Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Miercuri, 2 mai 2007
Stirile TVA aici
  • Mii de aradeni la iarba verde - 1 Mai – acelasi farmec invaluit in fum si miros de mititei

De 1 Mai aradenii au iesit la iarba verdeIndiferent de cati ani au trecut dupa Revolutia din 1989, Ziua de 1 Mai isi pastreaza acelasi spirit. 
Desigur ca au disparut manifestarile politice (sau cel putin sau mai redus), desfasurate cu mare fast, insa, in ceea ce-l priveste pe omul de rand, obiceiurile raman neschimbate. 
In familie sau in grupuri de prieteni, aradeanul isi ia inca de dimineata discul sau gratarul, carbunii, pulpele de pui si carnea de pititei si purcede spre un coltisor verde.
Asa se face ca ieri, inca de dimineata, cu greu iti mai gaseai un loc liber in care sa-ti asezi "catrafusele" pe iarba verde, cei care au tinut sa aiba locuri bune... si cu soare, si cu umbra… si daca era posibil in apropierea apei, ocupand spatiile, dupa cum spuneam, inca de dimineata.
In acest an, modul in care a "cazut" data de 1 Mai a favorizat o mini-vacanta romanilor, de care multi au profitat din plin. 
Spunem "profitat" de timpul frumos si au "iesit la aer"
Fiecare dupa posibilitati si dupa gusturi au iesit la plimbare prin parcuri, terasele de pe Strand erau arhipline, bazinele – acum goale, erau impanzite de zecile de tineri care se dadeau cu rolele.
Ieri, toate padurile din imprejurimile Aradului erau arhipline. 
Cu autocare, microbuze, masini mici, motociclete, biciclete sau chiar pe jos, mii de aradeni au luat cu asalt toate zonele verzi. 
Mirosuri de mititei, fum, paturi intinse, mese si scaune de plaja… era panorama care ti se oferea ieri privirii oriunde iti intorceai capul. 
"Am venit mai de dimineata sa ne ocupam un loc mai bun, ca pe la pranz cine stie ce aglomeratie va fi, daca acum (n.n. orele 10.00) e asa. Toata lumea vrea sa mai iasa din blocuri, sa se bucure de timpul acesta frumos.", afirma Elena Tolca.
Niste tineri, cu rucsacurile in spate cautau din priviri un loc in care se "se instaleze"
"Am venit cu un autocar. Suntem vreo 30 si ne-ar trebui un loc mai mare, sa jucam si un fotbal. E super timpul si cu siguranta ne vom distra. Avem cu noi carne, bere, sucuri…jocuri. Tot ce ne trebuie pentru o zi de exceptie", spune convins, Florin.
Relaxarea si destinderea au dominat ieri intregul oras!

Madiana Mican - Informatia Aradului

  • ARAD-FEST - MAI 2007
Desi vremea era racoroasa aradenii au iesit la strand - Virtual Arad News (c)2007

Mici, bere, strand, Casoaia, Moneasa, padurea Ceala si cea din Vladimirescu-acestea sunt preferintele aradenilor in minivacanta de 1 mai. 
Iar variantele au o stransa legatura cu buzunarul fiecaruia. 
O alternativa la indemana fiecaruia este strandul care, inca de dimineata a fost animat. 
Primii care s-au bucurat de aer curat si soare au fost pensionarii. 
Deschis, oficial, sambata, strandul Neptun gazduieste pe parcursul intregii saptamani concerte de muzica usoara si populara, spectacole, concursuri si competitii sportive. 
Strandul Neptun a fost animat inca de la primele ore ale diminetii. 
Iar programul manifestarilor organizate de primaria municipiului sub genericul de ARAD- FEST cuprinde repere zilnice. 
Spectacol de marionete, unul folcloric si de sansuri populare, dans modern si sportiv cu elevi ai Palatului copiilor, demonstratii de carate - iar aseara muzica pop-rock cu formatiile Hab-ar, Boeuf, Ticle, febo-six si Old Boys-toate au avut loc ieri.  
De 1 mai tinerii s-au intrecut in competitii de atletism, fotbal, tenis de masa si handbal, iar  programul a culminat seara cu un concert REBEL, DANGER, HARA si Cargo. 
Ziua nationala a tineretului, adica 2 mai va fi si ea marcata la strand prin concursuri de grafitti si grafica, unul de eseuri, iar seara de miercuri este rezervata unei discoteci in aer liber. 
Arad – Fest va continua in data de 3 ami la palatul cultural unde va veni opera din Viena cu celebra Nabuco de Giuseppe Verdi. 
Vineri si sambata are loc, la patinoar, festivalul international de muzica folk, in cadrul caruia vor veni la Arad nume grele ale precum Mircea Vintila, Mircea Baniciu, Mircea Bodolan si Vladi Cnejevici.                 

