Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Sambata, 1 septembrie 2007
Stirile TVA aici
  • BERD se muta in centru

Au aparut santiere pe Bulevardul RevolutieiIncepe nebunia pe centrul Aradului. Potrivit Primariei Arad, din septembrie, incep lucrarile pe B-dul Revolutiei.
In cadrul proiectului pe creditul BERD, prin interventii la carosabil si prin amenajarea pistei pentru bicilisti, urmand "sa se efectueze frezari asfalt, montare borduri, subtraversari, turnare asfalt".
Primaria sustine ca lucrarile pe Bulevardul Revolutiei sunt programate pe tronsoane si vor incepe luni, 3 septembrie, de la ora 8.00. 
In saptamana 3-8 septembrie, intra in lucru portiunea Podgoria – str. Andrei Muresanu, intre 10-15 septembrie se va lucra de la A. Muresanu pana la str. Crisan, urmand ca lucrarile sa continue saptamanal cu celelalte tronsoane de pe partea dreapta a B-dului Revolutiei pana la Teatru.
Un prim efect al demararii santierului pe centrul Aradului va fi simtit imediat de participantii la trafic, in conditiile in care se va ingusta temporar carosabilul, iar circulatia va fi dirijata cu indrumatori de trafic.
De asemenea, pe portiunile aflate in lucru vor deveni inaccesibile temporar locurile de parcare. 
Proiectul de reabilitare pe creditul BERD se va finaliza peste 18 luni, dupa ce vor fi modernizate liniile de tramvai, carosabilul, trotuarele, parcajele si semaforizarea pe traseul Calea Aurel Vlaicu – Piata Romana.

A.B. - Adevarul

  • Aproape 140.000 de lei, pentru masuri de protectie a copiilor si formare profesionala

CJA a acordat bani pentru protectia copiluluiConsiliul Judetean Arad a alocat 138.843 de lei pentru cofinantarea a doua Programe Nationale destinate protectiei copiilor si derulate de Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Arad (DGASPC Arad). 
Acestia bani vor reprezenta contributia de 10 la suta din valoarea totala a finantarii nerambursabile pentru doua programe de interes national - Dezvoltarea serviciilor alternative pentru copiii cu dizabilitati/handicap/HIV/SIDA si Promovarea standardelor minime obligatorii din domeniul protectiei copilului si monitorizarea respectarii drepturilor copilului.
Primul program are drept scop dezvoltarea retelei de servicii alternative prin formarea si angajarea a 6 asistenti maternali profesionisti, care sa ocroteasca copii cu handicap, in vederea imbunatatirii sanselor acestora de dezvoltare deplina si armonioasa, precum si in vederea integrarii sociale; prevenirea spitalizarii prelungite a copiilor cu handicap; dezvoltarea si diversificarea modalitatilor de interventie in vederea prevenirii parasirii copilului cu handicap.
Copiii cu handicap institutionalizati necesita o atentie care priveste nu doar aspectul medical ci si alte aspecte ale vietii lor, precum relatiile interpersonale, activitatile scolare sau momentele de suferinta provocate de boala. 
Pentru a veni in sprijinul acestor copii Fundatia "Pro Prietenia" si-a manifestat interesul de a sprijini financiar acest program, la nivelul judetului Arad, cu o sponsorizare insumand 10 la suta din valoarea solicitata, dupa semnarea contractului cu autoritatea finantatoare.
Cel de-al doilea program ce va fi derulat de DGASPC Arad urmareste diseminarea standardelor minime obligatorii in domeniu pentru 80 de angajati ai D.G.A.S.P.C. Arad; dezvoltarea profesionala a 30 de specialisti sau persoane cu atributii de asistenta sociala din cadrul serviciilor publice specializate; promovarea interventiei multidisciplinare si interinstitutionale in beneficiul copilului; sprijinirea activitatilor de monitorizare a respectarii drepturilor copilului; sprijinirea formarii profesionale in vederea realizarii standardelor minime obligatorii din domeniul protectiei copilului.

M.C. - Observator

  • Tunisiencele nu s-au drogat

Tunisiancele internate in Spitalul Judetean nu s-au drogatMedicii care se ocupa de cazul in urma caruia 11 tinere din Tunisia au ajuns la Spitalul Clinic Judetean Arad si o alta a decedat, au asteptat degeaba analizele toxicologice de la Timisoara.
Surse din randul anchetatorilor spun ca analizele de laborator nu au relevat decat prezenta fenobarbitalului in sangele a trei dintre paciente, dar in cantitati foarte mici, care nu sunt considerate periculoase.
Potrivit acelorasi surse, rezultatele toxicologice arata ca iese definitiv din calcul varianta ca femeile sa fi consumat droguri, varianta vehiculata la inceputul anchetei chiar de seful Autoritatii de Sanatate Publica Arad, dr. Gabriela Tarle.  
Aceleasi surse spun ca si posibilitatea intoxicarii la locul de munca iese din calcul, cel putin pentru moment. 
Pentru concluziile finale se asteapta insa rezultatele analizelor histopatologice, adica a tesuturilor din organe, prelevate in cazul femeii decedate.

