Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Sambata, 6 octombrie 2007
Stirile TVA aici
  • Pana anul viitor - Zona Fortuna va fi modernizata complet

Momentan Zona Fortuna este un adevarat santierZona Fortuna din cartierul Aurel Vlaicu este in curs de modernizare. 
Piata agroalimentara, drumurile, trotuarele, canalizarea menajera, pluviala, instalatiile de apa potabila, toate vor fi noi-noute dupa finalizarea investitiilor. 
Primarul municipiului, Gheorghe Falca, a declarat ca lucrarile efectuate la Fortuna sunt mult mai mari decat in cartierul Alfa si ca anul viitor zona va fi reabilitata in totalitate.
Cea mai moderna piata din municipiu
Momentan Zona Fortuna este un adevarat santier. 
Se lucreaza la reabilitarea infrastructurii Aleii Saturn. 
Doua tronsoane de drum se afla sunt in curs de finalizare, iar la altul lucrarile au inceput de curand. 
Aici investitiile se vor termina la mijlocul lunii decembrie, valoarea lucrarilor la infrastructura ridicandu-se la aproximativ 12 milioane de lei.
Si la noua hala in care vor fi mutati comerciantii din vechea piata se lucrarile sunt in toi, fiind finalizata in proportie de aproximativ 60 la suta. 
"Toti comerciantii din vechea piata vor fi mutati aici. Hala este mult mai mare decat piata, astfel ca nu vor fi probleme de locuri. Structura metalica a fost finalizata, urmand amenajarea interioara. Vreau sa mai spun ca aici comercianti nu vor mai avea probleme nici cu caldura vara, nici cu frigul iarna, pentru ca va exista instalatie de climatizare. Mai mult comerciantii va putea sa isi lase aici marfa deoarece pentru fiecare va fi amenajat si cate un micut loc de depozitare. De asemenea, in hala vor mai fi construite si grupuri sanitare si chiuvete in care vanzatorii vor putea sa spele produsele. Va fi cea mai moderna piata din municipiu. Cat despre gheretele din fata pietei acestea nu vor mai functiona, pentru ca nu vor mai primi avize…", a declarat Gheorghe Falca. Edilul sef a mai spus ca lucrarile la noua piata vor fi finalizate la sfarsitul lunii octombrie.
Centru comercial cu parcari subterane
Tot in aceasta zona se va mai construi si un centru comercial cu parcare subterana. 
La parterul acestuia se vor comercializa produse agroalimentare, iar la etaj de produse electronice si electrocasnice. 
"Nu stim cat va costa aceasta investitie pentru ca este privata. Aici Primaria nu a cheltuit nici un ban, doar am organizat o licitatie si am oferit firmei care se ocupa de realizarea lucrarilor infrastructura, castigand zece miliarde. Lucrarile aici vor incepe in toamna aceasta", a punctat edilul sef.
Si pentru ca zona sa fie complet noua, Gheorghe Falca a spus ca Primaria va amenaja trei locuri de joaca pentru copii si un teren de sport, iar zonele verzi vor fi reabilitate. 
Insa toate acestea vor fi finalizate doar anul viitor. Tot in aceasta zona, Primaria a creat 300 de locuri noi de parcare. 
"Cand se vor finaliza lucrarile toata zona va fi noua, mai putin blocurile. Si de iluminatul public ne vom ocupa pentru ca totul sa fie nou", a incheiat primarul.

