Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Joi, 8 martie 2007

Stirile TVA aici

  • De ce iubim femeile de 8 Martie ?

De ziua lor femeilor li se fac daruriAstazi se sarbatoreste Ziua Internationala a Femeii. Originile acestei zile se regasesc in miscarile sindicale din America, de la inceputul secolului trecut.
Ziua este o ocazie pentru a atrage atentia asupra inegalitatilor dintre sexe si asupra situatiei femeii, in intreaga lume.
In 1907, mai multe muncitoare de la o fabrica de textile au organizat, la New York, proteste fata de conditiile grele de munca. 
Ele cereau reducerea zilei de munca la 10 ore si salarii mai mari. 
Manifestatiile de atunci s-au sfarsit prin interventia in forta a politiei, dar in anul urmator, pe data de 8 martie, lupta sindicatelor a fost marcata de aproape toate angajatele din acelasi oras.
Treptat, ideea unei zile dedicate femeii a inceput sa aiba succes si in Europa. 
In anul 1911, in luna martie, femei din Germania, Austria, Danemarca, Rusia si alte tari europene au organizat marsuri si demonstratii, pentru a promova drepturile femeii. 
In SUA, ziua de 8 Martie a fost sarbatorita intre anii 1910 si 1920, dar obiceiul a mai pierdut din popularitate.
In anul 1977 insa, Organizatia Natiunilor Unite a proclamat 8 Martie ca Zi Internationala a Femeii. 
De atunci, sarbatoarea are si rolul de a atrage atentia asupra situatiei femeii.
In Europa, de exemplu, statisticile cele mai recente arata ca majoritatea statelor platesc femeile cu pana la 30% mai putin decat ii platesc pe barbati. 
In tari precum Cipru, Slovacia, Estonia, Germania sau Marea Britanie exista diferente mari intre sexe, in materie de retribuire a muncii

Adevarul

  • Cadouri de 8 martie

Un flacon cu parfum fin este apreciat de femeiExpresia "gestul conteaza" nu se mai aplica, de ceva vreme, decat pentru categoria "student caminist, somer, zilier, paznic de noapte"
In acest caz, chiar si cu 100.000 de lei se poate face un cadou acceptabil. 
Incepeti cu un buchet de zambile sau ghiocei. 
Il gasiti cu 5.000-10.000 de lei in orice piata sau intersectie. 
Continuati cu deja consacratele diplome de "Cea mai buna…" (mama, matusa, soacra, sotie, iubita s.a.m.d.), disponibile pe toate trotuarele din centrul municipiului si in cam toate magazinele de cadouri, cu 15.000 de lei. 
Produsul se gaseste si in "varianta lux", cu rama si geam, pentru 30.000. 
Pe la magazinele cu gablonzuri sau la artizanii de martisoare intarziati mai puteti lasa inca 20.000 pentru o litera cu snur sau pentru o placa in relief cu semne zodiacale (de preferinta litera sau zodia sa se refere la beneficiara, nu la voi). 
Tot la vanzatorii ambulanti gasiti ultimul racnet in materie de papusele de doi lei (noi), un soi de ghemotoace flocoase cu inimioare in loc de ochi. 
Arata un pic mai bine decat suna descrierea si nu sunt chiar un cadou cu care sa va faceti de ras. 
Si asa va treziti cu patru cadouri la pret de nici unul si o seara linistita la cina cu ceai si pachetul de acasa.
Cu 1.000.000 de lei
Sunt la moda deja de ceva vreme sticlele decorative, umplute cu diverse seminte, nisipuri, graunte si rasini. 
Lansate in secuime de vreo 12 ani, au ajuns, incet, incet, in mai toate orasele. 
Daca la inceput erau mai scumpe - fiind mai rare sticlele in sine, nu artizanii -, azi au ajuns la 150.000-180.000 de lei in orice magazin.
La categoria cadouri de doua stele, dedicata bugetarilor fara multi copii, studentilor chiriasi, muncitorilor din multinationale si profesorilor de liceu, puteti lua linistiti la picior magazinele de haine. 
Fara vreo legatura cu sarbatorile din aceasta perioada, o mare parte din magazine fac reduceri semnificative. 
Geci, tricouri, camasi, pulovere, pantaloni, palarii, posete sau pantofi pe care ati fi dat usor 2-3 milioane sunt disponibile, o vreme, si pentru bugetele reduse. 
La acelasi prag de cheltuieli se mai gasesc suporturi de lumanari, cu tot cu setul de lumanari parfumate, uleiuri de masaj si saruri de baie, seturi de cosmetice sau bijuterii de argint.
In jur de 200 de euro
La aceasta categorie de cheltuieli, rezervata indragostitilor de profesie, PR-ilor, publicitarilor, responsabililor cu functie de conducere prin diverse firme de export si fiilor de prefecti, ideile de cadouri de 8 Martie deja se inmultesc geometric. 
Un ceas elegant, un inel de aur alb sau platinat, purtator al unui diamant de o zecime de carat (mai bine diamant de o zecime decat marcasit cat unghia) sau un deux-piece italienesc n-ar trebui sa fie o problema, indiferent de locul de shopping pe care-l alegeti. 
Puteti, de asemenea, sa luati la rand parfumeriile. 
La Ziridava se mai gaseste eternul Magie Noire de la Lancôme, dar relativ usor mai gasiti un Muse de Cartier (Plaza), BLV - Bvlgari (Patria) sau Love in Paris - Nina Ricci (Castel), parfumuri care au facut voga in ultimele luni.

