Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Miercuri, 5 decembrie 2007
Stirile TVA aici
  • Proces amanat sapte zile

Ieri la Tribunal procesul Elecon a fost amanat cu o saptamanaJudecatorul a decis amanarea procesului Elecon pe 11 decembrie si a aplicat o amenda avocatului primarului.
Procesul Elecon a fost, astazi, amanat pentru a doua oara, urmatoarea infatisare in acest caz urmand sa aiba loc marti, 11 decembrie, incepand cu ora 11.00.
In cadrul infatisarii de ieri, judecatorul a constatat ca toate partile din proces sunt reprezentate de avocat (cu exceptia primarului, al carui avocat si-a trimis un inlocuitor doar pentru a cere amanarea), de la sedinta lipsind insa toti martorii citati: Ela Falca, Gheorghe Seculici si Rodica Borza.
Dintre cei patru inculpati, doar patronii firmei Elecon s-au prezentat la proces (asa cum au facut-o si la prima infatisare), primarul Gheorghe Falca si Flora Popa absentand si de la aceasta infatisare.
Judecatorul s-a aratat nemultumit din start de faptul ca avocatul primarului Gheorghe Falca a trimis instantei orarul de la facultate si a sustinut faptul ca a "trimite dosarul activitatii sale nu poate tine o vesnicie".
Judecatorul nu a acceptat cererea de amanarea a judecatii formulata de avocatul care l-a inlocuit pe Gheorghita Mateut la proces, cerere in care se invoca existenta unei cereri de stramutare formulata de aparatorii primarului.
"Amanarea nu se impune, daca exista o cerere de stramutare", a punctat magistratul.
Avocatul primarului si-a declinat competenta in a participa la proces, sustinand ca apararea sa a fost limitata doar la depunerea cererii de amanare, fapt pentru care judecatorul a cerut prezenta avocatului din oficiu numit pentru primar.
Fara CLM
Tot cerere de amanare a depus, ieri, si avocatul CLM, Viorel Pasca, care a sustinut faptul ca cele mai multe date despre proces si chiar si despre faptul ca el este aparatorul consiliului le-a aflat din presa, doar luni seara fiind instiintat de faptul ca va reprezenta interesele consiliului si ale municipiului la acest proces. Ca atare, Viorel Pasca a cerut amanarea pentru a studia dosarul si "pentru a cunoaste limitele mandatului pe care il am".
In fapt, aceasta cerere de amanare a fost singura acceptata de judecator, care a precizat mai mult ca "privitor la calitatea de parte vatamata, instanta apreciaza ca CLM nu poate avea aceasta calitate, ci doar Municipiul Arad".
Ca atare, in procesul Elecon, partea vatamata a ramas doar Municipiul Arad care, conform instantei de judecata, poate fi reprezentata fie de cel desemnat de presedintele CJA, fie de un avocat desemnat de municipiu, primarul - cel care ar trebui sa reprezinte interesele municipiului - fiind in conflict de interese in acest caz.
Desi procurorul a sustinut ca in mod corect a fost citat CLM, judecatorul a punctat faptul ca "instanta apreciaza ca in mod gresit a fost trecut CLM, care nu are patrimoniu".
Amenda de 5.000 RON
La final, judecatorul a decis ca urmatorul termen sa fie stabilit pe 11 decembrie, "pentru a nu impiedica Municipiul Arad sa se constituie parte civila".
Totodata, judecatorul l-a sanctionat pe avocatul primarului Gheorghita Mateut cu abatere de la statutul de avocat si i-a aplicat o amenda de 5.000 de RON.
In cazul in care Inalta Curte de Casatie si Justitie nu se va pronunta asupra stramutarii procesului pana in 11 decembrie, atunci, la urmatoarea infatisare de la Tribunalul Arad, este posibil sa se treaca la citirea rechizitoriului si administrarea probelor.
Pana atunci, Municipiul Arad va trebui sa stabileasca cine il va reprezenta in justitie, iar consilierii vor trebui sa revina la hotararea prin care isi numeau un avocat, pe care il plateau cu 250 de milioane de lei vechi.

