Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Marti, 4 septembrie 2007
Stirile TVA aici
  • Aradul seamana tot mai mult cu Viena

Concert in Parcul ReconcilieriiDuminica seara, in Piata Reconcilierii din Arad era o atmosfera cel putin neobisnuita. Lume multa, linistita, asezata, sau in picioare, se adunase pentru Gala de Opera in aer liber.
Printre rasete de copii, tineri imbratisati pe iarba sau cupluri romantice care se plimbau la brat, vocea lui Paolo Ruggiero sau a  Gabriellei Morigi venea sa completeze atmosfera unui Arad muzical, intors in timp, cu un public pe masura.
Alaturi de alte voci, la fel de remarcabile, precum  Maurizio Graziani, Ilse Persy, Florian Gröhs, a urcat pe scena si aradeanca noastra Carmen Gurban, sub bagheta maestrului Wolfgang Gröhs.
Evenimentul a fost inedit prin singularitate si se pare ca va deveni un obicei, gratie organizatorilor sai, Rodica si Constantin Talmaciu, care ne-au obisnuit cu acest gen de manifestari.
Concertul a fost dedicat edificarii Catedralei Episcopale Ortodoxe din Arad si pe aceasta linie, in  programul concertului, apar spicuiri din predica lui Papa Ioan Paul al II-lea din 2001:
"Trebuie sa traim concret comuniunea care, desi nu e deplina, exista deja intre noi. Lasand in urma neintelegerile, trebuie sa ne intalnim, sa ne cunoastem mai bine, sa invatam sa ne iubim unii pe altii, sa colaboram in mod fratern, pe cat ne e posibil".
In acest mod de manifestare, organizatorii au reusit sa realizeze o parte a acestei comuniuni.

L.A.- Adevarul

  • Teferi si nevatamati

Militarii s-au intors teferiPeste 80 de militari ai Batalionului 191 Radu Golescu din Arad s-au intors din Kosovo.
Ei au participat la o misiune de mentinere a pacii in una dintre cele mai periculoase zone din lume.
Militarii romani si-au indeplinit cu bine toate misiunile primite iar la intoarcere au fost primiti cum se cuvine atat de reprezentantii armatei cat si de familii.
Printre cei care au dorit sa participe la eveniment s-a numarat si Printul Radu de Hohenzolern Veringen, care i-a felicitat pe militarii aradeni pentru modul in care si-au executat toate misiunile.
Timp de 6 luni, cei 86 de militari au participat la peste 8000 de misiuni.
Ei s-au aflat sub conanda italiana si si-au indeplinit cu succes toate misiunile.
Printre militari s-au aflat si doua femei. Ele au participat cot la cot cu colegii lor la toate misiunile primite.
Militarii romani nu au fost implicati in nici un fel de incidente.
Asta si pentru ca, majoritatea dintre ei au deja experienta in astfel de teatre de operatiuni, participand la diferite misiuni in Irak, Afganistan si in tari de pe continentul african.
Militarii din cadrul Batalionului 191 Radu Golescu au fost inlocuiti in Kosovo de alti colegi aradeni.
Acestia au plecat in misune saptamana trecuta.

Vasile Blidar - Televiziunea Arad

  • Vagoane la preturi umflate

Asa arata automotoarele nemtestiCFR Calatori a platit un pret de 20 de ori mai mare pentru niste automotoare importate din Germania.
Compania CFR Calatori a cumparat 12 automotoare, prin intermediul a trei firme, si a platit astfel un pret de 20 de ori mai mare decat pretul de import.
Afacerea s-a derulat in anul 2005, iar in prezent este anchetata de DNA.
Concluzia oamenilor legii este ca Societatea Nationala "CFR Calatori" a platit de 20 ori mai mult decat pretul cu care au fost importate din Germania cele sase rame, sase vagoane automotoare si sase vagoane normale.
Primul procuror Crin Bologa, seful DNA Cluj, a confirmat existenta dosarului, dar a precizat ca nu poate oferi informatii despre mersul anchetei si nici numele celor implicati in aceasta afacere.
Politistii care au lucrat in dosar sustin ca automotoarele LVT si LVS au fost importate de societatea "ICIM ARAD" SRL, din Arad, pretul de achizitie fiind de 120.000 de euro, adica in jur de 380.000 de lei.
Dupa cinci luni, automotoarele au fost revandute firmei "Activ Invest" SRL  din Cluj-Napoca pentru suma de 690.000 de lei.
Urmatorul proprietar a devenit "Remarul 16 Februarie" SA din Cluj-Napoca, care a platit 2.670.000 lei.
Politistii sustin ca in momentul tranzactiei dintre "Activ Invest" SRL si "Remarul 16 Februarie", automotoarele erau in stare tehnica
Afacere proasta pentru SNCFR
Vagoanele importate din Germania care urmau sa ajunga la SNCFR, au fost fabricate in anul 1968 si aveau nevoie de reparatii capitale pentru a fi puse in circulatie.
Politistii sustin ca, desi reparatiile capitale efectuate au costat aproape 2.900.000 de lei, ele s-au derulat, potrivit documentelor fiscale, in doar o zi.
Astfel, "Remarul 16 Februarie" a cumparat vagoanele de la "Activ Invest" in data de 31 octombrie 2005 si le-a revandut catre SNCFR "CFR calatori" SA, dupa doar o zi, la 1 noiembrie 2005.
Tranzactia a fost perfectata pentru suma de 7.500.000 de lei, adica cu aproape de 20 de ori mai mult decat pretul de import.
Directorii companiilor implicate nu au comentat cazul.
Dumitru Bucur, directorul Regionalei CFR Cluj, a declarat ca nu doreste sa comenteze pentru ca "numa’ se enerveaza".
La randul lui, directorul CFR Calatori, Vasile Secara, a precizat ca afacerea s-a perfectat la Bucuresti si ca vagoanele se stricau mereu.
"In prima faza au fost folosite pe ruta Cluj-Napoca – Huedin, iar in prezent deservesc rute locale din judetul Satu Mare", a spus Secara.
Niciun director de la "Remarul 16 Februarie" nu a dorit sa comenteze afacerea. 