Nadia Bodran - Informatia Aradului

  • Tragedie la Felnac: Un sugar a ars de viu

In incendiul de la Felnac un bebelus a ars de viuAlti patru copii au fost salvati din flacari
Un sugar mort si patru copii mici salvati din flacari. 
Tragedia a avut loc vineri, in casa unei familii sarmane, cu sapte copii. 
Doi dintre acestia au avut norocul sa nu se afle in imobil in momentul in care focul s-a declansat. 
Patru dintre cei cinci au fost scosi dintre flacari, insa un copilas de patru luni a ars de viu.
Pompierii de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta au fost solicitati ieri, in jurul orei 13.30 sa intervina pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o casa particulara din Felnac. 
Cand au ajuns la fata locului, cladirea era cuprinsa in totalitate de flacari. 
In jurul acesteia, oamenii urlau ca un sugar arde de viu inauntru. 
Salvatorul celor patru copii se afla in trecere cand a observat fumul gros ce iesea din casa. 
A intervenit, indemnandu-i si pe localnicii care nu faceau nimic sa-l ajute. 
A reusit sa intre in flacari si a scos, ajutat de tatal micutilor, care a alergat disperat cand a auzit grozavia, si de un politist din Secusigiu aflat in trecere, patru dintre cei cinci copii. 
Ultimul, mezi-nul familiei, nu a mai putut fi salvat, deoarece usa casei si stalpii de rezistenta s-au prabusit. 
Fetita de patru luni si casa au ars in intregime. 
"Nici nu stiu cum am intrat, ca era foc si flacari peste tot. I-am apucat cate doi, cum am putut. Nici nu stiu daca nu le-am rupt vreo coasta. Pe cea mica nu am mai putut-o scoate. Nici nu am mai auzit-o plangand" – a declarat tatal.
Asistenta sociala din localitate ne-a informat ca familia era sarmana. 
Parintii necasatoriti abia ii intretineau pe copii, iar angajatii Primariei incercau sa-i convinga sa-i dea in centrele de ocrotire. 
Tatal copiilor, care a crescut in orfelinat nu a fost de acord cu acest lucru, in ciuda insistentelor asistentei sociale. 
Aceasta a mai afirmat ca tatal obisnuia sa bea, iar din casa lor se mai auzeau din cand in cand si scandaluri.
Ieri cand s-a produs tragedia, micutii se aflau singuri in casa. 
Unul dintre salvatori, un localnic, spune ca unul dintre copiii aflati in casa era legat cu un cordon de pat. 
La fata locului s-a deplasat si un echipaj de criminalisti de la Inspectoratul Judetean de Politie Arad. 
Pompierii nu au putut stabili cu certitudine care a fost cauza incendiului, deoarece casa nu era alimentata cu energie electrica.
Mama plecata dupa bani era asteptata de autoritati pentru a da explicatii.
Surse din cadrul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului spun ca nu stiau nimic despre situatia familiei si ca asistenta sociala trebuia sa sesizeze conducerea directiei pentru luarea masurilor, daca acestea se impuneau.
Ieri, imediat dupa incendiu, politisti, pompieri si angajati de la DGASPC Arad impanzisera zona. 
Cam tarziu pentru fetita de doar patru luni care a murit arsa de vie. 
Acum se asteapta raspunsuri la intrebari care ar fi trebuit puse cu mult timp in urma de catre responsabili. 
Parintii abia isi intretineau copiii, insa cei care ar fi trebuit sa ia masuri ridica acum din umeri. 
Cei patru copii salvati se afla internati in spital sub supravegherea atenta a medicilor.

