Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Vineri, 30 iunie 2006
Stirile TVA aici
  • Biletele de intrare la strand: ilegale?!

Desi Tribunalul a hotarat gratuitate la intrarea in Strand, GCA inca percepe taxeTribunalul a decis ca aradenii nu trebuie sa plateasca bilete de intrare pe strand, pentru ca taxarea intrarii de catre Gospodarirea Comunala nu este legala, intrucat societatea respectiva nu are drept de administrare a strandului Neptun. 
Sentinta a fost pronuntata ieri, la pranz, de catre Sectia Contencios Administrativ a Tribunalului Arad. 
"Este o mare victorie a orasului, ne-a declarat Leontin Aslau, proprietarul restaurantului Corleone si al parcarii de la intrarea in baza de agrement. Am pornit aceasta actiune de unul singur, pentru ca alti colegi ai mei au fost intimidati si nu mi s-au alaturat. Iata insa ca am castigat, iar beneficii de pe urma acestei sentinte vor avea toti aradenii".
Leontin Aslau a actionat in instanta Gospodarirea Comunala, cu trei luni in urma, cerand sistarea taxarii intrarii pe strand. 
Contactat aseara de Observator aradean, directorul Gospodaririi Comunale, Ioan Covaci, a precizat ca nu comenteaza sentinta pana nu o vede tiparita negru pe alb. 
"Am auzit si eu despre aceasta decizie a instantei, dar deocamdata, pana nu o vad cu ochii mei, o cataloghez ca zvon. Sigur ca vom merge mai departe, daca pierdem: la Curtea de Apel de la Timisoara, la Curtea Suprema de Justitie. Ar fi o decizie aberanta, pentru ca noi avem dreptul de administrare al strandului, si avem si documentele care demonstreaza acest lucru."
Pe strand s-a zvonit ieri ca deja incepand de azi, sau cel tarziu de luni, intrarea nu se va mai taxa. 
Sursele noastre de la Gospodarirea Comunala au infirmat insa categoric aceasta ipoteza. 
Asadar, in continuare, biletele se vor plati, urmand ca litigiul sa continue in instanta. 
Ieri seara, la ora 19, agentii economici de pe strand ar fi trebuit sa se intalneasca in cadrul unei sedinte, care insa din lipsa de cvorum s-a amanat. 
Ei vor sa ii ceara primarului introducerea unei taxe speciale de salubrizare pe strand si asigurarea sigurantei publice, prin cresterea efectivului de jandarmi si politisti pe baza de agrement.

Andrei Ando - Observator

  • Adio duty-free

Magazinele duty-free urmeaza sa fie desfintateMagazinele duty-free existente in punctele de trecere a frontierei terestre si navale pot sa-si continue activitatea numai pana la lichidarea stocurilor existente, nu mai mult de 90 de zile de la data publicarii ordonanţei de urgenţa a Guvernului in Monitorul Oficial al Romaniei.
Partea I se precizeaza in Ordonanta de Urgenta care reglementeaza functionarea magazinelor duty-free si duty-paid din aeroporturi, vanzarea marfurilor prin magazinele diplomatice si la bordul aeronavelor care fac curse externe adoptata miercuri de guvern.
Guvernul isi motiveaza masura atat prin alinierea legislatiei romane la practica existenta in statele membre ale Uniunii Europene cat si prin necesitatea de a contribui la combaterea criminalitatii organizate, a coruptiei si a evaziunii fiscale.
Pana la intrarea in vigoare a noilor reglementari duty-feree-urile urmeaza sa fie controlate la sange pentru a se combate evaziunea fiscala.
Operatorii economici a caror activitate de comercializare in regim duty-free inceteaza, vor primi inapoi o parte a taxei de autorizare aferenta perioadei de nefunctionare sau aceasta va fi la compensata cu obligatii fiscale la bugetul de stat.
Restituirea diferentelor de taxa anuala se va face de catre unitatile trezoreriei statului.
Dupa aderarea Romaniei la UE, magazinelor duty-free le va fi permisa functionarea in aeroporturile internationale, pe baza autoritatii emise de MFP.
Termenul de valabilitate al autorizatiei este de cinci ani.

