Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Sambata, 4 august 2007
Stirile TVA aici
  • Timisoara si Arad raman rivale

Sedinta comuna a consilierilor din Arad si TimisoaraConsilierii timisoreni si aradeni au fost total nepregatiti pentru o discutie pragmatica si serioasa.
Ziua Timisoarei a inceput cu o intalnire a consiliilor locale din cele doua municipii. 
Chiar daca toata lumea a spus ca trebuie ingropata orice secure a razboiului, iar vechile rivalitati trebuie uitate, in realitate nu a fost chiar asa.
Prima prezentare, cea a aradenilor, despre "Polul de dezvoltare Timisoara-Arad", a scos in evidenta faptul ca in 2015, daca isi pastreaza acelasi ritm de dezvoltare, Aradul va depasi Timisoara.
"Daca se mentine ritmul de dezvoltare economica, in 2015 Aradul va depasi Timisoara. Daca vom lucra impreuna, in 2025 vom depasi Bucurestiul", a aratat consilierul local Adrian Nitu. 
Suparat ca Aradul vrea cu tot dinadinsul sa arate ca Timisoara este orasul care are nevoie de o colaborare, primarul Gheorghe Ciuhandu a ripostat subtil.
"Acum nu cred ca e cazul sa discutam conceptual, ca in 2015 Aradul va depasi Timisoara. Daca deja discutam in termenii astia, din start vom porni gresit. Si sa va spun sincer, pentru mine datele statistice asa cum apar in presa sunt foarte relative. Aici trebuie o atitudine politica clara si ferma, pe care consiliile locale sa fie pe cale sa o impuna, si pe baza acesteia sa gasim, dupa aceea, metodele practice de a transpune aceasta idee", a spus Ciuhandu. 
Discutii vagi
In total, discursul primarului a vizat sapte proiecte proprii ale Timisoarei, in care s-ar putea face loc Aradului.
Este vorba de zona metropolitana Timisoara, autostrada, Aeroportul Regional Timisoara, Sistemul Integrat de Transport, promovarea turismului, Piata de Gros si protectia mediului. 
De cealalta parte, aradenii nu au venit cu nimic concret.
"Ceea ce demonstram astazi este gradul de dezvoltare a celor doua orase. Din punctul de vedere al infrastructurii, celor doua orase, cred ca cel mai important punct va fi autostrada. Dar nu cred ca trebuie sa existe o singura institutie, cum ar fi aeroportul, trebuie sa ne pastram identitatea in cele doua orase si sa speram la o unitate, nu doar pe plan economic", a spus viceprimarul Aradului, Tiberu Dekany.
Pentru consilierii din ambele tabere, concrete au fost deplasarile, intalnirile si micile suete dintre grupurile aceluiasi partid. 
Ei au participat la o pauza de cafea si un bufet indestulator pe holurile Primariei. 
Mai mult, singura concluzie a fost ca urmatoarea deplasare va fi peste trei saptamani, la Arad, cand consilierii timisoreni le vor intoarce vizita omologilor lor aradeni.
Consilierii din Arad si Timisoara nu au fost de acord cu propunerileLipsa
Gheorghe Falca, marele absent al sedintei
Marele absent de ieri a fost primarul Aradului, Gheorghe Falca. 
Acesta era inca in concediu, asadar nu a venit la discutia pe care chiar el a initiat-o. 
Mai mult, in seara de dinainte de plen, el a facut o declaratie telefonica pentru un post de televiziune, spunand ca Primaria Arad este mult mai transparenta decat Primaria Timisoara, pentru ca toate contractele sunt publice.
Desi e unul dintre cei mai mari sustinatori din Arad ai ideii de apropiere intre Arad si Timisoara, pentru care militeaza de cativa ani, primarul Aradului, Gheorghe Falca, a dat prima vacanta in care a plecat cu fetita de cateva luni, pe prima sedinta comuna dintre Arad si Timisoara.
Gheorghe Falca informase Consiliul Local Arad ca de vineri, 27 iulie, intra in concediu timp de mai bine de o saptamana, adica pana luni, 6 august. Primarul Falca si-a petrecut concediul in Grecia si a avut biletele cumparate inainte de stabilirea sedintei comune.
Prezentare
Proiectele Timisoarei

Zona metropolitana: chiar daca Timisoara se dezvolta catre nord, spre Arad, ambele municipalitati au proiecte separate, fiecare isi creioneaza zona metropolitana proprie;
Autostrada: va uni cele doua municipii, insa este un proiect deja demarat la nivel national;
Aeroportul: Timisoara vrea aeroport regional, iar aeroportul din Arad sa fie complementar, de cargo, insa aradenii nu sunt de acord;
Sistem integrat de transport: proiect propriu al Timisoarei. Proiectul nu are nicio legatura cu Aradul;
Turism: promovare reciproca a celor doua orase, insa momentan Cetatea Aradului nu se poate vizita;
Piata de Gros: proiect propriu al municipalitatii timisorene;
Protectia mediului: deponeul comun a fost soldat deja cu un esec in 2000, iar fiecare municipalitate si-a rezolvat problema separat.

