Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Luni, 29 mai 2006
Stirile TVA aici
  • Valul schimbarilor tulbura apele Sanatatii aradene

Directorul Spitalului Matern - Gheorghe Furau doreste sa paraseasca postul de directorConsiderata o manevra politica, decizia ar putea fi atacata in instanta de catre directorii destituiti
Sistemul sanitar aradean este din nou in fierbere.
Dupa schimbarile ce au avut loc in prima jumatate a anului trecut, (la putin timp dupa alegerile centrale), in top-ul sanatatii aradene, in speta a conducerii Directiei de Sanatate Publica si a Spitalului Clinic Judetean, climatul parea sa se fi linistit.
Cel putin din acest punct de vedere.
Se pare ca a fost doar o iluzie a unora dintre cei care au ocupat fotoliul de director al vreunui spital pe vremea PSD-ului.
Saptamana trecuta, la Ministerul Sanatatii a fost depusa o lista cu propunerile de inlocuire din functii a unora dintre "capii" unitatilor spitalicesti.
Zvonul inlocuirii din functie (spunem zvon pentru ca directorii de spitale vizati au aflat doar din presa ca sunt propusi spre suspendare) creeaza discutii si chiar revolta.
In unele cazuri situatia este de inteles, data fiind incompatibilitatea generata de doua sau mai multe functii intre care, un anumit director trebuie sa aleaga.
Aceasta este situatia directorului Maternului, unde dl. Gheorghe Furau a decis sa paraseasca fotoliul de director in favoarea functiei de sef de sectie si a directorului Spitalului Clinic Municipal Arad care inca nu stie pentru ce calitate sa opteze.
Zilele trecute, directorul unitatii, dr. Teodora Olariu se afla la Minister pentru a primi o derogare in sensul de a-si mai practica profesia de medic.
"Ma aflu la minister, sper ca reusesc sa primesc o derogare, pentru ca mi-e foarte greu sa ma decid. Ar trebui sa renunt la catedra pe de o parte, iar pe de alta parte ar trebui sa nu mai lucrez nici ca medic pe sectie, in cazul in care doresc si mai stau la conducerea spitalului. Nu as renunta nici la conducere pentru ca mai am o serie de proiecte pe care as dori si le duc la indeplinire, insa nici la practica nu as renunta, pentru ca este meseria mea", afirma dr. Teodra Olariu.
Tot in aceasta situatie se afla si dr. Alexandru Gurtavenco, director adjunct al aceluiasi spital.
Conform legislatiei in vigoare isi pot pastra functia de conducere doar medicii care se afla la carma unui spital cu mai putin de 400 de paturi, solutia salvatoare vehiculati prin spital fiind renuntarea la sectiaTBC...
Si la Spitalul Judetean Arad se doreste schimbarea directorului La Spitalul Judetean, de valul schimbarilor se pare ca va fi atinsa doar directoarea financiara, Marinela Buzdugan, directorul general al unitatii, dr. Mirandolina Prisca neregasindu-se pe lista de inlocuiri si nefiind nici intr-o stare de incompatibilitate.
Daca la nivelul municipiului, bataliile pentru un fotoliu de director de spital sunt dure, nici la nivelui judetului situatia nu este deosebita.
Vizate sunt in special spitalele din Ineu si Sebis.
Doua unitati care in urma cu doar doi - trei ani erau la un pas de desfiintare, din cauza indicilor redusi de performanta si implicit a fondurilor reduse.
Situatia s-a schimbat, spitalele au ramas, ba mai mult activitatea a inceput sa se contureze tot mai serios.
"Nu stiu ce acuze mi se aduc. Ajung sa aflu din presa ca voi fi inlocuita si asta fara vreun motiv concret. Nu sunt incompatibila, am salvat spitalul de la faliment. Avem indici de performanta semnificativi, am schimbat fata cladirii, am adus aparatura si acum... Ii dau in judecata. Nu exista nici un motiv intemeiat pentru a fi data afara", afirma ing. Monica Mang, director al spitalului din Ineu.
