Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Miercuri, 8 august 2007
Stirile TVA aici
  • Lucrarile din cadrul Proiectului BERD, din Vlaicu, vor fi gata anul viitor, in martie

Liniile de tramvai de pe Aurel Vlaicu au fost scoase.Din data de 1 august 2007 au inceput lucrarile din cadrul proiectului Arad- Reabilitare transport urban co-finantat de BERD si Primaria Municipiului Arad.
Prin realizarea acestui proiect, in etapa I se vor moderniza liniile de tramvai, carosabilul, trotuarele, parcajele si semaforizarea intersectiilor de pe traseul Calea Aurel Vlaicu – Piata Romana, in lungime de 5,9 km. 
Termenul de finalizare este de 18 luni. 
Executia este esalonata pe trei tronsoane: Fat-Frumos- Piata UTA; Piata UTA- Podgoria; Podgoria- Piata Romana. 
Ieri dimineata, la revenirea din concediu, primarul Gheorghe Falca, impreuna cu responsabilii de proiect din cadrul Primariei au verificat lucrarile pe tronsonul Fat-Frumos-Piata UTA si modul in care este asigurat transportul public cu autobuze pe acest traseu. 
In prezent, se lucreaza la demontarea liniilor de tramvai si, in paralel, se intervine la partea carosabila. 
Incheierea lucrarilor pe Calea Aurel Vlaicu pana la Piata UTA este estimata pentru luna martie 2008. 
Tronsonul 2 Piata UTA- Podgoria va intra in lucru luna viitoare, pentru inceput cu interventii la carosabil. 
Lucrarile la linii, cu inchiderea circulatiei tramvaielor, se vor executa dupa finalizarea tronsonului I. 
Lucrarile la Tronsonul 3 Podgoria – Piata Romana vor incepe de la Piata Romana in trimestrul IV al acestui an, cu lucrarile la carosabil. 
Interventiile la liniile de tramvai sunt programate pentru anul 2008. 
In afara de inchiderea circulatiei tramvaielor, odata cu avansul lucrarilor se va impune restrictionare a traficului rutier pentru interventiile la carosabil. 
In functie de evolutia santierelor, aradenii vor fi informati despre eventualele variante ocolitoare recomandate pentru a fluidiza traficul auto. 
"Tinem in mod deosebit sa ne cerem scuze aradenilor pentru neplacerile provocate de acest mare santier si sa le multumim pentru intelegere. Ii asiguram ca facem eforturi ca aceasta importanta lucrare sa ii deranjeze cat mai putin posibil", spune primarul Gheorghe Falca. 

A. P.- Observator

  • Camionagii din Timis, amenintati cu procese

Soferul autoturismului cu parbrizul spart Helmuth May ameninta cu judecata camionagii neatentiVictimele vor sa se constituie intr-o asociatie si sa dea in judecata firmele de transport care le-au cauzat prejudicii soferilor amatori.
Timisoreanul Helmuth May vrea sa faca un ONG al soferilor amatori care au de suferit de pe urma transportatorilor pentru a deschide procese.
Timisoreanul s-a suparat dupa ce o piatra cazuta dintr-un camion, in localitatea Dumbravita, i-a spart parbrizul.
Drumul pe care May a patit-o este intens circulat de camioane care transporta pietris din judetul Arad.
Satenii din localitatiile prin care trece drumul au reclamat ca li se crapa casele de la bascule.
"Ne strangem mai multi si ii dam in judecata!"
"Mergeam catre Lipova si in Dumbravita a cazut dintr-un camion o piatra pe parbriz. L-a spart. Camionul nu avea prelata. Circula pe acolo foarte multi fara prelata, cu viteza. Este curata nebunie. Eu ma gandesc asa. Scrieti in ziar ca vreau sa ma sune mai multi care au patit-o. Ne strangem intr-o asociatie si dam in judecata transportatorii",
a declarat May.
Acesta este de parere ca principalul vinovat pentru situatie este Politia Rutiera.
"Politia e zero taiat in patru. Nu fac nimic. Daca i-ar amenda pe cei cu camioanele, ar umbla cu prelate", a spus timisoreanul.
Acesta a platit aproape 300 de lei pentru schimbarea parbrizului.
Greu de prins
Camionagii care cara balast din judetul Arad la Timisoara provoaca prejudicii si localnicilor din satele prin care trece drumul.
"Este reclamat la Consiliul Judetean Timis faptul ca se circula cu viteze foarte mari noaptea si se distruge drumul sau vibreaza casele", a declarat Jana Lavrits, purtatorul de cuvant al CJT.
Drumul judetean are, teoretic, o restrictie stabilita la 20 de tone, carausii de pietris incalcand restrictia.
Conform specialistilor din administratia judeteana, drumul a fost amenajat acum 40 de ani si are o grosime de numai 35 de centimetri, motiv pentru care masinile grele l-au distrus in multe locuri.
Firmele care detin camioanele au scapat insa mereu basma curata pentru ca masinile cargo nu au fost prinse in "flagrant".
"Am facut ultima actiune in mai cand s-a stat 24 de ore din 24 o saptamana. Un singur camion, gol, a fost identificat. Nu au mai trecut cat a fost control. De aceea nu stim exact cine sunt transportatorii reclamati", a mai spus Lavrits.
Dumbravita
150 de case afectate de trepidatiile provocate de camioane

