Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Joi, 1 martie 2007
Stirile TVA aici
  • Ungurii vin sa munceasca in Romania pentru 200-400 de euro

Primarul orasului Battonya se bucura de colaborarea cu RomaniaO suta de muncitori din Ungaria vor fi angajati in Zona Industriala Pecica, din judetul Arad
Angajatorul organizeaza maine o selectie la primaria din Battonya (jud. Bekes), unde ungurii s-au calcat in picioare sa se insctites pe listele de candidati. 
Este vorba insa numai de un prim val de angajari, caci doar, firma respectiva are nevoie de 500 de muncitori, in vreme ce si alte societati comerciale aradene cauta deja pe piata fortei de munca din Ungaria.
La Battonya, localitate aflata la opt kilomctri de Zona Industriala pecicana, Somajul este de 20%, la o populatie de 8000 de locuitori. 
In comparatie, la Pecica somajul este de 2%, la un numar de 15.000 de locuitori.
"Vrem sa dezvoltam parcul nostru de afaceri, dar nu mai avem resurse la nivel local, spune primarul din Pecica, Iustin Cionca. Cinci firme cauta acum sa angajeze personal la noi, dar nu mai au pe cine. De aceea i-am si dirijat pe investitori sa faca angajari din Ungaria - e aproape si oamenii sunt disponibili sa munceasca". 
Ungurii vor lucra in judetul Arad pentru un salariu de 200-400 de euro lunar. 
Se fac angajari in industria cablajelor auto, accesorii pentru incaltaminte, piese pentru masini. 
Fata de salariul mediu din Ungaria, remuneratia este mult mai mica, insa chiar si asa oamenilor le convine sa vina sa lucreze, in loc sa stea acasa in ajutor de somaj.
Karsai Jozsef, primarul orasului Battonya, deputat in Parlamentul Ungariei,sustine ca orientarea investitorilor din Romania spre forta de munca din estul Ungariei poate salva aceasta zona, eminamente agricola. 
"Avem 500 de oameni in ajutor social, si 2000 de  persoane cu ajutor de somaj. Battonya este un oras  in suferinta, dar colaborarea cu Pecica il poate re- lansa. Chiar acum am primit un semnal de la un mare investitor, care vrea sa deschida sere pe zece hectare, tot pe granita romano-maghiara, unde sa angajeze muncitori din ambele tari".
Pe de alta parte, si zeci de muncitori romani din localitatile Turnu si Pecica vor munci la fabrica de biodizel din Battonya, care va fi realizata de un investitor suedez, in acest an.

Andrei Ando - Observator

  • "Ma tin de un fir de iarba"

