Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Joi, 29 iunie 2006
Stirile TVA aici
  • La doi ani de mandat, Primarul Gheorghe Falca acuza ca se fac presiuni asupra sa

Primarul Falca este multumit de realizari"Nu voi ceda nici unui santaj!" 
Acestea sunt cuvintele pe care le-a repetat primarul Gheorghe Falca de mai multe ori in cadrul sedintei festive de ieri ce a marcat doi ani de la preluarea mandatului. 
Edilul sef a acuzat ca asupra sa s-au incercat mai multe presiuni, din mai multe directii. 
Gheorghe Falca a dat ca exemplu atacurile ce au venit din partea unuia din comerciantii de la Strand, pe care Primaria l-a amendat si i-a interzis sa construiasca pentru ca o facea in mod ilegal.
De asemenea, alte atacuri au venit din partea comerciantilor de la Piata Mihai Viteazul, care, prin actiunile lor, au reusit sa blocheze proiectul amenajarii in acel loc a unui centru comercial modern. 
Edilul Falca a mentionat ca unui dintre comercianti a cerut primariei pentru constructia sa din piata, constructie ce are in jur de 122 mp, aproximativ 400.000 de euro.
Asta desi i se oferise o suma rezonabila ca rascumparare, un spatiu in care sa-si desfasoare temporar activitatea precum si un loc in noul imobil. 
In fine, pe lista "santajistilor" s-ar mai regasi si cei care solicita retrocedarea unor suprafete imense de teren din extravilanul Aradului.
In alta ordine dc idei, sedinta festiva de ieri - ce a marcat jumatate din mandat - a reprezentat mai degraba o trecere in revista a ceea ce s-a reusit sa se faca in Arad in ultimii doi ani. 
Primarul Gheorghe Falca, flancat de cei doi viceprimari si insotit de doar opt consilieri municipali, a vorbit, rand pe rand, despre temele campaniei sale concentrate in mesajul "Ordine in primarie, ordine in oras!" 
Ulterior, s-a facut o prezentare a proiectelor demarate, incepand cu zonele industriale si terminand cu reabilitarea centrului sau introducerea canalizarii in cele trei cartiere.
De mentionat ca primarul si-a "condimentat" din plin expunerea cu cifre. 
Astfel, perioada 2004 - 2006 a fost marcata de marirea orarului de functionare a Primariei pana la ora 20:00, de 92.000 de acte intrate in institutie, de 1200 de audiente si 1600 sesizari prin telefon, de infiintarea a 1300 de locuri de munca numai in supermarketurile deschise anul trecut, de 70 de miliarde de lei alocate sectorului invatamant si de alte 55,6 miliardc pentru bazele sportive, de 9 blocuri ANL in Micalaca, de 23 de miliarde de lei pentru cultura, de cresterea la 108 a numarului de gardieni publici, de renegocierea a 4 din 5 contracte lasate mostenire de fostul primar, de 43 de miliarde subventii la transportul in comun sau de 2 metri cubi de dosare si acte pentru canalizare.

