Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Joi, 4 ianuarie 2007
Stirile TVA aici
  • "Universitatea de Vest «Vasile Goldis», parte a sistemului de invatamant european"

Interviu cu Aurel Ardelean - rectorul UVVG - privind activitatea din 2006Interviu cu prof. univ. dr. Aurel Ardelean, rector al Universitatii de Vest „Vasile Goldis” din Arad
- Domnule rector Aurel Ardelean, cu ce rezultate a incheieat Universitatea de Vest "Vasile Goldis" din Arad anul 2006?
- Universitatea de Vest "Vasile Goldis" din Arad incheie anul calendaristic 2006 cu un statut consolidat in Aria Europeana a Invatamantului Superior (EHEA). O confirma realizarile institutiei, care este membra a Asociatiei Universitatilor Europene (E.U.A.). In aceasta calitate, am reprezentat Romania la Conferinta de la Viena din mai 2006, organizata de E.U.A. in colaborare cu presedintia austriaca a Uniunii Europene. Presedintele E.U.A., personalitate marcanta academica europeana, prof. univ. dr. GEORG WINKLER – Rector al Universitatii din Viena, este Doctor Honoris Causa al Universitatii noastre. Universitatea de Vest "Vasile Goldis" este membra a Asociatiei Universitatilor Danubiene, iar in septembrie 2006 a reprezentat Romania la Conferinta de la Maribor – Slovenia, care a stabilit modul de aplicare a Strategiei de la Lisabona cu privire la rolul universitatilor si a competitivitatii in Regiunea Danubiana. Universitatea de Vest "Vasile Goldis" detine vicepresedintia Federatiei Europene a Scolilor Superioare. Organism participativ in Consiliul Europei, care coordoneaza activitatile Universitatilor Particulare la nivel european. La prima Conferinta UNESCO-CEPS de la Varsovia, am prezentat experienta noastra ca Universitate privata romaneasca de succes, realizarile institutiei noastre, argumentand faptul ca, in Europa universitatile private nu trebuie sa constituie alternative la invatamantul public, ci adevarate modele manageriale si educationale, asa cum se intampla in SUA. La nivel national, detinem presedintia Uniunii Universitatilor Private Acreditate din Romania. In aceasta calitate,
s-a obtinut modificarea Legii invatamantului nr. 84/1995, introducandu-se noi prevederi care reglementeaza principiul autonomiei universitare, mai ales in ceea ce priveste patrimoniul Universitatilor Private Acreditate.
- Care este managementul calitatii in educatie a UVVG?
- Universitatea de Vest "Vasile Goldis" din Arad a premers actuala legislatie romaneasca privind managementul calitatii in educatie (OUG 75/2005  si Legea Nr.87/ 2006. Ca o recunoastere a realizarilor institutionale in acest domeniu, prin Ordinul Ministerului Educatiei si Cercetarii nr. 13008/ 28.11.2006, U.V.V.G. are calitatea de Universitate pilot pentru experimentarea in anul universitar 2006 – 2007 a standardelor de referinta si a indicatorilor de performanta ai Agentiei Romane de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior (A.R.A.C.I.S.). Studentii nostri sunt inclusi in sistemul institutional al asigurarii calitatii, realizand audit-uri proprii de calitate.
Studenti UVVG la laboratorul de biologie- Care sunt rezultatele obtinute de Universitatea de Vest "Vasile Goldis" in cercetarea stiintifica?
- Cercetarea stiintifica din Universitatea de Vest "Vasile Goldis" din Arad are o cota internationala. Profesorii si cercetatorii universitatii noastre au prezentat comunicari stiintifice pe patru continente, momentul de varf constituindu-l participarea la cel de al XVI – lea Congres de Microscopie de la Sapporo - Japonia, unde lucrarile stiintifice prezentate de noi au fost premiate. In urma participarii, in China, la Congresul stiintific dedicat Cercetarii Biomedicale, Universitatea de Vest "Vasile Goldis" a obtinut Premiul "Dragonul de Aur", ce se acorda pentru cercetare stiintifica biomedicala de exceptie. Avem parteneriate academice internationale cu un numar de 57 de universitati. Ultimele parteneriate ale UVVG din 2006 au fost incheiate cu Universitatea CAEN - Franta, Universitatea D’ARTOIS si Universitatea UJGOROD - Ucraina. De asemenea, am permanentizat Scoli de Vara cu parteneri de prestigiu: Universitatea din Lille – Franta; Universitatea din Uppsala - Suedia; Universitatea Padova din Italia. Ca universitate organizatoare de studii doctorale, ne-am propus organizarea de doctorate in cotutela in domeniul medicinei, cu universitati europene. Facultatile de Medicina din Tubinghen, Heidelberg si Frankfurt, exprimandu-si acordul pentru acest tip de doctorate. Statiunile de Cercetare Socodor si Izoi- Moneasa au beneficiat de noi dotari in aparatura pentru monitorizarea ecologica. Recent, Universitatea de Vest "Vasile Goldis" a devenit membru fondator al Parcului Stiintific si Tehnologic TIM SCIENCE PARK- Timisoara. 
- Ce granturi de cercetare stiintifica a finalizat UVVG in 2006?
- In anul 2006 am finalizat o serie de granturi de cercetare stiintifica din sfera excelentei de cercetare. Grant Academia Romana - Analiza integrata a componentelor de mediu, identificarea, monitorizarea si managementul suprafetelor degradate in zona de Vest a Romaniei; Grant - CNCSIS - Studiul ecosistemelor de saraturi din Vestul Romaniei in vederea Dezvoltarii Durabile; Grant CEEX-BIOTECH - Obtinerea unor nanocompozite - nanocristale cu aplicatii in biotehnologie, protectia mediului, alimentatie, agricultura, cosmetica si medicina; CEEX-MATNANTECH - Evaluarea gradului de poluare acvatica prin biomarkeri de apoptoza si biosenzori celulari in vederea biomonitorizarii Bazinului Dunarii si aprecierii calitatii produsului alimentar de origine piscicol si CEEX - Studiul factorilor de risc, cuantificarea impactului acestora asupra sistemelor de agricultura, crearea de noi genotipuri si tehnologii necesare unei dezvoltari durabile.