Alex Negru - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Pestera Ursilor – atractia numarul unu a multor aradeni

Intrare amenajata la Pesterea Ursilor - Virtual Arad News (c)2007Cunoscuta Pestera a Ursilor, situata in judetul Bihor, in imediata apropiere a localitatii Chiscau, comuna Pietroasa a devenit in ultima perioada unul dintre cele mai frecventate locuri turistice mai ales in randul aradenilor. 
In ultimul sfarsit de saptamana de pilda, pestera a fost plina de concitadinii nostri, care nu au mai tinut cont de cei cativa kilometri pe care trebuie sa-i parcurga pana la locul cu pricina.
Legenda acestei pesteri a atras curiozitatea multora, inclusiv a noastra, drept urmare nu ne-am putut abtine sa nu vizitam si noi asa zisul barlog al ursilor, iar in cele ce urmeaza va vom relata si dumneavoastra ce am putut vedea acolo.
Numele pesterii se datoreaza numeroaselor fosile de "ursi de caverna" – Ursus Spelaeus, descoperite aici cu multi ani in urma. 
Pe vremuri pestera era un loc de adapost pentru aceste animale, mai precis, in urma cu 15.000 de ani. 
La un moment dat intrarea in pestera a fost blocata, probabil datorita caderii unei stanci si peste 140 de ursi au ramas blocati inauntru, fara posibilitatea de a mai parasi caverna. 
Tot legenda si gurile oamenilor din zona spun ca ursii au devenit atat de infometati incat s-au atacat reciproc, pana cand toti au murit. 
Povestea pare sa aiba un gram de adevar, si asta deoarece tonele de oase gasite imprastiate in intreaga pestera pot confirma mitul.
Pestera Ursilor a fost descoperita in 17 septembrie 1975, cu ocazia unei dinamitari executate la cariera de marmura din zona, cand s-a format o spartura. 
La putin timp, spartura a fost imediat inchisa iar dupa explorare o parte a pesterii a fost amenajata si electrificata. 
Astfel, la data de 14 iulie 1980 pestera a fost deschisa publicului. 
In prezent aceasta este una dintre principalele obiective turistice ale muntilor Apuseni, iar anual aproximativ 200.000 de vizitatori din toata lumea ii trec pragul.
Interiorul acesteia se distinge prin diversitatea formatiunilor de stalactite si stalagmite existente dar si prin cantitatea impresionanta de urme si fosile ale ursului de caverna. 
Pe langa acesta, au mai fost descoperite si fosile de capra neagra, ibex, leu si hiena de pestera. 
La intrarea in pestera se afla un pavilion compus dintr-o sala de asteptare, casa de bilete, un bar si un mic muzeu speologic precum si un stand cu suveniruri si obiecte artizanale specifice zonei. 
Mai apoi turistii se pot delecta in trei galerii: cea a Ursilor, galeria Emil Racovita si Galeria Lumanarilor precum si patru sali dupa cum urmeaza: Sala Lumanarilor, Sala Spaghetelor, Sala Emil Racovita si Sala Oaselor. 
Prima galerie este putin mai saraca in formatiuni, bogata in schimb in resturi scheletice ale ursului de pestera, adevaratele frumuseti fiind concentrate in celelalte doua. 
"Mastodontul", "Palatele fermecate", "Casuta Piticilor", "Lacul cu nuferi" sunt doar cateva din denumirile simbolice date grupurilor de formatiuni de catre ghizi si vizitatori. 
Iesirea se face printr-o fantastica galerie ornata cu lumanari, ultima sala fiind simbolic denumita "Sfatul Batranilor"
Vizitarea dureaza aproximativ 45 de minute, in grupuri conduse de ghizi autorizati. 
O adevarata frumusete care merita vazuta. 
Pentru cei care ajung in zona, ii sfatuim sa nu paraseasca judetul Bihor pana ce nu trec si pe la Pestera Ursilor caci vor ramane de-a dreptul impresionati. 
Atractia forte a pesterii este corpul de urs agatat pe unul din peretii pesterii, a carui cap nu mai exista. 
Legenda spune ca acesta a vrut sa scape din caverna in momentul in care stanca a blocat intrarea, insa in incercarea de a parasi pestera, o alta stanca i-a retezat capul.

