Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Marti, 31 ianuarie 2005
Stirile TVA aici
  • Aradul, intr-un proiect-pilot de anvergura nationala: Scoli de arte si meserii mamut

Inspectorul scolar general Marius Gondor va participa la intalnirea inter-judeteanaMaine, inspectorul scolar general Marius Göndör se intalneste cu omologii sai din judetele Timis, Hunedoara si Caras-Severin, pentru a purta discutii pe marginea unui proiect-pilot in baza caruia se vor crea scoli de arte si meserii pentru o paleta extinsa de specializari, proiect in care sunt implicate toate cele patru judete din Regiunea V Vest. 
"Va fi o intalnire de negociere in care vom discuta si vom stabili locatiile si specializarile pentru aceste scoli. Inspectoratul Scolar Arad are are deja cateva propuneri pe care nu vi le pot spune acum, ci doar dupa incheierea negocierilor. As putea, insa, sa va spun ca dorim sa dezvoltam asemenea scoli mai ales in domeniul serviciilor si al tehnicii IT legata de industrie" - spune Marius Göndör. 
El tine sa mai precizeze ca aceste scoli nu vor fi neaparat constructii noi: 
"Este vorba si de reabilitare si de dezvoltare a unor grupuri scolare care exista deja. Noi urmeaza sa stabilim exact daca vom face constructii noi sau le vom reabilita pe cele existente."
Avantaj pentru zonele cu potential economic
Proiectul in discutie se deruleaza in intreaga tara, pe cele opt regiuni de dezvoltare, in perioada 2006-2008. 
Valoarea totala estimata pentru aceasta perioada este de 200 de milioane de euro, din care pentru 2006 sunt repartizate 80 de milioane de euro.
"Ministerul Educatiei si Cercetarii a propus atragerea de fonduri suplimentare care sa permita dezvoltarea acestui tip de invatamant, pentru asigurarea egalitatii sanselor si echitatii in educatie si formare profesionala. Astfel, in anul 2006, ministerul s-a orientat asupra unui numar de trei unitati de invatamant pilot la nivelul fiecarei regiuni de dezvoltare. Aceste unitati de invatamant urmeaza sa aiba locatia in zone cu real potential de crestere economica, proiectul urmarind, pe de o parte, dezvoltarea economica, pe de alta parte, cresterea ocuparii in randul populatiei din grupa de varsta 16-24 ani" - explica reprezentantul Guvernului in teritoriu, prefectul Cristian Stragea.
Asadar, in Regiunea V Vest, din care face parte si Aradul, urmeaza a se dezvolta, in acest an, trei asemenea scoli. 
Pe parcursul urmatorilor ani de derulare a proiectului, vor urma si alte scoli-pilot de acest fel. Deci, daca nu vom "prinde" in acest an o scoala, avem sanse sa o recuperam in 2007 sau 2008.
Accent pe invatamantul profesional si tehnic
Unitatile de invatamant dezvoltate in baza proiectului-pilot vor fi niste scoli de arte si meserii mamut care vor putea sa faca specializari in diferite domenii, vor fi scoli cu ateliere de practica modulare care vor putea sa-si schimbe foarte repede tipul de specializare, in functie de directia de dezvoltare a regiunii si in functie de necesarul de posturi de pe piata fortei de munca, astfel incat absorbtia absolventilor sa fie cat mai buna. 
"In invatamantul profesional si tehnic s-a investit, se investeste si se va investi si mai departe pentru ca este una dintre prioritatile ministerului nostru. Ca vorbele mele sa nu para unele goale, am sa va spun ca judetul Arad are deja in mediul rural sase grupuri scolare (liceul din Ineu, Centrul scolar din Ineu, Grupurile scolare din Beliu, Minis, Gurahont si "A. Marienescu" din Lipova.) care au castigat un proiect PHARE, ceea ce inseamna in jur de 330.000 de euro pentru fiecare unitate. Acest proiect este in derulare din 2005, in acest an urmand ca scolile mentionate mai sus sa primeasca echipamente IT in valoare de aproximativ 50.000 de euro, iar intr-o etapa ulterioara vor primi echipamente pentru laboratoarele de practica, in functie de specializarile pe care le are fiecare dintre aceste grupuri scolare. In ultima etapa a proiectului vor fi interventii, investitii la structura cladirii, la constructii de ateliere etc." - puncteaza inspectorul scolar general Marius Göndör.
De la atu la... fapte
Se apreciaza ca Aradul are un atu in fata celorlalte judete implicate in proiect, dat fiind trendul de dezvoltare al municipiului si judetului. 
"Acest proiect se adreseaza elevilor din invatamantul preuniversitar. Ministerul Educatiei a ajuns la concluzia ca meseria este cea care iti da credibilitate si care iti asigura o sansa pe piata muncii. Strategia politica a Ministerului Educatiei este de a sustine invatamantul preuuniversitar profesional si tehnic. Iar la nivelul judetului Arad, premise exista" - subliniaza prefectul Stragea. 
"Tocmai acesta va fi criteriul in dezvoltarea scolilor pilot: capacitatea zonei respective de a se dezvolta intr-o anumita directie si de a absorbi absolventii acestei scoli pe piata fortei de munca" - completeaza seful ISJ Arad.
Sa vedem care va fi rezultatul intalnirii de maine si sa urmarim... faptele!

