Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Marti, 8 mai 2007
Stirile TVA aici
  • Gata de referendum

Se pregatesc centrele de votare pentru referendumAutoritatile din Arad sunt pregatite pentru referendumul din 19 mai. 
In judetul Arad sunt aproape 400 de mii de persoane cu drept de vot, care sunt chemate in data de 19 mai sa spuna daca sunt sau nu de acord cu suspendarea presedintelului Traian Basescu. 
Angajatii Prefecturii au verificat toate locatiile in care urmeaza sa fie amplasate sectii de votare si dau asigurari ca referendumul se va desfasura fara nici o problema. 
Au fost intocmite si listele cu persoanele care urmeaza sa ridice stampilele cu insemnul votat, buletinele de vot si respectiv colantele care urmeaza sa fie lipite pe cartile de identitate ale celor care se prezinta la vot. 
In Arad vor fi 413 sectii de votare dintre care 113 doar in muncipiu. 
Maine, la ora 10.00, reprezentantii Prefecturii se vor intalni cu membrii Biroului Electoral Judetean pentru a stabili ultimele detalii referitoare la organizarea referendumului.

Vasile Blidar - Televiziunea Arad

  • Opt milioane pentru CET

Centrala aradeana de termoficare a primit opt milioane RON de la Bucuresti - Virtual Arad News (c)2007Centrala aradeana va primi de la Bucuresti opt milioane RON, din totalul de 316, alocate pe tara.
Administratiile locale din 34 de judete vor primi, din nou, fonduri pentru modernizarea si retehnologizarea centralelor de termoficare. 
Suma totala alocata acum este de 316,160 milioane lei si vizeaza exact "finantarea lucrarilor de retehnologizare, modernizare si dezvoltare a sistemelor centralizate de producere si distributie a energiei termice".
Opt milioane
Sumele ce vor intra in bugetele locale pot fi folosite si pentru rambursarea imprumuturilor contractate in acelasi scop si pentru plata dobanzilor, comisioanelor si altor costuri aferente acestora. 
Fondurile provin din sumele defalcate din TVA pentru retehnologizarea, modernizarea si dezvoltarea sistemelor de producere si distributie a energiei termice pe anul 2007 si ele vor fi repartizate catre bugetele locale din 59 de localitati.
Aradul se regaseste pe aceasta lista, suma pe care o va primi Primaria Arad pentru retehnologizarea centralei fiind de opt milioane RON. 
Cu suma in cauza, Aradul se situeaza pe locul 15, intr-un top al administratiilor locale care primesc bani pentru retehnologizare.
Se inchide
In ceea ce priveste centrala aradeana, situatia actuala e urmatoarea: CET nu are inca bugetul votat, iar relatiile cu sindicalistii nu sunt dintre cele mai bune, in conditiile in care bugetul propus de conducerea societatii nu include nici o majorare salariala. 
Dincolo de buget si salarii, CET a inceput deja aprovizionarea pentru sezonul rece 2007-2008 si cateva lucrari de reparatii.
In plus, ca de obicei in aceasta perioada a anului, pe 1 iunie CET va inchide grupul de 50 MW, adica centrala pe carbune, pentru reparatiile planificate.

A.B.- Adevarul

  • Asociatiunea ASTRA isi revigoreaza stralucirea de alta data!