A.M. Stoica - Informatia Aradului

  • Aradul muzical - Calatorie in lumea muzicii europene

Muzica gregoriana a rasunat in Catedrala Catolica aradeana - Virtual Arad News (c)2007Muzica gregoriana defineste intregul repertoriu al cantului oficial al Bisericii catolice, cant care a inceput sa se organizeze si sa se cristalizeze incepand cu secolele VI-VII, dezvoltandu-se si imbogatindu-se pana in secolul al XI-lea, pastrata fiind in practica de cult pana in zilele noastre.
Denumirea provine de la numele Papei Grigore I, zis si "cel Mare" (mort in 604) care, cunoscand neajunsurile organizarii muzicii bisericesti, a restructurat si unificat cantarile bisericesti obligatorii in oficierea zilnica a cultului latin pe parcursul intregului an.
Muzica gregoriana, notata abia in veacul al IX-lea, odata cu inventarea scrisului muzical, s-a interferat cu muzica culta laica vest-europeana, influentandu-se reciproc, desi inraurirea din afara bisericii era strict controlata. Muzica laica culta a avut de castigat, in primul rand prin faptul ca Biserica era principalul "sponsor" al muzicienilor, in afara curtilor regesti si princiare.
Caracteristicile gregorianului au fost teoretizate de Guido d’Arezzo (990 – 1050).
La inceput cantul a fost monodic (o singura voce), apoi s-a cantat pe doua voci, prima forma fiind "organum", in care "cantus"-ul (melodia principala), devenea "cantus firmus" , melodie fixa, ce nu putea fi modificata, la care se adauga o a doua voce, care o insotea in octave, cvinte, cvarte paralele, ca apoi sa apara organizarea in "triplum" (3 voci), "quadruplum" (4 voci).
O ocazie exceptionala au avut zilele trecute aradenii de a asculta muzica gregoriana pe viu, la Biserica Minoritilor, in prezenta ansamblului alsacian TRECANUM din Strassbourg, condus de Etienne Stoffel, profesor al Conservatorului local. Formatia si-a facut cunoscut repertoriul intr-o buna parte a Europei, din Spania pana-n Rusia, cu preponderenta in tarile catolice.
Inceputul l-a facut formatia alsaciana cu imnul "Ave maris stella" din Hymnariumul benedictin de la manastirea Solesmes, model de monodie. Varietatea genurilor de cantece a fost accentuata de sistemul responsorial: solo – grup, barbati – femei, de alternarea monodiilor cu cantecele la 2- 3 voci.
Aria larga unde se afla sursele muzicale cuprinde Spania, Franta, Anglia, Germania, Italia, si chiar Polonia. Ca perioada de timp, s-au cantat piese din secolele IX pana la al XV-lea si desigur unele mult mai vechi.
Astfel, fetele (trei la numar) au cantat: Antifonul monodic "Diffusa est gratia" (Psalm 44, verset 3) din veacul al X-lea, dupa ce intonasera conductusul "Ave maris stella" la 2 voci (sec. XIII), ca mai tarziu sa auzim un solo Alleluia "Ave Maria" din veacul al IX-lea. Tot acele voci bine instruite, bine stapanite, au intonat motetul "Mater Dei" creatie a unui componenet al asa numitei Scoli de la Notre-Dame (XIII) si cel numit „Ave Regina” de pe la anul 1300, de o frumusete acaparatoare, sau "Salve laborancium" la 3 voci, din codex Wolfenbüttel (XIII).
Barbatii, patru la numar, au realizat in grup si solo responsorialele "Vidi speciosa", de asemenea benedictin de la Solesmes si "Solem justitiae" (XI), apoi un solo melismatic, Alleluia "Adsumpta est", conductus-ul "Exaltavit sydere" la 3 voci (XIII).
Alternanta barbati-femei a facut interesante piese ca; tractul "Audi filia" (XI), ofertoriul "Ave Maria", antifonul "Alleluia" si cantica "Magnificat", tropii de Kyrie "Rex virginum" la 2 voci de pe la 1300, secventa " Beata tu virgo" (XII). Tot aici amintim Alleluia "Virgo mediatris" a calugaritei Hildegard von Bingen (sec. XII), unul dintre putinele nume de compozitor ce a razbatut pana in vremurile noastre. Stareta Hildegard a fost nu numai creatoarea unei muzici de-a dreptul celeste uneori, ci a activat si in domeniul poeziei, teoloiei, medicinii, psihoterapiei, cosmologiei, fiind si o vizionara recunoscuta.
Grupul mixt a incantat pe cei prezenti cu: conductus-motetul "Beata viscera" din Anglia veacului al XIII-lea si virelai-ul "Mariam matrem" din Monserat-ul veacului al XIV-lea si conductus-ul "Angelus ad virginem" (3 voci) din Polonia veacului al XV-lea.
Desigur, programul a fost mai bogat, iar cuvintele noastre sarace, dar, mai important e faptul ca alsacienii condusi de Etienne Stiffel (Christine Clement, Marie Stoffel, Anne Waldvogel, Daniel Fritsch, Bernard Riwer, Luc Totterwitz) ne-au creat o seara de cant si implicit de ruga, de meditatie si purificare sufletesca, de care avem nevoie, macar din cand in cand.

Hugo Hauptmann – Virtual Arad


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]