Nefiind vorba despre incompatibilitatea actualei conduceri, situatia la Ineu este cu atat mai ciudata cu cat persoana propusa pentru acest post este agentul economic care asigura necesarul de paine in aceeasi unitate. Sau asta nu o fi insemnand incompatibilitate!?
In ceea ce priveste indicii de performanta, ing. Mang sustine ca : "Din punct de vedere financiar-contabil la data de 07.10.2003 cand am preluat conducerea unitatii, spitalul avea datorii totale 793.308,6 lei (RON) din care -402.218,6 lei cheltuielide personal 391.091 lei -cheltuieli materiale pe care le-am achitat integral. Din punct de vedere al structurii unitatii, la data preluarii, aceasta nu reprezenta necesarul de servicii corespunzatoare patologiei zonale, fiind scriptic dovedit faptul ca la unele sectii un procent de 25% din numarul de paturi nu au fost ocupate cel putin 2 ani. Din punct de vedere al resurselor umane in semestrul II al anului 2005 am facut demersurile necesare solicitand DSP Arad interventia la M.S. pentru obtinerea unui post de medic chirurg la compartimentul de chirurgie generala a unitatii. Mentionez ca unitatea, pana la acea data, functiona cu un singur medic chirurg, rezidentul solicitand in anul 2004 incheierea relatiilor contractuale cu Spitalul Ineu. In situatiile de concediu de odihna sau boala, compartimentul de chirurgie trebuia sa-si suspende activitatea din lipsa de medic, aspect care era in defavoarea pacientilor din Ineu si ntreaga zona, adica 60.000 locuitori. In ceea ce priveste aparatura, am obtinut din partea M.S. dotarea cu un echipament radiologic cu  doua posturi gratie si scopie. Spitalul din Sebis este afectat de restructurare - Virtual Arad News (c)2006Aceste aparate sunt foarte necesare spitalului, deoarece aparatele radiologice cu care functioneaza sunt din anul 1967. Tot in cursul anului 2005, datorita unor relatii de parteneriat cu doua orase din Franta, pe baza prezentarii situatiei spitalului, am primit donatii in suma de 10.000 euro, si astfel am reusit dotarea unitatii cu aparat aer conditionat la cele doua sali de operatii; masina de spalat automata industriala; electro-cardiograf la serviciul de urgenta; monitor puls/SpO2/ECK/respiratie. Iar dupa toate acestea, acum ma vad eliminata fara nici o explicate. Repet, ii dau in judecata".
Nici la Sebis, situatia nu este cu mult deosebita.
Dr. Ioan Bochis, director al spitalului in cauza afirma: "Nu e normal ce se intampla. Am studiile necesare postului de director, am dat concurs pe post, am incheiat un contract de management care expira in 2008, am cursuri de management... Chiar acum ma afla la inca un astfel de curs. Situatia in care se afla spitalul este cunoscuta, dar am reusit sa stabilizez total astfel incat sa nu mai existe probleme. Avem indici de performanta. Dar cu toate acestea... Singura mea vina este faptul ca nu sunt membru PNL. Acesta este adevarul, fie ca vrem sau nu sa il recunoastem. Oricum astept si vad ce motive se vor aduce in decizie, pentru ca nu pot si fie exclus asa de pe un post pe care totusi l-am castigat printr-un concurs".
***
Aceasta este realitatea din sectorul sanitar vazuta prin ochii unor directori de spitale.
Fie ca vrem sau nu si acceptam, politicul joaca un rol extrem de important si in Sanatate.
Din pacate aceste jocuri se reflecta insa in activitatea din sistem, bataliile pentru fotoliile de conducere fiind atat de mari meat cine mai are timp si se gandeasca fi la bietul pacient, cel din buzunarul caruia traiesc la o adica protagonistii acestui "razboi" pentru putrere.
Se schimba legi, se schimba reguli.
Astazi se da un concurs de care insa nu se mai tine cont peste un an, se incheie un contract de management care este omis ulterior si asa mai departe...

