Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Marti, 2 octombrie 2007
Stirile TVA aici
  • O suta de milioane de euro pentru judetul Arad!

Ministrul Laszlo Borbely prezinta programul de dezvoltare regionalaBanii vor veni pana in anul 2013, in cadrul Programului Operational Regional si sunt destinati imbunatatirii calitatii vietii, prin ameliorarea infrastructurii si a serviciilor sociale
Ministrul Borbely Laszlo si presedintele Consiliului Judetean Arad, Iosif Matula (care este in acelasi timp si presedinte al Regiunii de Dezvoltare Vest) au lansat sambata, la Timisoara, Programul Operational Regional (POR) 2007-2013, prin care se va finanta initiativa locala si dezvoltarea regionala. 
De la Arad au mai participat la eveniment subprefectul Horvath Levente, presedintele Consiliului Intreprinderilor Mici si Mijlocii – Mircea Purcaru si Lucia Chisbora, reprezentantul ADR.
POR se adreseaza oraselor, indiferent de dimensiune si numar de locuitori, care vor putea accesa pe baza de proiecte, in urmatorii sase ani, peste 450 de milioane de euro numai in vestul tarii (in celelalte regiuni sumele disponibile sunt mai mari, conform strategiei de coeziune economica si sociala a Uniunii Europene).
Potrivit unor informatii de culise, exista deja un gentleman agreement intre cele patru judete (Arad, Caras-Severin, Hunedoara si Timisoara) ca suma de 450 de milioane de euro sa se imparta... frateste intre ele, desi asta nu e intrutotul corect. 
Astfel, judetului Arad ar urma sa ii revina aproximativ 110 milioane de euro. 
Axele pe care se acorda finantare POR sunt sprijinirea dezvoltarii durabile a oraselor, imbunatatirea infrastructurii regionale si locale de transport, imbunatatirea infrastructurii sociale, sprijinirea dezvoltarii mediului de afaceri regional si local, dezvoltarea locala si promovarea turismului.
"In regiunea de vest am pus deja problema cum am putea sa accesam fonduri suplimentare fata de ceea ce ni s-a alocat deja",a declarat presedintele Matula. 
Primul proiect din vestul tarii, depus spre finantare, are legatura si cu Aradul, fiindca solicita finantare pentru refacerea drumului de la limita judetului Arad pana la Sanicolaul Mare (jud. Timis).
Cele mai importante proiecte ale Consiliului Judetean si ale altor entitati aradene, care vor fi depuse pentru finantare in cadrul Programului Operational Regional sunt: refacerea infrastructurii in centrul vechi al Aradului, modernizarea drumului Julita-Madrigesti, incubatorul de afaceri de la Pecica si centura sud a orasului Ineu.
"Am discutat cu autoritatile din statele invecinate, sa vedem cum functioneaza la ei programele similare POR. Am ajuns la concluzia ca sumele nu trebuie sa le distribuim de la Bucuresti, ci fiecare regiune de dezvoltare sa le poata gestiona. Asta inseamna descentralizarea reala", a declarat ministrul Borbely. 
El a subliniat ca din partea de vest a tarii au fost depuse la minister cele mai multe proiecte pentru finantare, dar chiar si asa, vestul primeste cei mai putini bani, fiindca e considerat mult mai dezvoltat decat celelalte regiuni ale Romaniei.
Lansarea Programului Operational Regional, care practic e un sac mare de bani pentru administratiile publice, a fost slab organizata. 
Dintre cei patru presedinti ai Consiliilor Judetene care fac parte din Regiunea de Dezvoltare Vest au fost prezenti doar doi (cel de la Arad si cel din Timis).
Niciun primar de municipiu nu a venit la lansare si niciun primar al vreunui oras mare. 
Ministrul Borbely Laszlo a ajuns cu intarziere si a plecat imediat dupa ce si-a tinut discursul si a dat declaratii de presa, pretextand ca are o intalnire importanta. 
Mai importanta decat lansarea programului in care regiunea va beneficia de 450 de milioane de euro?!

Andrei Ando - Observator

  • Cu "branza de la burduf", in cucerirea Europei

Conferinta PNL din vestul tariiPeste 500 de liberali din patru judete din vestul tarii Arad, Timis, Hunedoara, Caras-Severin, au participat, duminica, la Arad, la lansarea, in zona de vest, a candidatilor PNL pentru Parlamentul European.
La eveniment au participat o serie de lideri nationali ai PNL, in frunte cu Crin Antonescu, Norica Nicolai, Teodor Melescanu, Ludovic Orban, Dan Motreanu. 
Presedintele PNL, premierul Calin Popescu Tariceanu, a carui prezenta fusese anuntata initial, a fost alaturi de liberalii din vestul tarii, prin intermediul unui mesaj video.
Mizeaza pe voturile euronavetistilor
Dintre candidatii cu care PNL iese la bataie pentru Parlamentul European, au vorbit Renate Weber, Adina Valean, Ramona Manescu, Mogor Csibi si Stejarel Olaru. 
Renate Weber a anuntat ca vrea sa activeze in Comisia de libertati, justitie si afaceri interne a Parlamentului European. 
Adina Valeanu a vorbit despre capsunari, mizand si pe votul lor.
"Capsunarii salveaza onoarea Romaniei peste hotare!", a exclamat ea, spunand ca cei care merg sa-si caute o viata mai buna, se intorc acasa cu alte pretentii. 
"Vor baie, apa calda, card si bancomant, calculator si internet", a spus Adina Valeanu, care este si acum in Parlamentul European. 
"Este un om cinstit si harnic", a mai creionat ea portretul capsunarului.
Aceasta a mizat pe faptul ca veniti acasa cu idei noi, capsunarii vor ajuta la integrarea Romaniei in UE, pentru ca totul porneste de la mentalitate. 
"Capsunarii sunt si ei liberali", a conchis ea, cautand bunastarea si creand bunastare in jurul lor.
Mai multi candidati si-au axat discursurile pe produse alimentare. Unul dintre cei care s-a implicat cel mai mult in discursul sustinut a fost Mogor Csibi. El le-a vorbit liberalilor despre cat de important e ca produsele romanesti sa reuseasca sa se impuna pe piata din UE, astfel ca "salamul de Nadlac, carnatii de Plescoi, branza... de la burduf" sa devina produse cunoscute si chiar preferate ale celor din UE.