Adrian Moldovan - Televiziunea Arad

  • Sute de aradeni la strandul din Gyula

Baile din Gyula au fost invadate de aradeniCateva sute de aradeni si-au petrecut week-endul lung prilejuit de 1 Mai, la Gyula, in Ungaria, la cel mai frumos strand din zona. 
Aradenii au concurat cu turisti din Covasna, Harghita, Neamt, Arges, Bihor, dar si cu slovaci, sarbi, nemti - si evident maghiari - care au optat pentru baza de agrement din estul Ungariei.
Printre VIP-urile care au fost la Gyula sunt presedintele Consiliului Judetean, Iosif Matula, dl. Crisan (patronul Crisan Grup), multi oameni politici, oameni de afaceri, cativa consilieri locali si judeteni.
Strandul de la Gyula are 19 bazine, dintre care aproape jumatate sunt acoperite; dispune inclusiv de bazin olimpic, care e loc de cantonament pentru reprezentativele Ungariei, de inot si de polo, intrarea este de 1250 de forinti, plus 1000 de forinti de persoana (optional) la centrul dc intretinere wellness, care cuprinde un bazin cu efecte de apa, hidromasaj, trei saune si o baie de aburi. 
Se pot comanda proceduri de masaj (cel mai ieftin este de 1900 de forinti, pentru 20 de minute, cel mai scump depaseste 5000 de forinti, pentru un masaj de 80 de minute). 
La cerere (si contra cost), se poate opta si pentru proceduri de tratament dc fizioterapie.
O masa servita pe terasele de la strand costa 790 de forinti (friptura si cartofi prajiti, sau meniul zilei, format din doua feluri de mancare), insa bauturile sunt foartc scumpe -o sticla de racoritoare 350 de forinti, o sticla de apa minerala 220-250 dc forinti, un pahar de bere 200-350 de forinti.
La Gyula, desi sezonul va incepe oficial abia la 15 iunie, strandul este plin, si de oameni care fac plaja, si de cei ce vin la baie, in bazinele acoperite. 
Un plus il reprezinta si faptul ca pentru 1400 de forinti se poate cumpara o sedinta de Jacuzzi, de 45 de minute.
Drumul Arad-Varsand este foarte bun, distanta de 75 de kilometri pana la bai se parcurge in mai putin de o ora. 
Atentie, insa, in Varsand, unde soseaua este marcata absolut aiuristic si la un moment dat apar trei benzi delimitate de linii continue, de nu mai stii pe unde sa o apuci.
Orarul de functionarc al strandului din Gyula cstc zilnic intre orelc 8-18 (ora Ungariei).

Andrei Ando - Observator

***
Si in localitatea Mako, din tara vecina Ungaria, in prima zi din mini-vacanta de 1 mai, era plin de aradeni. 
Numai ca de aceasta data, acestia au impanzit supermarket-urile din oras, pentru a-si face cumparaturile. 
Parcarile magazinelor erau intesate de masini cu numere de Arad. 
Dupa cum spuneau chiar concitadinii nostri, au ales orasul Mako pentru ca toate produsele sunt la jumatate de pret fata de cele din Arad. 