Doru Sava - Adevarul

  • Coada de TIR-uri pe kilometri intregi la intrarea in vama Nadlac

Cozi de TIR-uri la intrarea in Vama NadlacSute de TIR-uri au format o coada de cativa kilometri la intrarea in vama Nadlac, joi dupa-amiaza, din cauza ca autoritatile de frontiera din Ungaria au refuzat sa inteteasca ritmul de lucru. 
Acestia nu permiteau intrarea in tara a mai mult de 20 de automarfare pe ora, pentru a nu se forma blocaje in terminalul din Nagylac. 
"Capacitatea terminalului din vama maghiara a fost depasita, iar autoritatile acestei tari nu permit intrarea in tara a mai mult de 20 camioane pe ora. Noi am luat masuri de suplimentare a personalului si de deschidere a unei noi benzi, dar totul depinde de partea maghiara. Autoritatile din Ungaria nu permit nici accesul camioanelor pe teritoriul acestei tari la sfarsit de saptamana, motiv pentru care toti soferii care tranziteaza Romania spre Europa se grabesc sa iasa din tara pana vineri seara", a declarat purtatorul de cuvant al Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera din Arad, Florin Oprisa.
Responsabilii Politiei de Frontiera spun ca aceste cozi sunt specifice sfarsitului de saptamana, chiar daca nu intotdeauna sunt la fel de mari. 
Din cauza cozilor mari, au aparut si scandaluri intre soferii de TIR, existand situatii in care unii intra in fata pentru ca au marfuri perisabile si nu pot astepta la coada. 
Pentru a mentine ordinea, IJPF a organizat echipaje mobile, care patruleaza pe toata lungimea cozii si ofera prioritate camioanelor cu marfuri perisabile. 
Blocaje nu exista doar in vama, ci chiar pe drumul national care face legatura cu punctul dc frontiera. 
Nu o data sute de tiruri au ramas pe marginea soselei ingreunand accesul si traficul. 
Acest lucru a creat nemultumiri in primul rand administratiei locale din Nadlac care a solicitate in repctate randuri, in nume propriu sau prin intermediul parlamentarilor, deblocarea situatiei prin largirea drumului sau amenajarea unei a treia benzi de circulatie. 
Pana acum, insa, singurele raspunsuri primite au fost doar niste promisiuni de rezolvare a problemei.

