Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Sambata, 1 decembrie 2007
Stirile TVA aici
  • Evenimente de 1 Decembrie, in judetul Arad

Depuneri de coroane la mormintele Corifeilor Marii Uniri de la cimitirul EternitateaCa in fiecare an, 1 Decembrie, cand romanii isi sarbatoresc Ziua Nationala, este marcat de festivitati specifice, organizate de autoritati.
In municipiul Arad, Primaria a pregatit o serie de evenimente, la care accesul este liber pentru toti cei care vor sa participe. 
In 30 noiembrie, la ora 17, va avea loc sedinta festiva a Consiliului Local Municipal, unde este invitat si sculptorul Florin Codre, care va prezenta macheta Monumentului Marii Uniri. 
Va urma un dineu la care vor participa parlamentarii aradeni, liderii locali ai principalelor partide politice, oameni de afaceri romani si straini, conducatori ai unor companii mari din Arad.
Piata "Avram Iancu" va fi amenajata pentru desfasurarea unui targ de sezon, in care vor fi comercializate produse specifice de Craciun: mancare traditionala, vin fiert, decoratiuni de Craciun s.a. 
Vineri va avea loc in acest loc, de la ora 20, un concert de muzica usoara, la care vor participa DIRECŢIA 5 si MANDINGA. 
In deschidere vor canta formatiile aradene HABAR si SIX
Sambata vor fi depuse coroane de flori in Cimitirul Eternitatea, la mormintele Corifeilor Marii Uniri, la Crucea Martirilor, care se afla in parcul din spatele Palatului Administrativ si la Monumentul Pasoptistilor din Parcul Reconcilierii. 
De la ora 16 va avea loc un concert folcloric, in care vor fi reprezentate trei zone folclorice, prin interpretii: Nicu Novac, Puiu Codreanu si Cornel Borza.
Vor mai fi prezenti: Ansamblul Zarandul, Rapsozii Zarandului si Ansamblul Folcloric al Romanilor din Gyula (Ungaria), care se va incheia cu focuri de artificii.
In Judet
Si celelalte oficialitati locale din orasele judetului marcheaza momentul: in Curtici, la ora 11 vineri, va avea loc o festivitate de depunere a coroanelor, in fata Bisericii, la care vor participa consilierii, scolarii si toti cetatenii care vor fi dispusi. 
Liceul va organiza si el un spectacol tematic la Casa de Cultura a localitatii
In Ineu, sambata vor fi depuse coroane de flori in Piata Unirii, la ora 11,45-12. 
Vor fi luari de cuvant din partea autoritatilor, intonarea imnului "Te Deum" la ora 13, dupa care va urma un program artistic.
Santana organizeaza un moment muzical cu cantece patriotice, intonate de elevii Scolii Generale nr. 2 si "Sfanta Ana
", precum si cei ai Liceului din localitate. 
De 1 Decembrie la Pecica a fost lansata noua monografie a orasului La ora 10 va avea loc depunerea de coroane la Monumentul Eroilor din Comlaus. 
La 10,30 Clubul Copiilor va prezenta un program de dansuri moderne. 
Ansamblul folcloric Busuiocul va participa cu un moment artistic, dar si interpretii Paula Pasca, Pavel Cighirean, Liliana Cosma, pecum si orchestra condusa de Dorin Roman si Ilie Pasca, din Santana.
Vineri, 30 noiembrie, la Chisineu Cris sunt programate depuneri de coroane la Monumentul Eroilor
Graniceri (ora 12) si program artistic la Casa Oraseneasca de Cultura: Ansamblul Artistic Profesionist "Crisana" din Oradea (Florica Bradu, Florica Duma, Cornel Borza, Viorica Bradea, Simona Costin, prezentator Ioan Selesi)
Pecica: la ora 11, la Troita din fata Bisericii Ortodoxe vor lua cuvantul oficialitatile, se vor depune coroane si se va intona un "Te Deum"
La ora 12, in sala festiva a Scolii Generale nr. 2 va fi lansata Monografia orasului Pecica. 
Va avea loc si un program folcloric in Sala Forum la ora 13: Buzavirag, Pastratorii Traditiei, dupa care este programata masa festiva.
In Lipova zilele acestea se vor desfasura, in scoli, simpozioane legate de semnificatia zilei de 1 Decembrie, iar sambata va avea loc depunerea de coroane la monumentul din parcul Bisericii ortodoxe si la Unitatea Militara, pentru cei care au cazut in lupta in 1944.
Si in Nadlac vor fi depuse dimineata coroane, la Biserica Ortodoxa, iar de la ora 14, activitatea se continua la Casa de Cultura a localitatii.
In Pecica si in Sebis se vor desfasura simpozioane tematice in scoli si scurte momente artistice.
Caseta
Cu ocazia Zilei Nationale, conducerea Inspectoratului aradean de Politie va organiza, in cursul zilei de vineri, "Ziua portilor deschise"
Astfel, intre orele 10,00-13,00, aradenii interesati de activitatea politistilor vor putea sa viziteze mai multe departamente ale IPJ, respectiv Laboratorul poligraf, sau "detectorul de minciuni", cum este el cunoscut, laboratorul mobil de criminalistica, si ii vor putea cunoaste pe membrii Detasamentul de Interventie Rapida a IPJ Arad, adica "mascatii", cum li se spune in limbaj uzual. 
De asemenea, cei interesati vor avea ocazia sa viziteze parcul auto al inspectoratului aradean.

