Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Sambata, 27 mai 2006
Stirile TVA aici
  • Consilierul de stat Adrian Nitu incearca sa prezinte Uniunea Europeana pe intelesul tuturor

Aradeanul Adrian Nitu prezinta Uniunea Europeana pe intelesul tuturorAdrian Nitu, consilier de stat la cabinetul vicepremierului pentru coordonarea activitatilor din domeniul economic, considera ca o data cu apropierea integrarii in Uniunea Europeana, cetatenii ar trebui sa stie atat contributia Romaniei, cat si avantajele economice ale tarii noastre. 
Din postura de stat membru, Romania va fi indreptatita, incepand cu anul 2007, sa primeasca asistenta financiara nerambursabila de la Uniunea Europeana in contextul finantarii programelor si actiunilor din cadrul politicilor sale comune, dar, in acelasi timp va fi obligata sa asigure cofinantarea bugetului comunitar, prin plata contributiei sale la acesta, in cadrul sistemului resurselor proprii ale bugetului Uniunii. 
Pe de alta parte Romania va trebui sa asigure, in plan intern, din surse publice si private cofinantarea fondurilor comunitare alocate pentru perioada de programare 2007 - 2010.
"In vederea implementarii politicilor privind coeziunea economica si sociala, Uniunea Europeana a creat o serie de instrumente financiare destinate reducerii disparitatilor dintre regiuni si promovarii dezvoltarii economice prin dezvoltarea economica durabila, armonioasa si echilibrata, cresterea ocuparii fortei de munca, protejarea mediului si asigurarea egalitatii de sanse intre barbati si femei.
Romania, in calitate de Stat Membru al UE, va beneficia de sprijin financiar substantial prin intermediul instrumentelor structurale care, asa cum vor fi ele reglementate pentru perioada de programare 2007-2013, presupun utilizarea unor fonduri",
a precizat Nitu.
Exista mai multe categorii de fonduri structurale. 
Este vorba de Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDER), care sustine dezvoltarea economica durabila la nivel regional si local, Fondul Social European (FSE), care contribuie in principal la sporirea adaptabilitatii fortei de munca si a intreprinderilor, respectiv Fondul de Coeziune, care finanteaza proiecte in domeniul protectiei mediului si retelelor de transport. 
De asemenea, exista Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR), care finanteaza investitii pentru cresterea competitivitatii in agricultura si silvicultura precum si Fondul European pentru Pescuit (FEP), care sustine dezvoltarea durabila a sectorului de pescuit si a zonelor de coasta.
Din partea Uniunii Europene sunt alocate Romaniei, pentru perioada 2007 - 2013, sume totalizand 17.264 milioane euro in cadrul Fondurilor Structurale si de Coeziune.