Diana Micu - Informatia Aradului

  • Parcuri in prelungirea indolentei noastre si a impotentei administratorilor...

Faleza Muresului - un loc de promenada indragit de aradeni - Virtual Arad News (c)2006Avem parcuri splendide – pacat ca-s populate!
Faleza Muresului e un loc ales cu predilectie de mai toti aradenii – te duci sa "te plimbi pe mal" daca esti indragostit sau daca esti detasat de cele lumesti, daca esti trist sau daca esti vesel, daca ai castigat la loto sau daca ai fost executat silit, daca iti place foarte mult natura sau daca preferi sa vezi chipuri umane.
Malul Muresului e generos pana la abundenta cu ofertele sale – peisagistice ori sociologice...
Cum ii raspundem noi, cei ce mai mult ii tulburam armonia decat i-o imbunatatim?
Raspunsul e prea evident ca sa mai merite formulat.
Autoritatile municipale fac si ele ce pot...
Vremelnic, promit ceea ce li se solicita din partea contribuabililor; mai tot timpul, nu se tin de promisiuni – le uita sau, pur si simplu, le ignora; mai nou, penduleaza undeva intra proiecte megalomanice si impotenta fata de cele mai elementare lucruri: le e mare lucru sa construiasca o toaleta ca lumea, dar promit ca fac parcari sub si supraterane; nu sunt in stare sa tunda iarba, dar promit pasarela peste Mures; e o enigma juridica pentru ei cum te poti intabula pe propriul strand, dar se angajeaza sa o depaseasca pe Maria Tereza in ceea ce priveste administrarea Cetatii!
Vindem apa din Mures, dar nu sutem in stare sa reparam un pod de pontoane...
Aradenii, asa cum puteti sa concluzionati din sondajul din pagina 5, sunt multumiti si asa...
Le place cum arata Parcul Europa, cel al Sahistilor sau cel al Copiilor, si cred ca cea mai grava dintre probleme e cea privind mentalitatea de vandal a celor ce profita de frumusetea inca nedomesticita a falezei.
Cel mai frumos, faleza arata in mijlocul iernii si in mijlocul verii – adica atunci cand mizeria ne e acoperita de zapada sau de vegetatie.
Cel mai urat, arata atunci cand suntem multi "calare pe ea"...

