Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Sambata, 3 martie 2007
Stirile TVA aici
  • UDMR nu renunta la autonomie

UDMR a tinut congresul la Palatul Cultural Congresul UDMR care a inceput ieri in sala Palatului Cultural din Arad a intrunit in jur de 550 de delegati care isi vor alege astazi noua structura de conducere. 
Pentru functia de presedinte, singurul candidat este Marko Bela, care va fi votat astazi de reprezentantii UDMR. 
Cea mai importanta modificare care va fi operata in Statutul UDMR este schimbarea denumirii organului de conducere, din Consiliul de coordonare in Consiliul Autonomiei Culturale.
Din partea partidelor politice au fost prezenti Crin Antonescu - PNL. Gheorghe Ciuhandu - PNŢCD, Petru Filip - PD, iar din Ungaria a fost prezenta nelipsita David Ibolya, ambasadorul Ungariei la Bucuresti si consulul Ungariei de la Cluj.
"Nu ar fi valabile, asadar, cuvintele seci, amare ale lui Kos Karoly? Cum sa nu! Niciodata n-au fost mai valabile ca astazi. A devenit al nostru ceea ce am reusit sa dobandim noi insine. Am avut nevoie de sprijin, am avut nevoie de aliante, ne-a trebuit, poate, si atentia Europei, dar nu ne aflam unde ne aflam din mila altora, ci datorita fortei noastre!", si-a inceput discursul nationalist Marco Bela.
Integrarea si autonomia
In opinia liderului UDMR, comunitatea maghiara din Transilvania si-a fixat, doua obiective fundamentale: integrarea si autonomia. 
"Integrarea inseamna si ca vom fi impreuna, din nou, noi, cei care am fost despartiti unii de altii, vor fi din nou impreuna maghiarii cu maghiarii, iar autonomia inseamna, in orice caz, ca vom putea ramane aici ca maghiari, pe pamantul nostru natal. Sunt, ambele, obiective importante, si nu pot fi opuse unul celuilalt. Unul din obiective, integrarea, este, azi, infaptuit, cel putin din punct de vedere juridic. 
De la 1 ianuarie suntem impreuna cu Europa, sunt impreuna, si in viitor vor fi si mai strans impreuna, maghiarii cu maghiarii. 
Azi indraznesc deja sa afirm: UDMR a indeplinit o misiune istorica prin aceea ca si-a condus comunitatea in Uniunea Europeana, sub obladuirea Europei comune".

Marko Bela a declarat ca, la precedentul Congres, intrarea in Uniunea Europeana ni se parea inca, multora, o posibilitate nesigura, poate chiar o iluzie, de-a dreptul. "Cred ca unii ascultau entuziastele noastre proiecte de integrare tot asa cum asculta, azi, angajamentul nostru legat de diversele forme ale autonomiei. "Vorbeste, prostule, vorbeste!", se spunea adesea, in copilaria mea, celui a carui fantezie a luat-o razna. Ei bine, noi am vorbit, e drept! Dar am si actionat! Ceea ce s-a putut cuceri, in acesti ani, am cucerit. Iar ceea ce nu am reusit, vom cuceri de acum incolo".
Printre organismele consultative pe plan national foarte util a functionat, tot timpul, Consiliul Consultativ al Presedintilor Organizatiilor Teritoriale, pe cand Consiliul National al Primarilor si Consilierilor UDMR si-au tinut sedintele mai rar decat ar fi fost necesar si probabil ca nu i-am acordat nici ponderea corespunzatoare, desi aceasta este si posibil, si necesar. 
Dovada e intalnirea de anul trecut a primarilor din Ţinutul Secuiesc de la Miercurea-Ciuc.