Mariana Jager se destainuie PreseiEcaterina-Ani Jäger povesteste despre viata ei. Este lectia unei supravietuiri demne
- Marturisesc ca nu stiu cum sa incep, cum sa va abordez: ca pe o femeie obisnuita sau ca pe o femeie cu handicap…
- Diferenta dintre mine si o femeie obisnuita este de cel mult jumatate de metru. Caruciorul nu ma face diferita.
- Totusi, nu vi s-a intamplat ca, uneori, ceilalti sa va trateze altfel din cauza scaunului cu rotile?
- In sensul negativ al cuvantului, de foarte putine ori am avut aceasta experienta. Cred ca asta depinde de persoana. Eu niciodata nu am refuzat un ajutor. Cand mi s-a intins o mana, bineinteles ca am acceptat-o.
- Ati avut un accident de circulatie… Cat v-a fost de greu sa-i acceptati urmarile?
- La un an dupa accident, in 1976, am fost in Germania pentru a ma opera. Eram convinsa ca de-acolo voi veni sanatoasa, ca voi putea sa ma scol din scaunul rulant, sa pot merge sa dansez, sa-mi pot trai viata asa cum o traieste oricare alta femeie si asa cum si-ar fi dorit mama sa ma vada. Nu s-a intamplat asa. Am inteles, pana la urma, ca se poate trai si fara sa ai picioare. Am inteles ca aceasta jumatate de metru de care v-am spus nu are voie sa conteze.
- Cum ati aflat?
- L-am intrebat pe profesorul care m-a operat daca am vreo sansa de a deveni vreodata femeie asa cum vreau eu sa fiu sau voi deveni o femeie dependenta de scaunul rulant; ca sa stiu cum sa-mi organizez viata. "Este bine daca v-ati orienta spre o meserie in scaun rulant" – mi-a raspuns.
- Erati pregatita sa aflati acest „verdict”?
- Ma credeti ca nu l-am crezut? Dumnezeul pe care fiecare il avem in noi nu te lasa sa crezi ca nu exista nici o sansa. Omul se agata de un fir de iarba foarte fragil, care nu are radacinile acelea sa-l tina puternic… Poti sa iesi la mal cu acest fir de iarba, credeti-ma! Eu, de 32 de ani, ma tin de un asemenea fir de iarba.
- Ce va doriti cel mai mult?
- Nu-mi doresc sa ma ridic in picioare decat pentru o zi. Astept acea zi in care sa dansez non-stop. Imi place foarte mult sa dansez. Imi place muzica, o simt, o traiesc. Dupa aceea, ma asez inapoi in carucior pentru ca la varsta mea nu sunt pregatita sa intru intr-o lume in care sa umblu, cum am fost inainte.
- Ce/cine anume va face fericita?
- Daca n-as avea-o, daca n-as fi avut-o pe mama tot timpul langa mine, probabil ca nu as fi rezistat niciodata si nu aveam pentru ce sa lupt. Este o motivatie extraordinara pentru ca intre mine si mama, cordonul ombilical nu s-a rupt. Multa lume imi spune ca este gresit, ca puteam sa ma marit, ca puteam sa-mi fac viata mea… E adevarat, dar nu puteam sa-i ofer sotului meu ceea ce-i ofera o femeie sanatoasa. Poate-i ofeream mai mult, pe alte planuri. Dar pentru ca nu am avut experienta, nici nu am avut curajul sa incerc. Dovada ca am fost logodita timp de cinci ani. Insa am considerat amandoi ca e mai bine sa ne despartim si sa devenim prieteni. Si aceasta prietenie, pana in ziua de astazi, imi aduce mult mai multe satisfactii si mult mai mult respect recirpoc, decat daca am fi ramas un cuplu.
- Care este regretul dumneavoastra cel mai mare?
- Regretul meu cel mai mare este ca n-am putut sa-i ofer mamei mele acea fericire pentru care a fost pregatita cand m-a nascut. Ca orice mama, isi imagina un viitor cat mai bun si cat mai sanatos pentru mine. Dar, cand am fost in floarea varstei si puteam sa o mangai sufleteste, atunci a venit acest accident care a distrus-o. A imbatranit zece ani intr-o zi. Deci, regretul meu foarte mare este ca nu am putut sa-i indeplinesc acel vis pe care fiecare mama il are atunci cand naste un copil. Bucuria mea mare este ca sunt unele momente – seminarii internationale de specialitate, la care particip, prezint lucrari – cand mama mea este foarte mandra de mine. E ca o compensatie…
- Ce ati dori sa schimbati in lumea in care traiti?
- Sunt foarte multe de schimbat. Mai ales oamenii. Sa existe mult mai multa intelegere si incredere intre ei. Acum, in ochii lor se citeste ura.
Carte de vizita
Ecaterina-Ani Jäger
S-a nascut la 19 februarie 1957, din tata neamt si mama unguroaica. Este necasatorita. 
A absolvit Liceul "Elena Ghiba Birta" in 1978. 
Vorbeste fluent engleza, germana si maghiara. 
Este vicepresedinte al Asociatiei Handicapatilor Neuromotor din Romania (filiala Arad) si responsabil relatii internationale in cadrul acesteia. 
De 14 ani, participa la numeroase congrese, conferinte, seminarii - nationale si internationale - despre persoanele cu handicap.

