Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Miercuri, 7 februarie 2007
Stirile TVA aici
  • Cad garajele de la Fortuna

Va incepe a doua etapa de demolari a garajelor din zona FortunaA doua tura de demolari: Primaria a lipit  zeci de somatii pe garajele din zona Fortuna.
Zeci de aradeni s-au trezit zilele trecute cu garajele decorate de somatiile lipite de Primarie
Ei au fost informati de arhitectul sef al Aradului, Mirela Szasz, ca au la dispozitie 30 de zile pentru a-si dezafecta singuri garajele auto provizorii aflate pe terenul Primariei. 
In caz contrar, Municipalitatea va fi cea care va proceda la dezafectarea acestor constructii, proprietarii lor urmand sa plateasca cheltuielile aferente acestei operatiuni. 
In somatia lipita pe garajele din vecinatatea pietei Fortuna, in spatele blocurilor B 20, se face mentiune si asupra faptului ca, la expirarea celor 30 de zile, "contractul de inchiriere pentru folosinta teren se considera reziliat pe deplin drept". 
Motivatia celor 35 de somatii lipite de curand pe garaje si in care se impune desfiintarea acestora este curpinsa si ea in act: Primaria indica faptul ca "va incepe lucrarea de executie in cadrul obiectivului de investitii Amenajare Piata Fortuna".
Tura a doua
Lovitura e si mai grea pentru posesorii de garaje de la Fortuna, in conditiile in care aradenii in cauza se vedeau scapati de demolari, dupa ce prima operatiune de gen din zona a avut loc in urma cu mai bine de un an si i-a ocolit. 
Atunci Primaria a demolat peste o suta de garaje. 
Cateva lucrari la sistemul de termoficare au transformat zona intr-o imensa balta, iar protestele au fost si ele cu sutele. 
De atunci, se vorbea de reabilitarea zonei, cu ridicarea unei noi piete si a unui supermarket la Fortuna.
Lucrarea
Reabilitarea incepe insa doar acum, cu pregatirea de santier, ICIM si RADM fiind firmele care vor executa lucrarile la drumuri, canalizare pluviala, trotuare, zone verzi, parcari si la viitoarele sensuri giratorii. 
Contractul cu cele doua firme a fost semnat la valoarea de 86 de miliarde de lei. 
Somatiile trimise acum pentru desfiintarea garajelor au legatura, potrivit Primariei, cu proiectul de la Fortuna. 
In zona fostelor si actualelor garaje si in imprejurimi, cele doua firme vor realiza, potrivit primarului, parcari. "Vor fi cu cel putin 20% mai multe locuri de parcare", a declarat Gheorghe Falca, la momentul prezentarii proiectului, fapt care nu-i linisteste defel pe aradenii care s-au trezit ieri cu somatii de la Primarie. 
Aceasta pentru ca nu vor avea un loc sigur pentru masina lor, iar lucrarea de la Fortuna va fi finalizata doar peste 14 luni.