Dana Mirea - Observator

  • Cooperare transfrontaliera Arad-Szeged

Elevii de la Colegiul National "Elena Ghiba Birta" au vizitat orasul SzegedColegiul National "Elena Ghiba Birta" din Arad in colaborare cu Hansagi Ferenc Oktatasi Alapitvany din Szeged si-a propus un parteneriat activ pentru promovarea patrimoniului cultural european al celor doua orase.
Proiectul «Arad-Szeged: Patrimoniu Cultural European" din cadrul programului Phare de Cooperare Transfrontaliera Romania Ungaria-Fondul de proiecte mici are un buget total de 15200 Euro, din care Uniunea Europeans ofera un sprijin nerambursabil de 80% , restul de 20% fiind cofinantare din fonduri proprii si ale Consiliului Local Arad.
Actiunile proiectului au inclus vizite de documentare ale tinerilor participanti la proiect in orasul partener, seminarii de instruire pentru realizarea studiilor de teren, munca de cercetare cu privire la valorile culturale ale celor doua orase, un concurs cu tema "Sa ne cunoastem orasul", o inventariere a cladirilor de patrimoniu, tiparirea unor brosuri trilingve (limba engleza, romana si maghiara) si realizarea unui film in limba engleza intitulat "Povestea celor doua orase". 
Proiectul are in vedere atat promovarea imaginii celor doua orase in cele doua comunitati cat si in alte tari ale Europei prin accesul la materiale realizate si la resursele umane instruite a tuturor partenerilor, a birourilor de turism din Arad si Szeged, a autoritatilor locale.
Conferinta de incheiere a proiectului a avut loc in data de 30 moiembrie, 2007 orele 13,00 la Sala de festivitati a Colegiului National «Elena Ghiba Birta « din Arad. 

Daniel Albu - Informatia Aradului

  • Asfixiat sub nisip

Un muncitor de la Edil Constructii S.R.L. a fost ingropat in nisipUn muncitor, in varsta de 39 de ani,  a murit ieri asfixiat sub cateva tone de balast, la o baza de materiale de constructii a companiei de constructii SC Edil Constructii SRL, de la marginea municipiului. 
Potrivit anchetatorilor, muncitorul incerca sa desfunde un canal de scurgere al balastului, moment in care s-a dezechilibrat si a cazut.
Purtatorul de cuvant al Inspectoratului Teritorial de Munca Arad, Florina Higiosan, a declarat ca "in timp ce efectua lucrarile de curatare, Carol Szabo a alunecat, din cate se pare pana la aceasta ora, si a cazut in buncar, unde a fost acoperit de nisip. El a decedat din cauza asfixierii". 
Inspectorii ITM si politistii au declansat o ancheta pentru a stabili cauzele in care s-a produs accidentul, precum si pentru a se identifica cine se face vinovat de producerea acestuia. 