La Baile Lipova timp de trei zile s-au desfasurat lucrarile Asociatiunii Astra - Virtual Arad News (c)2007In cei 146 de ani care au trecut de la infiintarea Asociatiunii Transilvane pentru Literatura Romana si Cultura Poporului Roman, dupa aproape un secol de prezenta mereu vie si activa in viata spirituala a poporului roman, din toate provinciile locuite de neamul nostru, a urmat un calvar de patru decenii in care oficialitatile comuniste, instaurate cu forta tancurilor sovietice de la Moscova, au desfiintat gruparea cultural-nationala, cunoscuta indeobste sub numele simbolic de ASTRA.
Desi a fost interzisa abuziv prin legi si decrete despotice, Asociatiunea ASTRA, la ale carei Adunari generale participau altadata scriitori si oameni de cultura si stiinta, ca I.L. Caragiale, St. O. Iosif, O. Goga, Aurel Vlaicu, Vasile Goldis, intr-o fireasca continuitate pe linia inaintasilor, cum au fost personalitatile religioase, culturale si politice, precum Mitropolitul Andrei Saguna, filologul Timotei Cipariu, omul de presa si cultura George Baritiu si altii, ASTRA a continuat sa traiasca in constiintele tuturor "purtatorilor de luminoasa faclie" a traditiilor culturii romanesti.
Renascuta dupa Revolutia din decembrie ’89, Asociatiunea ASTRA a inceput sa parcurga cea de-a treia etapa a existentei sale. 
Un rol important l-au jucat vechii astristi din inima Transilvaniei - din Brasov si Sibiu - dupa modelul carora flacara astrista s-a aprins aproape simultan in numeroase localitati din intreaga tara. 
Astfel, s-au organizat manifestari complexe prilejuite indeosebi de Adunarile generale de la Nasaud, Dej, Orastie, Arad, Sibiu, Iasi, Sfantu Gheorghe, Blaj, Soncuta Mare, Fagaras, Constanta, Brasov - Sacele, Sangeorgiu de Padure – Sovata si altele.
Cea de-a 102-a Adunare generala (in ordinea cronologica a existentei Asociatiunii) a avut loc intre 4-6 mai a.c. la "Baile Lipova", intr-o reusita organizare, pentru care merita toate felicitarile prof. Ana Costovici, presedintele Despartamantului "Atanasie Marienescu" din Lipova si col (r) Viorel Popina – primarul Lipovei.
Cei peste 160 de participanti, care au reprezentat 68 de "Despartaminte" din intreaga tara si de peste hotare au fost onorati cu prezenta unor reprezentanti ai Bisericii Ortodoxe Romane si Bisericii Unite cu Roma Greco-Catolica, Parlamentului Romaniei (senatori si deputati), Consiliului judetean Arad, Centrului Cultural Judetean Arad, Consiliului local Lipova, Universitatilor "Vasile Goldis" si "Aurel Vlaicu" din Arad, "Tibiscus" din Timisoara, Inspectoratului scolar judetean, Bibliotecii judetene "A.D. Xenopol" si Muzeului Judetean Arad.
Participantii la Adunarea generala, prin grija oficialitatilor orasului Lipova, in cele trei zile petrecute in "Baile Lipova", au avut un program cultural deosebit de bogat, care a constat in vizionarea unor expozitii de arta plastica, expozitii de carte veche romaneasca, manifestari folclorice, concerte camerale; au fost dezvelite doua placi comemorative (pe casa in care s-a nascut acad. Atanasie Marienescu si pe fostul sediu al ASTREI din Lipova), o sesiune de comunicari (si evocari)  ale unor personalitati astriste, precum si lansarea unor carti tiparite de editurile "Astra", "Marineasa", Fundatia Culturala "Ioan Slavici" din Arad si "Viata aradeana".
Incheiem relatarea noastra de la "Baile Lipova" amintind ca prof. univ. dr. Dumitru Acu din Sibiu a fost reales de catre Adunarea Generala pentru a patra oara, pe un mandat de inca patru ani, presedinte al Asociatiunii ASTRA. 
De asemenea, putem conchide, ca Asociatiunea, prin intreaga ei activitate cultural-stiintifica si publicistica postdecembrista, prin programul sau generos de unitate culturala si spirituala nationala, isi revigoreaza, iata stralucirea de altadata in noul context al intrarii Romaniei in Uniunea Europeana.

Emil Simandan - Informatia Aradului

  • Moarte tragica la Spitalul Matern

Moarte tragica la Spitalul MaternUn medic este acuzat ca ar fi pricinuit, din cauza neatentiei, decesul unui nou nascut. Tatal unei paciente de la Spitalul Matern din Arad ne-a contactat la redactie pentru a-si descarca sufletul dupa tragedia care i-a lovit familia.
Gheorghe Ardelean astepta, impreuna cu intreaga familie, ca fiica sa, R.I.G., o tanara de 26 de ani, sa aduca pe lume un copil. 
Fara sa banuiasca nimic din ceea ce avea sa se intample mai tarziu, tanara s-a internat la Maternitate, duminica dimineata la ora 10.00. 
"Inainte de a veni la spital nu a avut niciun fel de probleme care sa ne faca sa ne gandim la ceva neplacut. La ora 10.00 a fost internata, iar la ora 18.00, in urma unei operatii de cezariana, fatul a fost scos mort. Nu pot sa imi imaginez cum a fost posibil asa ceva", se plange barbatul. 
In continuare, Ardelean sustine ca vinovata ar fi Claudia Terfeleac, medicul care s-a ocupat de caz. 
"Nu este normal ca astfel de cadre sa ramana in sistemul de sanatate si sa mai dea nastere unor asemenea drame, totul, numai din cauza neatentiei lor", a incheiat aradeanul.
A demarat ancheta
Pe de alta parte, conducerea Spitalului Matern a demarat o ancheta, pentru a stabili conditiile in care s-a produs decesul. 
"S-a format o comisie medicala pentru a analiza cazul. Deoarece autopsia se face in minim 24 de ore de la producerea decesului nu am putut trage niciun fel de concluzii. Trebuie sa stiti ca micutul s-a nascut viu, cauza decesului fiind asfixia alba irecuperabila. Ce a provocat aceasta asfixie, nu stim inca. Daca este vorba de o abatere medicala, Colegiul Medicilor va cerceta cazul, iar daca este vorba despre o abatere administrativa, se va aplica o sanctiune administrativa", ne-a declarat doctorul Adrian Popa, directorul spitalului.
La randul sau, doctorul Bujorel Corma, directorul medical al unitatii si membru in comisia care va ancheta cazul, sustine si el ca, primele rezultate ale controlului vor putea aparea abia zilele urmatoare, medicul nefiind insa suspendat. 
"Pana atunci functioneaza prezumtia de nevinovatie", a tinut sa precizeze Corma. 
Astfel, desi asupra sa planeaza acuzatii deosebit de grave, doctorul Terfeleac va continua sa-si exercite in continuare profesia.