D.D. - Adevarul

  • Licitatie pentru servicii sociale

Directia sociala face licitatie pentru serviciiDirectia pentru Protectia Drepturilor Copilului din Arad cauta organizatii neguvernamentale care pot ingriji copii cu deficiente motorii. 
Inclusa intr-un proiect pilot, directia aradeana vrea sa gaseasca cele mai bune servicii pentru un numar de 30 de copii. 
Pana acum, doar 2 organizatii s-au aratat interesate sa participe la ingrijirea acestor copii, insa lista ramane deschisa pana la mijlocul lunii viitoare.
Directia pentru Protectia Drepturilor Copilului vrea sa contracteze serviciile sociale pentru casele de tip familial Magnolia, Iris si Orhideea din Arad.
Aici sunt institutionalizati 30 de copii cu probleme de handicap iar casele au toate licentele de functionare necesare. 
La licitatia pentru aceste servicii sunt asteptate sa participe organizatii neguvernalemtale, care vor primi finantare pentru toate servicile de baza dar si cele speciale necesare copiilor. 
Acest proiect este derulat in 5 judete din tara noastra. 
Pentru atribuirea contractelor, Autoritatea a publicat deja anuntul atat in Monitorul Oficial, cat si in Jurnalul European din data de 14 februarie.

Vasile Blidar - Televiziunea Arad

  • "Laszlo Tokes nu slujeste interesele comunitatii maghiare"

Interviu cu Kiraly Andras - presedintele UDMR AradInterviu cu deputatul Kiraly Andras, presedinte al UDMR Arad
- Care este pozitia UDMR fata de actiunile secuilor privind autonomia teritoriala?
- In secuime avem cele mai mari organizatii, dar cred ca ar trebui sa facem o diferenta intre organizatiile secuiesti ale UDMR si organizatiile civice care exista in regiune. Asociatiile civice nu fac altceva decat sa duca in eroare locuitorii din secuime. Aceste referendumuri, sau consultari cum se mai numesc in terminologie noua, nu au nici o finalitate si nici un rezultat. Si noi am putea cere salar mai mare, dar nu se poate. A intreba pe cineva din secuime daca vrea autonomie, sigur ca raspunde ca da, dar nu se gandeste la complicatii.
- Cum comentati candidatura episcopului reformat Laszlo Tokes la europarlamentare?
- Pe noi nu ne sperie nici o concurenta, dar ne sperie, in ghilimele, o concurenta de acest gen, care nu face altceva decat sa destabilizeze comunitatea maghiara. Este foarte greu sa explici unui cetatean simplu cu buna credinta de ce nu putem sprijini activitatea episcopului Lasylo Tokes. In viziunea noastra exista o singura comunitate in cadrul careia nu sunt maghiari buni, rai, revolutionari sau mai putin revolutionari. Exista o comunitate care are speranta in aceasta tara, unde impreuna am dori sa realizam dorintele comunitatii maghiare.
- Prin candidatura episcopului Tokes se incearca destabilizarea UDMR?
Pastorul Laszlo Tokes nu este sprijinit de UDMR- Nu se pune problema ca pericliteaza accederea candidatilor nostri in UE, dare pune intr-o alta situatie toata strategia campaniei. Noi nu am folosit niciodata asa zisa campanie negativa. Este foarte greu sa explicam cetatenilor de nationalitate maghiara de ce este o alternativa proasta sprijinirea episcopului Tokes. Este foarte greu sa explici unor oameni, care au in sentimentul lor inca evenimentele din decembrie 1989. Eu cred ca este o noua situatie in care va trebui sa explicam ca, din 89 si pana astazi, Uniunea a reprezentat intradevar interesul comunitatii maghiare. Chiar daca rezultatele nu ii multumesc pe toti, avem rezultate bune. Va trebui sa spunem foarte clar ca, in aceasta perioada, Uniunea a dat un sprijin esential bisericilor, cultelor istorice maghiare dar si cultelor neprotestante. Daca din cauza concurentei lui Tokes pierdem prezenta noastra in Parlamentul European, cei care vor suferi nu va fi episcopul Tokes, ci comunitatea maghiara.
- De ce nu trebuie votat Laszlo Tokes ?
- In primul rand, Laszlo Tokes este doar o persoana. Astfel, o persoana nu poate fi contrapusa niciodata unei organizatii, care are in spatele ei o activitate de 17 ani. Trebuie constientizat faptul ca dorintele nu se rezolva cu una, cu doua in parlamentul european. Trebuie sa ai sprijinul politic a unui grup parlamentar. Cei pe care ii trimitem in Parlamentul European, trebuie sa aiba o gandire politica si economica despre viitor. Din pacate, Tokes se refera la trecut si nu slujeste interesele comunitatii maghiare. Trebuie sa avem respect fata de trecut si sa cunoastem trecutul, dar totdeauna trebuie sa nu orientam spre viitor, pentru ca asta asteapta comunitatea maghiara de la noi.