Alex Negru - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Autoritatile sustin ca sunt pregatite pentru ninsori abundente

Societatea Polaris a pregatit utilajele pentru deszapezireMarti dimineata, primii fulgi de nea i-au alarmat pe cei de la Polaris.
Au iesit in oras, au aruncat cu sare si cu nisip pe podurile din municipiu pentru a nu se forma polei.
A fost prima nea, iar responsabilii spun ca sunt pregatiti pentru a interveni si in cazul unor caderi masive de zapada.
Directorul de la Polaris Arad, Monica Jitariu, ne-a explicat ca graficul de interventie in caz de ninsori abundente a fost predat Primariei inca din data de 15 octombrie, autoritatile locale aprobandu-l deja.
Astfel, conform acestui grafic, lista pritoritatilor in caz de ninsoare incepe cu poduri, drumuri in panta si pasaje, urmand intrarile in orase, arterele importante si cartierele.
"Ne-am pregatit pentru aceasta iarna cu seriozitate. Avem 56 de utilaje pregatite pentru a interveni daca incepe sa ninga abundent. De asemenea, ne-am facut un stoc de o mie de tone de sare si nisip pentru a acoperi drumurile pentru a nu se forma polei. Parte din masini sunt ale noastre, parte sunt inchiriate, insa aradenii pot sta linistiti ca se va interveni mai rapid decat in anii trecuti", ne-a informat Monica Jitariu.
In plus, la societatea responsabila s-au infiintat doua dispecerate unde aradenii pot anunta eventualele probleme legate de deszapezire sau nerecoltare de deseuri.
Astfel, dispeceratul de pe Calea Siriei poate fi contactat la numerele de telefon 219 300 sau 0728 28 17 30, iar cel din zona CET-ului, la numerele 0728 28 16 98.
"La telefonul dispeceratului de pe Calea Siriei se va raspunde 24 de ore din 24 chiar si pentru colectarea deseurilor, nu doar pentru problema ninsorii", a continuat Monica Jitariu.

Camelia Catean - Observator

  • Va invitam la...  Drumetie la Cetatea Soimos

Drumetiile la Cetatea Soimos reprezinta veritabile lectii de istorieCetatea a fost construita catre sfarsitul secolului al XIII-lea de catre o familie nobiliara.
Rolul Cetatii Soimos creste constant si se manifesta puternic in vremea voievodului Ladislau Kan.
Acesta stapaneste cetatea prin doi interpusi, care erau si comiti de Arad: Alexadru (1310) si Dominic (1311).
Dupa 1315 ajunge cetate regala, find asociata mereu cu demnitatea de comite si vicecomite de Arad.
Catre mijlocul secolului al XV-lea este donata succesiv, trecand prin mainile mai multor stapani.
Apoi, regele Vladislav I (1440-1444) a donat-o familiei Ország.
In 1446, in urma unui proces nu foarte clar, ajunge in mana Hunedorestilor.
Cert este ca, abia din anul 1453 stapanirea lui Ioan de Hunedoara a fost oficializata de tanarul rege Ladislau V (1440-1457).
In vremea lui Matia de Hunedoara (1458-1490) cetatea a fost zalogita, fiind stapanita de mai multe familii nobiliare.
In vara lui 1514, dupa ocuparea orasului Lipova, cetatea a fost asediata de rasculatii lui Gheorghe Doja, si s-a predat fara a opune rezistenta.
Intre 1541-1542 a devenit resedinta princiara a vaduvei lui Ioan Zapolya, regina Izabella.
In 1552 este ocupata de turci, fiind eliberata in 1595, iar pentru scurt timp la 1599 cetatea a fost ocupata de armatele lui Mihai Viteazul. Gabriel Bethlen o cedeaza turcilor si cetatea ramane la turci pana in 26 martie 1688.

A.S. - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]