Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Sambata, 26 august 2006
Stirile TVA aici
  • La Arad, Peste un milion de lei in locuintele pentru sinistrati

Primarul Gheorghe Falca a fost in permanenta interesat de constructia caselor de pe strada TarafuluiCa urmare a inundatiilor din 2004-2005, mai multe familii din municipiu au ramas fara adapost, dupa ce locuintele lor s-au prabusit din cauza infiltratiilor de la panza de apa freatica. 
In aceste coriditii, municipalitatea s-a vazut nevoita sa demareze un program de construire a unor locuinte sociale pentru sinistrati. 
Locatia aleasa a fost strada Tarafului, din Sanicolaul Mic.
Proiectul nu a ramas doar in stadiu de plansa, primarul Gheorghe Falca insistand ca el sa se realizeze pentru a rezolva situatia locativa disperata a celor ramasi fara acoperis deasupra capului. 
Asa se face ca, promovand o serie de acte normative in consiliu si insistand ca licitatiile sa se desfasoare intocmai si la timp, edilul sef a putut constata ca lucrarile pentru construirea celor 12 locuinte sociaie se afla pe drum bun. 
Au fost construite locuinte moderne, care beneficiaza de toate utilitatile 
Un apartament standard are suprafata construita de 71, 27 de metri patrati si suprafata utila de 53,70 de metri patrati. 
El este compus din camera de zi, dormitor, hoi, bucatarie, baie si camara pentru lemne. 
Lucrarile au fost finalizate in aprilie 2006, de altfel, in preajma Pastelui au si fost populate. 
Valoarea totala a investitiei, care cuprinde si racordarea la utilitati, se ridica la suma de 1.081.510 lei. 
In sedinta precedenta a CLM, aceste locuinte au fost trecute in domeniul public al municipiului, iar chiria pentru ele se percepe in functie de legislatia in vigoare. 
Ca sa va faceti o idee despre calitatea lucrarilor, va informam ca multi locuitori din Sanicolaul Mic sunt, intr-un fel, invidiosi cand vad locuintele noi si frumoase, cu drum asfaltat si canalizare, gandindu-se ca ei au trudit o viata de om si nu au reusit sa-si creeze conditiile de trai pe care Primaria le-a pus la dispozitia acelor sinistrati, in marea lor majoritate de etnie rroma. 
Ba, i-a apucat si furia cand au aflat ca sinistratii, aflati in casa, noua au strambat din nas cand reprezentantii Primariei au venit sa verifice cum anume pastreaza conditiile deosebite in care s-au mutat. 
Halal! 

Andrei Crisan - Informatia Aradului

  • Zilele Aradului

Zilele Aradului continuaZilele Aradului sunt in toi! 
Dupa o a doua zi plina de evenimente atat in centrul orasului cat si in 4 cartiere, cea de astazi, a treia in program vine cu noutati. 
Demareaza festivalul gastronomic, se deschide o expozitie de autoturisme in centru, incep concertele de muzica usoara in fatza Primariei si microstagiunea la teatrul vechi. 
Astazi dimineata la ora 10 se deschide festivalul catlanelor la cartodromul de la padurice, iar in piata Avram Iancu, la ora 11 sunt asteptati cei mici la spectacolul de marionete -"Caruta cu povesti,". 
Seara este programat un megaconcert la strand cu Pacifica, Simplu, Cargo, Margineanu, Bere gratis si Uriah Heep. 
Biletele de intrare costa 100.000 de lei si s-au pus, deja in vanzare la standurile special amenajate in piata Avram Iancu, piata Fortuna si la casieriile strandului. 
In ceea ce priveste ziua de duminica – va continua festivalul catalnelor la padurice, va fi din nou spctacol de marionete in piata Avram Iancu si un spectacol canin pe stadionul UTA incepand cu ora 17. 
La ora 18 incepe meciul UTA – RAPID, la finalul caruia jucatorii ambelor echipe vor imparti tricouri si sepci cu autografele lor. 

Izabela Vekas -Televiziunea Arad

  • Ioan Slavici are probleme politice postume mai grave, chiar, decat cele antume!