Calin Ghinaciu - Agenda zilei

  • Scandal in sedinta de Consiliu judetean

Sedinta plenara la Consiliul Judetean din AradSpre deosebire de sedinta de consiliu judetean anterioara, desfasurata cu aproximativ o luna in urma, cand discutiile au fost aprinse si acuzatoare, intrunirea de ieri a alesilor judetului parea mai potolita. 
Cel putin in prima parte, cand cei 28 de consilieri prezenti au votat pe banda rutanta. 
Asta numai pana in momentul in care consilierul Attila Duka, care a intarziat aproape o jumatate de ora, si-a facut aparitia. 
Cum domnia sa, in cele mai multe sedinte, este singurul "opozant", discutiile pe marginea unor proiecte s-au tensionat...
* Trei proiecte pentru sedinta urmatoare...
Inca de la in debutul intrunirii, vicepresedintele Consiliului Judetean Arad - Gavril Popescu - a dorit sa puncteze trei probleme pe care conducerea CJA doreste sa le rezolve in urmatoarea perioada. 
1. Elaborarea unui proiect pentru accesarea unui credit care sa serveasca la reparatii capitale a drumurilor judetene. 
2. In urma inundatiilor pe Valea Muresului au aparut foarte multi tantari. Astfel ca zona ar trebui tratata, printr-un procedeu similar cu cel din municipiu. 
3. Echipa ICIM a castigat Campionatul National si, pentru ca va ajunge la cel international, trebuie ajutata din partea Consiliului Judetean cu un miliard de lei. 
Despre toate acestea, consilierii judeteni si-au putut spune opiniile la punctul diverse. 
Majoritatea dintre acestia au fost de apord cu toate cele trei propuneri. 
Astfel ca Gavril Popescu a declarat ca, la urmatoarea sedinta va fi prezentat proiectul pentru accesarea de fonduri pentru drumurile judetene. 
In ceea ce priveste invazia de tantari in zonele afectate de inundatii se va face tot posibilul sa se intervina cat mai repede. 
Cat despre rezolvarea problemei cu banii pentru ICIM, s-a propus mandatarea presedintelui CJA - Iosif Matula. 
Toate cele trei puncte se vor afla pe ordinea de zi la sedinta urmatoare.
"64 la suta din drumurile judetene sunt din pamant!"
Pe ordinea de zi a sedintei de ieri au fost trecute 20 de puncte plus rubrica obisnuita de diverse. 
Pe langa toate acestea, la propunerea presedintelui Iosif Matula, s-a mai adaugat inca un subiect suplimentar referitor la aprobarea contractului de asistenta pentru proiectul de reabilitare a infrastructurii de tramvaie de-a lungul axei principale Nord-Sud a municipiului, reabilitarea strazilor de pe acelasi tronson, eficientizarea si eventuala privatizare a Companiei de Transport Public Arad. 
Dar sa vedem ce se propune in cadrul acestui proiect... 
La data de 22 iunie 2005 a avut loc semnarea contractului de Credit de catre Munidpiul Arad cu Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (BERD)
Banca este de acord sa imprumute municipiului Arad o suma ce nu va depasi 20 de milioane de euro-credit ce va fi rambursat in 18 rate semestriale, Incepand cu data de 18 decembrie 2008. 
In cadrul acestui contract de credit, BERD intentioneaza sa acorde sprijin Municipiului Arad pentru a finanta proiectul "Reabilitarea infrastructurii de tramvaie de-a lungul axei principale Nord-Sud a municipiului, reabilitarea strazilor de pe acelasi tronson, eficientizarea si eventuala privatizare a Companiei de Transport Public Arad"
Pentru a-l putea finanta si pentru a participa la prima tragere de Credit (iunie 2006) este necesara semnarea unui Contract de Asistenta pentru Proiect, incheiat intre Municipiul Arad, Judetul Arad, Compania de Transport Public Arad si BERD. 
Astfel, pentru faptul ca municipiul Arad si Consiliul Judetean Arad sunt actionari ai Companiei de Transport Public Arad, s-a propus aprobarea Contractului de Asistenta pentru proiect.
Dupa ce s-a dat citire acestui proiect, care a fost introdus cu numarul 18 pe ordinea de zi, celelalte subiecte decalandu-se astfel pana la numarul 22, consilierul Attila Duka a intervenit, vorbind despre cu totul si cu totul altceva. 
Pentru ca nu a fost prezent in timp ce se citea punctul cu numarul opt de pe ordinea de zi, care se referea la stabilirea costului pentru eliberarea avizelor si autorizatiilor speciale de transport, a tarifelor care se aplica autovehiculelor cu tonaj si/sau gabarit depasit care circula pe drumurile judetene, precum si a tarifelor pentru utilizarea zonei drumurilor judetene aflate in patrimoniul public al judetului Arad, consilierul a intervenit sa-si spuna parerea: 
"Scuze ca am intarziat. Vizavi de acest proiect... Imi pare rau ca nu am fost prezent la punctul opt. V-as fi spus ca ar trebui schimbat cate ceva in acest proiect de hotarare. In mod corect, in proiect trebuia scris, in loc de autovehicule care circula pe drumurile judetene, autovehicule care circula pe gropile judetului. Pentru ca nu stiu daca procedam corect cand le numim drumuri. Nu stiu cand vor fi reparate, ca sa terminam odata cu circul asta! 64 de kilometri de drumuri judetene sunt din pamant!!!"
Raspunsul i-a venit din partea presedintelui Iosif Matula, care i-a replicat ca a asteptat 10 minute ca sa ajunga la sedinta...
* "Birou de acoperire pentru unii care isi fac concediile prin Germania"
Consilierii judeteni au votat in majoritate propunerile facuteIntrunirea a continuat, supunandu-se la vot celelalte puncte de pe ordinea de zi, in speta, prezentarea raportului de activitate pe anul 2005 al Administratiei de Drumuri si Poduri a Judetului Arad, prezentarea raportului de activitate pe anul 2005 al Directiei Judetene pentru Protectia Plantelor si Alte Servicii Arad si prezentarea raportului de activitate pe anul 2005 al SC Cargo SRL. 