Calin Ghinaciu - Agenda zilei

  • Romanism si ortodoxie

Lansare de carte a Parintelui Pavel Vesa - Virtual Arad News (c)2006S-a lansat volumul "Episcopia Aradului. Istorie. Cultura. Mentalitati."
Marti dupa-amiaza, Sala Studio a Teatrului Clasic "Ioan Slavici" a fost neincapatoare fata de multimea care a dorit sa asiste la evenimentul lansarii volumului "Episcopia Aradului. Istorie. Cultura. Mentalitati. (1706 - 1918)" de preot dr. Pavel Vesa. 
Ii mentionam in continuare pe cativa dintre cei prezenti si care au tinut sa-si exprime parerea idespre carte, in ordinea in care au luat cuvantul: 
Istoricul si criticul de arta Horia Medeleanu: "Istoria Bisericii Ortodoxe Romane este un capitol extrem de important al istoriei poporului roman." 
Preot prof. univ. dr. Mircea Pacurariu, membru corespondent al Academiei romane: "Parintele Pavel Vesa vine cu o conceptie noua despre tratarea trecutului eparhiilor, el prezinta si istoria protopopiatelor, fapta ce ar putea constitui ea insasi inca o teza de doctorat. Iar finalul este exhaustiv, cuprinzand si rolul preotilor in viata localitatilor, precum si rolul clerului aradean in infaptuirea Marii Uniri." 
Prof. univ. dr. Nicolae Bocsan, rectorul Universitatii "Babes - Bolyai" din Cluj: "Parintele Pavel Vesa se dovedeste a fi si un autor cu o mare capacitate de analiza si sinteza si care, iata, ne ofera o imagine concludenta a romanilor ortodocsi din Episcopia Aradului." 
Prof. univ. dr Lizica Mihut, rectorul Universitatii "Aurel Vlaicu" din Arad: "Se cuvine sa-i aducem un elogiu autorului, care a cercetat aproape 20 de ani documentele, intocmind aceasta carte scrisa cu truda.
Preot Vasile Pop, consilierul cultural al Episcopiei Aradului: "Preotimea noastra multumeste lui Dumnezeu ca a fost invrednicita sa traiasca momentul cand a aparut aceasta atat de necesara istorie a eparhiilor Aradului."
In incheiere autorul a multumit cu smerenia care-i sade atat de bine unui preot: "Odata ce cartea a fost tiparita, am uitat toate greutatile si multumesc tuturor celor care mi-au fost modele si au contribuit la formarea mea" si nu a uitat sa-i aduca un modest omagiu si sotiei care, cu discretie si tenacitate, i-a sustinut intreg parcursul.

Vasile Sarandan - Adevarul

  • Camere de supraveghere pe centrul Aradului?!

Intersectiile principale vor fi semaforizate prin credite BERD - Virtual Arad News (c)2006Semaforizare pe creditul BERD, dar si pe 10 miliarde, bani de la buget
Sume importante de bani vor fi dirijate in acest an si in 2007 spre modernizarea semaforizarii din Arad. 
Primii pasi au fost facuti in Micalaca, doar ca de acum incolo vor fi luate la ochi mai toate intersectiile importante. 
Parte din banii necesari modernizarii si extinderii sistemului de semaforizare vor fi luati din creditul BERD, in conditiile in care lucrarile de modernizare a liniilor de tramvai si a arterelor de circulatie implica pentru constructor si schimbarea sistemului de semaforizare si montarea de semaforare in zonele problematice, unde acestea s-ar impune. 
Edilul local sustine ca se va circula mult mai usor pentru ca semafoarele vor fi astfel legate intre ele incat sa asigure fluidizarea traficului (masinile vor prinde verdele la semafoarele de pe linie). 
Alta suma importanta de bani va fi alocata din bugetul local chiar astazi, daca consilierii vor fi de acord cu propunerea executivului. 
Este vorba de 10 miliarde de lei vechi (un milion lei noi), bani destinati pentru "modernizarea, eficientizarea si extinderea sistemului de semaforizare in municipiul Arad"
Edilul local Gheorghe Falca ne-a declarat ca o parte din bani vor fi folositi pentru montarea de semafoare pe Andrei Saguna (spre Politie) si in alte zone cu deficiente din acest punct de vedere. 
Planurile primarului nu se opresc insa aici. Gheorghe Falca nu exclude din calcul montarea de semafoare cu indicator de timp, totul depinzand insa de sumele ce trebuie cheltuite. 
Edilul isi doreste si montarea de camere de supraveghere pe centru, pentru ca circulatia sa nu mai fie o problema in municipiu. 
Montarea de ceasuri in intersectii si sensuri giratorii este o alta dorinta a edilului.