Osemintele scriitorului Ioan Slavici pe punctul de a se reintoarce in satul natalIn jurul aducerii la Siria a osemintelor marelui scriitor aradean s-a iscat o disputa demna mai degraba de Caragiale (unul dintre adversarii sai din timpul vietii) decat de Eminescu (genialul sau prieten)...
Scandalul legat de transhumarea ramasitelor pamantesti ale autorului Morii cu noroc, din cimitirul de la Panciu (judetul Vrancea) in cel de la Siria, pare a reprezenta mai degraba un circ politic decat o disputa iconofil-patriotic-locala! 
Dimensiunile luptei de culise care se poarta in jurul osemintelor ardeleanului antiunionist sunt «flamboaiate» si nu au nici o legatura cu cumpatarea, respectul ori patriotismul - cel putin asa cum a fost inteleasa aceasta notiune de creatorul Marei! -, iar lupta de orgolii pare a avea drept maestru de ceremonii mai degraba un anti-slavician decat unul pro... 
Desigur, mormantului lui Slavici, la modul ideal, i-ar sta mai bine in capitala podgoriilor Campiei de Vest decat in comuna moldoveana - si chiar daca asta contravine, aproape flagrant, propriului sau testament, Slavici nu are nici o legatura cu Moldova, decat aceea ca i-a fost refugiu la adanci batranete...Slavici a ales exilul la Panciu pur si simplu pentru ca aceasta era singura solutie pentru a nu fi linsat, dupa ce alesese sa se puna, in scris, in de-a curmezisul politicii nationale ce viza Marea Unire a Principatelor cu Transilvania. 
Libertatea de opinie l-a costat imens! 
Puscaria si oprobiul public (insusi Nicolae Iorga - vezi Istoria Literaturii Romane a lui Calinescu, daca nu mai mult... il numea "scuipatoare nationala", incitandu-i, la modul cel mai terorist cu putinta, pe "patriotii nationale" sa-l scuipe cand trec pe langa el!) sunt cele mai evidente patimi - despre cele sufletesti, puteti citi in volumul proaspat editat Inchisorile mele. 
Ce a mai ramas din Slavici, din punct de vedere al ideilor sale politice? Mai nimic - ca si din trupul sau, de altfel!... 
Dovada faptului cat de mici suntem - nu pentru supravietuirea spiritul sau luptam (ba, nici n-avem curajul sa deschidem gura fata de, in fond, ideile pentru care el a suferit!), ci pentru un cadavru descompus - la urma urmei, un obiect fara importanta, cu veleitati cel mult din zona macabrului!...
Iata, pe scurt, ultimul episod
Senatorul PD, Nicolae Iotcu, face, de ceva vreme, un fel de "lobby secret" pentru aducerea osemintelor lui Slavici la Siria, in opinia sa si in conformitate cu strategia pe care si-a ales-o, demersurile de pana acum fiind absolut inutile si fara sorti de izbanda. 
El si-a propus sa intervina pe langa parohul care are in subordine cimitirul de la Panciu unde e ingropat Slavici, chiar de la respectiva sursa afland ca mormantul, in afara de faptul ca nu e supus profanarii, nu e cine stie ce "bijuterie sepulcrala" cu care moldovenii sa se impauneze... 
Lupte politice pentru reinhumarea ramasitelor pamantesti ale lui Ioan Slavici la Siria - Virtual Arad News (c)2006Preotul n-ar avea, asadar, nimic impotriva... sa-l dea pe Slavici in schimbul a ceva... de exemplu, bani. 
Iar aceasta se poate rezolva, printr-o Hotarare de Guvern, de exemplu, prin care sa se aloce vreo 300 de milioane, nu mai mult... "pentru reabilitarea Parohiei Panciu"... stiti dumneavoastra... 
Slavici, nu-i asa?, merita acest compromis – si toata lumea va fi multumita. 
Demersul lui Iotcu e laudabil, in fond, numai ca... e atat de laudabil, incat s-a laudat singur cu el. 
Si a facut-o tocmai in fata unei "surse din tabara adversa", un personaj caruia nu-i dam numele dintr-o singura ratiune: nu va recunoaste in veci ca "de la el a respirat" – singurul amanunt pe care vi-l oferim e ca a fost, la randu-i primar de Siria si ca... e fan Slavici, ca noi toti, de altfel...
Iata-l pe Slavici in tabara PRM!
...adica exact unde avea ce cauta antiunionistul cel mai putin! 
Dusmanul declarat al actualului primar, Valentin Bot, s-a trezit, asadar, vorbindu-i despre intentia lui Iotcu tocmai senatorului PRM, Aurel Ardelean. 
In goana dupa capital politic ieftin, rapid, ca sa nu piarda trenul de Vrancea – via Bucuresti – acesta a sustinut o conferinta de presa, saptamana trecuta, in care, in fata intregii mass-media... a etalat ca fiind a lui ideea lui Iotcu. 
Normal ca acesta din urma a considerat gestul ca fiind unul cel putin lipsit de fair-play, dar... a tacut diplomatic. 
N-a tacut, insa, Valentin Bot.
"Nu asa se rezolva readucerea lui Slavici acasa"
Iesirile mediatice ale senatorului Aurel Ardelean, referitoare la aducerea la Siria a osemintelor lui Ioan Slavici au starnit reactia lui Valentin Bot, primarul comunei Siria. 
"Prin atitudinea dumnealui, prin modul in care incearca sa atraga atentia, domnul senator Ardelean nu face decat rau acestui scop nobil, de a-l readuce pe marele scriitor Ioan Slavici la Siria. Eu inteleg frustrarea domnului senator, care a facut parte din comisia ce a incercat sa-l aduca pe Ioan Slavici acasa, o comisie care a inregistrat un esec usturator si umilitor pentru membri sai. Dar, pana la a organiza o mascarada politica, cu strangeri de semnaturi si teste ADN, este cale lunga. Solutia readucerii lui Slavici la Siria se poate rezolva si se va rezolva, dar nu in acest mod pompieristic si populist. De asemenea, testul cu ADN iarasi e o mostra de populism ieftin. Slavici este un simbol al Siriei si al Aradului, iar noi incercam sa dam acestui simbol valoarea pe care o are, nu umbre de indoiala pe care sa le rezolvam prin teste ADN si referendumuri", a afirmat Valentin Bot, primarul comunei Siria.