Camelia Catean - Observator

  • Scandal la Penitenciar

Scandal la Penitenciarul din AradLiderul sindical, judecat vineri de comisia de disciplina, acuza conducerea de presiuni si amenintari.
Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor a facut public, ieri, faptul ca "denunta politica agresiva si ilegala a conducerii Administratiei Nationale a Penitenciarelor, ca for tutelar, si a conducerii Penitenciarului Arad, in speta a directorului unitatii Dan Halchin, fata de activitatea sindicala. Astfel, prin presiuni, amenintari si intimidari, acestia incearca sa-l reduca la tacere pe presedintele Sindicatului "ProLex" din Penitenciarul Arad, Viorel Flonta"
Sindicalistii sustin ca problemele colegului lor au inceput in urma memoriilor, pe care le-a facut liderul sindical, referitoare la abuzurile petrecute in unitate.
Federatia sustine ca aceste memorii sunt folosite acum nu pentru a ancheta situatia de la penitenciar, ci ca fapt incriminator de Comisia de Disciplina a institutiei, comisie convocata pentru a judeca faptele lui Viorel Flonta.
In comunicat se arata si faptul ca "sesizarea Comisiei de Disciplina de catre subinspectorul Dan Halchin avand ca baza activitatea lui Flonta Viorel constituie infractiune".
Mai multe memorii
Seful Penitenciarului Arad, Dan Halchin, sustine insa ca anuntul facut de sindicalisti este doar "o reactie la faptul ca liderul sindicatului si-a incalcat atributiile de serviciu, fapt pentru care a fost supus comisiei de disciplina. Eu am facut plangerile, pentru ca a incalcat aspecte din codul deontologic si statutul de conduita".
Dan Halchin ne-a precizat faptul ca Viorel Flonta a facut mai multe memorii "in care ma acuza de diverse infractiuni, pe care nu le poate proba, dar prin care a adus atingere imaginii institutiei".
Vineri, la ora 9.00 comisia de disciplina s-a intrunit, la penitenciar, sa judece cazul liderului sindical.

A.B.- Adevarul

  • Aradul muzical – Deschiderea stagiunii la Filarmonica

Deschirea stagiunii la filarmonica aradeanaIn seara zilei de joi, 04.10.07, melomanii aradeni au luat cu asalt Palatul Cultural, umpland pana la refuz sala mare a Filarmonicii, unde a avut loc deschiderea noii stagiuni (2007-2008) printr-un concert vocal - simfonic. 
Florin Croitoru si dirijorul englez Neil Thompson au oferit publicului "Concertul nr. 1 pentru vioara si orchestra op. 6" de Niccolo Paganini, compoitor si instrumentist de exceptie care a realializat un pas urias in creatia si tehnica violonistica, deschizand drumuri noi scriiturii moderne.
Orchestra a redat avantul introducerii ce anticipa tema initiala ce apare la vioara solista, care a transmis apoi duiosia celei de-a doua teme, subliniind tenta improvizatorica, de fantezie, bogata in idei a partii intai. 
Dupa creionarea farmecului insorit al miscarii mediane, solistul si companionii sai au redat lumea feerica a Rondoului final, dand auditorilor senzatia de inaripare, auditori care au aplaudat frenetic prestatia muzicienilor.
"Carmina Burana" este o lucrare vocal-simfonica ce incanta o lume de 70 de ani de cand a fost creata de Carl Orff. 
La Arad, prima auditie pe tara a lucrarii a avut loc in 1958, lucrare ce pare a fi inscrisa definitiv in repertoriul Filarmonicii locale, cu un succes parca mereu crescand.
Neil Thompson a dat viata ansmblului, creand senzatia de unitate a intregului, de curgere fireasca a discursului sonor. 
La randul lui, dirijorul corului, Robert Daniel Radoias, a trecut cu brio aceasta prima incercare in buna pregarire a formatiei vocale.
Soprana Camelia Clavac a suprins placut pe aradeni cu vocea ei bine controlata, realizand un discurs fluid, expresiv. 
Daca Florin Pop a razbit in sferele registrului inalt pe care discursul sau il sondeaza, Christian Rudic, pe care il stiu aradenii din alte prezente ale sale, chiar in acelasi rol, si-a permis de data aceasta sa transpuna la octava inferioara pasaje foarte inalte, aplatizand contraste de registre, palind totodata unele efecte interesante cerute de partitura.
Corul, instruit de noul sau dirijor, a creionat jocurile timbrale care sunt deosebit de importante in aceasta atragatoare lume sonora creata de Carl Orff, avand la baza texte medievale.
Noua stagiune a inceput cu bine si speram ca toata, pana la capat, sa fie reusita, cu public tot  atat de numeros.