Adriana Barbu - Adevarul

  • Antenele mortii baga in ceata protectia mediului

Antenele de telefonie GSM pot deveni daunatoare sanatatii - Virtual Arad News (c)2007Daca despre probabilitatea ca telefoanele mobile sa influenteze sanatatea populatiei s-au pronuntat diverse organisme stiintifice, unele fiind de acord cu teoria ca celularele ne pot induce cancerul, altele fiind impotriva, despre modul in care ne afecteaza sanatatea antenele GSM de pe acoperisurile blocurilor, nu s-a prea pomenit.
Legea bate campurile electromagnetice
Nu putine sunt cladirile de locuinte din municipiul nostru care gazduiesc astfel de instalatii de emisie-receptie si amplificare a semnalului GSM. 
Asociatiile de locatari si-au dat acordul, in schimbul unor avantaje financiare, de amplasare a acestor instalatii fara sa informeze insa locatarii despre pericolul ce le planeaza deasupra capului.
Autoritatile romane nu au elaborat o reglementare ferma decat in domeniul frecventelor foarte joase, sub motivul ca nu exista mijloace tehnice pentru a controla aplicarea unei reglementari in domeniul acesta.
Cu toate acestea, vrand-nevrand, acum autoritatile noastre sunt puse in fata faptului implinit dupa ce au semnat recomandarea 1999/519 a Consiliului Europei privind "asigurarea unui nivel ridicat de protectie a tuturor cetatenilor prin masurile privind campurile electro-magnetice". 
Conform acestui document, cu putere de lege, amplasarea unor instalatii tehnice de genul celor pomenite mai sus este strict interzisa la o distanta mai mica de 150-200 de metri de zonele de locuit deoarece pot provoca chiar si tuori canceroase la nivelul capului.
Aradul GSM
Acestea fiind zise, am incercat sa vedem care este situatia si la nivel local, mai ales ca am fost Tidemnati sa pornim la drum in urma catorva solicitari ale cititorilor nostri. 
Oamenii sustin ca sunt expusi unor doze prea mari de radiatii electromagnetice, de vina fiind antenele GSM amplasate deasupra cladirilor in care locuiesc.
Acestia se plang de dureri de cap intense si se tem ca nu cumva antenele care mai demult le aduceau bani, acum le aduc probleme de sanatate. 
Astfel de cladiri decorate cu asemenea instalatii pot fi vazute si in Piata Garii si in cartierul Aradul-Nou si in zona Billa. 
Asadar vorbim de un numar destul de mare de persoane potential afectate.
Protectia mediului ridica din umeri
Pentru mai multe lamuriri legate de acest subiect sensibil, am apelat la ajutorul directorului Agentiei Judetene de Protectie a Mediului, Dana Danoiu. 
Am incercat sa aflam de la dansa ce se poate face in aceste cazuri, care este cadrul legal de functionare a instalatiilor etc. 
Adica am dorit sa aflam cum arata aceasta problema din punctul de vederer al specialistilor care se ocupa de protectia mediului. 
Am obtinut insa doar o ridicare din umeri si un raspuns evaziv: "Nu prea stiu ce sa va spun"
Ceea ce in sine este o problema. 
Cat despre aradenii care cred ca aceste antene GSM le provoaca suferinta, ii invitam sa ne contacteze la redactia ziarului nostru, sau la numarul de telefon 252 326.

C. T. - Informatia Aradului

  • In instanta

Conducerea PSD atentioneaza primarii si consilieriiPrimarii, viceprimarii si consilierii care au parasit Partidul Social Democrat s-ar putea sa regrete gestul facut. 
Si asta pentru ca, PSD Arad a castigat in instanta primul proces prin care cerea destituirea unui consilier local care a parasit partidul.
Social democratii sustin ca acesta este primul pas si in scurt timp vor da in judecata toti alesii locali care au trecut la alte partide. 
Liderii PSD Arad au anuntat castigarea primului proces intentat consilierului Florin Clipici, care a parasit Partidul Social Democrat in favoarea Partidului Conservator. 
Cu toate ca procesul a fost contestat de Prefectura Arad, social democratii au avut castig de cauza.  
Dupa alegerile din 2004, PSD Arad a pierdut peste 50 de consilieri, viceprimari si primari. 
Social democratii au contestat trecerea acestora la alte formatiuni politice insa au deschis actiuni judecatoresti abia dupa apartia legii care interzice migratia politicienilor. 
Social democratii sustin ca nu vor ceda la posturile castigate la primarii sau Consilii Locale, chiar daca va trebui sa caute dreptatea in justitie.

Vasile Blidar - Televiziunea Arad

  • Satul parabolicelor!

Cladova este satul cu cele mai multe antene parabolice - Virtual Arad News (c)2007Satenii din Cladova au un motiv de mare mandrie - nu este casa in sat fara o antena parabolica in ograda.
Au profitat cu totii de oferta unci firme de cablu care a instalat gratuit parabolicele si le-a mai oferit oamenilor si un abonament gratuit pe primele trei luni. 
Asa se face ca in podurile pline cu fan sau in copacii pe care atarna si sfoara cu rufele intinse la uscat, au rasarit, peste noapte, antene parabolice.
Ce mai conteaza ca mare parte din case sunt construite din pamant sau ca drumurile sunt mai intotdeauna, pline cu noroi?! 
In sat a aparut televiziunea prin satelit! 
O localnica ne spune: "Ne bucuram si noi ca avem filme si muzica populara. Acum e iarna, stam in casa si a vem la ce ne uita. Inainte era plictiseala mare..."
Pana acum, satenii din Cladova nu vedeau decat televizunea publica. 
Lenchita Floare e fericita de schimbare "Mie imi plac telenovelele, dar si reclamele. Mai vedem si noi cum e cu produsele astea noi, desi sunt cam scumpe pentru noi si nici nu avem de unde sa le cumparam, ca ajungem rar pe la Arad." 
Unii sateni sunt realisti. Recunosc ca televiziunea prin satelit este singurul semn de civilizatic. 
"Bine ca avem parabolice? dar drumurile sunt vai de ele. Trec camioanele cu lemne si le distrug toate." 
Batranele din sat spala rufele tot cu mana, iar sapunul si samponul sunt inca produsc de lux: 
"Cine are bani de asa ceva? Noi tot cu sapun de casa si cu soda spalam". completeaza nana Lenchita. 
Cu pensii mici si venituri putine, oamenii din Cladova se intreaba daca vor putea plati abonamcntul la satelit. 
"Eu am pensie de 170 de lei. Cum sa dau eu 12 lei la cablu? Poate imi plateste baiatul abonamentul...", spera o batrana.
In magazinul din sat, detergentii si sapunul se viind in cantitati foarte mici. 
"Uneori stau pe raft atat de mult, ca ma trezesc ca au depasit termenul de valabilitate", spunc patronul magazinului. 
Una peste alta, insa satenii sunt optimisti. Au inceput cu parabolicele si poate, peste cativa ani, vor trai si ei intr-un sat cu aspect european.