Mihai Stoica - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Placinta intinsa… la Draut

Placinta intinsa de la Draut a fost apreciata de participantiLocalitatea Draut a gazduit sambata dupa amiaza cea de-a doua editie a Festivalului Placintei Intinse, eveniment care, asa cum era de asteptat, s-a bucurat de o prezenta extrem de numeroasa.
Circa 300 de persoane, de la cei mai tineri pana la cei mai varstnici, au tinut sa deguste placintele facute de gospodinele din Draut.
Inca de la intrarea in sat, oaspetii au fost intampinati de aroma imbietoare emanata de cuptoarele incinse in aproape fiecare gospodarie din sat.
Inca de dimineata, acestea au inceput sa "intinda" foile pentru delicioasa placinta si bineinteles umpluturile.
Astfel spre orele amiezii primele tavi cu placinta au fost duse catre Caminul Cultural, acolo unde invitatii au fost chemati la degustare.
Si au avut ce degusta: placinte cu varza, cartofi, branza si marar, branza dulce, nuca, struguri, prune, morcovi sau dovleac.
Cei mai nerabdatori s-au dovedit copiii care neincetat au dat tarcoale locului in care placinta era taiata si asezata frumos pe tavi.
Evenimentul a fost organizat de catre comunitatea baptista din localitate, mai exact de catre pastorul Ovidiu Horga.
Au fost prezenti reprezentanti ai 15 biserici din judetul Arad, iar asteptarea degustarii a fost mai usoara gratie grupului Continental din Cluj Napoca. Nu in ultimul rand mai trebuie mentionata prezenta pastorului Paul Negrut, vicepresedintele uniunii baptiste din Romania.
Traditia placintei intinse din zona a fost astfel transformata intr-un adevarat eveniment local si anuntata dincolo de granitele localitatii de catre oaspetii si invitatii de pe tot cuprinsul judetului si nu numai.
"Este un eveniment foarte important pentru locuitorii din Draut si nu numai, care incet incet se transforma intr-o traditie, fiind deja la cea de-a doua editie. In acest sens trebuie sa multumesc pastorului Ovidiu Horga care a fost sufletul si organizatorul principal al acestui eveniment si care iata, a reusit sa faca dintr-o traditie locala a gospodinelor din Draut o manifestare de mare anvergura", a explicat Florin Farcasiu, primarul comunei Tarnova.

C. A. - Informatia Aradului

  • Magulicea - Zece copii invata intr-o scoala tinuta pentru muzeu!

La scoala din Magulicea mai invata doar zece copii - Virtual Arad News (c)2007Localitatea Magulicea apartinand de comuna Varfurile ramane unul dintre cele mai pitoresti locuri din judet.
Intregul sat este infasurat in natura si aer proaspat de munte.
In pofida frumusetii locului, spatiul acesta superb este incremenit intr-o inertie fara de capat.
"Aici mai sunt vreo doua sute de suflete. Din pacate, copiii sunt foarte putini, iar dupa clasa a patra pleaca la scoala in comuna, apoi la oras. Nimeni nu mai vine inapoi..."
Scoala din satul Magulicea este de fapt un muzeu, dotat cu o sala de clasa si una alaturi, mai mica, pentru gradinita.
Aici invata tainele literelor si cifrelor un numar de 10 copii.
Prezentul, viitorul, copiii adica - se izbesc de trecutul indepartat doar privind spre incinta ticsita cu istorie din incaperea de alaturi, muzeul...
Invatatoarea Silvia Murarescu si educatoarea Mariana Ortan sunt doua dascalite dedicate trup si suflet micilor invatacei.
Nu accepta nici in gand ideea ca acest modest templu al luminii poate fi desfiintat.
Vizitele noastre la aceasta scoala ne-au lasat sentimentul mirabil al dovezilor istoriei unor vremuri, in timp ce scoala propriu-zisa zugraveste un tablou trist.
Traim in mileniul trei, suntem europeni, dar copiii din satul Magulicea invata ca in evul mediu.
Discutam despre acest aspect, acum, in prag de incepere a noului an scolar cu viceprimarul Petrisor.
"La scoala din Magulicea am facut ceea ce se poate face acolo: am igienizat, am dat cu var, am dus lemnele pentru iarna. Exista o clasa pentru elevii caselor I-IV, in numar de 10, iar gradinita functioneaza in salita de alaturi, in rest e... muzeu!"
Pentru ca s-a mai scris despre aceasta scoala, avem semnale ca exista doritori care sa ajute micul lacas de invatamant cu mobilier nou, parchet, teracote, material didactic, pentru ca si copiii de aici sa simta ca invata intr-o scoala europeana.
"Am reabilitat, in schimb, in totalitate, scoala cea noua din comuna Varfurile care este realizata la standard. La scoala veche functioneaza doua laboratoare si, totodata, se va innoi cu o sala de informatica. Pentru ca numarul de copii este in continua scadere, scolile din satele Vidra si Grosi au fost desfiintate. Speram ca in Magulicea sa nu se intample acest lucru, dar absenta copiilor duce inevitabil la aceasta masura".

Felicia R.Gheorghe - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]