Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Miercuri, 6 iunie 2007
Stirile TVA aici
  • Ethosul elevilor aradeni

"Ethosul Scolar Aradean la Standarde Europene"S-a finalizat prima editie a proiectului de promovare si personalizare a spatiului scolar.
Colegiul National Elena Ghiba Birta a fost gazda expunerii si promovarii produselor realizate de echipe de la liceele din judet si municipiu, pentru a-si prezenta spatiul scolar, in cadrul proiectului "Ethosul Scolar Aradean la Standarde Europene".
Proiectul, initiat de Inspectoratul Scolar Arad si finantat de catre Consiliul Judetean prin Centrul Cultural, s-a derulat in perioada 8 mai -5 iunie si a avut ca scop, alaturi de promovarea spatiului de invatamant al fiecarei institutii participante, implicarea elevilor in viata scolara, observarea modului in care acestia isi privesc scoala si motivarea lor in formarea unor echipe, alaturi de profesorii lor.
"Desi acest proiect a fost, initial, destinat liceelor, a fost o deosebita bucurie pentru noi sa avem ca participanta si o scoala generala, aceasta fiind Scoala Generala nr.3", a declarat Mariana Tocaciu, inspector scolar pentru activitate educativa si coordonator al proiectului.
Fiecare echipa a confectionat sigle, mascote, steaguri, embleme sau a compus sloganuri, pentru a-si reprezenta cu mandrie si imaginatie scoala in care invata.
Ideea provine din dorinta organizatorilor de a imbina spiritul european cu spatiul scolar aradean, apelandu-se la creativitatea elevilor si a profesorilor.
Ca un ultim scop pentru aceasta prima editie a "Ethosului Scolar Aradean la Standarde Europene" este dorinta organizatorilor de a realiza o publicatie care sa cuprinda tot ce a insemnat acest debut, incepand cu materialele de promovare a scolilor, pana la parerile celor care au participat sau au asistat la lansarea unui proiect care se anunta deja o viitoare marca de traditie aradeana.
"Profesorii ne-au propus sa desenam embleme, lucruri care sa ne reprezinte, iar noi am acceptat. Acum, la final, nu pot spune decat ca a fost o experienta interesanta, care, dupa cum a spus mai devreme si domnul director al CCD, ne-a dat ocazia, fiecarei scoli participante, sa ne dovedim personalitatea. Sper sa mai particip si anul viitor", a declarat o eleva a Liceului Teoretic Mihai Veliciu din Chisineu-Cris.

A.M.- Adevarul

  • Acuzatie de ilegalitate

Parlamentarul aradean Mihai Calimente a anuntat ca DNA urmareste ilegal convorbiri telefoniceDeputatul liberal Mihai Calimente sustine ca Departamentul National Anti-coruptie detine ilegal aparatura de interceptare a convorbirilor telefonice.
In calitate de membru al comisiei parlamentare de ancheta pentru verificarea informatiilor furnizate cu privire la interceptarea comunicatiilor, deputatul aradean spune ca are documente din care reiese ca telefoanele a peste 1 milion de romani au fost ascultate ilegal in ultimii ani Mihai Calimente a prezentat chiar si documentul din care reiese ca numai anul trecut, DNA  a solicitat peste 3800 de mandate de ascultare a telefoanelor, in timp ce Serviciul de Informatii Extern a solicitat pentru aceiasi persioada doar 30 de mandate.
Parlamentarul aradean, alaturi de alti deputati se vor inntani saptamana viitoare cu procurorii care au facut astfel de inregistrari iar membrii comisiei vor vizita mai multe institutii publice banuite ca detin aparatura de interceptare a convorbirilor.

Vasile Blidar - Televiziunea Arad

  • Faleza Muresului – perla Aradului

Faleza Muresului mandria aradenilor - Virtual Arad News (c)2007Unele dintre putinele lucruri bune cu care ne putem mandri si noi aradenii este Malul Muresului si parcurile amenajate in aceeasi zona.
Daca pana mai anii trecuti Strandul reprezenta mandria municipiului, acum, lucrurile nu mai stai tocmai asa, multi fiind cei care se plang de conditiile de aici, de lipsa toaletelor ecologice pe timpul noptii si lista cu nemultumiri ar putea continua.
Dar realizarile sau nerealizarile de pe Strand nu reprezinta subiectul articolului.
Ne oprim insa la parcurile care se intind de-a lungul Muresului carora parca in acest an li se acorda mai multa atentie decat in cei precedenti.
Daca malul dinspre baza sportiva Constructorul catre Podul Decebal, lasa de dorit, in sensul ca nu este atat de cosmetizat, iarba este netunsa, gasesti la tot pasul ambalaje de dulciuri aruncate la intamplare, partea malului care conduce spre Micalaca este extrem de ingrijit.
Seara de seara, zeci de tineri si varstnici se plimba pe aici.
Fie ca e vorba despre o lume mai educata care se plimba pe aici, fie ca persoanele responsabile de acest sector isi fac mai bine treaba.
Indiferent de motiv, rezultatul e unul de exceptie: gazonul tot timpul irigat si tuns, cosurile de gunoi golite la timp, s-au plantat zeci de rondouri cu flori care invioreaza zona…
Asadar, o plimbare prin aceasta zona reprezinta o metoda garantata de relaxare dupa o zi grea.
O schimbare se observa de asemenea in Parcurile Eminescu, respectiv cel al Copiilor.
Asa-numitul "parc al batranilor" a prin viata prin fantana arteziana amplasata aici si prin sutele de flori multicolore care impanzesc zona.
Si cu siguranta cea mai semnificativa investitie la acest capitol, efectuata in acest an este cea din Parcul Copiilor, pentru lucrarile de modernizare autoritatile alocand 580 de mii de lei.
O suma fabuloasa la prima vedere care insa va schimba cu totul fata  si conditiile oferite copiilor Aradului prin acest spatiu dedicat lor.