Lucian Valeriu - Observator

  • Gulasul si tocanita i-au unit pe primarii din Arad si Bekes

Nadlacul a gazduit prima editie a festivalului de Arta Culinara Nadlacana - Virtual Arad News (c)2006Orasul Nadlac a fost duminica, gaza unui eveniment devenit deja traditie, intalnirea primarilor de frontiera dinjudetele Arad si Bekes, la care au luat parte si presedintii celor doua Consilii Judetene. Tot ieri, s-a deschis prima editie a festivalului de Arta Culinara Nadlacana, la care au luat parte politicieni cu nume sonore ale judetului, dar si oameni simpli, manitestarea bucurandu-se de un real succes.
Euroregiunea DKMT are un nou presedinte
Dincolo de seminariile destinate schimbului de experienta, intalnirea a fost prefatata de o serie de evenimente cu semnificatie importanta.
Sambata dimineata , presedintele Consiliului Judetean, Iosif Matula - alaturi de Vasile Lovas, consilier Compartimentul de Implementare Programe si Consuela Pop, consilier Serviciul de relatii Externe si Integrare Europeana - s-a deplasat in localitatea Cranjiza din Provincia Autonoma Voivodina, din Serbia si Muntenegru, unde a avut loc Adunarea Generala a Cooperarii Regionale DKMT si Adunarea Asociatiilor Societatii de Utilitate Publica.
In aceeasi zi s-a desfasurat si vizita la Triplex Confinium, punct care reprezinta granita comuna intre Romania, Serbia si Muntenegru si Ungaria si unde Consiliul Judetean Arad a fost reprezentat de aceeasi delegatie.
La borna dintre granitele celor trei state au fost adresate discursuri de bun venit si s-a desfasurat
crosul transfrontalier la care au participat copii din Romania, Ungaria, Serbia si Muntenegru.
Sedintele cooperarii regionale DKMT au facut referire directa la avantajele colaborarii transfrontaliere care pot fi obtinute in cadrul acestei organizatii si la rezolvarea problemelor comune existente (inundatii, catastrofe), precum si la initierea unor noi proiecte comune, cum ar fi parcul industrial din zona Triplex Confinium.
Ordinea de zi a celor doua sedinte a cuprins proiecte de interes comun pentru cele patru judetene romanesti, membre ale Cooperarii regionale DKMT (AR, CS, HD si TM), precum si pentru partenerii maghiari si sarbi, printre care enumeram: discutarea propunerilor de proiect inaintate de judejele membre, informarea cu privire la intalnirea celor trei mini§tri de externe ai celor trei state, care a avut loc in data de 19 mai, raportul SUP DKMT despre proiectele finalizate si cele aflate in curs de desfasurare, constituirea echipei de interventie pentru prevenirea dezastrelor, care sa inglobeze cate 50 de persoane din fiecare judet, precum si constituirea unui nou grup de lucru in cadrul DKMT pe teme de turism transfrontalier balnear de relaxare si tematic.
Sedinta Adunarii Generale a Cooperarii regionale DKMT s-a finalizat cu predarea presedintiei detinuta de Bojan Paitic, presedintele Provinciei Autonome Voivodina, domnului Constantin Ostaficiuc, presedintele CJ Timis.
Mirosuri imbietoare de gulas la festivalul de la NadlacIn cea de-a doua zi, la Nadlac de data aceasta, a avut loc o noua runda de discutii intre primarii si viceprimarii celor 29 de localitati de frontiera, 13 din Romania si 16 din Ungaria.
Laszlo Wittman, expert maghiar, le-a prezentat participantilor cateva date legate de experienta Ungariei in accesarea de fonduri europene.
Nicolae Munteanu, expert ADR Vest a vorbit despre "Rolul ADR Vest in gestionarea fondurilor de preaderare si a fondurilor structurale", in timp ce Gabriela Chiricheu, expert ADAR, a prezentat legatura dintre "Autoritatile publice ocale si cooperarea tranfrontaliera".
La placinte...inainte
Duminica a reprezentat pentru orasul Nadlac si cetatenii lui ocazia de a participa la prima editie a Festivalului Culinar.
In perimetrul pietei centrale a orasului circulatia a fost oprita, locul fund "invadat" de bucatari, bucatarese si ceaune dotate cu echipamentul corespunzator, de la uriase linguri de lemn pana la condimente pentru pregatirea bunatatilor.
Bucatarii si-au instalat preparatele incepand cu orele 11, astfel incat acestea sa cam fie gata finalizate pana la ora 15, cand era programata deschiderea oficiala a Festivalului.
Asa a si fost, punctualitatea fiind, se pare unul din elementele la care organizatorul evenimentului, primarul Vasile Ciceac a tinut in mod deosebit.
Invitati si gazde au pornit, in coloana oficiala, insotiti de majoretele si fanfara din Nadlac, spre locul de desfasurare a "ostilitatilor".
Si nu a fost nevoie de ghid special, pentru ca mirosul bunatatilor de la ceaun si-a facut simtita prezenta, drept pentru care nimeni nu s-a ratacit prin cochetul si frumosul orasel.
Cuvantul de deschidere a apartinut primarului Vasile Ciceac, domnia sa invitandu-i pe nadlacani sa i se alature in degustarea preparatelor si exprimandu-si speranta ca festivalul va avea aceeasi viata lunga ca si retetele de tocanite care fierbeau la foc domol, in ceaune.
Odata rostita rugaciunea de bnecuvantare a festivalului, buna dispozitie a fost cuvantul la ordinea zilei.
Participantii s-au delectat cu momente artistice sustinute de formatiile Szidor, Uram, Stefan Styasni, Stefan Ilyes, Radomir Karkus sau ansamblul de dansuri populare "Junii Nadlacului", Ansamblul folcloric Salasan, Ansamblul de dans Romii din Nadlac.
Si asta in timp ce toata lumea, cu mic cu mare, facea "ture" pe la ceaune sau la tarabele unde mititeii si frigurile sfaraiau ademenitor.
De un urias succes s-au bucurat celebrele gogosi nadlacane, standul unde erau preparate fiind luat cu asalt intreaga dupa-amiaza.
Si doritorii de suveniruri au fost multumiti, pentru ca au putut sa-si cumpere sticle de vin inscriptionate cu eticheta primei editii a festivalului sau diferite alte produse purtand aceeasi marca.
Petrecerea s-a incheiat tarziu, la miezul noptii, cu promisiunea organizatorilor ca anul viitor festivalul va fi reluat.