Nadia Bodran - Informatia Aradului

  • Politia de Proximitate in licee

Politia de Proximitate in liceele aradeneUn proiect de prevenire a consumului de droguri se deruleaza, periodic, in scolile aradene.
Politia de Proximitate isi face simtita prezenta periodic in liceele aradene, cu o serie de actiuni menite sa previna consumul de stupefiante.
In acest context, politistii au demarat un proiect in colaborare cu Agentia Nationala Antidrog, Inspectoratul Scolar Judetean, Compartimentul de Prevenire a Criminalitatii, Fundatia Pro Prietenia Arad si Directia de Sanatate Publica prin care desfasoara aceste expuneri in baza unor proiecte elaborate la un inalt nivel stiintific, iar scopul acestora este de a constientiza si sensibiliza elevii ca acest flagel, al consumului de droguri, este o crima impotriva umanitatii.
Intrunire
In acest sens, in cursul diminetii de vineri, a avut loc, la Liceul "Sabin Dragoi", o intrunire cu elevii, care s-a dovedit a fi un real succes, fiind primita cu receptivitate si interes de elevii prezenti.
Sedinta s-a desfasurat prin prezentarea pericolului si consecintelor grave la care se expun tinerii din intrega lume in fata consumului de substante psihotrope si a continuat cu expunerea unui film care reflecta cruda realitate in care se zbat consumatorii de droguri.
Nicolae Bondea, agent sef adjunct, in cadrul Compartimentului Politiei de Proximitate, cel care a organizat intalnirea cu elevii, ne-a declarat:
"Prin actiunile pe care le derulam dorim sa incercam sa prevenim raspandirea acestui flagel al lumii contemporane in randul tinerilor aradeni, respectiv consumul de droguri, si nu ne vom lasa pana nu vom duce la capat proiectul demarat".

R.B. - Adevarul

  • Primarul Gheorghe Burdan: "Avem un oras mic, dar cu inima mare"

La Primaria Chisineu-Cris au sosit oaspeti italieniO delegatie a primariei din Montebeluna din Italia, in frunte cu edilul sef si doi parteneri ai acestuia, s-a aflat pentru doua zile in Chisineu-Cris in calitate de oaspeti.
Ieri dupa o scurta vizita la Prefectura Arad, primarul din Chisineu-Cris, Gheorghe Burdan, alaturi de omologul sau din Montebeluna, Laura Puppato si doi dintre partenerii ei, si-au continuat periplul in orasul dc pe Crisul Alb. 
Primiti cu mare fast la primarie de catre Burdan, oaspetii lui din Italia au fost decorati cu titlul de cetatean de onoare a orasului cu mentiunea "pentru contributia adusa la dezvoltarea orasului Chisineu-Cris". 
Cei doi parteneri ai primarului, Gian Pietro Poloni si Silvio Zaffaina, fiind foarte incantati de titlul primit au declarat ca este primul astfel de titlu ce le-a fost acordat si ca se bucura de buna colaborare economica pe care au cele doua primarii. 
Primarul Laura Puppato care a incheiat cu un discurs propria ei decorare si a partenilor ei, a precizat "Colaborarea noastra, atat pe plan educational cat si economic este pe zi ce trece din ce in ce mai semnificativa ii ajungem astfel sa ne cunoastem cat mai bine prin placerea de a vedea care sunt realitatile din Chisineu-Cris". 
Vizita delegatiei din Italia a continuat mai departe prin vizitarea companiilor cu renume din Chisineu-Cris si beneficiile acestora aduse cetatenilor de aici prin numarul mare de locuri de munca oferite locuitorilor din oras si din satul apartinator acestuia, Nadab. 
Urmatoarea destinatie din programul vizitei, a fost Grupul Scolar Industrial din Chisineu-Cris unde au fost primiti cu flori de catre elevii si directorul institutiei, mergand mai apoi in doua sali de studiu bine dotate.

