Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Sambata, 29 aprilie 2006
Stirile TVA aici
  • Sindicatele la Prefectura

Prefectura a fost din nou pichetata de sindicalistiPrefectura a fost pichetata de mai multi sindicalisti de la CNSLR Fratia filiala Arad. Aproape 100 de persoane au protestat pasnic in fata institutiei.
"Organizam acest protest pentru rezolvarea unor probleme cu care se confrunta salariatii si pensionarii din Romania. Asemenea actiuni au loc la nivelul fiecarui judet", spune presedintele Uniunii Judetene CNSLR Fratia filiala Arad, Stefan Lacsan.
Protestatarii erau salariati unor societati precum Aris, Leoni, CET, EKR Santana, Recons, Directia de Paza si Protectie (fostii gardieni), din sistemul sanitar aradean.
Dintre revendicarile sindicalistilor amintim: stoparea cresterii preturilor la utilitati; actualizarea valorii cosului minim de consum lunar; cresterea salariului minim la 500 lei; majorarea pensiilor; reducerea TVA la produsele de baza, medicamente si utilitati; cresterea numarului de locuri de munca din economie; deblocarea posturilor din administratia publica, pentru a asigura cetatenilor servicii de calitate.
Fiindca actiunea Fratia a avut loc chiar in Ziua Internationala de Comemorare a Victimelor Accidentelor de Munca, sindicalistii au imparti pliante pe aceasta tema dar si cu revendicarile lor.
In data de 9 mai, de Ziua Europei, CNSLR Fratia va organiza un mars si miting de protest in capitala, unde vor participa zece mii de sindicalisti.

G. Knap - Adevarul

  • Pregatiri pentru Pastele Mortilor

A doua duminica dupa Pasti se sarbatoreste "Pastele Mortilor"A doua duminica dupa sfintele sarbatori de Pasti, reprezinta si ea o sarbatoare populara, de aceasta data dedicata mortilor.
Este ziua in care se aduce de pomana, se sfintesc mormintele si se aprinde o lumanare in amintirea celor dragi, care au trecut in cealalta lume.
De Pastele Mortilor, cum este cunoscuta aceasta zi, toti credinciosii depun ofrande pe morminte, impart oua rosii si cozonaci, pregatesc mese festive in cimitir sau acasa, toate pentru iertarea pacatelor celor morti.
Ca de fiecare data, in fiecare an, familiile celor decedati vin cu cateva zile inainte prin cimitir, pentru a face curat la locul de veci, pregatind mormantul pentru slujba care va avea loc in ziua pomenirii mortilor.
Si floraresele care stau la intrarea in cimitir si-au imbogatit oferta de flori.
Incepand de la vestitele narcise si pana la comunul liliac, oferta florilor si a lumanarilor este atat de bogata, incat cu siguranta ca nici un mormant nu va ramane fara un fir de floare la cruce.
Pentru a vedea si cum s-a pregatit administratia cimitirelor pentru aceasta zi, ne-am deplasat pana la Cimitirul Etemitatea de la UTA
Spre surprinderea noastra, am constatat ca s-a inceput deja curatenia pe aleile din cimitir.
Pomii sunt proaspeti varuiti, spatiile verzi curatate, si iarba taiata recent.
"Curatenie facem si in celelalte zile ale anului, nu numai cu aceasta ocazie. In atributia noastra intra toate resturile si mizeriile care raman in urma vizitatorilor. Acestea se depoziteaza pe marginea
aleilor iar noi le ridicam si le aducem in locurile special amplasate. Am inceput deja unele lucrari de reimprospatare a cimitirelor, si anume am varuit pomii si am taiat iarba. Speram ca pana duminica sa fim gata cu tot, pentru a putea intampina si a face fata sutelor de oameni care vor veni aici", ne-a precizat domnul Iosif Fochs, sef la sectia cimitire.
Inainte de Pastele Mortilor se curata morminteleCat despre curatenia de la fiecare mormant... desi acest lucru tine de fiecare proprietar in parte, nici acestea nu au dat o impresie rea.
Inca de la orele diminetii, se pot observa batranele cu o sapa, foarfece si o matura care vin la cimitir pentru a curata si infrumuseta mormantul.
La Pastele mortilor, cimitirele sunt mai pline ca niciodata.
Atat familiile care au pe cineva drag acolo, cat si sutele de cersetori, vin fie pentru a imparti pomana, fie pentru a o primi, cum de altfel este si traditia acestei sarbatori.
Singura problema majora si deranjanta pentru vizitatori ar fi tiganii care in fiecare an vin cu puradeii la cersit pomana prin cimitire.
Ei nu doar ca se tin de capul fiecaruia pentru o bucata de cozonac si un ou, dar mai sunt si obraznici in cazul in care nu primesc nimic.
Pentru ei, Pastele Mortilor este deja o traditie.
Stiu ca vor primi de pomana avand de mancare mai bine de o saptamana.
"Pentru a evita scandalurile sau alte probleme care pot aparea, vom mobiliza paza, astfel in fiecare cimitir vom avea cate patru oameni care se vor ocupa de paza si ordine. Ma refer la Cimitirul din Gai, Pomenirea, precum si cel de pe Muresel, toate intrand in administratia noastra", a mai adaugat domnul Iosif Fochs, seful sectiei cimitire.
Dupa ziua de luni, cimitirele vor arata ca dupa razboi va interveni din nou administratia cimitirelor, care va curata tot ce au lasat in urma, atat cersetorii cat si credinciosii care vor veni sa aprinda o lumanare!

