Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Luni, 27 martie 2006
Stirile TVA aici
  • A platit cu viata, visul de a ajunge intr-o tara din Spatiul Schengen

Politia de frontiera a prins prin termoviziune un grup de strainiUn nigerian de 20 de ani a murit inghetat, in camp, la doar cativa kilometri de granita cu Ungaria, in incercarea de a trece fraudulos frontiera, impreuna cu alti doi africani.
Temperatura scazuta, cu putin peste zero grade si vantul taios i-au fost fatale.
Trupul sau a fost gasit de politistii de frontiera din Curtici, sambata dimineata, iar autoritatile romane vor lua legatura cu cele nigeriene pentru ca tanarul mort sa fie transportat in tara natala.
Tanarul nigerian se afla de o luna la Oficiul National pentru Refugiati din Bucuresti, unde solicitase azil politic.
Cu putin timp in urma, acesta a incercat sa se inscrie la clubul de handbal Dinamo unde a fost convocat sa dea o proba insa nu s-a prezentat. Impreuna cu alti doi refugiati, un nigerian si un liberian, a venit ieri, la Arad.
Cei trei au ajuns la Curtici cu un taximetru, iar vineri noaptea au incercat sa treaca granita in Ungaria.
Tanarului de 20 de ani i s-a facut insa rau, in plin camp.
A fost carat in spate o bucata de drum de catre compatriotul sau, dar au fost amandoi doborati de frig..
"Au mers noaptea cativa kilometri prin apa dupa care s-au adapostit in camp, dar unul dintre ei a murit din cauza hipotermiei", a declarat procurorul criminalist Cristian Lazar.
Liberianul si-a continuat drumul, dar a fost reperat de o patrula a Politiei de Frontiera.
"Prima persoana a fost observata de catre o patrula a politiei de frontiera la 2500 de metri de fasie. Acesta a declarat ca a fost impreuna cu alte doua persoane. In acel moment un alt echipaj i-a descoperit si pe ceilalti doi care se aflau la circa patru kilometri de granita", a declarat subcomisarul Florin Oprisa, purtatorul de cuvant al Politiei de Frontiera din Arad.
Cei doi fugari ramasi in viata au fost retinuti si sunt cercetati pentru tentativa de trecere frauduloasa a frontierei

Florin Marusca - Agenda zilei

  • Firmele vor fi executate silit pentru plata taxei radio-tv!

Mai multe firme care repara televizoare au restante la plata abonamentuluiSute de agenti economici din municipiul si judetul Arad vor fi executati silit, daca nu platesc retroactiv taxa radio-tv.
A fost deja angajata firma de recuperare si colectare a debitelor, care are ca misiune incasarea banilor.
Doi deputati de Arad vor depune un proiect de lege pentru a repara nedreptatea.
In unele cazuri, este vorba de sume de 25-30 de milioane de lei, in cazul agentilor economici care nu au platit aceasta taxa impreuna cu factura de curent electric.
In alte judete somatiile au fost deja trimise, la Arad acest lucru este in pregatire.
Potrivit purtatorului de cuvant al Electrica Bihor, Bogdan Gheorghe, cele mai afectate par a fi societatile mici, care au refuzat sa plateasca taxa radio-tv.
Aceasta li s-a facturat, dar oamenii au platit numai energia electrica.
In acest moment, taxa radio-tv pentru o firma este de 800 de mii de lei pe luna (fata de 65 de mii pentru persoanele fizice).
Un calcul simplu ne arata ca din 2003 pana acum, acele societati comerciale care nu au platit taxa sunt restante cu cel putin 20 de milioane de lei, fie ca este vorba despre asociatii familiale cu punct de lucru in piata, fie ca e vorba de fabrici!
Acesti bani trebuie platiti, pana la urma, indiferent daca societatea comerciala a avut sau nu a avut televizor, spune firma recuperatoare a datoriei, in cazul in care nu i s-a aprobat o cerere de scutire de la taxa.
Iar scutiri nu s-au prea aprobat, fie si pentru simplul fapt ca TVR si Societatea de Radiodifuziune nu au pus la dispozitia solicitantilor formularele tip necesare solicitarii de la plata!
Somatiile pentru plata restantelor la taxa radio-tv sunt emise pe baza Hotararilor de Guvern nr. 977 si 978/2003.
Acestea au ramas in vigoare, desi la un moment dat au fost atacate la Curtea Constitutionala.
Hotararile de Guvern nu permit exceptii pentru firmele care au platit factura de curent, dar nu si pe cea de radio-tv.
Singurul mod prin care persoanele juridice vor putea obtine scutirea de restantele de zeci de milioane de lei, care le sunt imputate, va fi in instanta, unde vor trebui sa demonstreze ca li s-a facturat un serviciu pe care nu l-au solicitat si nu l-au folosit.
Sansele de castig sunt insa foarte mici, pentru ca necunoasterea (sau nerecunoasterea!) legii nu te absolva de responsabilitate.
Asadar, desi platesti o data pachetul de programe tv operatorului de cablu care ti le furnizeaza, trebuie sa mai platesti o data si direct posturilor publice!
In acest moment, televiziunea publica si radioul sunt singurele institutii media din Romania care beneficiaza de trei surse distincte de finantare: subventii de la stat (adica din taxele si impozitele populatiei si ale agentilor economici), abonamente de la populatie si de la agentii economici, incasari din publicitate.
Mai mult decat atat, un agent economic trebuie sa plateasca taxa si pentru adresa de la domiciliu, si pentru cea de la firma, fiind pus la plata de mai multe ori pentru acelasi lucru!
Acest aspect a fost contestat in mai multe randuri de posturile private, care acuza concurenta neloiala a TVR si SN Radiodifuziune, dar fara nici un rezultat.
Deputatul aradean conservator Cornelia Ardelean a incercat sa obtina in Parlament o lege care sa ii scuteasca pe romanii fara aparate radio si televizoare de plata abonamentului.
Ulterior, aceasta initiativa a fost preluata si dusa mai departe de deputatul democrat de Arad Constantin Igas.
Ea a fost insa respinsa de Parlament, unde s-a considerat ca romanii sunt buni de plata.
De aici pana la executarea silita nu a mai ramas decat un mic pas.
Mai mult decat atat, cei in cauza nu vor trebui sa plateasca numai taxa restanta, ci si contravaloarea executarii silite!