Hugo Hauptmann – Virtual Arad

  • Bezdin, un colt de rai

Manastirea ortodoxa sarbeasca de la BezdinManastirea sarbeasca are o singura maicuta care slujeste lacasul de mai bine de zece ani si supravietuieste din donatiile credinciosilor.
Bezdin nu exista pe harta pentru ca aici nu este vreo localitate. 
Asadar, calatorul de ocazie care doreste sa isi faca drum pana la manastirea sarbeasca ce poarta nume de parau are doua posibilitati din Timisoara: fie o ia prin Arad, si de acolo spre Periam, fie alege drumul direct prin Periam, iar de acolo, spre Arad.
Oricare ar fi varianta aleasa, din Timisoara si pana la destinatie se face tot o ora si jumatate, asta pentru ca drumul prin Periam este mai scurt, dar mai prost.
Din Munar, o sageata stramba si scorojita de vreme iti arata cu degetul spre manastirea Bezdin. 
La cinci kilometri, pe un drum destul de rau, dar asfaltat, prin Lunca Muresului, apare in zare manastirea.
O cladire maiestuoasa, alba, izolata in salbaticia luncii. E manastirea, veche de cateva sute de ani, un loc in care oricine s-ar astepta sa misune, calugari sau maicute, sau poate si cativa vizitatori. 
Acelasi gand iti trece prin minte si cand te apropii mai mult, iar geamurile de la parter au toate obloanele deschise, ca si cand cineva s-a apucat sa faca un pic de curatenie.
Manastirea singuratica
Primele fiinte care ne-au iesit in cale au fost doi caini pasnici, ce leneveau pe iarba, chiar in fata manastirii. 
Aveam sa aflam ca gazdele nu sunt acasa, abia mai tarziu, dupa ce am intrat in manastire. 
Conacul mare, cu peste 20 de camere  numerotate, amplasate pe doua etaje, biserica cu doua turnuri, din mijlocul manastirii, sunt de un alb imaculat.
De jur imprejur, zidurile par sa te rupa de realitatea cotidiana, iar in interiorul lor exista o alta lume. 
Biserica sarbeasca "Adormirea Maicii Domnului" de la Manastirea Bezdin Biserica cu doua turnuri are tencuiala alba scorojita, insa in interior totul este curat, frumos aranjat, iar boltele albe ale holului dau spre multele incaperi ale manastirii. 
Un nuc mare ne imbie, aruncand pe jos cateva fructe, iar oricat strigam nu ne raspund decat doua pisici tolanite care binevoiesc sa isi ridice capul. 
Si totusi, avem noroc. La un moment dat, chiar inainte de a pleca, apare o femeie care ne spune ca maica Anghelina, singura vietuitoare din manastire, este plecata la Arad. 
Tot lacasul sfant este intretinut de un singur suflet, o maica batrana de 77 de ani, ajutata din cand in cand de localnici.
Biserica sarbeasca "Adormirea Maicii Domnului"
Biserica din mijlocul manastirii este ridicata in urma cu aproape trei secole, de calugarii sarbi ce se ingrijeau de lacas. 
Acum, inauntru s-au pastrat picturile de pe pereti, iar altarul este acoperit cu panze aurite, pentru ca sfintii lipsesc. 
Batranele icoane au fost luate si duse la restaurare, insa, din lipsa fondurilor, nu s-au mai intors, asadar credinciosii se roaga la cele ramase. 
Aici este o icoana facatoare de minuni, adusa de la Muntele Athos.
Manastirea a fost construita in 1539, cu ajutorul lui Iovan Iaksici din Nadlac, care a si locuit aici. 
Constructia s-a facut cu ajutorul fratilor calugari si a credinciosilor. 
Biserica a fost incendiata de turci, dar nu a fost parasita de calugari, care si-au ridicat un lacas de inchinaciune din lemn, unde au slujit pana cand s-a ridicat cea de astazi.