Adriana Barbu - Observator

  • Un nou proiect privind publicitatea in municipiu

Panourile publicitare de pe bulevard vor fi restrictionateUn nou proiect de hotarare privind publicitatea, reclama si afisajul in municipiului Arad, va fi supus la vot in sedinta CLM de astazi. 
In cadrul acestuia sunt prevazute o serie de conditii de exercitare a activitatii de publicitate. 
Dupa votarea acestui proiect hotarare, instalarea diferitelor structuri publicitare va fi interzisa pe imobile declarate monument istoric, in zonele de protectie instituite in jurul monumentelor istorice, pe B-dul Revolutiei si pe arterele de penetrare in oras, in parcuri, pe arborii plantati in interiorul municipiului, pe stalpii omamentali ai retelei de iluminat public, in zonele cu regim special de paza si supraveghere, pe cladiri cu destinatia de institutie publica, pe gardurile cimitirelor si lacasurilor de cult, pe pasajele rutiere, pe stalpi care sustin indicatoare de circulatie, in curbe cu vizibilitate redusa si in zone de conflict cu evenimente rutiere deosebite, in zonele de siguranta a drumului, la mai putin de 50 m de calea ferata, in zona de protectie LEA de inalta tensiune, pe magistralele de gaz si energie termica aeriene.
Solicitantii autorizarii sau avizarii unei forme de activitate publicitara au obligatia prealabila sa faca cunoscut emitentului autorizatiei/avizului continutul mesajului publicitar.
Amplasarea fara auto-rizatie de construire a structurilor publicitare pentru care este obligatorie autorizarea se va sanctiona conform Legii nr.50/ 1991 republicata. 
Amplasarea fara avizul Arhitectului Sef a structurilor publicitare reglementate la art.30, teza ultima si 41, constituie contraventie si se va sanctiona  cu amenda de la 500 RON la 1000 RON. Afisarea unui alt mesaj publicitar decat cel avizat potrivit prevederilor art.57 sau in alte locuri decat cele autorizate constituie contraventie si se va sanctiona cu amen-da de la 800 RON la 1400 RON.
Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiuniior se va face de catre agentii constatatori, imputerniciti ai primarului. 
Contravenientii vor beneficia de posibilitatea achitarii a jumatate din minim in termen de 48 de ore de la comunicarea procesului-verbal de contraventie. 
Impotriva procesului-verbal de contraventie se poate depune plangere la sediul emitentului, in termen de 15 zile de la comunicare, aplicandu-se in acest sens, prevederile O.G. nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor.
In cadrul proiectului se specifica faptul ca aceasta initiativa a fost luata deoarece expansiunea domeniului publicitar, care reflecta intr-un fel dezvoltarea economica, se realizeaza si prin intemnediul publicitatii stradale cu impact asupra imaginii intregului oras. 
Gestionarea imaginii orasului este obligativitatea municipalitatii care trebuie sa tina cont atat de interesul public cat si de cel privat.

Nadia Bodran - Informatia Aradului

  • Aradenii vor pamant in Timis

Proprietarii de terenuri agricole din judetul Arad cer terenuri din judetul TimisPeste 400 de persoane din Arad au cerut sa fie improprietarite in Timis, pe motiv ca in judetul lor nu mai este teren. 
Conform Legii Fondului Funciar, daca un judet nu mai are teren, atunci se pot face solicitari catre zonele unde exista un surplus.
Aradenii, reprezentati de o firma din Timisoara, au cerut prin instanta sa primeasca 980 de hectare la Sanandrei, din terenul de 1.000 de hectare pe care il are Agentia Domeniilor Statului.
Totusi, cererea a fost respinsa in justitie deoarece Prefectura a anuntat ca nici macar la Sanandrei nu s-a terminat punerea in posesie, iar in Timis nu s-au terminat retrocedarile, iar prioritari, pentru a primi teren in judet sunt locuitorii de aici.
"Se urmarea intrarea intr-un proces, ca in momentul in care trebuiau improprietariti oamenii din Timis, sa fie un proces pe rol care sa blocheze improprietarirea", crede prefectul Ovidiu Draganescu.
"A aparut deja batalia pe terenuri, ne asteptam, dar nu atat de repede", a mai spus el. 
In judetul Timis, la Sanandrei, un metru patrat de teren costa intre 10 si 30 de euro. 
Aceasta este prima cerere a unor locuitori din alt judet sa primeasca teren in Timis.
Nu este pamant nici pentru localnici
Scandalurile cu terenurile sunt vechi, in Timis. 
Nici acum nu s-a terminat punerea in posesie a tuturor proprietarilor de drept din judet. 
Foarte multe localitati au semnalat deja deficit de teren, iar orasul Timisoara ar mai avea nevoie de cateva zeci de hectare ca sa ii improprietareasca pe toti cei care au acest drept.
Abia cand se va termina punerea in posesie in tot judetul si se va stabili deficitul si surplusul fiecarei localitati, autoritatile pot decide o echilibrare a terenurilor, mai intai in Timis si apoi cu alte judete.

Nicoleta Chiru - Evenimentul Zilei - (Editia de Vest)


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]