Daniel Albu - Informatia Aradului

  • A XIII-a editie a Targului Confort Construct

La Expo Arad International se va deschide Targul Confort ConstructManifestarea expozitionala se desfaloara la Expo Arad International, in perioada 8-11 martie
Primul targ organizat de Expo Arad International este CONFORT CONSTRUCT, si se va defasura in perioada 8-11 martie, aflat la cea de-a XIII-a editie.
Este targ de tehnologii si materiale de constructii, decoratiuni interioare, servicii conexe – este cel mai mare eveniment din domeniul constructiilor din vestul tarii. 
"Expozitia Confort Construct 2007, reuneste un numar de 130 de firme de specialitate din tara si strainatate (aproximativ 30 de firme din Ungaria), care vor expune in cele doua pavilioane ale complexului Expo Arad International pe o suprafata interioara de 3.100 mp si 2.000 mp pe spatiul exterior. Participarea firmelor din Ungaria, precum si intalnirile de afaceri sunt organizate de Körós Trade Kft Bekescsaba si finantate de ITD Hungary", ne-a declarat Cimi Enache, managerul de proiect.
Firmele participante vor expune produse specifice din domeniul constructiilor: materiale de constructie (gresie, faianta, vopsele lavabile interior si exterior, blocuri de zidarie, cimenturi, aditivi, betoane, mortare, protectii, tigle, placaje din marmura, granit si travertin, pervaze, blaturi din marmura si granit, materiale pentru finisaje in-terior si exterior, piatra decorativa); scari interioare, usi de apartamente, usi interioare din lemn, usi blindate cu fete din lemn pentru constructii civile si industriale, automatizari usi, materiale fono/hidro/termoizolante; confectii metalice; utilaje pentru productie tamplarie; case inteligente; reviste si cataloage din domeniul constructiilor.
"In cea de-a doua zi a targului, vineri 9 martie, incepand cu ora 11, va avea loc conferinta bilaterala romano-maghiara cu tema „Noi piete in industria constructiilor"
La aceasta conferinta va participa din partea Ministerului Economiei si Comertului din Romania ministrul delegat pentru comert Winkler Iuliu, iar din partea Ministerului Economiei Maghiare secretarul de stat Merényi Miklós. 
"Tot din partea maghiara va participa si Nagy Janos, presedintele Asociatiei intreprinzatorilor din domeniul constructiilor", a mai spus Cimi Enache. 
Transportul celor interesati in a vizita expozitia este gratuit, pe traseul Podgoria – Gara CFR – UTA – Fortuna - Expo Arad International.

Anca Pascutiu - Observator

  • "Europa la liceu"

"Europa la liceu" a ajuns deja la a patra editieProiectul national EUROPA LA LICEU a ajuns la cea de a IV a editie. Acesta a fost initiat de reprezentantza Comisiei Europene in Romania si  este lansat, in Arad de asociatia MILLENIUM CENTER. 
Liceenii sunt provocati la un concurs de filme depsre Romania in contextual integrarii europene.
Iar tinerii au de aparat un titlu obtinut de o echipa de elevi ai colegiului Moise Nicoara, care, la editia anterioara au obtinut locul intai din 500 de echipe participante. 
Concursul este unul de idei care recompenseaza munca in echipa. 
Inscrierea se face online pe internet pe www.europa-la-liceu.ro, iar data limita de trimitere a fimelor este 23 martie. 
Liceenii care doresc sa participe la concursul national vor fi consiliati de asociatia Millenium center care realizeaza sesiuni de informare in 15 licee din Arad. 
Partenerii proeictului sunt Inspectpratul scolar judetean alaturi de Consiliul judetean. 
Proiectele vor fi evaluate in luna aprilie la Bucuresti, iar premiile puse in joc sunt tabere de elevi.