Biserica de caramida s-a construit dupa 1690, in stil bizantin. 
Din 1740, urmeaza o perioada de dezvoltare a manastirii, pe timpul egumenului Teodosie Veselinovici, care vine aici de la Manastirea Vincia din Serbia, impreuna cu calugarii manastirii, fugind de turci. 
Printre obiectele de cult pe care le-au adus cu ei, s-a numarat si Icoana Facatoare de Minuni a Maicii Domnului, ce provine de la Muntele Athos.
Maica Anghelina este singura calugarita la Manastirea sarbeasca BezdinO singura maicuta
Maica Anghelina slujeste la Manastirea de la Bezdin, de mai bine de zece ani. 
Singura a fost intotdeauna, asta pentru ca aici nu a mai venit nicio calugarita, fiind destul de greu. 
In ciuda varstei, ea reuseste sa tina pe picioare o intreaga cladire, ajutata doar de cativa localnici.
"Maicuta este batrana si destul de bolnava", spune asistenta care are grija de dansa. 
Cu toate astea, reuseste sa tina manastirea in perfecta curatenie. 
Pe timp de vara aici sunt gazduiti copii, care vin impreuna cu preoti ortodocsi si raman cateva zile.
Aici, in prima vineri din luna se oficiaza Sfantul Maslu, la care vin si preoti ortodocsi romani, cu cor romanesc, dar de asemenea, vin si preotii de la Manastire, din Timis, cu moastele Sfantului Gheorghe. 
Banii care se aduna in acea seara sunt oferiti Manastirii Bezdin. 
"Totul e bine primit la manastire", spune asistenta. 
Din donatii au fost mobilate camerele, si tot din donatii supravietuieste si lacasul, de ani de zile.
Lunca Muresului
Paradis pentru pasarile de apa
Manastirea Bezdin este asezata chiar in Lunca Muresului, iar in apropiere se afla un observator ridicat pentru a putea observa mai bine animalele si pasarile care traiesc in lunca. 
Anul acesta, vara nu a adus ploi si, astfel, baltile au secat, asadar "Balta cu Nuferi", unul dintre cele mai frumoase obiective, nu mai exista in acest an.
Toata rezervatia, intinsa de la Arad la Cenad, cuprinde 17.000 de hectare. 
Oaza de liniste si frumusete, manastirea este asezata in Lunca Muresului Prundul Mare, zona in care se afla si Manastirea Bezdin, are un observator pe doua nivele, amplasat pe un teren inundabil. 
Zona este un adevarat paradis pentru pasarile de apa, iar pasionatii pot descoperi aici starcii cenusii si de noapte, egretele albe, lisitele sau ratele salbatice, dar si gainuse de balta si multe alte pasari rapitoare. 
Totul este ca, cel care ajunge aici sa fie dotat cu un binoclu si cu multa rabdare. 
Observatorul ornitologic "Andras Libus" a fost realizat de Administratia Parcului Natural Lunca Muresului, iar accesul este liber.
Fisa Localitatii
ACCES: Din Timisoara se fac in jur de 70 de km, cu masina  prin Periam, iar din Arad sunt 35 km. 
Din Munar se ia pe un drum laturalnic, cam cinci kilometri.
CAZARE: La manastire, cu aprobarea maicii starete, se poate locui cateva zile. 
Aici vin deseori si copii, care raman impreuna cu dascalii lor cate o saptamana.
MASA: La manastire sau la magazinele din sat.
OBIECTIVE TURISTICE: Lunca Muresului, pietrele de hotar de la Munar, ansamblul Bisericii catolice "Sfintii Apostoli Petru si Pavel" din Sanpetru German si statuia Sfantului Petru, tot din Sanpetru German.
SEMNAL TELEFON MOBIL: Da.

Nicoleta Trifan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]