Ana-Maria Stoica - Informatia Aradului

  • Olimpiada de muzica, la Arad

Presedinta de onoare la Olimpiada de muzica de la Arad a fost soprana Mariana NicolescoAnul acesta a venit randul Aradului sa gazduiasca Olimpiada de interpretare instrumentala si vocala, studii teoretice si coregrafie intre 14 si 18 aprilie. Interesant este ca aceasta a fost a treia manifestare de acest gen care a avut loc in orasul de pe Mures in acest an.
La deschiderea amplei manifestari din sala mare a Palatului Cultural au participat oficialitati ca ispectorul general scolar, care a vorbit intre altele despre "locatiile" in care se va desfasura audierea concurentilor.
A fost comunicata componenta comisiilor, presedinte de onoare fiind d-na Mariana Nicolesco, cunoscuta pentru actiunile domniei sale de promovare a tinerelor talente, iar presedinte executiv, profesor universitar Constantin Rapa de la Academia de Muzica Gh.Dima din Cluj.
Toate cuvantarile, incepand cu cea a principalei si neobositei organizatore, prof. Silvia Demian, directoarea Liceului de Arta, continuand cu cea a reprezentantului Primariei, dl Levente Bognar, cel al Consiliului local, apoi a doamnei Lucia Crinela Gorganeanu, Inspector General in Ministerului Educatiei si Cercetarii s.a. au fost inspirate, pertinente, mai ales scurte, cea a prefectului, dl. dr. Stragea exceland din toate punctele de vedere.
Daca dl Bognar evidentia calitatile acustice ale salii mari a Filarmonicii, amintind de vechimea de 200 de ani a invatamantului romanesc in Arad, iar dl. Matekovici (care ar trebui sa-si citeasca discursurile, pentru eleminarea dezacordurilor) amintea actiunile aniversare a 125 de ani de la nasterea marelui compozitor si folclorist Bela Bartok, nu s-a gasit nimeni sa aminteasca de marele George Enescu, nascut in acelasi an cu contemporanul sau maghiar. 
Liceele de arta - pepiniere pentru viitorii artisti Explicatia este simpla: lumea romaneasca a obosit dupa anul Enescu (2005, jumatate de veac de la moarte), cand am mai aflat cate ceva in plus despre cel ce nu lipseste nici macar din micile encilopedii Larousse, unde figureaza drept "compozitor roman, autor al operei Oedip". 
Anul 2006 fiind si un an Enescu, chiar daca intamplator ii urmeaza imediat celui anterior, trebuie luat in serios. Despre Enescu nu stim chiar asa de multe, ca sa nu mai amintim faptul ca muzica lui se canta rar in Romania si pe un segment foarte restrans.
La festivitatea de incheiere a olimpiadei, elevii veniti din toata tara, de la Resita la Botosani, de la Satu Mare la Tulcea, au sustinut un program variat si interesant.
Robert Kalman si Rasmina Calbajos, de la Liceul de Coregrafie din Cluj, ambii din cl. a XII-a, au evoluat pe scena Palatului cu un dans contemporan, urmati de pianistul Coriolan Paul Cartianu din cl. a XI a Liceului George Enescu din Bucuresti care a interpretat Poloneza-fantezie op. 61 de Frederic Chopin. Dragos Mihail Manza (XI) din Iasi a cucerit asistenta cu Fantezia Carmen de Pablo Sarasate.
Mircea Gogoncea (Liceul G.Enescu) a uimit auditorii cu o transcriptie pentru chitara a Capriciului nr. 21 de Niccolo Paganini. Cine urmareste concertele bucurestene transmise la Radio Cultural, l-a putut asculta anul trecut pe elevul ce acum e in clasa a IX-a cantand cu orchestra. Radio. Ariei Susanei din opera Nunta lui Figaro de Mozart i-a dat viata Adela Zaharia (XII) de la Liceul de Arta local. Clarinetistul Dorinel Puia (IX) de la Targu Mures a entuziasmat ascultatorii cu clarinetul lui interpretand Preludiu si Rigodon de Vasile Jianu si o transcriptie din Paganini. Trombonistul Neamt Gilovan Leonard (X) din Cluj a dat viata piesei Tulnic de Constantin Rapa.