Daniel Albu - Informatia Aradului

  • Comuna Savarsin - o comoara turistica in devenire

Primarul Savarsinului Ioan VodiceanComuna Savarsin este asezata pe malul drept al raului Mures intre muntii Highisdrocea, si are o intindere de 1.761 ha.
Are o populatie de peste 3.200 de locuitori, care populeaza cele zece localitati care o compun: Valea Mare, Caprioara, Toc, Cuias, Temesesti, Troas, Halalis, Parnesti si Vinesti.
Intre Savarsin si satele apartinatoare, Caprioara si Valea Mare, Muresul formeaza un hotar natural.
Localitatea Savarsin este cunoscuta prin pitorescul imprejurimilor sale, un adevarat potential pentru dezvoltarea turismului in aceasta zona.
Este asezata la o distanta de 87 km de municipiul Arad si la doar 67 km de Deva.
In anul 2004 cetatenii comunei Savarsin l-au ales in fruntea lor pe juristul Ioan Vodicean, un cunoscut autor de carti, un bun gospodar pentru comuna sa.
Primarul loan Vodicean un calificat om de cultura
O discutie cu primarul Ioan Vodicean este o adevarata placere, fie ca este vorba despre despre imperturbabilele cifre ale investitiilor, fie ca este vorba despre situatia literaturii contemporane ori a cresterii vitelor pe noile pasuni europene.
Sprijinit in demersurile sale de o echipa buna, ce-l are in frunte pe colaboratorul sau apropiat, viceprimarul Adrian Craiu, primarul Ioan Vodicean are cu ce se raporta, atunci cand vine vorba dc realizari.
Este musai sa consemnam ca pe timpul documentarii noastre, am fost intrerupti de vizita in biroul primarului a unei cetatene franceze, care solicita sprijinul in vederea deschiderii pe teritoriul comunei a unei societati comerciale. Sprijin pe care l-a primit pe loc.
Ne-a surprins placut - mai ales pe frantuzoaica - faptul ca primarul a tratat cu petitionara intr-o fluenta si nepoticnita limba franceza, pe care, am aflat, o cunoaste bine.
Iata, pe scurt, ce ne-a relatat, printre altele, primarul Vodicean: "Eu, de fapt, am mai indeplinit tunctia de primar, intre 1990-1996, intr-o comuna din apropiere, Birchis. Nu intru in amanunte. Sa trecem la ceea ce am facut noi aici, la Savarsin. In primul rand vreau sa scot in evidenta cel mai mare obiectiv pe care l-am realizat. Este vorba de introducerea a peste zece km de canalizare in Savarsin, ceea ce inseamna de fapt, in aproape toata localitatea Savarsin. In aceste momente se organizeaza o noua licitatie, de 1,2 milioane euro, in vederea continuarii lucrarilor, toata partea de proiectare fiind deja achitata din bugetul local. Anul 2006 a fost acela in care s-a inceput asfaltarea drumului de acces spre satul Caprioara, acolo unde fiinteaza "Pensiunea Patrimara", loc de desfatare turistica pentru amatorii din domeniu. S-a realizat consolidarea structurii drumurilor si repararea a sapte podete, urmand ca in acest an sa se treaca la turnarea covorului asfaltic.