Nicoleta Chiru - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Sarbatoare la Minisu de Sus

Minisul de Sus in sarbatoareMinisu de Sus a imbracat, recent, haine de sarbatoare, asta si datorita parintelui greco-catolic Roman Dubestean, un mare iubitor de muzica si dansuri populare, instructor al formatiei «Cununa Nadasului».
Parintele Roman Dubestean a organizat prima editie a acestei sarbatori care se doreste a intra in traditie: «Iesitu’ la treierat».
"Am participat, in calitate de invitat la multe sarbatori ce au avut loc in satele din judet si am dorit sa fac si comunitatii pe care o pastoresc o bucurie, astfel incat am decis sa organizam si noi o intalnire cu cei care au plecat din Minisu de Sus", marturiseste parintele.
Au slujit impreuna
Manifestarea a debutat cu o slujba oficiata de Roman Dubestean la biserica greco-catolica, in prezenta vicarului general al Episcopiei Lugojului, Angelo Pop, dupa care a urmat un Te-Deum de multumire la care au participat atat preoti greco-catolici, cat si ortodocsi, intalnirea cu fiii satului avand loc imediat dupa aceea.
Ziua a fost incheiata cu un spectacol folcloric de exceptie, pe scena urcand alaturi de «Cununa Nadasului» ansambluri folclorice din Simand, Sambateni, Paulis, Tarnova si Alios (judetul Timis).

L.S.- Adevarul

  • Vacanta de vis la "Curcubeu"

La Complexul "Curcubeu" unii copii isi petrec vacanta si in fata calculatoarelorPeste 50 de copii din familii defavorizate vin, zilnic, la complexul social multicultural.
Vacata de vara isi deapana incet-incet zilele pentru toti elevii. 
Copiii profita din plin de timpul liber ramas. Unii sunt in tabara la mare, altii la munte.Pe multi i-au luat parintii in vacante in strainatate. 
Sunt insa si copii fara posibilitati pentru care Complexul social multicultural "Curcubeu" este alternativa unei vacante perfecte.
Excursii pe gustul tuturor
Portile centrului de zi au ramas deschise pe perioada vacantei tocmai pentru a oferi o sansa copiilor care nu au posibilitati sa-si petreaca vacanta departe de casa. 
Potrivit psihopedagogului centrului, Dora Dogaru, personalul angajat face tot posibilul pentru ca cei care vin aici in vacanta sa-si petreaca intr-un mod cat mai placut timpul liber.
"Am primit 15 biciclete cu titlu de donatie de la «Corpul Pacii» din SUA. Astfel, am organizat Clubul biciclistilor, iar in fiecare zi de joi din saptamana, prin rotatie, copiii merg la Padurea Ceala. Aici, pe langa traseele pe care le parcurg pe doua roti, beneficiaza si de lectii de educatie ecologica sustinute de reprezentatii Directiei Silvice Arad" - ne-a declarat Dora Dogaru.
Pe langa excursiile la padure, cei de la "Curcubeu" au mai fost in tabere si excursii special organizate pentru ei la Sibiu, Hunedoara si Varfurile, iar de doua ori pe an, 8 elevi care au rezultate bune la invatatura petrec o saptamana in Elvetia.
Preferinte: dansul, desenul si informatica
Cele sapte calculatoare care se numara printre dotarile compexului se dovedesc a fi insuficiente, pe perioada vacantei, pentru copiii care vin aici pentru cateva clipe de relaxare. 
Ei se joaca, asculta muzica sau invata diverse programe, astfel incat la inceperea scolii sa isi poata demonstra cunostintele acumulate pe timpul vacantei.
La "Curcubeu" alti copii invata dansuri Cei care nu se impaca prea bine cu informatica pot sa deseneze sau chiar sa danseze. 
Simon Caldaras este unul dintre cei mai talentati copii de la "Curcubeu".
A terminat clasa a doua cu "foarte bine" pe linie cu toate ca provine dintr-o familie modesta cu sase copii, al carei singur venit este asigurat de tata. 
Simon a fost in tabara la Varfurile si de cand s-a intors isi petrece timpul desenand si jucandu-se pe calculator la "Curcubeu".
Si Izabela Kadar este unul dintre copiii talentati care frecventeaza compelxul. 
Ea a terminat clasa a VII-a cu media 9,53, provine, de asemenea, dintr-o familie modesta, cu sase copii, ceea ce nu a impiedicat-o sa devina un om de baza al complexului si sa exceleze la dansuri tiganesti. 
Alaturi de cei doi, alti 50 de copii, la fel de talentati, au asigurata vacanta de vis la "Curcubeu".
Dora Dogaru: Am organizat Clubul biciclistilor si, in fiecare joi, copiii merg la Padurea Ceala
CASETA
Educatie si formare multiculturala pentru copii si tineri
Complexul  social multicultural a fost realizat de Directia de Dezvoltare si Asistenta Comunitara din cadrul Primariei Arad, cu sprijinul Fundatiei Kinderdorf – Pestalozzi, prin proiectul "Curcubeu - Educatie si formare multiculturala pentru copii si tineri". 
Complexul se adreseaza copiilor care provin din familii defavorizate si are ca obiectiv includerea unui numar mare de copii si tineri in educatie multiculturala, atragerea catre scoala si egalizarea sanselor copiilor si tinerilor defavorizati. 
Scopul sau este dezvoltarea unor relatii interetnice armonioase in regiunile multietnice si multiculturale prin educarea tinerilor in spiritul tolerantei si intelegerii, precum si ameliorarea comportamentului grupurilor tinta prin cresterea gradului de acceptare reciproca, de toleranta fata de sine si de ceilalti. 
De serviciile Complexului beneficiaza in timpul anului scolar 180 de copii. 