Andrei Ando - Observator

  • Centrul Scolar Ineu trecut in domeniul public

Cetatea Ineului va fi trecuta in circuitul public - Virtual Arad News (c)2006Consilierii judeteni au aprobat, in cadrul unei sedinte, trecerea imobilului Centrului Scolar Ineu in domeniul public al orasului Ineu.
In urma cu cativa ani, prin ordonanta de Urgenta nr. 2006/2000 a fost modificata Legea Invatamantului nr. 84/1995, in sensul ca terenurile si cladirile in care isi desfasoara activitatea unitatile de invatamant special de stat, fac parte din domeniul public judetean.
Drept urmare, imobilul situat in orasul Ineu, Calea Traian, nr.2, a fost preluat in domeniul public al judetului Arad, intrucat acolo isi desfasura activitatea Centrul Scolar Ineu - unitate de invatamant special, la acea data.
Avand in vedere ca, in prezent, Centrul Scolar Ineu desfasoara invatamant cu caracter predominant preuniversitar de stat, s-a impus, in conformitate cu prevederile art. 166 din Legea Invatamantului, trecerea acestui imobil in domeniul public al orasului Ineu.
In acest sens, Consiliul Local Ineu a adoptat Hotararea nr. 3 din 31.01.2006, prin care si-au exprima acordul trecerii in domeniul public al localitatii a acestui imobil.
Un alt motiv pentru care s-a impus aceasta masura este faptul ca, in acest fel, se faciliteaza derularea unor investitii importante privind reabilitarea si dotarea acestei unitati de invatamant, prin Proiectul Phare TVET.
Mai ales ca prin acesta, Consiliul Local Ineu a alocat deja sumele necesare privind studiul de prefezabilitate.

