Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Vineri, 8 iunie 2007
Stirile TVA aici
  • La Universitatea de Vest "Vasile Goldis" - Expozitia "Lumea Bibliei"

La expozitia de la UVVG au fost prezentate si biblii scrise pe suluriCasa Universitarilor si Studentilor a Universitatii de Vest "Vasile Goldis" Arad si Centrul de Studii Iudaice, gazduieste in perioada 6-8 iunie expozitia "Lumea Bibliei" realizata prof. dr. Traian Aldea, arheolog specializat in lumea Bibliei.
Manifestarea a debutat ieri in prezenta prorectorului Iovan Martian, conf. univ. dr. Marius Grec decanul Facultatii de Stiinte Umanist Politice si Administrative, reprezentanti ai Cultului Adventist de Ziua a Saptea si a Episcopiei Aradului, care au transmis salutul PS Timotei Seviciu, dar si alti reprezentanti ai cultelor crestine din Arad.
In cadrul expozitiei este prezentata istoria Bibliei in planse, imagini video, carti si artefacte despre aparitia alfabetului si a scrierii Bibliei. 
De asemenea, sunt expuse unele dintre cele mai vechi manuscrise biblice, biblii traduse in peste 50 de limbi, editii vechi si noi si artefacte, ceramica israeliana, suluri si unelte de scris, colectie de opaite israeliene din argila originale si obiecte de iluminat.
Prorector Iovan Martian a transmis salutul Universitatii de Vest "Vasile Goldis", precizand ca este o ocazie unica de a vedea Biblii dintre cele mai vechi pana la cele de data mai recenta.
Conf. univ. dr. Marius Grec a subliniat ca manifestarea se inscrie in eforturile Centrului de Studii Iudaice de a promova buna intelegere intre reprezentantii marilor religii monoteiste. 
"Biblia este liantul tuturor religiilor crestine si toate credintele crestine pornesc de la Biblie. Se poate vedea o expozitie de Biblii si obiecte arheologice anterioare, contemporane sau posterioare Domnului Iisus Hristos. Ma bucur ca la aceasta manifestare sunt prezenti reprezentantii cultelor din Arad".
Tot la expozitie a fost prezentata si o biblie cu microtextBiblia - cea mai valoroasa carte
Prof. dr. Traian Aldea a declarat ca "Biblia este cea mai valoroasa carte din toata istoria omenirii si merita sa-i acordam atentie din toate punctele de vedere atat prin valoarea si istoricul, dar si prin continutul si mesajul pe care ni-l transmite. In aceasta expozitie dorim sa ne ocupam mai mult de aspectul cultural de istoricul bibliei si alfabetului pentru ca, la un studiu mai atent, observam ca cele doua au un drum comun. In momentul in care incep sa apara primele scrieri alfabetice cam in acelasi moment apar si primele carti ale Bibliei. De aceea, foarte multi si-au pus intrebarea care a fost scopul practic al inventarii alfabetului. Nu cumva unul din scopuri a fost si acela de a se scrie cartea sfanta".
Prof. dr Traian Aldea a subliniat: "Am incercat sa adun documentele care probeaza istoria Bibliei. Este cunoscut faptul ca nu avem la nici una din lucrarile antice originalul, nici la marii istorici. Materialul de scris, fie ca era papirusuri, fie ca era piele de animale sau din pergament, nu au rezistat timp de trei mii de ani in conditiile vitrege ale climei noastre. Au ramas doar materiale care erau doar pe piatra si foite de metal. Tocmai pe o foita de metal de argint s-a pastrat cea mai veche parte din Biblie. Am bucuria sa va pot spune ca profesorul meu de arheologie din Ierusalim, originar de aici din Banat, este descoperitorul acestor foite, intr-un mormant din Ierusalim. In momentul respectiv s-au gasit doua suluri mici de argint, care dupa ce au fost derulate cu foarte multa grija, timp de trei sau patru ani, s-a putut gasi o scriere prin zgariere. S-au putut gasi trei texte din Numeri Cap. 7, 24 la 26, si un verset din Deutronom Cap. 7 versetul 9. Aceste paragrafe din Biblie prezinta cea mai mica parte din Sfanta Scriptura care s-a putut gasi, scrierea fiind din jurul anului 700 inainte de Hristos. Implicatia acestei descoperiri a fost mult mai mare, pentru teologie, facand ca multe dintre teoriile privind Biblia sa nu mai aiba nici o valoare".
La randul sau, Mihai Maur, presedintele Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea, Conferinta Banat, ne-a declarat: "In numele Bisericii Adventiste salutam aceasta initiativa a Universitatii de Vest Vasile Goldis, care prin Facultatea de Stiinte, Umanist,  Politice si Administrative si Centru de Studii Iudaice au reusit sa organizeze expozitia "Lumea Bibliei" la Arad. Multumim pe aceasta cale dl. prof. dr. Traian Aldea pentru ca ne-a onorat cu aceasta vizita. Speram din toata inima sa fie trei zile binecuvantate pentru vizitatorul aradean fata in fata cu biblia".

