta il va inlocui pe Anca, pe partea stanga a liniei mediane, dupa partida mai putin reusita din ultima etapa. 
UTA are in lot doi jucatori veniti in aceasta vara tocmai de la Otopeni. 
Hidisan si Danalache cunosc bine formatia antrenata de Marian Pana si au furnizat suficiente informatii staff-ului tehnic si colegilor de echipa, inainte de acest duel. 
Este de asteptat ca Lacatus sa isi odihneasca cativa titulari in acest meci, dupa principiul rotatiei jucatorilor, pentru ca fiecare sa aiba posibilitatea de a evolua. 
"Nu folosim echipa de rezerve, in primul rand, deoarece nu avem o echipa de rezerve. Nici nu ma gandesc sa nu castigam acest meci", a conchis "Fiara".

Bogdan Cioara - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]