Adriana Barbu - Adevarul

  • Se strang randurile

Liderii UDMR Arad strang randurileLiderii maghiarilor din Arad strang randurile. 
Dupa alegerile euro-parlamentare din 25 noiembrie, liderii UDMR vorbesc de unitate si solidaritate intre maghiari. 
Cu toate ca a obtinut un rezultat nesperat de bun, liderii UDMR din Arad spun ca era loc de mai bine. 
Si asta cu toate ca, in premiera, maghiarii au avut de ales si altceva decat candidatii uniunii. 
Pastorul Laszlo Tokes a reusit sa fie votat de aproape 2300 de persoane, voturi, care in alte circumstante ar fi mers spre UDMR. 
Chiar si in aceste conditii, UDMR recunoaste ca a fost salvat si de aceasta data de constiinta etnicilor maghiari care s-au prezentat duminica la urne. 
Dupa ce au primit toate rezultatele alegerilor, liderii UDMR cheama la analiza toate filialele din judet. 
Ei vor sa castige de partea lor maghiarii care au optat la aceste alegeri pentru candidatul independent Laszlo Tokes. 
Totodata, liderii maghiarilor din Arad si-au exprimat inca o data dezacordul fata de votul uninominal propus de presedintele Traian Basescu. 
Ei spun ca in acest fel, UDMR nu ar mai atinge pragul electoral iar in viitoarea legislatura nu va mai fi prezent in Parlament.

Vasile Blidar - Televiziunea Arad

  • Tigari de contrabanda

Politistii de frontiera de la Vama Turnu au descoperit un nou transport de tigariPolitistii de frontiera aradeni au descoperit, vineri, un important transport de tigari de contrabanda, in Punctul de Trecere a Frontierei Turnu.
Potrivit actelor de bord, camionul, care era inmatriculat in Suceava, transporta geamuri termopan pentru Austria.
"Au fost gasite ascunse  35.000 de pachete de tigari, 70 de baxuri", a declarat Alexandra Retegan, purtatorul de cuvant al Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Arad.
Valoarea tigarilor la frontiera este de 35.000 de euro, dar ajunse pe piata neagra din vestul Europei, pretul obtinut de traficanti creste de 4-5 ori, ajungand la peste 150.000 de euro.
Soferul, Petru B., in varsta de 32 ani, a recunoscut ca avea de gand sa le vanda in vestul Europei.
Marfa de contrabanda a fost confiscata, iar soferul este cercetat de politisti.

Alex Negru - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Masina de pompieri germana, pentru Pecica

Masina de pompieri germana cumparata la PecicaFormatia Voluntara de Pompieri din cadrul Serviciului Local pentru Situatii de Urgenta Pecica a reusit sa cumpere cu bani din bugetul orasului o autospeciala din Germania, care, chiar daca este folosita, corespunde cerintelor europene si este in stare foarte buna. 
Astfel, dupa lungi cautari pentru a gasi raportul pret-calitate optim, orasul are acum doua masini de pompieri care pot fi folosite in caz de incendiu. 
Masina a fost cumparata la un pret foarte avantajos datorita interventiei unui bun prieten al formatiei pecicane, domnul Gerhard Stengel.
Pompierii din Pecica au construit de-a lungul ultimilor ani o relatie foarte buna cu colegii lor din orasul maghiar Batania, participand la actiuni comune si schimburi de experiente. 
Tot prin intermediul lor au facut cunostinta si cu domnul Stengel, care a servit toata viata ca pompier in orasul natal, iar dupa retragerea in pensie si-a propus sa ajute formatiile voluntare cu dotari si cu experienta acumulata de-a lungul carierei. 
Acesta a ajutat formatia pecicana cu zece costume de interventie, bocanci de interventie, 30 de costume de strada (compuse din pantaloni si veston), dar si dulciuri care au ajuns la Caminul de Pensionari si la copii din toate scolile si gradinitele din Pecica, Turnu si Sederhat. 
Tot dansul a fost cel care a propus infiintarea la Pecica a unui club "Prietenii pompierilor" format din copii impartiti pe grupe de varsta, care sa participe la intreceri si din care sa se formeze viitorii pompieri voluntari. 
Aceasta modalitate de atragere a copiilor este demult practicata in Germania, iar de cativa ani si in Ungaria. 
In urma campaniei derulate in cadrul ultimelor saptamani in scolile din Pecica si localitatile apartinatoare multi copii s-au inscris pentru activitatile care urmeaza sa inceapa din luna martie. 
Un mare ajutor a fost oferit orasului si de catre firma Mayer Raisen Fantanele, care s-a ocupat in totalitate – la un pret modic – de aducerea autospecialei la Pecica. 

