Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Miercuri, 7 martie 2007

Stirile TVA aici

  • Paunescu investeste peste 500 milioane de euro intr-un proiect rezidential la Arad!

Demolarea IMAR va face loc unor noi constructiiOmul de afaceri George Paunescu va incepe in aceasta vara constructia unui ansamblu de circa 3.000 de apartamente la Arad, pe terenul de 25 de hectare al fostei fabrici de mobila IMAR, valoarea proiectului fiind estimata la peste 500 de milioane de euro.
"Cartierul va fi construit pe un teren de 25 de hectare, situat in apropierea zonei UTA, din Arad. Terenul este proprietatea mea si valoreaza acum circa 45 de milioane de euro. Acum ne aflam in faza de autorizare si proiectare a cartierului", a declarat George Paunescu, citat de agentiile de presa.
Pe terenul pe care se va dezvolta proiectul a functionat fabrica de mobila IMAR, care va fi relocata la marginea orasului si va relua productia la 1 septembrie anul acesta, data pana la care vor incepe si lucrarile de constructie a cartierului de locuinte. 
George Paunescu spune ca IMAR Arad, fabrica de mobil care va fi relocata la marginea orasului, va produce mobila de arta. 
"Investitia va fi structurata pe mai multe etape si va totaliza 30 de milioane de euro", precizeaza omul de afaceri.
"Ansamblul trebuie sa fie gata in maxim 20 de luni. Am ales Aradul pentru ca este o localitate unde somajul este sub 1%, pentru ca acolo sunt foarte multe companii multinationale si pentru ca este la maxim 6-700 de kilometri de patru capitale europene: Bucuresti, Viena, Budapesta si Belgrad", a explicat Paunescu.
Complexul rezidential va include restaurante, o baza sportiva si o gradinita. 
Lucrarile de proiectare pentru ansamblu sunt asigurate de o firma italiana, iar constructorul va fi desemnat in urma unei licitatii care va avea loc in maxim trei luni.
"In afara cartierului, care va costa peste 500 de milioane de euro, vom construi tot pe acest teren din Arad un mall, in parteneriat cu o firma straina, care il va proiecta si administra. Proiectul este estimat la 40-60 de milioane de euro", afirma Paunescu. 
Totodata, acolo va fi construita si o cladire de birouri care va avea si o galerie de magazine. 
Imobilul va avea o suprafata de 20.000 de metri patrati si va necesita o investitie de 12-14 milioane de euro. 
"Au venit la mine fonduri de investitii care vor sa cumpere toate apartamentele din complexul rezidential imediat ce voi incepe constructia lor. Analizam si aceasta oferta. Sunt si fonduri care vor sa fie partenere cu noi in acest proiect", spune Paunescu, care adauga ca are suficiente fonduri pentru a putea finaliza si de unul singur proiectul.
In acelasi timp, compania AFI Europe, o subsidiara a Africa-Israel Properties, a anuntat ca va construi un complex comercial de tip mall la Arad, pentru care a prevazut investitii de 50 de milioane de euro.

Andrei Ando - Observator

  • La volan prin lumea larga

Romanii vor putea fi tot mai des intalniti pe soselele europenePrin aderarea tarii noastre la UE, cetatenii romani au prilejul de a circula cu masina in locuri unde inainte numai prin gand treceau.
Formalitatile de la granitele Europei au fost mult simplificate.
Dar orice calatorie fie si motorizata implica si un grad de risc si intamplari neprevazute (accidente, probleme de sanatate, etc), care creeaza neplaceri pentru automobilisti.
Ei trebuie sa faca fata material sau juridic intr-o tara straina.
Pentru a afla mai multe despre aceasta latura a preocuparilor soferilor au stat de vorba cu Victor Jucu, director ACR Arad.
Renovare
La finele anului trecut, dupa reamenajarea la standarde inalte a vechiului sediu de pe str. Poetului ACR Arad s-a mutat in casa noua.
Lucrarea a costat circa 10 miliarde si jumatate de lei vechi si presupune: o sala de conferinte multifunctionala, birouri, camere de oaspeti cu tot confortul si un atelier auto pentru mici reparatii.
"Ţin sa mentionez ca acest modern sediu este resedinta filialei interjudetene ACR Arad-Timis", ne-a declarat directorul Victor Jucu.
Pe de alta parte am aflat ca ACR elibereaza: permisul de conducere international, care intruneste toate conditiile prevazute in anexa nr. 7 a Conventiei de la Viena din 1968.
O alta noutate care vine in sprijinul soferilor membri ACR este Scrisoarea de credit.