Nicole Pop - Agenda zilei

  • Peste 900 de mii de euro, la Conop

Conopul va beneficia de ajutoare Sapard - Virtual Arad News (c)2006Comuna Conop va beneficia de fonduri Sapard in valoare de 913.000 de euro. Prin acest proiect vor fi modernizate drumurile comunale pe o distanta de 5770 de metri, din trei localitati: Milova, Odvos si Conop.
"Este o mare realizare pentru comuna noastra, a precizat Petrica Moldovan, primarul comunei Conop, fiind vorba de tronsoane de drum atat intravilan cat si extravilan"
.
Studiul de fezabilitate a fost realizat inca din noiembrie 2002, dar abia acum s-a reusit accesarea fondurilor.
"Proiectul a fost eligibil in 2002, dar ni s-a spus ca nu mai sunt fonduri si de aceea nu s-a primit finantare", a completat primarul Petrica Moldovan.
Senatorul Nicolae Iotcu a insistat pentru ca suma de 913.000 de euro, blocata de trei ani si jumatate, sa ajunga la Conop.
"Am gasit acest proiect la Bucuresti, cu toata documentatia in regula. Parea abandonat si l-am readus pe tapet, am insistat sa primim fondurile", a afirmat senatorul democrat Nicolae Iotcu.
Deblocarea acestui proiect a fost facilitata si de faptul ca in 2005 comuna Conop s-a confruntat cu inundatii.
Si, conform masurii 2.1, din cadrul programului Sapard, privind infrastructura, localitatile calamitate pot beneficia de fonduri suplimentare.

Daniel Albu - Adevarul

  • Concert aniversar

Directoarea Liceului de Arta - Silvia Demian considera muzica un mijloc ideal de comunicareSala Palatului Cultural a gazduit recent un concert al elevilor de la Liceul de Arta din Arad, in parteneriat cu cei de la Scola Waldorf din Ulm (Germania).
Aceasta colaborare a implinit cu aceasta ocazie sapte ani.
Reprezentantii Inspectoratului Scolar au evidentiat cu acesta ocazie activitatea vie a liceului aradean, care nu demult a organizat Olimpiada nationala.
Pe de alta parte dl. Levente Bognar, viceprimar, sublinia ca acest parteneriat este in spiritul gandirii europene, legaturi mentinute de tineri, care pot genera noi proiecte, poate mai ample si diversificate.
Directoarea liceului aradean, prof. Silvia Demian, a insistat asupra accesibilitatii muzicii, un limbaj universal, mijloc ideal de comunicare, de colaborare, de strangere a legaturilor de prietenie.
Prof. Adina Gabor a facut prezentarea lucrarilor si autorilor, prima dintre ele fiind in ton cu Anul Mozart (250 de ani de la nastere).
Profesoara Corina Ardelean (flaut) si Stella Dinulescu din Timisoara (harpa) au fost protagonistele Concertului pentru flaut, harpa si orchestra in Do major KV 299 de Wlfgang Amadeus Mozart, lucrare comandata de un diplomat francez, flautist, pentru el si fiica sa, harpista.
Solistii nostri, acompaniati de orcestra elevilor scolilor amintite, dirijati fiind de prof. Dan Boar, au inerpretat prima miscare, Allegro, dand viata celor trei teme ce stau la baza ei, intr-o unitate expresiva.
In partea mediana, Andantino, cei trei parteneri, solistii si orchestra, au reusiut, in expuneri separate sau in dialog, redarea caracterului specific al instrumentelor.
Rondo
-ul final, cu o tema refren in caracter popular (alla francese) si cu cinci cuplete, au oferit prilejul interpretilor de a se manifesta ca solisti si orchestra, ultima, nu numai ca acompaniatoare, ci si ca partener egal.
Orchestra elevilor dirijata de aceasta data de dl. Werner Schwartz, profesorul celor din Ulm, au talmacit una dintre capodoperele norvegianului Edvard Grieg, Suita din muzica de scena pentru Peer Gynt de Ibsen.
Orchestra tinerilor a transmis ascutatorilor intensitatea trairii emotionale inscrisa in partitura, creionand sonor caracterul principalelor personaje.
"Chiar numai Intoarcerea lui Peer Gynt si Cantecul lui Solveig sunt o epopee in fata careia cuvantul amuteste." (W.G.Berger).
In lumina celor de mai sus, putem spune cu certitudine ca manifestarea muzicala a elevilor aradeni si a oaspetilor din Ulm a fost o performanta, pe care o dorim mereu innoita.
Asa cum mai scriam si cu alte ocazii, asemenea actiuni sunt benefice in primul rand in ceea ce priveste profesionalizarea elevilor, care isi pot valorifica cele invatate in scoala, ducand la largirea orizontului cunoasterii (muzicale), la aprofundarea sensibilitatii si educarea in spiritul bunelor relatii umane.

Hugo Hauptmann – Virtual Arad


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]