Daniel Albu - Informatia Aradului

  • Cladire de 100 de miliarde de lei cauta destinatie

Fostul sediu al Directiei Regionale Vamale Arad va avea o alta destinatieNici acum nu se stie inca ce se va intampla cu cladirea Directiei Regionale Vamale, din Arad. 
Va reamintim ca statul a investit aici peste trei milioane de euro, pentru a face vamii un sediu ultramodern. 
Inainte de a inaugura insa imobilul, oficial, acesta a si fost inchis - intrucat sediul regionalei vamale s-a mutat de la Arad, la Timisoara, incepand cu 1 ianuarie.
Zece dintre masinile din parcul auto al fostei regionale vamale Arad au fost deja cedate unor primarii din tara, cum ar fi primaria Olt sau Prahova.
In urmatoarele saptamani, angajatii Regionalei Arad vor lucra la predarea inventarului catre noua directie. 
Este posibil ca in cladirea respectiva - cel mai modern sediu de vama din tara - sa functioneze biroul accize sau un centru pentru pregatirea profesionala a echipajelor mobile care patruleaza pe soselele dintre vami. 
La fel de bine s-ar putea insa ca ea sa treaca din patrimoniul Ministerului Finantelor la Directia Finantelor Publice Arad. 
Numai ca si aceasta din urma isi finiseaza deja sediul nou, in imediata vecinatate a primariei: o cladire de sticla si otel, care a costat si ea pana acum 100 de miliarde de lei.

Andrei Ando - Observator

  • Lucrari la spatiile verzi

Au inceput lucrarile de curatenie a spatiilor verzi la intrarile in orasNoul an aduce o schimbare de imagine pentru orasul nostru. 
Chiar daca au trecut numai 3 zile din acest an, autoritatile locale s-au pus pe treaba si au inceput modernizarea intrarilor in oras. 
Primul pas a fost facut pe calea Timisorii unde Gospodarirea Comunala a curatat tot spatiul verde. 
Lucrarea a fost solicitata de Administratia Nationala a Drumurilor care a platit peste 2 000 de lei pentru amenajarea a peste 200 de metri de spatiu verde. 
In aceasta zona au fost taiati si copacii de pe marginea drumului. 
Autoritatile locale doresc sa modernizeze toate intrarile in oras. 
Lucrarile au inceput chiar de anul trecut cand a fost amenajata intrarea dinspre Nadlac. 
Amenajarea intrarilor in Arad este doar inceputul lucrarilor de infrumusetare a orasului, demarate de Primaria Arad in aceasta perioada.