 Iulian Simon - Observator

  • Agricultura biologica si increderea consumatorilor

Fructele biologice nu contin pesticide si chimicaleCertificarea, etichetarea si sistemele de control au fost in centrul discutiei in Comisia pentru agricultura saptamana trecuta, cand aceasta a votat un raport privind agricultura biologica. Constientizarea problemelor de siguranta alimentara si mediu de catre consumatori a contribuit la dezvoltarea agriculturii biologice in UE in ultimii ani. PE este preocupat de pastrarea increderii consumatorilor, impiedicarea contaminarii cu organismele modificate genetic si cresterea importurilor.
Reprezentand 3,6% din suprafata agricola a Uniunii Europene, cu o crestere de 30% pe an, agricultura biologica este unul din cele mai dinamice sectoare din agricultura UE; cu toate acestea, in unele state membre estice este nevoie inca de dezvoltarea acestui potential.
Un produs "bio" este un produs pentru care nu s-au folosit pesticide.
Agricultura biologica respecta consumatorul, dar si mediul inconjurator si biodiversitatea si se bazeaza pe reciclare, rotatia culturilor, interzicerea organismelor modificate genetic (OMG) si a hormonilor si antibioticelor in cresterea animalelor.
Planul de actiune UE
Comisia Europeana a prezentat in 2004 o comunicare intitulata  "Planul de actiune european in materie de alimentatie si agricultura biologice", care a fixat 21 de zone de actiune desemnate sa faciliteze dezvoltarea sectorului.
In acest text, Comisia recunoaste pentru prima data ca agricultura biologica joaca un rol important in atingerea obiectivelor noii politici agricole comune (PAC) si sprijina abordarea bazata pe cerere pentru stimularea agriculturii biologice.
Comisia sugereaza revizuirea legislatiei UE existente pentru redarea mai clara a principiilor si obiectivelor agriculturii biologice, pentru depasirea disfunctiilor pietei interne, completarea si imbunatatirea standardelor si eficientizarea importurilor.
Problemele agriculturii biologice conform PE
Parlamentul European a redactat un raport asupra propunerii Comisiei Europene pentru  un regulament privind productia alimentelor biologice si etichetarea acestora. Raportul, redactat de deputata franceza Marie-Hélène Aubert (Verzi), a fost adoptat in Comisia pentru agricultura pe 27 februarie. Textul spune ca "cererea consumatorilor continua sa creasca si este acoperita din ce in ce mai mult de produse importate, care pun probleme noi in privinta certificarii si etichetarii".
Principala controversa la Parlamentul European este legata de etichetarea "produselor biologice".
Pentru PE, "produsele biologice" nu ar trebui sa contina organisme modificate genetic.
Legile actuale insa permit etichetarea produselor drept biologice, chiar daca acestea contin 0,9% organisme modificate genetic (marja accidentala permisa). Unele tari cer reducerea acestei marje la 0,2%.
Pentru doamna Aubert insa, ceea ce conteaza nu este marja accidentala, ci luarea de masuri de catre statele membre pentru evitarea contaminarii accidentale.
Principalele recomandari ale raportului Aubert sunt:
- organismele modificate genetic sau produsele obtinute din acestea nu pot fi folosite in productia biologica si nici in medicina veterinara
- folosirea logo-ului european pe produsele alimentare ce contin 95% materie prima "bio" si folosirea referintei "UE-biologic" sunt obligatorii; ramane posibila si folosirea altor logo-uri
- consolidarea etichetarii pentru a preveni neregularitati la cumparare si import
- operatorii din tarile terte trebuie sa prezinte un certificat eliberat de o autoritate comunitara; PE doreste extinderea acestei reguli la restaurante, cantine, produse din lana, uleiuri esentiale regulamentul ar trebui sa urmeze procedura de codecizie, deoarece acopera productia si distribuirea de produse alimentare pe piata interna.
In urma votului, raportorul Aubert a spus: "In contextul cresterii cererii pentru produsele biologice, si al cresterii ofertei, trebuie sa garantam pentru consumatori siguranta produselor. [...] Avem nevoie de reguli de etichetare care sa asigure informarea consumatorului in legatura cu locul de provenienta al produsului si standardele de calitate al procesului de productie. [...] In garantarea sigurantei consumatorului, sunt limite care nu trebuie depasite: excluderea clara a organismelor modificate genetic si a substantelor sintetice (ca pesticidele) si interzicerea fermelor 'impartite' intr-o parte conventionala si una biologica".
Raportul Aubert va fi dezbatut in plen la sfarsitul lunii martie.
Deoarece votul in comisie a fost strans asupra multor parti ale textului, pot aparea schimbari si in sesiune.
Ministrii agriculturii din cele 27 de state membre vor avea cuvantul final asupra acestui subiect in iunie.

Matei Miruna Roxana - Parlamentul Europei


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]