Pentru primele doua rapoarte de activitate consilierii au votat in unanimitate "pentru"
Insa, la cel de-al treilea, a intervenit din, intr-un mod ironic si acuzator, din nou consilierul Attila Duka: "Am incercat sa comunic cu directorul de la SC Cargo si nu a stiut sa-mi spuna prea  multe despre activitatea biroului de la Hann din Germania. S-au alocat 2000 de euro lunar din bani publici, pentru acest birou. Ce cauta in acest birou din Hann domnul Hugel de la muzeu? Ce legatura are muzeul cu aeroportul? Vor sa faca acolo pe aeroport muzeul aviatiei ? Eu cred ca acest birou este o acoperire pentru unii care isi fac concediile prin Germania!"
Raspunsul i-a venit din nou destul de raspicat din partea presedintelui Iosif Matula: "Legat de acel biroul al Consiliului Judetean vreau sa spun ca este unul de prezentare al Aradului si nu unul al aeroportului sau al SC Cargo. Cat despre bani, la acel moment s-au acordat 11.700 de euro pe luna si oricum acum cheltuielile sunt de sase ori mai mici, decat ceea ce s-a aprobat. Este o prezentare a noastra (a Aradului n.n.) intr-o zona in care  pana acum nu s-a mai ajuns. Nivelul de dezvoltare al judetului Arad se datoreaza promovarilor de imagine care s-au facut pana acum"
Attila Iosif nu s-a lasat intervenind din nou, de aceasta data si mai ferm: "pe mine ma intereseaza daca s-a concretizat ceva acolo, daca am castigat ceva de pe urma faptului ca avem birou acolo!..."
Cum era de asteptat, presedintele Matula a i-a raspuns din nou: "Am avut o conferinta de presa in care doamna Pop a prezentat realizarile in urma acestor promovari..."
Attita Duka: "Eu nu vorbeam acum de biroul de prezentare de la Bruxelles, ci de cel de la Han din Germania. Pentru ce mai trebuie un birou acolo?"
In cele din urma, consilierului i s-a taiat avantul cand a primit din nou raspunsul, "foarte concret" din partea presedintelui Matula: 
"O sa va informam..."
Apoi s-a trecut la votarea ultimului raport de activitate pentru care s-a primit maximum de voturi.
* Demisia arhitectului sef
Pentru ca, dupa cum am mai spus, si-a facut prezenta la jumatatea sedintei, Attila Duka a intervenit si la punctul diverse cu probleme referitoare la proiectele din urma, la votarea carora nu a fost prezent. 
De aceasta data, la punctul trei de pe ordinea de zi. 
Un proiect de hotarare privind nivelul taxelor judetene pe anul 2007 pentru eliberarea certificatelor de urbanism, avizelor si autorizatiilor de construire.
"Va cer parerea si vreau sa vad ce masuri o sa luati impotriva sesizarii mele. M-am uitat pe material la punctul trei si nu am gasit nici o rubrica in care sa fie taxate traficul de influenta, coruptia sau incompetenta... Autorizatia de constructie aprobata de Consiliul Judetean, pentru localul din Piata Avram Iancu (pentru amenajarea localului Wings n.n., in cladirea in care dumnealui locuieste), s-a emis fara acordul locatarilor! V-am rugat sa-i sustinem pe locatari. Dar nu a fost asa si s-au vazut nevoiti sa recurga la procese. Este o sfidare la adresa lor. Aceasta locatie s-a dat pe cumetrie politica.. Hanul lui Tica. Panglica de acolo a fost taiata de Falca. Au si pancarta acolo pe care scrie "Noi votam cu Falca"
La aceste acuze presedintele Iosif Matula nici nu s-a mai obosit sa raspunda cu prea multe argumente: "Ati mai ridicat aceasta problema. E veche. Actiunea isi urmeaza cursul in instanta. Nu-mi permit sa fac aprecieri in acest caz..."
Foarte iritat de acest raspuns, Attila Duka l-a poftit pe arhitectului sef al Consiliului Judetean sa-si dea demisia: "Sentintele sunt definitive! Procesul a fost castigat! Cer demisia domnului Cosmin din functia de arhitect sef al Consiliului Judetean Arad"
Scandalul, parca intentionat, a fost intrerupt de catre consilierul judetean Sever Jurca. 
Acesta a intervenit spunandu-si parerea despre cele trei subiecte discutate despre vicepresedintele Gavril Popescu la inceputul sedintei.
* Alte proiecte de hotarari votate
In afara de punctele de pe ordinea de zi comentate de catre consilieri s-au mai aprobat, in unanimitate si alte proiecte. 
Iata cateva dintre acestea:
* Proiect de hotarare privind plata contributiei Consiliului Judetean Arad pe anul 2006, catre Agentia Biroului Judetean pentru colaborare trans-frontaliera Oradea, 
* Proiect de hotarare privind suplimentarea programului de sume defalcate din taxa pe valoarea adaugata pe anul 2006 pentru finantarea cheltuielilor de personal din invatamantul preuniversitar de stat, in conformitate cu prevederile OUG nr. 32/2006; 
* Proiect de hotarare privind stabilirea unor taxe pe anul 2006 pentru Serviciul Public Comunitar de evidenta a persoanelor al judetului Arad; 
* Proiect de hotarare privind stabilirea tarifelor pe anul 2007 la serviciile prestate de Centrul Cultural al Judetului Arad; 
* Proiect de hotarare privind stabilirea tarifelor pe anul 2007 la serviciile prestate de Biblioteca Judeteana "A. D. Xenopol" Arad; 
* Proiect de hotarare privind aprobarea taxelor pe anul scolar 2006-2007 pentru serviciile prestate de Scoala Populara de Arte Arad.
Cu amanunte despre continutul proiectelor votate ieri de catre consilierii judeteni, vom reveni in numerele urmatoare ale ziarului nostru.