Numai in Dumbravita sunt afectate aproape 150 de case, spune primarul Szilagy Geza.
"Casele se crapa de la trepidatii. Am fost sesizati de oameni ca dimineata la ora patru trec camioanele spre balastiere cu viteza foarte mare. Noi am rugat Politia sa puna radare. Ei pun radare pe strazi unde e restrictie de 30 la ora", a declarat Geza.
Reprezentantii Politiei Rutiere Timis sustin ca iau masuri impotriva camionagiilor.
"Noi punem radarele acolo si dam amenzi daca se incalca limita de viteza. Mai mult nu putem face, trebuie sa vorbiti cu cei care le dau autorizatii", a declarat inspectorul principal Florin Bolbos, seful Politiei Rutiere Timis.

Malin Bot - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Afaceri de succes - Combinatul Agroindustrial din Curtici realizeaza un profit anual de peste un milion de euro

Directorul Dimitrie Musca explica caile succesului de la CurticiCombinatul Agroindustrial din Curtici, infiintat in anul 1990 pe scheletul fostului CAP din localitate, realizeaza in prezent un profit anual de peste un milion de euro, dovada ca si agricultura poate fi profitabila.
Inginerul agronom Dimitrie Musca, director general si, totodata, unul dintre principalii actionari ai Combinatului, a ajuns la Curtici in anul 1987 ca urmare a unor neintelegeri cu conducerea de atunci a judetului, care l-a "promovat" presedinte si inginer sef la unul dintre cele mai slabe CAP-uri din judet, in ideea ca poate isi va "frange gatul".
Nu a fost asa, in scurt timp Musca reusind sa puna pe picioare CAP-ul, fapt care i-a adus respectul si aprecierile oamenilor care, dupa ce si-au reprimit terenurile agricole confiscate de comunisti, au decis sa dea in arenda Combinatului aceste terenuri.
In prezent, Combinatul Agroindustrial lucreaza 5.200 de hectare de teren la Curtici, alte 1.800 de hectare in comuna  Olari, detine o ferma pomicola de 106 hectare, un sector zootehnic cuprinzand  o ferma cu 800 capete bovine si taurasi, doua ferme de porcine, una cu 16.000 de capete si o alta cu 5.000 de capete, abator propriu si fabrica de procesare a laptelui, care foloseste materia prima furnizata de sectorul zootehnic, brutarie si, nu in ultimul rand, o retea de 15 magazine proprii, care desface o mare parte din produse. Cifra anuala de afaceri este de 30-35 milioane de lei.
Potrivit lui Dimitrie Musca, in ciuda faptului ca acest an nu a fost unul foarte bun pentru agricultura, Combinatul Agroindustrial a obtinut o recolta de grau in medie de 5.600 de kilograme la hectar, in vreme ce la porumb se anticipeaza o productie medie de pana la 9.000 de kilograme la hectar.
"Chiar si in aceste conditii, Combinatul isi va respecta contractul de arenda si va da, si in acest an, celor ale caror terenuri le detine in arenda, cate 1.500 de kilograme la hectar, grau si porumb, in proportia pentru care acestia opteaza, preconizandu-se realizarea unui profit net in acest an de peste un milion de euro", a precizat Dimitrie Musca.
Intrebat in ce mod a obtinut toate aceste realizari, Dimitrie Musca a raspuns: "Prin munca, seriozitate, bani, tehnologii moderne, investitii oportune si, nu in ultimul rand, incredere si respect fata de colaboratori".