C.P. - Observator

  • Aradul muzical – Oradenii la Arad

Orchestra Filarmonicii din Oradea a concertat la AradCum filarmonistii aradeni se afla intr-un turneu olandez, orchestra Filarmonicii din Oradea, dupa concertul lor obisnuit de joia seara s-au deplasat cu acelasi program la Arad in ziua urmatoare.
Oradea a avut o viata muzicala intensa incepand cu veacul al XVIII-lea, cand Michael Haydn, fratele marelui clasic Joseph, a fost numit organist si dirijor la curtea episcopala oradeana.
Lui Michael Haydn i-a urmat Carl Dieters von Dietersdorf, in vremea caruia orchestra numara 34 de membri, veniti de la Viena si Praga.
In veacul al XIX-lea, viata muzicala oradeana cuprindea pe langa concerte simfonice si spectacole de opera, incepand cu lucrari de Mozart, incheind cu unele de Georges Bizet.
Pe parcursul anilor, orasul a avut parte de concertele unor: Pablo Sarasate, Henrik Wieniawski, Pablo Casals, George Enescu, Bela Bartok, Bronislav Hubermann etc.
In 1949, Societatea Filarmonica locala a devenit institutie de stat, cu un repertoriu vast, de la preclasici la moderni, cu multe concerte in diverse tari europene si Taiwan.
Orchestra dirijata de Salvatore Percacciolo din Italia si-a inceput programul cu Uvertura "Egmont" de Ludwig van Beethoven al carui discurs a fost desemnat ca o mica drama , asa cum a fost conceputa de marele clasic, cu tensiuni si lumini triumfatoare, ce creioneaza nazuintele, lupta si eroismul personajului central.
Solistul serii a fost  tanarul pianist din Franta, Henry Bonamy, pe jumatate roman, cu tata francez, dar nascut in Germania, cu studii la Paris, Madrid si Muenchen, unde in prezent studiaza si dirijatul, avand si premii internationale (Geneva si Casagrande-Italia), cu concerte in Germania, Franta, Spania, Romania.
Prezentandu-se cu "Concertul nr. 4 in Sol major" de Beethoven, a creat de la bun inceput o atmosfera de siguranta pentru auditori, care au perceput fluidul sonor ponderat, firesc, in care orchestra a avut rolul dezvoltarii materialului muzical, solistul brodand ghirlande sonore indeosebi in jurul liniei melodice a temei initiale, cu o siguranta si sensibilitate remarcabile.
In a doua miscare, instrumentul solist a jucat rolul personajului indurerat, in dialog cu cel neinduplecat (orchestra), ce ne putea aminti de incercarea legendarului Orfeu de a indupleca cu lira lui de aur fortele potrivnice spre a-i elibera sotia, Euridice, din lumea subpamanteana a lui Hades.
In Rondo-ul final, solistul Henry Bonamy si orchestra oradeana dirijata de Salvatore Percacciolo au evidentiat caracterul optimist al acestuia, ce a inseninat atmosfera, prin via alternanta de ritmuri dansante cu episoade pastorale, optimism ce a patruns sufletele celor prezenti, cuceriti de prestatia solistului si a orchestrantilor oradeni.
Soarta, Destinul, un subiect cat se poate de incitant, a preocupat inca din antichitate. Oedip-ul lui Sofocle, de exemplu, a inspirit cel putin patru compozitori moderni, dintre care memoria momentana ii selecteaza pe Igor Stravinski si George Enescu in domeniul vocal simfonic, ca in cel simfonic sa ne amintim de Simfonia a V-a a lui Beethoven si cele cu numerele 4 si 5 ale lui Piotr Ilici Ceaikovski, ca titlu general.
Salvatore Percacciolo a memorat pentru noi pe cea de-a cincea in mi minor, op. 64 a lui Ceaikovski, asa cum dirijase pe de rost si prima piesa a manifestarii.
Orchestra oradeana, formatie unitara si disciplinata, a redat sentimentul dureros indus de tema destinului si a temei principale, caracterul melancolic al acesteia din urma, ce devine apoi patimasa, emanand apoi calda emotie, ca in cea de-a doua tema sa sugereze voiosie, chiar triumf. Asadar, interpretii ne-au transpus intr-o lume de trairi ce reflecta o viata interioara intensa, in care nu lipsesc nelinistile si amenintarea tragica. Lumini si suspine, tristeti si temeri au putut fi sesizate in miscarea secunda, ca partea a III-a sa fie dominata de gratiozitate sfioasa, si in final sa percepem vigoarea ce inlatura obstacolele, tristetea, sugerand triumful.
Publicul a aplaudat calduros prestatia artistilor oradeni, ardenta care parca voia sa suplineasca prezenta slabuta a reprezentantilor celor 200.000 de aradeni in minunata sala a Palatului Cultural, voind sa stearga impresia ca Aradul nu mai e orasul cultural de alta data.

Hugo Hauptmann – Virtual Arad


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]