A. P.- Observator

  • Adevarul vine la tine acasa

Conflict la Vinga intre crescatorii de vaci si oiVinga e teatru unui conflict intre crescatorii de vaci si oierii care le invadeaza pasunile.
Redactorii de la Adevarul de Arad au continuat seria deplasarilor in judet, in ultimele zile ale lunii aprilie intalnirea cu cititorii desfasurandu-se la Vinga.
Discutiile au fost foarte aprinse, crescatorii de vaci din comuna fiind de-a dreptul revoltati de modul in care ciobanii isi bat joc de ei, distrugandu-le pasunea.
Localnicii s-au aratat nemultumiti si de atitudinea autoritatilor locale, care nu au reusit sa gestioneze problema.
Detinatorii de vaci sustin ca se confrunta cu aceasta situatie de ani de zile, dar nimeni nu a intervenit pentru a pune lucrurile la punct. 
"Oile trec peste pasunea vacilor, care nu mai vor sa pasca dupa aceea. In loc sa fie delimitate terenurile de pasunat suntem lasati sa ne luam de cap unii cu altii. Nu suntem impotriva crescatorilor de oi, Doamne fereste, dar nu se mai poate tolera asa ceva", spune Francisc Velciov, unul dintre cei mai revoltati sateni. 
"De aici, din Primarie se vad oile care intra pe pasunea vacilor, dar degeaba. Cand am venit sa sesizez autoritatile, mi s-a spus ca sunt ramas in urma", a adaugat Vasile Bilasco. 
Raspunsul primarului Lucian Stoicu nu s-a lasat asteptat. 
"Nu pot sa raspund pentru toate aceste probleme. Eu sunt unul singur, dar avem viceprimar, avem personal abilitat care se ocupa de administrarea pasunilor. Pe de alta parte sunteti si dumneavoastra parte integranta a comunitatii si trebuie sa paziti si sa ingrijiti acea pasune", a afirmat primarul.
Oierii au legea lor
Participantii la intalnire au luat atunci foc. 
"Dumneavoastra spuneti ca se respecta legea, dar nu e asa. De la 1 noiembrie la 1 mai, animalele trebuie tinute in stabulatie, in grajduri. Noi, crescatorii de vaci respectam interdictia de a pasuna, dar oierii nu. Ei ierneaza cu oile pe pasunea noastra. Trebuie sa castige miliarde in fiecare an, iar pe noi nu ne lasa sa traim. Trebuie sa fie cineva care sa ne ajute si pe noi. Daca nu, chemati pe cineva de la un abator sa le vindem acolo sau va trebui sa le lasam in fata Primariei. Vrem sa ni se dea un act prin care sa se delimiteze pasunea o data pentru totdeauna, altfel, nu ne mai ramane decat sa murim. Am ajuns sa isi bata joc de un sat intreg cinci sau zece indivizi", spune Maria Neaga. 
"Spune-ti-mi un cioban cu care primarul are o relatie. Vreti sa insinuati ca de cand sunt eu primar, problemele se rezolva dupa cum vreau eu, or, nu e adevarat. Cei care ar trebui sa se ocupe cu aceasta nu pot fi, din pacate, schimbati", a replicat primarul. 
Satenii nu au fost insa multumiti de raspuns. 
"Dumneavoastra aveti dreptul sa aplicati sanctiuni. Cate amenzi ati dat pentru ca s-a intrat ilegal pe pasune?", a intrebat cineva din sala. 
"Jumatate de lucerna mi-au pasunat-o, chiar in ziua de Pasti", a strigat altcineva.
Acuze grave
Vasile Rednic, un alt crescator de animale din Vinga, a inceput sa povesteasca pana unde a ajuns tupeul oierilor. 
"Dupa ce mi-au intrat pe teren, m-am dus la ei sa le spun sa plece. Unul a ridicat bata, sa dea in mine, asa ca am luat si eu furca. Seara au venit vreo 10 persoane, cu masinile, sa ne omoare in casa", sustine Rednic.

