Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Marti, 6 februarie 2007
Stirile TVA aici
  • Partidele, chemate la sfat

Primarul Falca a decis sa se intalneasca cu liderii partidelor politiceRunde de negocieri cu filialele locale ale partidelor politice. 
Initiativa apartine primarului Gheorghe Falca care a decis sa se intalneasca cu liderii partidelor politice pentru a discuta pe tema viitoarei strategii de dezvoltare a Aradului. 
Edilul local a anuntat saptamana trecuta ca unul dintre proiectele mari demarate de primarie la inceputul acestui an si la care vor lucra printre altii si cei trei noi consilieri personali ai sai vizeaza planificarea strategiei de dezvoltare a municipiului, care vine sa completeze planul de dezvoltare stabilit in 2002.
Prima intrunire cu liderii formatiunilor politice aradene va avea loc vineri, la ora 14.00, cand la discutii sunt asteptati liderii PD, PNL si UDMR, care si-au exprimat deja acordul pentru intrevedere. 
"Incepem de vineri discutiile pentru planul strategic cu segmentul politic, apoi vom avea intruniri cu segmentul economic, social, urmand ca la final sa organizam dezbateri publice pe subiectul strategiei de dezvoltare. Pe moment, noi le prezentam partidelor politice punctul de vedere, le lasam documentele spre analiza si asteptam sa-si formuleze si dansii punctul lor de vedere", a punctat Gheorghe Falca.
Şi cu Opozitia
Potrivit edilului, sambata ar urma ca staff-ul Primariei (primar, viceprimari, cei care au lucrat la strategie si consilierii personali) sa se intalneasca, pe rand, cu politicienii din PSD, PRM, PNG, PC. 
Liderii acestor formatiuni politice nu au fost informati inca de aceasta dorinta a Primariei.
Partidele politice convocate la discutii pe tema strategiei de dezvoltare a Aradului vor avea timp sa-si formuleze propriile puncte de vedere despre modul cum orasul va trebui sa se dezvolte in urmatorii zece ani, in conditiile in care Municipalitatea are de gand sa organizeze in martie sau aprilie primele consultari publice prin cartierele Aradului si primele dezbateri. 
La final va avea loc un forum public care ar urma sa valideze strategia elaborata dupa toate aceste intrevederi.