Andrei Ando - Observator

  • Aradul muzical - Programatismul in muzica

Directorul filarmonicii aradene Dorin Frandes a condus orchestra saptamana trecutaIn concertul saptamanii trecute, orchestra Filarmonicii aradene, aflata sub conducerea directorului sau, dr. Frandes Dorin, a oferit publicului trei lucrari programatice din cele patru interpretate.
Suita din filmul "Mihai Viteazul", selectie din coloana sonora a peliculei amintite, realizata in anii 70 de Tiberiu Olah, a reusit si de data aceasta sa-i cucereasca pe melomanii aradeni. 
Stralucirile primei miscari, "Rasuna trompetii", gratia "Dansului la curtea regala", maretia degajata de a patra parte, "Intrarea lui Mihai Viteazul in Alba Iulia" au smuls aplauzele statornicilor auditori care au fost prezenti.
Din ciclul de poeme simfonice "Patria mea" semnate de Bedrich Smetana, orchestra interpretat cunoscutul poem "Vltava". 
Muzica aceasta a reusit sa satisfaca si pe mai vechii cunoscatori ai programului lucrarii, care pot identifica fiecare tablou realizat muzical de compozitorul ceh, ca si pe cei mai putin initiati, datorita crearii unui flux sonor viu, expresiv, acaparant.
De mai bine de un veac si jumatate, pemul simfonic "Preludiile" al creatorului genului, Franz Liszt, reuseste sa capteze atentia auditorilor. 
Insasi tema care a generat lucrarea, legata de rostul omului pe aceasta lume, poate trezi interesul, dar determinanta este realizarea muzicala, care cucereste prin ea insasi, in cazul cand interpretii reusesc sa recreeze trairile acestui discurs, asa cum au facut-o aradenii aflati sub conducerea lui Dorin Frandes.
Datorita structurii programului, enuntata mai sus, am lasat la urma partea centrala a manifestarii.
Solistul Orchestrei Nationale Radio si fost director al Filarmonicii aradene, membru al unor jurii internationale, Alexandru Morosanu, ne-a prezentat "Concertul in Re major pentru violoncel si orchestra" de Joseph Haydn. 
Interpretarea solistului si a orchestrei acompaniatoare a mers pe linia trasata de compozitor, care se mentine in sfera intima, potrivita muzicii de camera, exploatand resursele expresive ale violoncelului, determinat de timbrul sau catifelat si mangaietor, care se preteaza mai curand cantilenei, cum frumos spune "Ghidul de concert" din 1961, demult epuizat.
Preluand primavaraticele teme expuse de orchestra, solistul a adus si o nota de melancolie, pentru ca in traditionala cadenta sa demonstreze o admirabila lejeritate si apoi sa incheie, impreuna cu partenerii sai, prima parte intr-o atmosfera sarbatoreasca, atmosfera desemnata de partitura.
Interpretii au subliniat frumusetea ideilor muzicale din partea secunda, accentuand caracterul visator al celei initiale, cu care se si incheie aceasta parte in forma de lied, solistul avand si aici posibilitatea unei probe de tehnicitate, intr-o noua cadenta, situatie ce se va ivi si partea urmatoare.
Verva stralucitoare acordata de solist temei refren, alternand cu cele ale cupletelor din finalul in forma de rondo, vioiciunea incheierii, au provocat aplauzele indelungi ale publicului, intre care se afla multi care il considera inca pe Alexandru Morosanu ca pe unul de-al nostru.

Hugo Hauptmann - Virtual Arad

Programul din 08.02.07
Dirijor: Petre Sbarcea,
Solist: Remus Manoleanu,
Programul contine:
Seghei Rahmaninov - Rapsodie pe o tema de Paganini pentru pian si orchestra op. 43
Modest Musorgski - Tablouri dintr-o expozitie


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]