L.S. - Adevarul

  • Aradul muzical - Raiul melomanilor

Prima auditie la Concertul lui Josef RheinbergerSi iubitorii de muzica aradeni au profitat de manifestarile celei de-a VII-a editii a Timorgelfest-ului, pe langa timisoreni, sau cei din Resita, Lugoj, Voiteg ori Nadlac.
Chiar obisnuitul concert saptamanal de joi a fost sub semnul acestei interesante actiuni, incluzand patru concerte pentru orga si orchestra, fapt cu totul deosebit, dupa ce cu o zi inainte avusese loc la Biserica Rosie medalionul Pierre Nimax jun. si Paul Kayser din Luxemburg, actiune consemnata de noi.
Soliste au fost trei studente de la clasa de masterat a prof. Dr. Felician Rosca de la Facultatea de Muzica a Universitatii de Vest din Timisoara, dirijor fiind Cristian George Neagu.
Prima lucrare, Concertul pentru orga "Homage a Haendel" a lui Gabor Lehotka (professor de orga la Budapesta) a avut-o ca solista pe Silviana Cardu.
Aceasta creatie in stil baroc, asa cum ne sugereaza si titlul, a cucerit pe cei prezenti mai ales prin finalul lucrarii ce cuprinde caracteristicul procedeu imitativ si al dialogului viu, pregnant, al solistei cu orchestra.
Pe langa aceasta prima auditie si cea de-a doua lucrare, interpretata de acesta data de Lavinia Rosca Zanfir, a avut acelasi statut. 
Este vorba de "Concertul pentru orga in si minor" de Antonio Vivaldi – Horst Gehann, tranpunere similara celor facute la vremea lui de Bach, in special pentru pian, dupa concerte de vioara ale aceluiasi Vivaldi, care-i era contemporan. 
In cazul nostru, Horst Gehann a fost unul dintre marii nostri organisti, emigrat in Germania, pe care aradenii l-au putut cunoaste in cateva randuri in calitate de dirijor, ca si pe fiica lui, tot om al baghetei.
Gertrude Stetco ne-a prezentat o varianta interpretativa autentica a "Concertului pentru orga si orchestra op. 4 nr. 4 in Fa major" de Georg Friedrich Haendel, creatie a anilor 1735 – 38. 
Allegro-ul insufletit, plin de lumina, atmosfera de reculegere a Andantelui, in care discursul solistului are preponderenta, frapantul flux polifonic al finalului, au dat satisfactie deosebita si celor ce cunosc lucrarea si celor ce au auzit-o pentru prima oara.
Tot o prima auditie a fost si "Concertul pentru orga op. 177 in sol minor" al lui Josef Rheinberger (1839-1901), prezentat aradenilor de Silviana Cardu, acompaniata de orchestra lui Cr. G. Neagu. 
Dupa spusele prof. dr. Rosca, partitura acestei lucrari i-a fost daruita cu 50 de ani in urma de un mare organist al Catedralei din Sibiu, compozitor, profesor si animator, Franz Xaver Dressler, plecat si el la vremea lui in Germania.
Constructia tripartita, traditionala, a concertului, limbajul bogat din punct de vedere timbral propriu veacului al XIX-lea, dialogurile si imbinarile orga-orchestra, au entuziasmat pe cei prezenti, insufletitele lor aplauze inscriind aceasta manifestare deosebita in analele vechii institutii aradene, care este Filarmonica.
Cele patru lucrari organistice au fost cantate pe un instrument adus din Italia, despre care prezentatorul spunea ca ar trebui achizitionat de Filarmonica de stat Arad, ceea ce ne-a trezit intrebarea: Oare, parintii acestui municipiu cu aproape 200.000 de locuitori, vor avea bunavointa de a gasi banii necesari pentru a-l cumpara, sau acei bani vor fi folositi pentru tot felul actiuni tip Festivalul berii sau Zilele carnatului, unde bubuie pe sume uriase formatii muzicale semiculte?
Recitaluri de orga