Izabela Vekas - Televiziunea Arad

  • Trafic blocat de un tramvai

Deraiere a unui tramvai in apropiere de Piata AreneiUn mijloc de transport al CTP a iesit in decor, din cauza liniilor vechi si subrede.
Un tramvai care se afla in probe a deraiat, ieri dimineata, de pe linie la insersectia strazii Tribunu Dobra cu strada Cozia, lovind usor poarta unei case particulare.
Din fericire nu au existat victime, deoarece tramvaiul circula fara calatori.
Echipa operativa care s-a deplasat la fata locului cu o macara a repus tramvaiul pe sine, care la nici zece metri la coltul statiei de tramvai de la Boul Rosu a deraiat din nou.
Vasile Dogos, agent sef adjunct, in cadrul Serviciului Politiei Rutiere, ne-a declarat:
"Tramvaiul se deplasa spre Boul Rosu, iar la un moment dat a sarit de pe linii. Din fericire nu s-au inregistrat victime deoarece tramvaiul circula fara calatori".
Deraiere consecutiva
Un tanar care se afla la fata locului in momentul deraierii consecutive a tramvaiului, pe nume Dragomir Damian, ne-a povestit:
"Am vazut tramvaiul venind cu viteza de pe Tribunu Dobre, iar la intersectia cu strada Cozia a deraiat, lovind usor poarta unei case. Dupa ce a fost repus pe liniile de tramvai cu o macara si a reluat traseul, dupa cativa metri a deraiat din nou. Cu siguranta liniile de tramvai nu mai fac fata, fiind dupa cum se poate vedea cu ochiul liber, foarte vechi".
Tramvaiul deraiat a intrerupt circulatia celorlalte mijloace de transport in comun, in zona centrala, mai bine de o ora.

R.B. - Adevarul

  • La Groseni se naste o statiune turistica

Groseniul este pe punctul de a se transforma in statiune turistica - Virtual Arad News (c)2007La mai putin de o suta de kilometri de Arad se naste o noua statiune turistica.
Nu, nu e o gluma. Daca doriti sa vedeti un mic colt de rai, urcati in masina, si urmati traseul  Ineu – Beliu – Archis – Groseni.
De aici, din ultima localitate, mai aveti doar cativa kilometri, care ii faceti pe un drum bun, tinta acestei excursii fiind o vale larga strabatuta de un parau cu apa de cristal, strajuit de brazi si mesteceni.
Ne aflam la 700 de metri altitudine, la poalele Muntilor Codru Moma, chiar sub Varful Plesu si peisajul e magnific.
Aici se ridica un sat de vacanta, dupa ce 240 de parcele, fiecare de 300 de metri patrati au fost concesionate.
Au aparut deja primele vile, cateva suprafete sunt gazonate, incepem sa realizam ca in final totul va arata foarte bine.
Cu alei din 40 in 40 de metri, cu utilitati (curent electric, apa), o tentatie pentru cei care vor sa petreaca un sfarsit de saptamana departe de nebunia care se numeste "oras".
"Exista aici un spatiu de campare chiar pe malul paraului, si o ciuperca unde poti sa te adapostesti in caz de ploaie. Oricum in viitor ne dorim si un hotel, poate printr-un parteneriat public privat si avem in vedere chiar si o partie de schi. Numai zapada sa fie." ne-a marturisit cel care a reusit sa puna in valoare acest loc, primarul Archisului, Nicolae Valea.
"La inceput, cand le-am spus ce vreau sa fac, multi au zis ca m-am ticnit. Apoi cand am facut drumul, am parcelat terenul si au venit primele cereri de concesionare si-au dat seama ca primarul nu e chiar nebun. Totul s-a  concesionat cu o viteza record, avand surprinzator de multe cereri si din Timisoara. Acum toate cele 240 de parcele sunt concesionate, ati vazut, se construieste, asa ca acum toti vin si ma felicita pentru idee. Sa vedeti ce va fi aici peste cativa ani" ne-a mai spus acesta, zambind.
Ne oprim pe malul paraului, bem apa, e minunata, cerul e albastru, linistea stapaneste, se simte timid in aer apropierea primaverii.
E senzatia aceea, cand nu-ti mai vine sa pleci, cucerit de farmecul unui loc.
Asa ca ce altceva putem face decat sa va invitam la "Grosi", cum ii spun localnici cei din zona. Sigur, nu veti regreta.

Florin Coita - Informatia Aradului


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]