A.B. - Adevarul

  • Salariatilor din Posta Romana le-a ajuns cutitul la os

Salariatii Postei vor picheta PrefecturaAstazi vor picheta in fata Prefecturii - Vor ca institutia lor sa fie scoasa din lista societatilor monitorizate
Federatia Sindicatelor din Posta si Comunicatii (F.S.P.C.) a decis declansarea  unor actiuni de protest. 
Prima pichetare a sindicalistilor din Arad va avea loc astazi la ora 11.00 in fata Prefecturii Arad.  
Prin actiunile de protest se urmareste determinarea guvernului sa scoata C.N. Posta Romana (CNPR) din lista societatilor monitorizate unde a fost plasata in 2001 de Guvernul Romaniei.
Liderii sindicatului Arad considera ca  includerea Postei Romane in aceasta lista, este o decizie abuziva a Guvernului Nastase, dictata de unii ministri PSD si F.M.I.. 
S-a interzis libera negociere a salariilor si nu a mai permis angajarea a peste 3000 de salariati rezultati din normele efectuate anual de CNPR.
Consecintele guvernarii Nastase sunt dezastruoase pentru salariati si nu numai. 
10.000 de salariati din Posta Romana  sunt la limita salariului minim pe economie, iar pentru 17.000 de salariati, veniturile nu le ajung nici pentru plata intretinerii si a energiei electrice pentru un apartament cu 2 camere.  
Salariul  mediu in Posta Romana este cu 350 lei mai mic decat salariul mediu pe economie. 
C.N.P.R. lucreaza cu 3000 de salariati mai putin ceea ce are ca efect acumularea de ore suplimentare care nu pot fi recuperate si nici platite, din cauza monitorizarii. 
De asemenea se transporta si se distribuie mult peste normele de protectie a muncii. 
De exemplu un angajat barbat in mod normal ar trebui sa transporte 15 kg, nu 40 cat cara in momentul de fata, iar un angajat de sex feminin ar trebui sa duca doar 12,5 kg. 
In cele mai multe situatii lucrul se face in conditii greu de imaginat pentru salariatii din tranzitele postale, care de regula au numai program de noapte.
Aceasta situatie a fost anticipata de F.S.P.C., care din 2001 si pana in prezent a incercat atat in cadrul dialogului social cat si prin actiuni de protest, pichete si mitinguri sa determine guvernele Nastase si Tariceanu sa excluda CNPR din randul societatilor monitorizate.  
Liderul Ioan Bugariu de la Federatia Sindicatelor Postei Arad prezinta solicitarile In ciuda faptului ca Adrian Nastase si ministrii sai, cat si premierul Tariceanu au recunoscut ca nu exista nici un motiv logic sau legal ca CNPR sa figureze printre societatile monitorizate, nu s-a intamplat nimic, salariatii fiind obligati sa accepte salariul si numarul de angajati decise de Guvern.  Acestea sunt motivele pentru  care cei 32.000 de sindicalisti ai F.S.P.C. nu mai vor si nu mai accepta sa li se interzica negocierea salariilor si imbunatatirea conditiilor de munca si de viata. 
Le-a ajuns cutitul la os si au decis sa declanseze actiunile de sensibilizare pana la scoaterea CNPR din lista societatilor monitorizate, incepand de vineri. 
Acest protest va duce la blocarea activitatii, deoarece joi este ultima zi cand factorii postali vor mai accepta sa lucreze in asemenea conditii. 
De vineri nu vor mai lucra nici un minut in plus. 
"Dorim sa ne scoata de pe lista, deoarece nu avem nici o datorie, avem platite toate obligatiile fata de stat, in fiecare an scoatem profit. Pana nu obtinem ce vrem nu ne lasam. In momentul de fata la Arad avem personal putin, care trebuie sa lucreze dublu, fara un leu in plus. Din cauza oboselii si a orelor multe de lucru anul trecut s-a produs in randul angajatilor un deces. In judetul Arad avem in jur de  100 de persoane lipsa", declara Ioan Bugariu, lider Federatia Sindicatului din Posta Arad.  
In toata tara in cursul zilei de ieri s-au organizat la ora 11.00 conferinte de presa, astazi se va picheta la prefecturii, iar pe data de 9 va incepe protestul. 
La Arad alaturi de liderul de sindicat, la conferinta au mai participat Florica Draghici Basarab, secretar executiv si Eugen Dragoi, liderul Postasilor aradeni. 
Incepand de vineri factorii postali nu vor mai duce nici 100 de grame in plus fasa de greutatea admisa. 
Nici factorii postali si nici oficiantele de la ghiseele postale nu vor mai face nici un demers pentru simplificarea activitatii  sau pentru ajutorul clientilor, in afara celor prevazute strict in instructiunile de serviciu. 
De asemenea nici un sindicalist nu va ramane nici un minut peste program, indiferent de numarul de scrisori, ziare, recomandate, pensii si mandate ramase nedistribuite.  
F.S.P.C. . este constienta de efectele pe care acest demers le va avea si de faptul ca din cauza lipsei de personal, a dotarii deficitare, a numarului din ce in ce mai mare de salariati noi, necalificati, se va produce in scurt timp un blocaj total al activitatii in posta. 
Sindicalistii de la Arad vor incepe pichetarea la Prefectura la ora 11.00, unde se vor aduna in numar de 30 de persoane.

Claudia Untaru - Informatia Aradului

  • Conferinta internationala

Tema simpozionului de la UAV este biodieselul"Am incredere in Romania si in poporul roman" au fost cuvintele cu care Consului General al Italiei la Timisoara a deschis lucrarile importantei conferinte internationale care a inceputa astazi la Universitatea "Aurel Vlaicu"
Tema principala a simpozionului este Biodieselul, un combustibil ieftin si ecologic, obtinut din culturi de plante oleaginoase. 
Biodieselul este considerat un combustibil al viitorului, fiind un inlocuitor de succes al motorinei minerale. 
Acest nou combustibil este utilizat deja pe scara larga in agricultura. 
Universitatea din Arad in colaborare cu cea din Udine doresc sa implementeze pe scara larga obtinerea biodieselului din culturi de floarea soarelui. 
Astazi a avut loc deschiderea conferintei cu tema "Strategii de internationalizare si colaborare in scopul dezvoltarii de filiere agro-energetice: Proiectul Biosun" 
Au luat parte cadre universitare, oficialitati locale, politicieni si oameni de afaceri romani si italieni. 
Invitat de onoare a fost consulul Italiei la Bucuresti. Conferinta se va incheia maine seara.

Adrian Moldovan - Televiziunea Arad

  • A luat 500 de Euro "spaga" de la politist, ca sa nu se sinucida!