Madiana Mican - Informatia Aradului

  • Pensionarii din Arad ies din nou in strada

Pensionarii aradeni se pregatesc sa iasa din nou in strada pe 7 iunieAsociatiile de pensionari din municipiul si judetul Arad anunta faptul ca joi, 7 iunie, pensionarii vor iesi din nou in strada.
Mitingul pensionarilor va avea loc in fata Primariei municipiului Arad, iar la aceasta manifestare de protest este asteptat sa participe un numar cat mai mare de persoane de varsta a treia.
Acest nou miting are drept scop manifestarea protestului ferm al pensionarilor fata de modul in care aceasta categorie de persoane este tratata de actualul Guvern.
Presedintele Ligii Pensionarilor Arad, Ilie Cerna, precizeaza ca pensionarii vor pune la dispozitia reprezentantilor Guvernului un pachet de propuneri legislative care, daca ar fi adoptate de forurile legislative si executive din Romania, ar atrage dupa sinte un trai mai bun si mai decent pentru fostii salariati.
Mitingul ce se va desfasura joi va atrage atentia aupra tuturor problemelor cu care se confrunta pensionarii, acestia cerand ca, din moment ce Romania este membra a Uniunii Europene, atunci si persoanele varstnice sa fie tratate exact ca orice persoana din spatiul civilizat european.

Mihaela Cerna - Observator

  • Santier arheologic international langa Arad

Arheologii romani si americani fac noi prospectiuni arheologice la PecicaSitul "Santul Mare" de la Pecica este cercetat de oameni de stiinta romani si americani.
Complexul Muzeal Arad in colaborare cu o echipa de arheologi din Statele Unite ale Americii a initiat o noua campanie arheologica la situl "Santul Mare", situat la noua kilometri de Pecica si la jumatate de kilometru de albia Muresului.
Incheiata in toamna anului trecut, campania arheologica de la Santul-Mare din localitatea Pecica a debutat ieri si va dura doua luni. Arheologii romani si americani dezgroapa acum vechile sapaturi ale cunoscutului arheolog Ion Horatiu Crisan care au scos la iveala complexe de locuit din Epoca Bronzului.
Cautatori de comori    
Pe parcursul sapaturilor arhologice, specialistii vor urmari cercetarea zonei locuite din Neolitic si pana in Evul Mediu timpuriu.
Campania din 2007 continua investigatiile incepute anul trecut, vizand in primul rand descoperirile arheologice ce apartin Epocii Bronzului.
"Este probabil cel mai important sit din Epoca Bronzului din Europa de Est, noi venind aici pentru a intelege aceasta epoca"
, a declarat John O’Shea, profesor universitar la Universitatea Michigan.
La randul sau, Alexandru Szentmiklosi, cercetator la Muzeul Banatului din Timisoara sustine ca, pana in momentul de fata au fost descoperite cateva complexe din perioada dacica, dar si gropile unor cautatori de comori.
"Ca strategie de cercetare, am ales una cat mai putin distructiva lasand si pentru generatiile viitoare spatiu suficient de studiu.
Practic descoperim vechile sapaturi ale lui Ioan Horatiu Crisan care s-a oprit la nivelul dacic, noi urmand sa mergem in continuare"
, spune Szentmiklosi.
Transformata in cimitir
Trebuie spus ca arheologul clujean Ion Horatiu Crisan incadra asezarea dacica de la Pecica alaturi de cele de la Poiana si Popesti si o identifica cu Ziridava lui Ptolemeu, care corespunde ca longitudine si latitudine cu situl de aici.
Dupa cate se pare, asezarea a incetat sa mai fie locuita odata cu cucerirea Daciei de catre romani, desi era amplasata in afara granitelor provinciei.
Fiind situata insa pe Mures, in imediata apropiere a frontierei romane, este foarte probabil ca asezarea sa fi fost distrusa de catre ocupanti, nemaifiind locuita dupa secolul II e.n. 
Urmele incendiului care au facut-o sa dispara sunt vizibile peste tot.
In epoca feudala, promontoriul a fost intrebuintat ca cimitir.
Este foarte probabil ca tocmai din cauza distrugerii asezarii la inceputul secolului II e.n. localitatea sa nu mai fie amintita de itinerariile romane.
Singurul izvor care o mentioneaza este ,"Geographia" lui Ptolemeu.
Colectivul de specialisti care lucreaza la Pecica in aceast an este coordonat de arheologul aradean George Pascu Hurezan, in campania arheologica de la Pecica fiind implicati de asemenea cercetatori de la Muzeul Banatului din Timisoara si arheologi americani de la Universitatile din Michigan si din Missouri.

L.S. - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]