St.M. - Adevarul

  • Orasul Ineu - in plina modernizare

Orasul Ineu se afla intr-o continua dezvoltare - Virtual Arad News (c)2007Interviu cu Nicolae Mehelean, primar al localitatii Ineu
- Ce strategie de dezvoltare aveti pentru Ineu?
- Avem depuse mai multe proiecte si o strategie locala de dezvoltare pe termen mediu si lung pe care o respectam. Am facut un plan urbanistic de detaliu pentru fosta unitate militara, unde se vor amenaja blocuri ANL, case familiale, blocuri de locuinte, un supermarket, gradinita, cresa si tot ce trebuie pentru a dezvolta zona. Astfel, am fost, in urma cu doua saptamani, la Bucuresti, la comisia interministeriala, unde a fost avizata constructia a patru blocuri ANL la Ineu formand 64 de apartamente cu doua camere.
- La ce suma se ridica investitia?
- Suma este 8 milioane 736 de mii de RON, iar contributia locala este de 836 mii lei. Lucrarile vor fi finalizate in maxim 20 de luni.
- Ce alte proiecte ati realizat in acest mandat?
- Pe proiecte PHARE avem doua proiecte. Unul este soseaua de centura a orasului Ineu cu o valoare de 2 milioane 460 de mii de euro. Al doilea este Eco Ineu, unde suntem in parteneriat cu sapte comune. Aici suntem lider de proiect ceea ce inseamna ca vom prelua si gestiona problema deseurilor.
- Care este situatia trotuarelor?
- Se lucreaza. Avem cofinantari la proiectele europene aproape un milion de euro.
- Cum stati cu reabilitarea scolilor?
- Inca nu am primit bani pe programe guvernamentale, dar avem doua proiecte PHARE in care construim ateliere noi, cu dotari cu tot la fiecare grup scolar. Pentru cei mici, clasele I-IV, avem un proiect cu Banca Mondiala cu o prima scoala.
- Ce ne puteti spune despre iluminatul public?
- Avem facut studiul de fezabilitate si in acest an avem alocat o suma de 240 de mii de RON pentru reabilitarea iluminatului public. Studiului de fezabilitate a fost acceptat de consiliul local si vor fi becuri economice pe toata suprafata orasului Ineu.
- Cum stati cu reabilitarile la drumuri?
- La drumuri avem facuta o licitatie de anul trecut prin care anul acesta vom reabilita o suprafata 35 de mii 400 metri patrati de drum.
- Sub conducerea d-voastra Ineu a cunoscut o dezvoltare foarte buna in ceea ce priveste investitiile si locurile de munca.
- Este adevarat, dar ca si fiecare casa pe care vrei sa o construiesti iti aduce si dezavantaje. De exemplu, ultima repartizare care s-a facut de la ministerul de finante pe criterii specifice, unde comunitatile care erau dezvoltate bine din punct de vedere economic si nu aveau somaj, au fost diminuate de bani de la stat, in conditiile acestea practic am pierdut. Noi, Aradul si Curticiul. Nu este corect ca cei care au muncit si si-au dezvoltat un sistem economic si si-au urmarit o strategie sa obtina mai putin bani.
- Ce proiecte aveti de viitor?
- Avem schita depusa pe Plan Operational Regional la Agentia Vest in care avem foarte multe obiective. De exemplu, statia de epurare care este scoasa la licitatie, etapa a doua a dezvoltarii statiei de epurare, avem o rezerva foarte mare de extensie si in aceste conditii putem sa extindem canalizarea in intreg orasul si in paralel dorim sa dezvoltam un proiect pentru refacerea drumurilor in intreg orasul Ineu. O alta este reabilitarea cetatii Ineului, unde avem un proiect la care lucram. Un alt proiect este cadastrul urban, unde dorim sa identificam in toate zonele proprietatile oamenilor. Vor fi trecute in format electronic, iar in aceste conditii va fi o colaborarea mult mai directa intre noi si cetatean. Fiecare om va sti ceea ce poate sa faca pe proprietatea lui.
- Cu ce probleme v-ati confruntat?
- La inceputul anului am avut niste probleme mai delicate. Un exemplu fiind contractele PHARE pe 2006, cand eram scutiti de TVA. Dar de la 1 ianuarie nu mai suntem scutiti ceea ce insemna o cheltuiala pe care sa o suportam noi de 500 si ceva de mii de euro, dar s-a revenit si se pare ca va fi o reglementare in codul fiscal, iar cei care lucreaza pe fonduri structurale europene, pe PHARE, vor fi scutiti de TVA.