P.B.- Adevarul

  • Camere de supraveghere pentru cei certati cu legea

In orasul Pecica se doreste instalarea de videocamereLocuitorii orasului Pecica, din judetul Arad, se simt ca pe un mare platou de la Hollywood.
Fiecare pas pe care il fac prin centrul orasului le este monitorizat si filmat.
Daca in municipiul Arad, proiectul initiat de sefului Politiei judetene, comisar-sef, Alexandru Tanco, mai are de asteptat votul consilierilor locali, la Pecica un sistem performant de camere video de supraveghere a fost deja montat in centrul localitatii.
Cei indisciplinati vor plati
Acum, pecicanii nu mai arunca la fel de usor seminte sau hartii pe strada si nici nu trec cu masina pe unde ii taie capul.
Chiar daca nu e nimeni pe strada, camera de supraveghere nu doarme niciodata.
Primarul orasului Pecica, Iustin Cionca, a declarat ca "impreuna cu Politia Comunitara am luat decizia sa facem un proiect pilot pentru inregistrarea si monitorizarea a tot ceea ce se intampla in centrul orasului. Daca acest proiect se bucura de succes ne-am propus sa extindem acest sistem de monitorizare si inregistrare, care este conectat direct la serverul Politiei Comunitare. Am incercat, si asa, sa pastram curatenia si ordinea publica. Urmare a acestor inregistrari i-am identificat pe cei care produc deranj. De  asemenea, impiedicam accesul in parcul pentru copii a celor care vin cu motoare sau chiar cu masini. Eu cred ca in cel mai scurt timp vom recupera investitia din amenzile aplicate ca urmare a acestor inregistrari."
Pareri
Pro si contra
Primaria a montat deja sapte camere, iar sistemul a costat 16.000 lei.
Parerile localnicilor sunt impartite.
Desi cei mai multi zic ca e bine asa, sunt unii care spun ca nu se mai pot plimba fara sa se simta… urmariti.
Politia ii asigura, insa, pe toti ca informatii de sunt confidentiale si nu sunt facute publice, decat in cazul celor care incalca legea.

Alex Negru - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Coborarea in canoe pe Mures - una dintre principalele atractii pentru turisti

O excursie cu canoia prin Lunca Muresului nu va putea fi uitata usorParcul Natural Lunca Muresului ofera celor interesati de eco-turism o serie de posibilitati de petrecere a timpului liber in natura.
Iar dintre acestea, cea mai apreciata si ceruta de turistii care vin din tara si din strainatate este eco-turul ce cuprinde coborarea in canoe pe rau.
Reprezentantii Administratiei Parcului Natural Lunca Muresului arata ca acest tur este foarte apreciat si datorita peisajului, de-a lungul raului existand adevarate tuneluri formate din salcii.
Seful Administratiei, ing. Ovidiu Parv precizeaza ca orice astfel de tur beneficiaza si de serviciile unui ghid specializat care furnizeaza informatii legate de traseu, de fauna si flora acestei zone protejate.
Coborarea in canoe se organizeaza, de obicei, pe traseul Arad – Pecica, pe o distanta de aproximativ 35 de kilometri.
Coborarea dureaza pana la patru ore, iar numarul maxim de turisti ce pot forma un grup este de zece.
Turistii au la dispozitie un observator pentru urmarirea pasarilor pe Balta Bezdin (birdwatching) si unul pentru urmarirea mamiferelor mari in Rezervatia Prundul Mare.
Primul observator, denumit "Andras Libus" (dupa numele unui pasionat biolog din zona) este construit pe doua nivele si se afla in apropierea unei balti cu stuf, unde poposesc foarte multe pasari.
Cel de-al doilea observator se afla amplasat in interiorul padurii, in apropierea unui punct de trecere folosit de mamiferele mari.
Acest observator este inchis si bine izolat termic si poate fi utilizat chiar si pe timpul iernii.
La incheierea coborarii, turistilor li se ofera inclusiv o masa la un restaurant situat in apropierea locului de acostare, iar intoarcerea la Arad se face cu ajutorul unui microbuz pus la dispozitie de Administratia Parcului Natural Lunca Muresului.
Canoele sunt aduse in amonte, pe Mures, cu ajutorul unei ambarcatiuni speciale.

Mihaela Cerna - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]