A urmat evolutia Rapsozilor Zarandului care i-au acompaniat pe elevii claselor de muzica traditionala din Alba, Roxana Maria Reche (XI); Ioana Luguzan din Arad; Andrea Sararu dinTulcea; Vasile Marius Iusco din Baia Mare si naistul Fanus Vladislov (XII) de la Liceul George Enescu din Bucuresti cu vestita Ciocarlie.
Calitatile acustice ale salii filarmonicii aradene sunt apreciate de artisti - Virtual Arad News (c)2006"Orchestra Olipiadei" formata din cei mai buni instrumentisti participanti, orchestra dirijata de directorul Filarmonicii aradene dr. Dorin Frandes a interpretat Divertismentul in Re major de W.A.Mozart si Suita Arleziana de Georges Bizet. 
Concluzia dirijorului a fost ca ar trebui sa se faca mai mult pentru pregatirea elevilor muzicieni in vederea cantarii in ansamblu. Toti se viseaza solisti, dar cei mai multi ajung sa fie membri ai unor orchestre, fapt cat se poate de normal.
Nominalizarea si inmanarea premiilor, mentiunilor, premiilor speciale a durat mult, numarul lor fiind impresionant. Intelesesem din cuvantarile de la inceput ca "toti vor fi castigatori" prin insusi efortul participarii, dar, pana la urma multi o pot si dovedi.
Ce e drept, ca pentru fiecare instrument sau sectiune s-au acordat premii pe clase, de la a IX-a la a XII-a.
Speram sa fie reala aprecierea Prefectului Stragea cum ca manifestarile din cadrul Olimpiadei de muzica ar fi fost "Un demers cultural autentic" si cea a d-nei Gorganeanu ca Aradul ar fi fost o gazda perfecta.
Premiile obtinute la Olimpiada de elevii aradeni
Premiul I:Adela Zaharia (XII) canto; Alexandru Unc (XI) percutie; Lidia Muscan (X) studii teoretice; Samuel Muresan (IX) trompeta
Premiul III:Ioana Luguzan (XI) canto muzica traditionala
Mentiune:George Pasca (IX) violoncel
Premiile I
Directoarea Liceului de Arta - Silvia Demian este multumita de desfasurarea olimpiadeiVioara:Croitoru Simina (IX) Lic. G. Enescu Bucuresti; Turcu Diana Maria (X) Iasi; Manza Dragos Mihail (XI) Iasi; Tudorache George Claudiu (XII) Lic. Dinu Lipatti Bucuresti
Chitara:Gogoncea Mircea (IX) Lic. G. Enescu - Bucuresti
Pian:Mitrea Florian (X) Lic. G.Enescu Bucuresti; Ritivoi Mihai (X) Lic. D. Lipatti Bucuresti; Cartianu Paul Coriolan (XI) Bucuresti; Gavris Mira Natalia (XII) Lic. S. Toduta Cluj
Trombon:Neamt Gilovan Leonard (X) Cluj
Trompeta:Muresan Samuel (IX) - Arad
Percutie>:Sceadei Larisa (X) Colegiul nat. I. Vidu Timisoara; Unc Alexandru (XI) Lic. S.Dragoi Arad
Clarinet:Puia Dorinel (IX) Tg. Mures
Flaut:Negrut Anca (X) Oradea; Rebreanu Vlad Alexandru (XII) Sibiu
Oboi:Beldean Dana Monica (XII) Cluj
Muzica vocala traditionala:Reche Roxana Maria (XI) Alba Iulia
Canto clasic:   Zaharia Adela Arad; Todosia Alexandra Ioana Piatra Neamt
Studii teoretice:Balan Mihaela Georgiana (XII) Iasi (premiu special ); Zambila Cornelia Elena (XI) Lic.G.Enescu Bucuresti; Zaharia Stefana (IX) Lic. D. Lipatti Bucuresti; Muscan Ligia (X) Arad.
S-au mai oferit elevilor participanti alte 25 de premii speciale din partea unor sponsori.