Informatia Aradului

  • Traditii duse prin dans si cant

Grupul folcloric slovac "Salasan" reprezinta cu cinste traditia"Salasan", una dintre cele mai bune formatii de folclor slovacesc din Romania, cu peste 80 de spectacole.
Dupa sapte ani de fiintare ca ansamblu folcloric reprezentativ al Uniunii Democratice a Slovacilor si Cehilor din Romania, "Salasan" este in masura sa reprezinte cu cinste traditia slovaca, parte fireasca a patrimoniului spiritual al acestei tari.
Comunitatea slovaca se pastreaza cel mai intens in Nadlac, orasul de vest unde s-a si nascut ideea de a perpetua cultura populara si folclorul in forma lui autohtona si originala.
Intemeiat inca din 1999, dintr-un grup de entuziasti ce aveau constiinta idenitatii slovace vie, acestia au format grupul vocal "Salasan", care din 2003 a devenit ansamblu folcloric, incluzand si dansurile populare.
Tot ei au initiat festivalul-concurs al solistilor de muzica populara slovaca care se lauda cu participarea internationala, intitulat: "Cez Nadlac je..." ( Prin Nadlac este...).
Dupa o munca neintrerupta, ansamblul a devenit trupa profesionista, propunandu- si sa readuca in inimile conationalilor valorile perene ale mostenirii spirituale.
Astfel, cu sprijinul UDSCR-ului si al Societatii Cultural- Ştiintifice "Ivan Krasko", formatia a inregistrat doua CD-uri: unul reprezentativ pentru zona etnografica Nadlac ( "Prin Nadlac e drum de piatra") si unul ce aduce in prim plan folclorul slovac din zona Bihorului ("Pe Valea Hutei").
Minoritati in colaborare
Ansamblul folcloric Salasan are la activ un numar de peste 80 de spectacole incununate de succes atat in judetele Bihor, Salaj, Timis si Arad cat si in Slovacia, Cehia si Croatia.
In Arad, formatia nadlacana participa anual alaturi de cele germane, la Festivalul Minoritatilor care ajunge in aceasta toamna la a sasea editie.
"Consider «Salasan» una dintre cele mai bune grupe de muzica si dans din zona. Sunt reprezentativi atat din punct de vedere al dansului, cat si al portului. I-am urmarit ani de-a randul si au progresat pe an ce trece, pana la profesionalism", ne-a spus Pompilia Szellner, presedinte la Centrul Cultural Banat-JA Romania din Arad.
"Noua ne place ca au redescoperit dansuri si cantece vechi , acesta fiind si scopul nostru al Centrului Cultural" (P. Szellner)

D.M. - Adevarul

  • Festival popular la Moneasa

In weekend la Moneasa o noua editie a "Festivalului Cantecului si portului popular si targul mesterilor populari"La sfarsitul acestei saptamani, la Moneasa, va avea loc cea de-a XXXVIII- a editie a "Festivalului Cantecului si portului popular si targul mesterilor populari".
Organizat de Consiliul Judetean Arad in colaborare cu Centrul Cultural Judetean si Primaria Moneasa, festivalul se va desfasura in zilele de sambata si duminica si va cuprinde concursuri de muzica populara - la care s-au inscris participanti din 16 judete - recitaluri folclorice, interpretate de solisti cunoscuti, dansuri populare, parade si targuri mestesugaresti.
Deschiderea oficiala a evenimentelor va avea loc sambata, fiind urmata de o parada a portului popular, recitaluri folclorice cu ansambluri si formatii artistice de dansatori si targul mesterilor cu expozitii cu vanzare si demonstratii practice.
Concursurile de muzica populara se vor desfasura tot sambata, dupa orele 14,00.
Cei 16 concurenti vor interpreta doine, balade si alte genuri de cantece, cu si fara acompaniament orchestral.
Castigatorii vor fi deliberati de un juriu format din profesori si interpreti de muzica populara.
Se vor acorda premii in bani si diplome, astfel: marele premiu – 1.200 lei, premiul I, 900 lei, premiul II, 700 lei, premiul III, 500 lei, si doua mentiuni in valoare de cate 300 lei fiecare.
Duminica, cea de-a doua zi a festivalului, va incepe la orele 11,00 cu targul mesterilor care vor prezenta activitati specifice si, din nou, demonstratii practice, iar apoi va avea loc un nou recital folcloric cu ansamblurile artistice locale.
In programul artistic vor mai evolua si cunoscutii Rapsozi ai Zarandului.
Dar sa nu uitam nici de invitatii de onoare: Andreea Voica, Deian Galentin, Cristian Pomohaci si Dumitru Farcas.

Nadia Bodran - Informatia Aradului


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]