Informatia Aradului

  • Rectorul Universitatii Tehnice din Cluj – Napoca a devenit Doctor Honoris Causa al Universitatii "Aurel Vlaicu" Arad

Rectorul Universitatii Tehnice din Cluj a devenit "Doctor Honoris Causa" al UAVComplexul "M" al Universitatii "Aurel Vlaicu" Arad a fost ieri gazda decernarii inaltului titlu academic Doctor Honoris Causa uneia dintre cele mai importante personalitati ale vietii universitare si academice din Romania: prof. univ. dr. ing. Radu Ioan Munteanu, rectorul Universitatii Tehnice din Cluj – Napoca. 
Referindu-se la personalitatea marelui om de stiinta, omagiat ieri la Arad, presedintele Consiliului National al cercetarii Stiintifice din Invatamantul Superior, prof. univ. dr. Ioan Dumitrache, spunea – cu ocazia recentei vizite pe care a facut-o la universitatea aradeana – ca "Radu Munteanu este, cu adevarat, un om superior". 
In aceeasi nota s-a inscris si discurusul rectorului Universitatii "Aurel Vlaicu" Arad, prof. univ. dr. Lizica Mihut, care a tinut sa sublinieze si faptul ca Radu Munteanu este un om cu totul special, intrucat imbina omul de stiinta, de mare rigurozitate si exactitate, cu omul literelor, al umorului subtil, al inteligentei cultivate intr-un inalt spirit.
Cel care a fost distins ieri cu inaltul titlu de Doctor Honoris Causa si-a inchinat intreaga viata cercetarii stiintifice, dar si dezvoltarii si reformarii sistemului universitar romanesc. 
Cariera stiintifica a prof. univ. dr. ing. Radu Munteanu inscrie in cartea sa de vizita peste 230 de lucrari stiintifice, publicate atat in tara cat si in strainatate, 17 manuale universitare si 25 de carti tehnice, peste 50 de contracte de cercetare s.a. 
Rezultatele deosebite ale muncii sale depuse in slujba dezvoltarii stiintifice i-au adus, de-a lungul anilor, zeci de medalii si premii, mari universitati si foruri academice din tara si din strainatate acordandu-i cele mai mari distinctii.
O data cu decernarea acestui titlu, prof. univ. dr. ing. Radu Munteanu devine un adevarat ambasador al Universitatii "Aurel Vlaicu" Arad, aratandu-si intreaga disponibilitate si intregul sprijin pentru dezvoltarea acestei universitati ce si-a creionat, deja, propria personalitate in mediul academic national si international.