Lucian Valeriu - Observator

  • Budesti - locul unde timpul a incremenit

Budesti -ulita principala abunda de liniste - Virtual Arad News (c)2006Localnicii sunt impacati cu Dumnezeu, cu viata si cu ei insisi
Urci, urci si iar urci. 
Ca sa ajungi din satul Talagiu la Budesti trebuie sa mergi cam 6 km (o ora buna de mers in sus, si cam 40 de minute la coborare). 
Cele doua sate apartin de comuna Plescuta, singura diferenta dintre ele e ca, pe cand Talagiul e situat jos, in depresiune, Budestiul e sus, sus de tot, cam la 600 m altitudine, sub varful lui Ardei, ce masoara 840 m inaltime.
Am parcurs si noi acest drum cu intentia de a vedea modul in care rusticul, salbaticul si traditionalul pot sa convietuiasca in acelasi loc cu modernul.
Drumul era abrupt, prapastios si greu, accesibil numai tractorului si piciorului de om.
Satul a preluat numele de la oameni
Privelistea este minunata. 
Am urcat, avand impresia ca mergem spre nicaieri, spre locul unde armonia interioara a sufletului omenesc se inglobeaza deplin in armonia naturii.
Padurii, prin care treceam la inceput, treptat-treptat i-au luat locul pasunea, iar pe urma ogoarele cultivate ale oamenilor din Budesti. 
Numele satului se trage tocmai din numele oamenilor, deoarece, cu una, doua exceptii, toti cei de aici se numesc Budea. 
Terente, Teodor, Octavian, Vasile, Petrisor sau Ioan Budea. 
Sunt numai cativa dintre cei cu care am stat de vorba.
De la dansii am aflat ca Budestiul, sat vechi, marturie stand vechea biserica din lemn a satului, pe care era inscriptionat anul 1772, mai este tinut in viata de 18 familii si numara in total 34 de oameni. 
Majoritatea dintre ei, in varsta, pensionari, cel mai "tanar" fiind Petrisor Budea, de 40 de ani, care este si singurul salariat din sat . 
Face zilnic naveta la Ocolul Silvic din Gurahont, pe jos si cu trenul, pornind la 4 dimineata de acasa si revenind la 7 seara. 
Vremurile de glorie ale satului, cum ne spuneau budestenii, au fost prin 1930, cand satul era locuit de vreo 400 de suflete, cand era si scoala, (scoala s-a desfiintat prin 1986, din lipsa elevilor) erau oameni care-si munceau pamantul, aveau vite, era tineret, era "joc" in fiecare duminica, magazin si toate cele, ca intr-un sat asezat. 
Locuitorii din Budesti vor sa restaureze biserica de lemn - Virtual Arad News (c)2006 Cu toate ca aici nu a fost colectiv niciodata, perioada comunista i-a facut pe oameni sa paraseasca satul, stabilindu-se in Talagiu sau in satele invecinate.
Drumul de la Talagiu la Budesti este anevoios, iar iarna cu greu se ajunge in satul situat la peste 600 de metri altitudine
Oameni deschisi si simpli
Fiind duminica atunci cand am urcat in Budesti, n-am zarit picior de om pe ulitele imprastiate ale satului. 
Toti cei 34 de budesteni, cu exceptia a doi bolnavi, erau la biserica. 
Preotul Danut Dan ne-a povestit ca oamenii de aici sunt foarte credinciosi, venind intotdeauna in numar mare la biserica (slujba se tine in cladirea scolii din localitate, pentru ca vechea biserica de lemn e in reparatie), sunt deschisi, simpli si impacati cu ei insisi si cu lumea din jur. 
Tot dansul ne-a mai spus de greutatile pe care le intampina, mai ales iarna, cand zapada ajunge la un metru, cand trebuie sa vina sa tina slujba.
Numai ca,spune preotul, sotia sa doamna preoteasa, ii este totdeauna alaturi, indiferent de pericole si de starea vremii.
Ziarul este citit pe rand
In 1999, satul a fost electrificat si noul a inceput sa-si faca prezenta si in Budesti. 
Oamenii au acum televizoare si radiouri, telefoane celulare (semnalul in sat fiind perfect), motoare electrice, mori de macinat cereale etc. 
Fiecare familie are o vaca sau doua, porci, pasari, si o palma de pamant pe care cultiva legume si porumb, precum si fanete de coasa. 
Painea se face acasa in cuptor, iar cei de aici se mai aprovizioneaza cu de-ale gurii doar atunci cand coboara in Talagiu. 
Posta vine aici o data pe luna cu pensia, iar in sat exista si un abonament la ziarul "Adevarul", ziarul fiind adus de cel care face naveta la Gurahont, si pe care il citesc toti satenii pe rand.
Dupa cum ne-au spus ei, in sat nu exista hoti, si nimeni nu se cearta. 
Lucreaza "pe sezoane", la arat, semanat, sapat, cosit, stransul prunelor si al merelor, altadata budestenii castigand bine din schimbatul merelor pe cereale, mergand la campie, in Banat, dar de cand s-a desfiintat serviciul de coletarie de la CFR, lucrul acesta nu mai e posibil. 
Iarna curata zapada, hranesc vitele, stau la povesti si mai beau cate un pahar de "crampa", tuica fiarta, indul-cita si flambata. 
O viata linistita si cumpanita.
P.S.: Budestenii ne roaga, ca prin intermediul ziarului "Adevarul", sa facem cunoscut ca au de vanzare o batoza, "stoc" cum spun ei, batoza proprietate a intregului sat, dar pe care n-o mai folosesc, deoarece nu mai cultiva grau. 
Ar vrea s-o vanda, iar banii sa-i foloseasca la reparatia bisericii.