L.S. - Adevarul

  • Concurs gastronomic traditional, al etnicilor maghiari din Arad

Sambata etnicii maghiari s-au intrecut si la preparatul gulyasuluiSambata, cartodromul din Padurice a fost ocupat de zeci de oameni, care au venit inarmati cu ceaune, linguri de lemn si cu toate ingredientele necesare pentru prepararea unui gulyas - mancarea traditionala maghiara care starneste oricui apetitul.
Etnicii maghiari din Arad s-au intrecut, in cadrul celei de a VI-a editii a concursului de preparat gulyas, devenit o adevarata traditie pentru orasul nostru, si care face parte din "Sarbatoarea lunii mai" a concitadinilor nostri.
"Sarbatoarea de Mai", pe care maghiarii o numesc "Majalis", este un bun prilej de petrecere si voie buna, la ea participand – pe langa concurenti – si alte zeci de persoane care, indiferent de nationalitate, au venit sambata la cartodrom pentru a gusta din bunatatile gatite cu foarte mult entuziasm de concurenti. 
"In timpul in care tocanitele au fost la fiert s-au organizat concursuri, atat pentru copii cat si pentru adulti. Astfel, cei mici si-au putut demonstra talentele in cadrul unui concurs de karaoke, iar cei mari au fost provocati la o competitie de baut bere", ne-a precizat viceprimarul Aradului, Levente Bognar.
La startul celei de a VI-a editii a concursului s-au aliniat 25 de echipe, adica... 25 de ceaune. 
Unele dintre ele erau dintre cele mai mari, capabile sa gazduiasca hrana pentru zeci de oameni, in timp ce altele, de numai cativa litri, erau numai bune pentru pregatirea unei mese in familie. 
Dar, ceea ce a contat nu a fost cantitatea de gulyas preparata, ci gustul acestei mancari, jurizarea fiind una dintre cele mai severe. 
Intre concurenti exista de ani de zile o adevarata competitie, castigatorii editiei de anul trecut – echipa din cartierul Gai – luptand cu un intreg arsenal format din carne, mirodenii de tot felul si (dupa cum spuneau membrii sai) cu un dram de imaginatie si unul de dragoste, pentru a-si mentine titlul, in fata echipei din cartierul Aradul Nou, care a venit decisa sa isi adjudece "Facaletul de Aur".
Din juriu au facut parte specialisti in arta culinara, atat romani, cat si maghiari. 
Printre invitatii speciali ai evenimentului au fost bucatari insotiti de o delegatie din orasul maghiar Gyula, condusa de presedintele Autoguvernarii pe Tara a Romanilor din Ungaria, Traian Cresta, care, in final, a si castigat concursul de la Arad.
Dar, indiferent de echipa careia i-a revenit unul dintre premiile puse in joc, marele castigator a fost gulyasul, sutele de aradeni care au venit sambata pe cartodrom fiindu-le oferite spre degustare farfurii pline cu aceasta tocanita delicioasa. 
Fiecare echipa, pe langa carnea de vita si de porc, de boiaua de ardei – iute si dulce – a avut cate un ingredient secret cu ajutorul caruia au sperat sa atraga voturile juriului. 
A fost o zi plina de mirosuri dintre cele mai apetisante, de degustari, de voie buna si foarte multa distractie.

Mihaela Cerna - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]