M.C. - Observator

  • Targul mesterilor populari

La Targul mesterilor populari se prezinta si modul de executieComplexul Muzeal Arad in colaborare cu Primaria Municipiului Arad si cu Casa de Cultura a Municipiului Arad organizeaza in zilele de 27 si 28 mai 2006 cea de-a IV-a editie a Targului mesterilor populari. 
Fiind deja o manifestare cu traditie si cu un puternic impact asupra publicului aradean, organizatorii si-au propus ca, in acest an, prin numarul mare de invitati si prin ariile geografice de unde acestia provin, sa acopere o varietate de mestesuguri populare practicate la nivel national.
Vor fi prezenti in jur de 70 de mesteri populari din judetele Arad, Hunedoara, Alba, Bihor, Arges, Neamt, Iasi, Suceava, Gorj, Valcea, Brasov, Mures, Dolj, Vrancea, Maramures, Bistrita-Nasaud, Salaj, Harghita. 
Timp de doua zile produsele lucrate in mod traditional si expuse in cadrul targului vor putea fi admirate, dar si cumparate de catre aradeni. 
Oferta va fi foarte diversificata: de la ceramica provenind din diferite centre de olari din Romania, la tesaturi si textile, de la masti populare la impletituri de nuiele, pictura naiva, icoane pe lemn si sticla. 
Nu vor lipsi nici ouale incondeiate, lingurile de lemn, instrumentele muzicale, obiectele de podoaba, palarii, furcile de lemn.
Mai trebuie mentionat un lucru si anume, ca targul se va desfasura in Piata "Avram Iancu", un spatiu generos care face ca orasul Arad sa fie castigat de doua ori: o data prin organizarea unui eveniment de o asemenea amploare si, nu in ultimul rand, prin punerea in valoare si in circuitul turistic a acestei piete.
Targul se va deschide astazi, 27 mai la ora 9,00 si se va inchide duminica, 28 mai, la ora 18,00.

V. F. - Adevarul

  • 70% din terenuri au fost insamantate

Apropape trei sferturi din terenurile agricole din judet au fost insamantate70 % din terenurile agricole ale judetului Arad au fost insamantate pana in prezent. 
Cea mai mare parte este cultivata cu porumb, respectiv 121.000 de hectare, iar floarea soarelui ocupa 32.000 de hectare. 
Specialistii spun ca foarte bine s-a comportat anul aceasta cultura de rapita, care se intinde pe o suprafata de 800 de hectare. 
O parte din aceasta cultura, totalizand 35 de hectare a fost afectata de inghet in iarna. 
In ceea ce priveste graul, 3500 de hectare au fost distruse complet de ploile din aprilie. La fel si 865 de hectare cultivate cu orz. 
Reprezentatntii directiei pentru agricultura si dezvoltare rurala spun ca despagubirile din partea autoritatilor pentru terenurile calamitate se acorda doar daca acestea sunt asigurate. 
In judetul nostru, dintr-un total de 200.000 hectare teren agricol, doar 15.000 de hectare cultivate cu grau sunt asigurate. 

Nicoleta Belean - Televiziunea Arad


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]