Dorel Gomoi - Adevarul

  • Aradenii vor sa uite meciul cu Steaua

FC UTA nu doreste sa repete greselile meciului cu SteauaUTA primeste duminica, la Arad, vizita echipei Rapid Bucuresti, intr-un meci in care aradenii tintesc prima victorie pe teren propriu.
Lacatus spune ca are nopti albe din cauza accidentarilor din lot, fapt care ii ingreuneaza misiunea de a alcatui primul unsprezece. Oncica si Miloslavljevic sunt absentele de ultima ora ale ros-albilor pentru meciul cu giulestenii.
Lacatus: "Nu e o revansa"
Cu moralul ridicat dupa izbanda de la Pitesti, Lacatus e increzator inainte de confruntarea cu trupa pregatita de Razvan Lucescu. "Conteaza mult victoria obtinuta la FC Arges, in plan mental. Jucatorii si-au recastigat increderea si astept ca echipa sa fie mai omogena. As fi vrut ca Rapid sa joace si prelungiri, pentru a exista inca 30 de minute de efort pentru ei.Oricum, noi nu avem voie sa mai ratam ocaziile pe care, cu siguranta ni le vom crea, cum s-a intamplat in meciul cu Steaua. Vrem sa castigam, dar nu e vorba de vreo razbunare din partea cuiva", a declarat "Fiara".
Mara, Chirita si Rusu au mai evoluat la Rapid, in timp ce Vasilache a fost foarte aproape de un transfer la UTA, in vara, intelegerea fiind insa anulata de Razvan Lucescu. 
Rusu: "In subconstient, dorinta e mai mare"
Adrian Rusu a revenit la Pitesti in echipa de start si vrea neaparat sa faca un meci bun cu fosta lui echipa. "Imi doresc sa joc, sa o fac bine si, in subconstient, poate ca e normal sa am o dorinta mai mare sa invingem Rapid. Ei au avut un inceput mai slab de campionat, dar dupa rezultatul din Cupa UEFA, baietii lui Razvan Lucescu se pot mobiliza exemplar. Trebuie sa avem o foarte buna organizare a jocului, o mare risipa de efort si sper din tot sufletul sa incepem sa avem doua rezultate legate. Avem nevoie de acest lucru, pentru ca UTA sa fie o echipa constanta, pentru incredere in perspectiva meciurilor care vor urma", a prefatat Rusu intalnirea cu trupa alb-visinie.
"Faptul ca in ultimul meci nu am mai repetat greselile cu Steaua ne-a facut sa ne revenim din punct de vedere psihic. Acum este necesar sa confirmam cu Rapid ca, intr-adevar, suntem o echipa buna. Vom incerca sa ii depasim si cu ajutorul publicului", a spus si Ionut Balan, reprofilat pe postul de fundas stanga.

Bogdan Cioara - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]