Daniel Albu - Informatia Aradului

  • Aparatura medicala irosita

Aparatura moderna primita de spitalul Savarsin nu poate fi folosita intrucat unitatea a fost retrogradata - Virtual Arad News (c)2007In timp ce bolnavii din Savarsin isi fac analizele la Arad, doua aparate noi zac nefolosite
Aparatura medicala in valoare de peste 200 de mii de Euro nu poate fi folosita la Savarsin din cauza ca spitalul de aici a fost retrogradat in unitate medico sociala (UMS).
Este vorba despre un aparat care face analiza sangelui si un Rongen, care stau impachetate, si, dupa cum spun specialistii, neutilizate fiind, se deterioreaza.
"Ambele aparate sunt noi, fiind achizitionate, in urma cu cinci ani, dupa ce s-a obtinut o finantare de la Banca Mondiala", a declarat Ioan Vodicean, primarul comunei Savarsin.
Edilul sustine ca atata vreme cat in comuna functioneaza doar o unitate medico sociala, nu exista nicio sansa ca localnicii sa-si poata face analizele si radiografiile aici.

L.S. - Adevarul

  • Concert vocal-simfonic

Francisc Poulenc este considerat unul dintre cei mai importanti compozitori franceziSofi Jeannin, dirijoare cu o bogata activitate in Franta, Anglia, prezenta si la Arad pentru a patra oara, ne-a prezentat de asta data doua lucrari vocal-simfonice.
Formatiile Filarmonicii aradene, avand-o ca solista pe soprana Teodora Ciucur, au prezentat melomanilor "Gloria" de Francis Poulenc, considerat unul dintre cei mai mari compozitori francezi ai primei jumatati a veacului al XX-lea.
Compozitorul, membru al "Celor sase", isi descoperise calitatile de muzician catolic, odata cu crearea in1936 "Litaniilor Fecioarei negre" (dupa 15 ani de activitate in domeniul unei muzici in general agreabile, cu unde de tristete si un simt al tragicului), "Gloria" (1959) fiind una dintre ultimele lui lucrari.
In versiunea aradeana a dirjoarei Sofi Jeannin, avand-o ca solista pe soprana Teodora Ciucur, s-a putut percepe redarea sentimentului religios, cand grav, in majoritatea partilor, cand vesel (Laudamus te sau Domine fili unigenite), bogatia melodica, armoniile transparente.
Maretia din "Gloria" a avut opozitie in dialogul sprintar intre vocile inalte (sopran plus tenor) si cele joase (alt cu bas) din "Laudamus", iar dialogurile si imbinarile solo sopran si cor din "Domine Deus" si "Agnus Dei" au creat atmosfera de rugaciune, ca apoi in partea a VI-a "Qui sedes ad dexteram Patris", sa realizeze o atmosfera maiestuoasa.
Totusi, unele sectiuni din partile a III-a si a V-a care necesitau o executie in dinamica scazuta (pp sau ppp) nu au fost realizate de cor din cauza dominatiei sonore a orchestrei, care nu a fost suficient temperata de catre dirijor.
Avandu-i ca solisti pe: Teodora Ciucur, Mihaela Ispan, Zsolt Barabasi, Lucian Onita, formatiile Filarmonicii conduse Sofi Jeannin, au continuat programul cu "Missa in Domajor op. 86" de Ludwig van Beethoven. 
Impletirea vocilor soliste cu corul a sugerat o impresionanta chemare a multimilor la ruga in "Kyrie", pentru ca cea din "Gloria" sa sugereze apropierea de divinitate: "Marire in cer lui Dumnezeu si Pace pe pamant....", ca apoi, tenorul si ansamblul coral sa dea senzatia de lumina in "Gratias..." ( Iti multumim Tie pentru slava Ta cea mare...). A impresionat si discursul sensibil al solistilor: alto, bas, sopran, insotiti de cor (si bine inteles, orchestra) in "Qui tollis..." (Miluieste-ne). Corul a cucerit pe cei prezenti in constructia polifonica Quoniam din finalul primei parti.
Aceeasi solisti au emotionat in complexa tesatura din "Credo" ( Et incarnatus…, apoi, Et in Spiritum Sanctum…) si mai ales in dezvoltatul "Benedictus". 
La randul sau, corul a exploatat resursele polifoniei pe textul "et vitam venturi saeculi, amen" din "Credo", "Osana" din "Sanctus" si "Benedictus", dar si plinatatea omofoniei din "Agnus Dei", in opunere cu cea a solistilor.
Abordarea celor doua lucrari, una moderna si una clasica, a adus satisfactie celor ce iubesc muzica de calitate si doresc sa-si imbogateasca tezaurul de suflet.

Hugo Hauptmann – Virtual Arad

Programul din 08.03.07 va cuprinde:
George Enescu – Menuet lent din Suita I
Frederic Chopin – Concertul n.1 op. 11 pentru pian si orchestra
Ludwig van Beethoven – Simfonia a VI-a "Pastorala"
Solist – Rares Saghin
Dirijor – Dr.Dorin Frandes


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]