Alex Negru - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Aradul are sudori de frunte

Echipa Aradului are sudori bine pregatitiEchipa Aradului a facut, din nou, o figura frumoasa la Concursul National de Sudura, care a avut loc, joi, la Timisoara.
Fiecare sudor prezent la concurs a dat tot ceea ce este mai bun in el, iar rezultatele nu au intarziat sa apara. 
Gheorghe Moldovan a obtinut locul I la procedura "electrod invelit"; Cosmin Pepa, locul IV la procedura MIG-MAG. 
In ceea ce-i priveste pe juniori, Vasile Nadasan a luat locul III la MIG-MAG, Gabriel Julan s-a clasat al IV-lea la VIG, iar Florin Hotea a ocupat tot locul IV la Electrod invelit.
Invitati in Podgorie
Cea de-a XII-a editie a acestui concurs a reunit la Timisoara 140 de participanti, reprezentand 38 de judete. Delegatia Aradului a fost condusa de presedintele filialei Asociatiei Sudorilor din Romania, Francisc Tusz, echipa fiind insotita, de asemenea, de Marin Crisan, secretarul filialei si totodata organizatorul deplasarii, de Doina Moldovan si Cristian Popa.
"Trebuie sa va spun ca toti concurentii aradeni au fost de la Astra Vagoane Marfa, aceasta fiind singura firma din judet care se ocupa de sudorii lor, care au rezultate foarte bune. Asta, in timp ce alte societati nici macar nu-si lasa muncitorii sa participe la concursuri. Rezultatele se vad insa", a declarat Marin Crisan.
Dupa concurs, toti cei 140 de participanti la competitie au fost invitati sa viziteze Podgoria Aradului si o crama de la Minis.

L.S. - Adevarul

  • Un oras modern

Orasul Curtici se modernizeaza - Virtual Arad News (c)2007Orasul Curtici se modernizeaza. 
Potrivit primarului Nicolaie A. Anitei, toate strazile din localitate au fost reparate iar doua dintre strazi au fost asfaltate. 
Nu au fost uitate nici institutiile de invatamant, unde au fost investite sume importante de bani. 
La 3 ani de mandat, primarul orasului Curtici Nicolaie Anitei a realizat mai mult decat si-a propus in campania electorala. 
In Curtici a fost prelungita reteaua de apa potabila cu 8 km, strazile au fost reparate iar doua dintre acestea sunt asfaltate. 
20 de km de trotuare au fost modernizate numai in ultimii ani, astfel incat, oamenii sa nu mai circule pe marginea carosabilului. 
Orasul are o noua ambulanta iar parcurile din oras au fost reabilitate. 
Nu au fost uitate nici institutiile de invatamant, iar inceputului noului an scolar gasste fiecare scoala cu incalzire centrala pe gaz. 
Conducerea Partidului Democrat vrea sa prezinte activitatea tuturor primarilor pe care ii are in judetul Arad pentru demonstra ca fiecare dintre acestia si-au respectat promisiunile din campania electorala.

Vasile Blidar - Televiziunea Arad

  • La Nadlac - Festivalul cantecului popular slovac din Tinuturile de jos la a-IX-a editie

Grupul folcloric slovac "Salasan" reprezinta cu cinste traditia etnieiIn perioada 28-30 septembrie la Nadlac s-a desfasurat Festivalul - concurs  al cantecului popular slovac din Tinuturile de jos, festival international, care pe parcursul anilor a devenit una dintre cele mai importante manifestari culturale ale slovacilor din Croatia, Romania, Serbia si Ungaria.
Organizat si finantat de Uniunea democratica a slovacilor si cehilor din Romania, Consiliul zonal Arad, in acest an a intrunit un numar de 32 de solisti vocali (copii, tineri si adulti), care au fost acompaniati de orchestra ansamblului folcloric "Sálašan", sub bagheta prof. Jozef Zifčak jr.
Juriul festivalului a fost format din: prof. Iancsik Gabriela – muzicolog, Iana Nagy Iuhasz de la Conservatorul din Bratislava, Alena Pastorková – director al departamentului teritorial in cadrul Serviciului guvernamental pentru slovacii din strainatate al Republicii Slovace si prof. de muzica Maria Peniakova.
Concertul de gala, care s-a desfasurat duminica seara, a fost onorat de prezenta vicepremierului Republicii Slovace, d-l Dušan Čaplovič si Excelenta sa, d-l Ján Šoth, ambasadorul Republicii Slovace la Bucuresti.
Pe parcursul celor trei zile publicul nadlacan si oaspetii festivalului au trait momente emotionante ascultand cantecele populare aduse de stramosii slovacilor pe aceste meleaguri  de mai bine de doua sute de ani. 
Vocile solistilor, corzile viorilor, le-au dus cu gandul in lumea baladelor, dar si in lumea bucuriei si veseliei.
Modul de interpretare, trairea cantecului popular, au demonstrat din nou interesul tinerelor generatii pentru comorile folclorului, cat si  nostalgiile generatiilor varstnice.

Stefan Doval - Informatia Aradului


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]