Nadia Bodran - Informatia Aradului

  • Integrala Capriciilor lui Paganini

"Capriciile" lui Nicolo Paganini aplaudate la filarmonica aradeanaViolonistul Florin Croitoru, elev al lui Mihai Constantinescu si Stefan Gheorghiu la Bucuresti si al lui Victor Danchenko in SUA, categorisit de presa austriaca drept "solist fenomenal" cu o "tehnica perfecta", care are peste 300 de aparitii scenice pe cinci continente, a prezentat aradenilor cele 24 de Capricii pentru vioara solo de Niccolo Paganini.
Stendhal, consemna la vremea lui: Sa-l asculti (pe Paganini) cantand Capricii intr-o seara cand e in verva. Ma grabesc sa adaug ca sunt mai grele decat orice concert.
Desigur, de atunci, literaturii violonistice i s-au adaugat extrem de multe capodopere, ce insumeaza mari dificultati tehnice, totusi, Capriciile lui Paganini, care facusera multa valva in veacul al XIX-lea, nu-si pierd locul de frunte in repertoriul instrumentistilor deosebiti.
Capriciul, ca gen muzical, cu o mare libertate a formei, a scriiturii, chiar a continutului, isi are inceputurile la Carlo Farina in Capricio stravagante pentru vioara solo (1627), la Biagio Marini, in aceeasi vreme, la Bach si Locatelli, ceva mai tarziu.
Sub influenta ultimului amintit, Niccolo Paganini a inceput sa compuna capricii, ca piese de sine statatoare, inca la varsta de 17 ani, publicate apoi in 1820.
Paganini realiza astfel un stil nou, stilul virtuoz fundamentat pe exploatarea tuturor insusirilor instrumentului, care aducea un plus de expresivitate.
Acest stil, in esenta poetic, ce necesita o largire a formei, introducerea formei cu variatiuni, alternanta de miscari, improvizatia (nr.5), contraste puternice, chiar elemente programatice (Capriciile 9, 14, 18, 20), i-a influentat si pe pianisti si compozitori cum au fost Franz Liszt, Robert Schumann s.a.
Daca publicul are acces cand si cand la unele capricii paganiniene la finalurile unor concerte violonistice, ca bisuri, sau prin intermediul altor compozitori care le-au prelucrat, de aceasta data a avut prilejul de a asculta pe viu integrala lor.
Florin Croitoru si-a luat in serios sarcina (asumata), oferind intreaga serie dintr-un suflu cum s-ar spune, cu o siguranta admirabila.
Sublinierea momentelor lirice din Capriciile nr. 4 in do minor, 15 in mi minor, 19 in Mi bemol major cu planurilor sonore extreme, din nr. 20 in Re major, cu momente lirice urmate de dinamizari si alternari surprinzatoare de tempo.
Atractiv a fost si spectaculosul nr. 9 Mi major (Vanatoarea), luminosul nr. 7 in la minor, dar si multifonia numarului 12 in La bemol major, scanteierile arpegiilor din nr. 18 in Do major, energia acordurilor succesive din nr. 11 in do minor si nu numai.
Daca Ion Ianegic compara Capriciile cu o torta ce lumineaza fruntea palida a lui Paganini, incununata de laurii gloriei, noi trebuie sa aratam ca fara efortul si daruirea solistilor de seama, purtatori ai acestei torte, cum este Florin Croitoru, noi n-am avea acces la aceasta lumina binefacatoare.
Simplul fapt de a ni se aminti ca aceste minunate creatii exista si pot fi bunuri ale noastre, este de apreciat. Daca unul sau altul dintre auditori va gandi ca alt interpret a talmacit mai bine cutare piesa, nu are decat sa se intoarca la inregistrarea respectiva sa o reasculte si sa-i multumeasca in gand lui Florin Croitoru ca i-a prilejuit inca un moment de satisfactie sublima.
***
Concertul din 30 martie va cuprinde lucrari corale de Georg Philipp Telemann si Wolfgang Amadeus Mozart. La conducerea corului Filarmonicii aradene se va afla Damian Vulpe iar la pian Sorin Dogariu.

Hugo Hauptmann - Virtual Arad

  • "Anonimul venetian" x 100

Doi talentati actori aradeni Zoltan Lovas si Claudia Ieremia au adus "Anonimul venetian" la reprezentatia nr. 100"Anonimul venetian" de Giuseppe Berto a ajuns la 100 de reprezentatii, fapt rar intalnit in teatre, mai ales in cele din afara Capitalei.
Premiera a avut loc in... secolul trecut, mai exact in 1 octombrie 1999.
Initial, spectacolul s-a jucat atat la teatrul aradean cat si la cel timisorean, ulterior trecand integral in "patrimoniul" Teatrului "Ioan Slavici" Arad.
"Anonimul venetian" este o poveste de dragoste, careia ii dau viata doi talentati actori, Claudia Ieremia si Zoltan Lovas.
La conferinta de presa prilejuita de aceasta aniversare a fost prezent si regizorul spectacolului, Ion Ardeal Ieremia, care a marturisit ca pentru el e mai important acest spectacol cu numarul 100 decat o premiera.
De asemenea, a recunoscut ca succesul spectacolului se datoreaza in mare masura talentului celor doi actori.
La randul ei, actrita Claudia Ieremia si-a exprimat recunostinta fata de regizor care a avut increderea de a ii lasa pe actori sa "creasca" acest spectacol.
Un spectacol la care, din marturisirile regizorului, au venit oameni din Caransebes cu microbuzul, studenti timisoreni cu trenul de seara...
***
Asadar, ieri seara, la sala mare a Teatrului "Ioan Slavici" Arad, s-a jucat, pentru a o suta oara, "Anonimul venetian".
A fost si un eveniment monden, marcat ca atare, la reusita caruia a contribuit si comunitatea oamenilor de afaceri italieni din Timisoara.

C. L. - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]