Hugo Hauptmann Virtual Arad

  • Primaria Fantanele isi dinamizeaza cetatenii

Comuna Fantanele este una din cele mai dinamice din judet - Virtual Arad News (c)2006Fantanele se inscrie intr-una din comunele dinamice ale judetului.
"Nici o zi nu trebuie pierduta!" - spune, printre altele, primarul Otlacan.
"Tocmai de aceea, asa cum am aratat si in "Gazeta de Fantanele", avem in vedere dezvoltarea comunei pe toate planurile".
In curand, locuitorii din Fantanele vor avea un chiosc de ziare chiar in centrul localitatii, fiind asezat intre "Fantana Ingerului" si statia de autobuz.
Privind activitatea primariei, Otlacan spune ca "am avut o intalnire cu cetatenii din satul Tisa Noua, de fapt, a fost o adunare publica. Noi ne-am prezentat, ca de obicei, agenda de lucru, ce am facut pana acum si ce avem de realizat in continuare, iar ei ne-au spus cu ce probleme se confrunta. Aceste intalniri sunt fructuoase, in sensul ca legatura cu cetatenii este neintrerupta, iar ei stiu, prin aceasta, ca au o primarie activa."
Cetatenii din Tisa Noua au fost informati ca se mai pot inscrie, pana la data de 31 mai, in Registrul Fermelor, pot beneficia de subventii pentru culturile de primavara, (porumb, floarea soarelui), motorina.
Nici viteii nu au fost uitati.
Pentru monta artificiala se primesc 2 milioane lei la fatare, plus inca 2 milioane dupa sase luni.
De asemenea, se primeste un milion lei pentru cei care realizeaza monta cu taur autorizat.
"In Tisa Noua am mai introdus salubrizarea, s-a montat sirena de alarmare, s-a ingradit putul uzinei de apa, s-a realizat dispensarul uman, iar centrala digitala va fi data in curand in functiune. Drumurile au parte de un nou covor de piatra, iar problemele pasunatului pe acest an au revenit in actualitate".
"Ne gandim la construirea unui saivan satesc si a unei fantani. A fost desemnat vacarul si ciobanul satului!"
- spune harnicul primar din Fantanele, Emil Otlacan.
Sedinta de consiliu local va completa aceasta agenda deosebit de incarcata si dinamica.

Felicia R.Gheorghe - Observator

  • Bazinul olimpic a fost inchis

Bazinul de inot "Delfinul" a fost temporar inchisBazinul olimpic din Arad a fost inchis, din cauza unei epidemii de conjunctivita.
Peste 150 de cazuri s-au inregistrat numai in ultima luna si cei mai multi dintre acestia au fost copii.
Virusul a fost adus cel mai probabil de unul dintre inotatori, pentru ca bazinul are unul dintre cele mai moderne aparate de purificare a apei din tara.
Directia de sanatate publica din Arad a luat masura inchiderii bazinului, dupa ce in apa s-a descoperit o incarcatura micro-biologica peste limitele normale.
"Numarul imbolnavirilor s-a triplat, dar ar putea fi si mai multe cazuri de conjunctivita, pentru ca statistica ii indica doar pe cei care au venit la spital, nu si cei care au mers la cabinetele particulare", a declarat directorul adjunct Angela Cionca din cadrul DSP din Arad.
"Au fost zile in care au venit familii intregi care prezentau simptome dc conjunctivita. Acestia au avut forme agresive de conjunctivita", a declarat Constanta Demian, medic oftalmolog din cadrul Spitalului municipal din Arad.
Bazinul olimpic este dotat cu un aparat cu ultraviolete, care poate purifica 2000 de metri cubi de apa. In bazin intra zilnic peste 500 de inotatori, atat sportivi de performanta cat si amatori.
Administratia a scos deja toata apa din bazin si a trecut la o dezinfectare masiva a apei.
"Pentru dezinfectare se folosesc pastile de clor ca si cele folosite pentru dezinfectarea instrumentarului medical, folosit in salile de operatii", a declarat administratorul bazinului, Nicolae Ferestean.
Se asteapta ca bazinul olimpic sa se redeschida saptamana viitoare, daca noile analize vor indica disparitia virusului.
Admisnistratorul bazinului spune ca ii va obliga de acum inainte sa treaca pe la dus pe cei care vor sa faca baie.

Florin Marusca - Agenda zilei


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]