In Savarsin functioneaza sapte scoli, care se afla in continuare in plin proces de modernizare, prin schimbarea usilor si ferestrelor cu altele, din termopan, amenajarea grupurilor sanitare, inclusiv la liceu si la Scoala de Arte si Meserii Savarsin. Urmeaza ca in scurt timp sa se inaugureze Spitalul din Savarsin, o constructie moderna, in care fiecare salon este dotat cu grup sanitar si dus, acesta avand o capacitate de30 de paturi. Vom moderniza Caminul Cultural pentru ca intr-o comuna in care se intampla atatea manifestari culturale trebuie sa existe un lacas adecvat. Apropo de cultura, reamintesc cititorilor dvs. ca Festivalul "Dorel Sibii" a ajuns la a IX-a editie si ca face parte din programul anual al judetului."
In scurt timp va fi inaugurat noul spital de la Savarsin - Virtual Arad News (c)2007Case memoriale, celebrul Castel regal, manifestari culturale
Faptul ca Savarsin este locul unde se gaseste Castelul, ca acesta este resedinta principala a consilierului primului ministru, Radu de Hohenzollern, este de bun augur pentru localitate, care este vizitata din ce in ce mai mult de turisti romani si straini.
Acest lucru este o mandrie pentru localnici, dar este si o obligatie in plus pentru imbunatatirea aspectului comunei.
Un alt punct de atractie pentru turisti este existenta a doua lacasuri de arta.
Prima, Casa memoriala "Eugen Popa" aduce marturii despre viata si activitatea acestui cunoscut pictor, fiu al comunei Savarsin iar celalalt este un muzeu de arta comparata cu lucrari de Eugen Popa, Corneliu Baba precum si de Gina Hagiu Popa.
Primaria Savarsin urmareste indeaproape continuarea traditiilor folclorice din zona prin sprijinirea formatiilor existente precum si prin crearea a noi grupari folclorice.
Celebra, deja, formatie "Dubasii din Savarsin" a fost de multe ori pe posturile nationale tv, facand cunoscute intregii tari frumoasele obiceiuri locale.
O cariera de marmura, una de granit, si altele...
Pentru valorificarea zacamintelor existente pe aceste locuri, nu de mult s-a deschis la Caprioara o cariera de marmura, intentionandu-se ca in viitor aici sa se treaca si la prelucrarea blocurilor provenite din cariera.
O firma de prospectiuni din Bucuresti va deschide in curand, tot la Caprioara o noua cariera, de aceasta data de granit, fapt ce va asigura noi locuri de munca pentru locuitorii din zona.
Viceprimarul comunei Savarsin, Adrian Craiu ne spune si el: "Intrucat zona Savarsinului este deosebit de pitoreasca, suntem si noi deranjati de faptul ca podul spre Valea Mare si Caprioara nu este inca reparat. Construit in anul 1879 acesta va fi reparat pana in toamna, folosindu-se tehnologia de la constructie, deci la imbinari se vor folosi numai nituri, fara un centimetru de sudura. Avem in vedere, tot in ideea de a schimba fata comunei noastre, de a devia soseaua nationala, care trece acum prin centru, prin alt amplasament. Sunt multe de facut in Savarsin. Pe unele dintre ele le-am realizat. Vin altele. Noi, cei din Savarsin, ii invitam pe toti aradenii sa vina la Savarsin, pentru ca au ce vedea: o zona turistica deosebita, cu oameni frumosi si oaspitalieri."

Petre Don - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]