Vasile Blidar - Televiziunea Arad

  • An nou plin de proiecte

Primarul Siriei doreste modernizarea drumului spre Manastirea Feredeu - Virtual Arad News (c)2007Primarii din judet au planuri mari pentru 2007. Vor sa intre cu dreptul in Uniunea Europeana.
Inceputul de an ne face pe fiecare dintre noi sa ne gandim la viitor. Iar edilii din judet nu fac nici ei exceptie.
Fiecare dintre primarii cu care am reusit sa stam de vorba au planuri mari pentru comunitatiile pe care le reprezinta. Ramane de vazut in ce masura acestea se vor materializa.
La Pecica, primarul Iustin Cionca doreste ca in 2007 sa finalizeze introducerea gazului metan in tot orasul, sa termine constructia noii scoli cu clasele I-VIII, sa finalizeze extinderea retelei de apa.
"Vreau, de asemenea, sa incepem lucrarile la Sederhat si Turnu pentru alimentarea lor cu apa si introducerea canalizarii, sa obtinem un milion de euro pentru o gradinita cu program prelungit, sa facem masuratorile pentru intocmirea unei harti cadastrale, asteptam finantarea pentru centrul de afaceri de la Turnu. Mai dorim sa reabilitam casa de cultura si asteptam sa inceapa lucrarile la un bloc ANL", sustine Cionca.
Primarul Pancotei, Iosif Retter, planuieste construirea unui nou corp de cladire pentru Grupul Scolar, sa paveze trotuarele, sa faca o casa de cultura, dar si o casa mortuara.
Autoritatile mai intentioneaza sa faca lucrari de reabilitare termica la corpul vechi al liceului, sa renoveze scoala primara, sa doteze baza sportiva pentru cerintele Diviziei C, iar la Maderat vor fi asfaltate cinci strazi si va fi introdusa apa prin programul SAMTID.
Gheoghe Feies, edilul-sef al Sebisului doreste sa continue proiectele incepute in 2006, respectiv extinderea canalizarii, modernizarea strazilor si ceea ce e mai important, sa finalizeze casa de cultura, care va adaposti si o biblioteca.
Finantari europene...
In ceea ce-l priveste, Valentin Bot, primarul Siriei intentioneaza sa finalizeze amenajarea drumului spre Feredeu, sa inceapa alimentarea cu apa a satelor Galsa si Masca, sa obtina finantare pentru constructia unei statii de epurare la Siria si pentru canalizarea localitatii, dar si sa asfalteze cel putin o strada in fiecare sat.
Viorel Popina, primarul orasului Lipova, urmeaza sa puna in practica trei programe finantate cu fonduri europene (selectarea gunoiului menajer, inlocuirea retelei de apa si construirea unei statii de epurare, scoasa din functiune in 1997).
Si la Ineu, in 2007, se va implementa un proiect PHARE pentru gestionarea gunoiului menajer.
Primarul Nicolae Mehelean ne-a declarat ca asteapta sa inceapa constructia unui numar de patru blocuri ANL si sa se puna temeliile unei sosele de centura.
Nu va fi uitata nici statia de epurare, care va fi reabilitata.
Se mai planuieste construirea unei scoli noi si a unor ateliere pentru grupurile scolare din oras.
...si noi investitori
Pentru primarul orasului Chisineu-Cris, Gheorghe Burdan, atragerea de investitori a ramas o prioritate.
O alta prioritate a edilului este canalizarea Nadabului.
Nicolae Aanitei, primarul de la Curtici, intentioneaza sa construiasca o piata agroalimentara, o gradinita, sa faca reparatii capitale la scoala si sa inlocuiasca tot mobilierul de aici, iar la Nadlac, primarul Vasile Ciceac vrea "schimbarea la fata a orasului".
"Dorim sa facem o sala de sport, un campus scolar, sa reamenajam centru civic, ceea ce inseamna si mutarea pietei agroalimentare. Mai intentionam sa terminam reabilitarea retelei de apa si sa incepem lucrarile la canalizarea pluviala", sustine Ciceac.

L.S. - Adevarul

  • Loco si Love, posibile transferuri pentru "Batrana Doamna"

Marin Lupas este noul director executiv la FC UTANoul an aduce cateva nume noi in curtea "Batranei Doamne".
Desi nu au ajuns la intelegeri finale cu jucatorii, numai cu cluburile de la care provin, conducatorii de la UTA au imbogatit lotul echipei antrenate de Marius Lacatus cu cinci jucatori.
Todea, Mihut, Pascovici si angolezii Loco si Love sunt asteptati la reunirea echipei fanion a Aradului. 
Bara: "Nu ne oprim aici"
Au fost urmarite posturile deficitare din echipa, cu mentiunea ca lista achizitiilor este departe de a se fi incheiat.
Cristian Todea este mijlocas la inchidere, are 28 de ani, si revine la UTA dupa o pauza de patru ani in care a evoluat la formatiile Mantova (Italia), cu care a reusit doua promovari, din C2 pana in Serie B, iar apoi la Bellizona, in liga a doua elvetiana.
Dorin Mihut si Cosmin Pascovici vin sa intareasca benzile defensivei aradene, suferinde in prima parte a campionatului.
Mihut (24 de ani) si Pascovici (28 de ani) au venit de la Dinamo, in baza bunelor relatii pe care Nicolae Bara, principalul finantator al aradenilor, le are cu Nicolae Badea, presedintele "cainilor rosii".
Vestiarul ros-albilor va fi mai bogat si cu doua achizitii de culoare.
Angolezii Antonio Cange Loco (fundas dreapta, 22 de ani) si Arsenio Cabungula Love (inaintas, 27 de ani) sunt tinte confirmate de conducerea clubului.
"Loco si Love sunt ca si transferati la UTA. Cu ceilalti urmeaza sa ne intelegem. Poate nu vor fi cinci transferuri, ci trei sau opt. Oricum, mai vrem sa intarim lotul. E adevarat, Baciu (Steaua) si Herea (FC National) sunt in atentia noastra. La fel cum sunt si alti fotbalisti", a declarat Nicolae Bara, presedintele de la UTA.  
Lupas, director executiv
De cateva zile, "Batrana Doamna" are un nou director executiv.
Marin Lupas a preluat pozitia ramasa vacanta dupa plecarea lui Adrian Alexandrescu, din urma cu patru luni.
Lupas a fost presedintele lui UTA intre 1998 si 2002, cand a reusit sa salveze echipa de la retrogradare, apoi o prezenta la baraj si promovarea in primul esalon.

Bogdan Cioara - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]