Un politist a salvat un prezumtiv sinucigasUn tanar de 26 de ani a alertat toarte fortele de ordine din Arad, amenintand ca se arunca de pe platforma blocului la mansarda caruia lucrase... fara sa fie platit din decembrie
Florin Randariu are 26 de ani, este din Alba-Iulia, locuieste in Hunedoara si a venit in Arad sa faca bani. 
A gasit de lucru la firma Almera Instal Construct SRL, cu sediul in Sebis, inmatriculata in satul Susani, apartinator comunei Ignesti. 
Treaba pcntru care i s-a spus ca va fi platit consta, in faza care ne intereseaza, in mansardarea blocului situat pe strada Miron Costin, nr. 2 - in spatele Paduricei de la Podgoria. 
La ora 10.30 a zilei de ieri, tanarul, asadar, a alertat trecatorii amenintand ca isi da drumul in gol de pe platforma apropiata mansardei aflata in stare terminala - lucrare la care participase alaturi de alti sapte colegi, cu entuziasmul pe care nu ti-l poate da decat saracia, pana ce ramasese... singur in echipa! 
Obisnuitele alarme care se dau in astfel de situatii au blocat strada cu dube de politie, masini de pompieri, salvari si presa, timp de aproximativ o ora. 
"Lucrez aici din luna octombrie si nu am mai luat un leu din data de 23 decembrie, cand mi s-au dat 8 milioane de lei vechi - de unde ni se promisesera 300 de Euro pe luna. Habar nu am daca am sau nu carte de munca. Nu am mai mancat de sambata si habar n-am ce pot sa fac pentru a face rost de bani, macar cat sa ajung acasa" - s-a plans tanarul organelor de politie si presei, indata ce a fost convins sa coboare. 
Negocierea intre politisti si virtualul sinucigas a fost ceva mai speciala decat in alte cazuri similare. 
Astfel, agentul-sef Cornel Cobarceriu, de la IPJ Arad s-a urcat, calm, pe scari, si la fel de impasibil, l-a intrebat pe muncitorul inselat cati bani ii datoreaza patronul, "de cazul caruia oricum, ne vom ocupa!". 
S-a "cazut la pace" pentru 500 dc Euro, bani pe care subofiterul ii avca la el, pregatiti, probabil, pentru situatia data.
La locul faptei a sosit, deindata, un angajat al antreprenorului principal al lucrarii - caruia, la rugamintea sa, nu ii facem publica identitatea si nici numele firmei, intrucat, dupa cum veti vedea, nu au nici o vina in povestea asta, respectivul prezentand actele firmei sale si pe ale sub-concesionarei Almera Instal Construct. 
"Nu pot sa va confirm sau infirm daca muncitorii au fost angajati sau nu cu carte de munca si nu suntem deloc vinovati de acest eveniment, pe care, totusi, il regretam. Vom pune la dispozitia organelor de cercetare toate actele si datele de identificare a firmei, careia i-am sub-antreprenoriat lucrarea" - a declarat, vadit speriat de situatie, respectivul angajat.
Potolit intr-un final, Florin Randariu, cu o plasa mana (in care se aflau probabil hainele de lucru, a parasit locul faptei, declarand ca nu crede ca ar fi ajuns paha la a se arunca de pe bloc. 
Banii s-au intors in buzunarul politistului... in continuarea rezolvarii cazului, politistii i-au facut o invitatie la sediul de pe Varful cu Dor lui Ioan Teodor Micle, patronul SRL-ului Almera Instal Construct - firma despre care sursele noastre din zona ne-au declarat ca "nu au auzit sa figureze"

Lucian Valeriu  - Observator

  • Un veac de viata

Primarul Ciceac a felicitat centenara din NadlacPrimarul Nadlacului a tinut sa felicite personal, in numele comunitatii, o femeie ce a implinit 100 de ani.
In ultima vreme, in viata Tereziei Sefcik, din Nadlac, si-au facut locul evenimente speciale, care nu sunt la indemana oricui. 
Daca in anul 2006 s-a bucurat de aniversarea a 50 de ani de casatorie a fiului sau si distinsei sale sotii, anul acesta, in urma cu cateva zile, a venit randul ei sa fie in centrul atentiei si sa fie sarbatorita. 
Motivul: implinirea a 100 de ani de viata.
Terezia Sefcik s-a nascut in urma cu un veac, la Nadlac, si a facut parte dintr-o familie care numara nu mai putin de 10 copii. 
Viata sa a fost precum vremurile, zbuciumata si in permanenta schimbare. 
Cu toate acestea a razbit, iar acum se bucura de copiii si nepoti pe care ii are.
Vasile Ciceac, primarul Nadlacului, a tinut ca in numele sau si a comunitatii pe care o reprezinta sa-i aduca un buchet de flori si cadouri Tereziei Sfeckit tocmai in ziua in care aceasta a implinit 100 de ani. 
Şi cu toate ca are sanatatea subrezita, Terezia s-a bucurat mult ca nu a fost uitata si ca a fost sarbatorita si de catre oficialitatile Nadlacului.

R.D. - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]