Diana Dutu- Adevarul

  • Delegatiile lungi si dese vor fi cheia succesului terminalului Cargo?!

Directorul Cargo - Adrian Nasui a fost primul delegat la FrankfurtCate un oficial arddean sta prin rotatie trei saptamani in Germania, ca sa recruteze clienti pentru terminalul Cargo
Prin intermediul unui birou de pe aeroportul Hahn din Frankfurt, autoritatile judetene aradene incearca sa (re)lanseze terminalul Cargo. 
Cate un reprezentant al Consiliului Judetean este delegat pentru trei saptamani la biroul din Germania, pentru a reprezenta acolo interesele terminalului aradean si pentru a intermedia intre Camera de Comert si agentii economici nemti.
Cheltuielile legate de sustinerea biroului sunt suportate de partea straina. 
Consiliul Judetean va suporta cheltuieli anuale de 40 de mii de euro pentru deplasarea si cazarea delegatilor.
Zilele trecute a revenit din Germania directorul terminalului Cargo, Adrian Nasui, primul delegat la Frankfurt. 
Acesta considera ca deplasarea a avut un efect pozitiv: a participat la intalniri de afaceri cu romanii din Germania si cu posibili investitori, a reusit sa determine compania Blue Air sa opereze curse low-cost pe aeroportul din Arad, si nu cel din Timisoara. 
"A fost o coincidenta. Eu chiar ma aflam la Frankfurt, cand Blue Air a initiat negocieri pentru cursa respectiva. Cei de la aeroportul Hahn au atras atentia operatorului ca ar fi la fel de bine sa aiba zboruri de pe Arad, mai ales ca noi avem si o reprezentauta la Frakfurt. Asa a ajuns Blue Air la Arad". spune directorul Cargo.
In aceasta dimineata, vicepresedintele Camerei de Comert, Lucian Palcau, ia drumul Germaniei. 
El va ramane acolo pana la sfarsitul lunii februarie. 
"Prezenta sa acolo trebuie sa aiba rezultate bune pentru noi; va stabili contacte, va strange legaturile dintre Camera de Comert din Arad si mediul de afaceri din Germania. Noi cautam astfel de oportunitati, fiindca piata aradeana este tot mai atractiva pentru nemti si este important sa se afle despre oferta noastra" - a precizat presedintele Camerei de Comert, Nicolae Bacanu.
In prezent, pe terminalul Cargo din Arad opereaza doua firme de transport marfa, dintre care una este specializata in brokeraj si are numai zboruri ocazionale. 
Cealalta insa, DHL, are curse zilnice catre Budapesta si Cluj si ocupa cel mai mare stand al terminalului Cargo. 
Administratoml bazei incearca, potrivit informatiilor noastre, sa atraga la Arad si un alt operator foarte puternic, care in acest moment lucreaza cu Aeroportul din Timisoara.