Biserica Rosie - orgaSeria de recitaluiri inceputa de cei doi luxemburghezi la Biserica Rosie a continuat in 27 aprilie, cu unul sustinut de dr. Csanadi Laszlo (Ungaria) care a cuprins lucrari de Vivaldi: Concertul in si minor, Concertul in la minor (in transcriptia lui Bach), in care cunoscatorii muzicii vivaldiene au putut recunoaste lucrari dedicate viorii. 
Johann Sebastian Bach a fost prezent si prin coraluri ca:"O Mensch…", BWM 622 sau "Wachet auf…" BWM 593.
Din muzica de orga a secolului al XIX-lea dr. Csanadi a ales "Piece heroique" de Cesar Frank, apoi "Angelus" a lui Franz Liszt si celebra Fantezie B.A.C.H a aceluias, in ultima prezentata solistul simtindu-se in elemental sau. 
In rest, tempo-ul fluctuant, labil, a creat unora senzatia de tensiune, inconfort. 
Dar simplul fapt de a auzi pe viu, acest interesant repertoriu intr-un mediu adecvat, a meritat din plin prezenta noastra acolo.
Recital de nai si orga
Madalin Luca si Viorel Ciurtin si-au sustinut programul o seara mai tarziu, sambata, tot la Biserica Rosie.
Organistul V. Ciurtin a inceput cu jucausul "Wely, Sortie" in Mibemol major de L. J. A. Lefebur, mai apoi, a continuat cu "Allegro veloce caractteristico in Honorem Bach" a romancei Liana Alexandra, ca sa incheie cu "Toccatina festiva", plina de vioiciune a lui Colin Mawbi.
Ne-am recules in transcriptia pentru nai si orga a celebrei Arii din "Suita a III-a in Re major" de Bach, apoi a cunoscutelor "Ave Maria" de Franz Schubert si cea semnata Bach – Gounod, cu interiorizatul "Panis Angelicus" al lui Cesar Frank, dar si cu atragatorul Cantec al lui Solvejg din Suita "Peer Gynt" a lui Edvard Grieg. 
Acestea din urma interpretate fiind de Madalin Luca la nai si Viorel Ciurtin la orga.
Medalion Johann Sebastian Bach
Elevi de la Colegiul National de Arta "Ion Vidu" si studenti ai Facultatii de Muzica din timisoara, de la clasa de orga a prof. univ. dr. Felician Rosca au sustinut duminica un medalion Bach.
Adela Sinka si Emanuel Novak, elevi in cl a XII-a au interpretat "Fantezia si fuga in la minor" BMV 561 si respectiv "Preludiu si fuga in la minor" BMV 551, ce presupun un anumit grad de virtuozitae, iar Minodora Luca din cl. a IX a talmacit cu o buna stapanire "Preludiul si fuga" in Fa major BMV 540.
Dintre studenti, Camelia Partenie (anul III) a dat viata "Concertului in Do major dupa Vivaldi" BMV 594, a carei muzica a capatat un plus de atractivitate prin relevarea contrastelor de caracter si nuantare inteligenta, eficienta, lasand sa razbata raze ale soarelui vivaldian.
Gabriela Popovici (I) a inviat muzica "Preludiului si fugii in do minor" BMV 549, flux sonor ce seamana cu un persistent semn de intrebare asupra esentei vietii noastre.
Incheierea a facut-o Viorel Ciurtin (IV), unul dintre protagonistii serii anterioare, care a talmacit de asta data "Preludiul si fuga in Mibemol major"BMV 552, singura lucrare bachiana pentru orga ce fusese tiparita in timpul vietii sale. 
Interpretul a reusit sa redea maiestatea unor momente, pregnanta liniilor melodice, dinamismul simfonic al acestei minunate lucrari de orga.
Aceasta manifestare a incheiat a VII-a editie a manifestarii Timorgelfest, festival ce doreste sa mentina seculara viata muzicala organistica transilvana, tinerii de azi fiind mandrii continuatori ai unor: Daniel Croner, contemporan mai in varsta al lui Bach, Haendel, D.Scarlatti, Rameau, iar mai apropiati noua, Fr, X, Dressler, Horst Gehann, Hans Ekart Schlandt s.a. In Vechiul Regat, unde orga avea mai putina cautare, amintim pe Elisabeta, prima regina a Romaniei, careia compozitorul francez C.Saint- Saens ii dedicase in mod special o lucrare pentru orga, interpretata la Arad cu cativa ani in urma de dr. Franz Metz.

Hugo Hauptmann – Virtual Arad


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]