Florin Marusca - Agenda zilei

  • Aradenii isi repara podurile cu bani de la Guvern

Presedintele CJA - Iosif Matula in timpul lucrarilor la podul de la SeleusConsiliul Judetean Arad a inceput lucrarile de reparatii la podul de la Savarsin si le-a receptionat pe cele de la podul din Seleus, unde au avut loc mai multe accidente rutiere din cauza degradarii acestuia.
Desi in campania electorala podul de la Savarsin a fost folosit de majoritatea partidelor, PSD-ul dand chiar sigura reabilitarea si existenta banilor, situatia a fost complet alta.
Dupa doi ani , in care s-au obtinut sumele necesare, s-au realizat studiile de fezabilitate si a inceput in sfarsit si reabilitarea.
Senator, implicat in obtinerea banilor
Podul peste raul Mures, in lungime de 176 m, a fost construit in anul 1897, iar de 16 ani nu au mai fost efectuate reparatii capitale. Acum este asigurata in totalitate sursa de finantare a reparatiilor si modernizarii podului de la Savarsin, iar activitatea este in plina desfasurare. 
Valoarea totala a lucrarilor se ridica la 23 de miliarde de lei vechi.
"In ciuda tuturor criticilor care ne-au fost aduse, am demonstrat ca avem bani pentru podul de la Savarsin si trebuie sa subliniez ca am reusit acest lucru datorita senatorului Nicolae Iotcu (PD) care s-a implicat in obtinerea fondurilor de la Bucuresti", spune presedintele Consiliului Judetean Arad, Iosif Matula. 
El apreciaza ca anul acesta se vor termina doua din cele patru tronsoane, urmand ca anul viitor sa se finalizeze inca doua.  Pe toata aceasta perioada circulatia se face cu  ocol pe o distanta de aproximativ 30 km.
A fost reabilitat si podul de la Seleus
Dupa ce a inaugurat inceperea lucrarilor la podul de la Savarsin, presedintele Consiliului judetean Arad, Iosif Matula, se ocupa si de podul de la Seleus, unde datorita degradarii au avut loc mai multe accidente. El s-a deplasat in teritoriu pentru a evalua modalitatea in care s-au executat lucrarile la acest pod.
Lucrarile au inceput la sfarsitul anului 2005, fiind executate de ICIM SA Arad si au durat jumatate de an. Podul de la Seleus este unul dintre primele poduri construite in curba. 
Presedintele Consiliului Judetean a tinut sa sublinieze necesitatea repararii acestui pod care face legatura cu statiunea Moneasa. "De-a lungul timpului, podul din Seleus a ridicat numeroase probleme, iar Consiliul Judetean a decis sa rezolve definitiv problemele definitiv prin repararea acestuia. Podul de la Seleus este o realizare importanta pentru Consiliul Judetean si din discutiile pe care le-am avut cu localnicii am inteles ca sunt multumiti de modul cum se circula acum pe podul reabilitat. Cred ca in viitor se vor evita multe accidente care, in trecut, s-au petrecut din cauza starii de degradare a podului", a declarat presedintele Iosif Matula.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Agricultura nu mai este ce a fost

Taranii se ocupa tot mai putin de agriculturaIn Vinga si Manastur de cand se stiu, oamenii au trait din agricultura.
Acum insa situatia s-a mai schimbat.
Taranii nu mai au posibilitate sa-si cultive pamantul.
Si majoritatea au incep sa renunte incet, incet la cultivarea granelor.
Cei care cresteau animale si care aveau ce face cu produsele le-au vandut.
Si cum piata de desfacere pentru produse nu este, animale nu mai au ca au renuntat la cresterea lor, oamenii nu mai au ce sa faca cu recoltele.
Asa ca multi au ales sa nu mai cultive pamantul, decat sa investeasca bani grei in agricultura si sa nu isi scoata investitia.
Am stat de vorba cu cativa fosti agricultori, printre care si cu Victor Horja de 58 de ani din satul Manastur.
In alti ani pe vremea asta, taranii nu isi mai vedeau capul de atata treaba pe camp, acum insa programul lor este mai lejer.
Multi regreta si le lipseste munca, chiar daca este grea, mai ales in zilele caniculare.
Cu lacrimi in ochi, ne vorbesc despre cat pamant au avut si cat le-a mai ramas.
Care a putut l-a dat la altcineva sa-l lucreze, care nu l-a lasat asa.
Acest lucru se intampla mai ales la gospodarii care au trecut de 60 de ani, si pe care boala nu ii mai lasa sa lucreze.
"Am avut si eu odata mult de lucru la camp. Dar de o perioada am renuntat. Toate sunt scumpe, pensiile sunt mici si nu ne permitem sa investim in insamantare. Asa ca lucram doar cativa ari. Cat ne trebuie pentru putinele animale pe care le mai avem. Nu mai avem curaj sa riscam, sa investim bani in agricultura, daca nu se face recolta cu ce ne alegem? Doar cu pagube. Nu vedeti cate calamitati navalesc peste noi. De raman taranii fara nimic. Tot se vorbeste ca va fi bine si pentru noi. Dar cand? Caci dupa parerea mea mai dureaza cativa ani buni dupa data integrari pana ne este si noua bine. Pana atunci ne lasam terenurile asa necultivate" a declarat Victor.
Situatia critica din agricultura este in toata tara. Cultiva pamanturile doar cei care au bani, si care se descurca sa isi vanda recoltele.

Claudia Untaru - Agenda zilei


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]