Andrei Ando - Observator

  • Legea liberei circulatii genereaza confuzii

Turistii reintorsi in tara primesc explicatii in autocarLa 24 de ore de la intrarea in vigoare a noilor reglementaii privind intrarea in tara, apar noi probleme. 
Romanii care au stat in strainatate mai mult de trei luni si au muncit la negru nu mai pot iesi din tara decat dupa 90 de zile de stat in Romania. 
Chiar daca nu li se va mai pune interdictie in pasaport, oamenii vor fi nevoiti sa stea acasa trei luni. 
Romanii care muncesc ilegal in spatiul Schengen incep sa revina in tara. 
De teama restrictiei puse pe pasaport, multi nu au revenit in Romania de ani de zile. 
Cand au ajuns in vama au avut insa o surpriza: au aflat ca nu se vor putea intoarce la locurile de munca decat dupa 90 de zile.
Noua lege a capatat deja diverse interpretari, in tara, oamenii fie s-au dus sa-si ridice pasapoartele suspendate fie s-au dus sa-si faca pasapoarte. 
Au inteles ca acum se pleaca mult mai usor in strainatate. Au inteles insa gresit.
Bucuria romanilor care au contracte de munca in strainatate este de scurta durata. 
S-au trezit in tara ca nu se vor mai putea intoarce la locurile de munca la negru decat dupa trei luni. 
Romanii care au depasit termenul de trei luni de sedere in strainatate mai au o sansa. 
Sa-si schimbe pasapoartele. 
Asa politistii de frontiera nu vor mai putea vedea datele de intrare si de iesire mentionate in pasaport. 

Florin Marusca - Agenda zilei

  • Protest contra ANAF

Muncitorii de la Aris se pregatesc sa protestezeAngajatii de la fabrica de masini-unelte Aris SA vor sa organizeze un mars si un miting de protest in centrul orasului.
Sindicatul este sprijinit in aceasta actiune chiar de conducerea administrativa a societatii aradene.
Strungarii sunt decisi sa continue cu manifestari mai radicale daca nu se va obtine renuntarea la un titlu executoriu emis de fisc pentru plata unor datorii dinainte de privatizare.
Scandalul a pornit de la o solicitare a Consiliului Concurentei care cerea noilor proprietari sa plateasca suma de 280 de miliarde de lei vechi.
Ceea ce, in opinia angajatilor, ar duce la faliment.
Desi exista un proces pe rol la Curtea de Apel Bucuresti, ANAF a emis deja somatia de plata fara sa mai astepte decizia instantei.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Filarmonica aradeana a primit viza pentru SUA

Directorul Filarmonicii Arad - Dorin Frandes anunta turneul in SUAIn cursul zilei de ieri, directorul Filarmonicii de Stat Arad, Dorin Frandes, a fost la Ambasada Statelor Unite ale Americii de la Bucuresti, pentru a obtine vizele necesare pentru orchestra filarmonica.
Totul a decurs bine, astfel incat instrumentistii din aceasta orchestra vor putea efectua turneul programat a incepe in luna februarie, in SUA.
Orchestra filarmonica va pleca din tara joi spre vineri noaptea, dupa incheierea concertului simfonic programat pentru seara zilei de joi, 2 februarie. Turneul american va dura 50 de zile, iar primul concert va avea loc chiar la finele acestei saptamani, in data de 4 februarie, in orasul Aiken, de pe Coasta de Vest a Americii.
Filarmonica de Stat Arad devine astfel prima institutie de profil din Romania care efectueaza un turneu atat de lung in Statele Unite ale Americii, ea avand programat cate un concert la doua zile.
Turneul va insuma peste 16.000 de kilometri, muzicienii aradeni urmand a evolua inclusiv in cateva sali-amfiteatru impresionante, cu o capacitate de 3.500 de spectatori.
Reamintim ca toate cheltuielile legate de vize, transport, cazare, masa si diurna sunt suportate de catre agentia de impresariat americana prin intermediul careia a fost organizat acest turneu.

M.C. - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]