Daniel Albu - Informatia Aradului

  • Elevi aradeni, la Concursul Siveco

Elevii de la Arad care s-au clasificat la finala pentru software educationalPatru elevi din Arad s-au calificat, pentru prima data, in finala concursului national de software.
Patru elevi ai Grupului Scolar Industrial "Iuliu Maniu" Arad, profil Matematica - Informatica, s-au calificat pentru prima data in finala Concursului National de Software Educational.
Cei patru elevi ai clasei a XI-a A,  sunt: Bogdan Bejan, Paul Gal, Alexandru Atanasoaei si Andrei Crisan.
Ei sunt coordonati de Romana Salajan, profesoara de informatica, si Tereza Popa, profesoara de franceza, si participa cu tema "La francophonie".
Concursul are loc joi, 7 iunie, in Bucuresti, iar festivitatea de deschidere va fi televizata in direct.
Printre cei 2.000 de participanti si 21 de echipe finaliste, evenimentul ii are ca invitati pe Catalin Francu de la Google, Jan Figel, Comisar European pentru Educatie, Antrenare si Cultura, John Davies, vicepesedinte Intel, Iosif Charles Legrand, reprezentant la Institute of Technology din California. Romana Salajan, profesoara de informatica ne-a marturisit: "Ca sa ajungem aici a trebuit prima data sa incercam. A urmat apoi munca, pasiunea, coeziunea echipei si dorinta lor de calificare".
Ionutiu Stelian, directorul scolii le-a urat "sa nu vina acasa decat cu un premiu ".

D. M. - Adevarul

  • Liceul de Arta "Sabin Dragoi" a obtinut certificatul de Scoala Europeana

Ministrul invatamantului a avut cuvinte de apreciere la adresa Liceului de Arta din AradMinisterul Educatiei, Cercetarii si Tineretului a organizat cea de a IV-a editie a concursului de proiecte "Scoala Europeana", concurs in care s-au inscris 159 de scoli din intreaga tara.
Competitia pentru obtinerea certificatului "Scoala Europeana" s-a adresat tuturor unitatilor de invatamant preuniversitar care au fost si sunt implicate in activitati sau proiecte de cooperare europeana. 
Activitatile pot avea in vedere fie institutia, in ansamblu, fie personalul didactic sau elevii, individual sau in echipe. 
Odata obtinut, certificatul este valabil timp de trei ani, dupa care scoala trebuie sa concureze din nou pentru a reintra in posesia lui. 
Ministerul a desemnat, in urma evaluarii proiectelor, 60 de scoli castigatoare ale acestei competitii, fiecare dintre participante primind, in urma evaluarii, un punctaj. 
Din judetul Arad, la acest concurs s-a inscris doar Liceul de Arta "Sabin Dragoi" care a obtinut 158 de puncte, clasandu-se pe locul 32. 
Cel mai mare punctaj obtinut de o scoala a fost de 194 de puncte.
Primele 60 de scoli din acest clasament au primit ieri, din partea Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului placheta "Scoala Europeana" si un premiu in valoare de 4.500 lei. 
Acestia bani vor fi utilizati pentru dotari iar decizia privind bunurile care vor fi achizitionate apartine conducerii fiecarei unitati scolare. 

M.C.- Observator

  • Reparatii capitale

La CET Arad a inceput programul de reparatii a instalatiilor - Virtual Arad News (c)2007Centrala Electrica de Termoficare a inceput un amplu program de reparatii a instalatiilor. 
Specialistii CET Arad vor sa se asigure ca in acest fel, cel mai mare cazan de producere a energiei termice din Arad poate sa functioneze fara probleme in sezonul rece. 
Aceasta este cea mai mare reparatie capitala facuta in acest an. 
Pe perioada lucrarilor apa calda menajera este asigurata de centrala pe hidrocarburi aflata langa sala polivalenta. Investitia totala este de 55 de miliarde de lei. 
Prin intermediul primariei, CET Arad are si un program de modernizare a retelelor de termoficare. 
Si aceasta lucrare va fi  finalizata in timpul verii, astfel incat, aradenii sa nu fie afectati de lipsa apei calde sau a caldurii in timpul sezonului rece.

Vasile Blidar - Televiziunea Arad

  • Verdict la Colegiul medicilor aradeni

Cauza copilului decedat a fost analizata de Colegiul medicilorComisia de disciplina a dat un avertisment, o mustrare si un vot de blam medicilor aradeni.
Inca un verdict medical in cazul baietelului din Arad, de doar 11 ani, decedat in urma unei operatii de apendicita si dupa ce trei medici aradeni au prescris tratamente grestite. 
Dupa ce comisia de malpraxis a dat o sentinta in cazul decesul minorului Dalin Chesa-Fagean, acum si comisia de disciplina s-a pronuntat pe subiect.
Rezultatul anchetei comisiei de disciplina i-a nemultumit insa pe parintii micutului, care sustin ca vor face contestatie in termenul de 15 zile oferit de lege.
Daca Comisia de malpraxis din Arad a decis ca cei trei medici sunt vinovati, mai exact, "existenta unui act de malpraxis"  in activitatea profesionala a urmatorilor medici: dr. Carmen Lucan, dr. Cristian Geanta, dr. Henry Osakwe, la comisia de disciplina verdictul pare mai bland.
Comisia a decis sa dea: o mustrare pentru Cristian Geanta, conform articolului 67, capitolul 3, din Codul de etica si deontologie profesionala, un avertisment pentru Henry Osakwe, tot in baza Codului de etica si deontologie profesionala, si un vot de blam pentru Carmen Lucan. 
In plus, Comisia de disciplina a considerat ca nu s-au constatat abateri disciplinare in cazul doctorului Mihai Soiu.
Decizie contestata
Familia micutului decedat la nici 24 de ore dupa operatia de apendicita s-a aratat surprinsa de decizia extrem de banda data de Comisia de disciplina. "Suntem foarte nemultumiti de cele decise de comisie. Cel mai probabil vom depune o contestatie la decizia Colegiului Medicilor", ne-a declarat Daciana Chesa, mama baietelului decedat in spital.

Adriana Barbu - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]