Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Joi, 8 noiembrie 2007
Stirile TVA aici
  • Gradinari si elevi demonstreaza ca se poate! "Copiii mici fac lucruri mari"

Elevii se implica si in actiunea de adunat gunoaiePe data de 8 noiembrie a fiecarui an se celebreaza "Ziua Internationala a Zonelor Urbane", eveniment cunoscut si sub numele de Ziua Mondiala de Planificare a Oraselor, care se desfasoara incepand cu anul 1949, in 30 tari de pe 4 continente.
Cu acest prilej, copiii Gradinitei PP14 din Arad, alaturi de colegii lor mai mari, elevi al Scolii Generale nr 5 organizeaza o actiune dedicata acestui eveniment, desfasurata sub deviza: Copiii Mici fac lucruri mari. 
"Gradinita noastra a pus, impreuna cu Scoala Generala nr 5, bazele unui parteneriat, in cadrului proiectului international Eco Scoala.  In ceea ce priveste actiunea de azi, prima de acest gen desfasurata in cadrul acestui proiect, organizatorii sunt prescolarii grupei "step by step", copiii fiind impartiti  pe centre ce desfasoara  diferite activitati. La final, copiii vor realiza costume din materiale reciclabile, prezentate ulterior intr-o parada de moda sustinuta pe diverse ritmuri muzicale", sustine Rodica Toldan, director al Gradinitei PP14.
Sufletul festivitatii consta de fapt in doua personaje, mai precis educatoarele Doina Starciogeanu si Alina Vuia. Iar la nivel judetean, coordonatorul proiectului derulat pe o perioada de doi ani, este Liana Saman.
In privinta Zilei Internationale a Zonelor Urbane, initiator a fost profesorul Universitatii din Buenos Aires, Carlos Maria della Paolera, cu scopul de a sfatui persoanele interesate cat si publicul larg despre planificarea oraselor, fara a afecta mediul inconjurator. 
"Ea se sarbatoreste pentru a atrage atentia asupra starii actuale a oraselor, asupra aspiratiilor, obiectivelor si progreselor urbane;  pentru a evidentia planurile si programele care au avut o contributie valoroasa asupra comunitatilor umane si a calitatii mediului inconjurator;  pentru a celebra realizarile colectivelor a caror decizii cu privire la planificarea oraselor au determinat un nivel de trai ridicat, atat in ceea ce priveste nevoile prezente cat si cele ale generatiilor viitoare;  pentru a semnala intregii comunitati sa tina cont de fragilitatea naturii in procesul de dezvoltare a zonelor urbane. Un climat in schimbare, poluarea extinsa pe largi suprafete, resursele naturale exploatate prea intensiv, specii in pericol de disparitie, cresterea continua a consumului de energie si a cantitatii de deseuri creeaza in plan local premizele unei dezvoltari urbane anarhice. Aceasta este din pacate realitatea lumii noastre. Protectia mediului a devenit o problema care ii preocupa nu numai pe specialisti, ci si pe oamenii politici si chiar pe simplii cetateni", sustine ing. Dana Danoiu, director executiv al Agentiei pentru Protectia Mediului.

M. M - Informatia Aradului

  • Restantieri la plata impozitelor

Numarul celor care au uitat de impozit este substantialPeste 30 de mii de aradeni sunt somati sa isi plateasca taxele si impozitele locale. 
Si asta, dupa ce s-a constatat ca multi dintre datornici au uitat pur si simplu de plata acestor sume. 
Printre restantieri se numara si cateva persoane care pot intra in cartea recordurilor, insa, pentru numarul mari de amenzi primite. 
Amenzi care oricum, nu au fost achitate niciodata. Directia de Venituri din cadrul Primariei Arad a trimis peste 31 de mii de somatii numai la persoane fizice si alte 700 de somatii catre firme. 
Si asta dupa ce s-a costatat ca, majoriatea lor nu si-au platit impozitele pentru anul trecut si chiar pentru 2005. 
Nu mica a fost mirarea inspectorilor, cand printre datornici au descoperit o persoana care are de platit peste 200 de amenzi. 
Deja, mai multe conturi ale datornicilor au fost blocate, astfel incat sa fie recuperat cat mai mult din sumele datorate. 
Reprezentantii Directiei Venituri spun ca in Arad sunt si peroane care pur si simplu sunt prea sarace pentru a-si plati amenzile. 
Numai in acest an, peste 1000 de familii au fost trecute drept insolvabile, dupa ce s-a constat ca pe numele acestora nu exista nici macar un scaun.

Vasile Blidar - Televiziunea Arad

  • Contracte speciale pentru drumurile din orase

Firmele care repara drumurile sunt selectionate cu atentieAdministratiile din Resita si Timisoara folosesc metodele traditionale la contractare, iar Primaria Arad colaboreaza cu doar patru firme.
Administratia aradeana a schimbat modul in care isi selectioneaza firmele care fac lucrarile la drumurile din oras. 
Aradul a fost impartit in patru zone si pentru fiecare se organizeaza o licitatie, in urma careia este desemnata firma de constructii care va face lucrarile la drumuri 
Contractul poate fi prelungit pana la patru ani, daca dupa fiecare an de activitate primaria este multumita de calitatea reparatiilor si intretinerilor. 
Directorul Directiei Tehnice din Primaria Arad, Razvan Popa, spune ca metoda sporeste concurenta intre firmele de constructii care sunt interesate de astfel de contracte.
"Firmele au tot interesul sa lucreze bine daca stiu ca de anul viitor pot ramane in continuare pe zona respectiva, fara sa mai fie organizata inca o licitatie, astfel contractul devine multianul", a declarat Razvan Popa. 
Societatile care au astfel de contracte fac lucrarile pe care le cere primaria, de intretinere si reparatii, dar si de investitii, iar plata se face in functie de lucrarile efectuate.
Resita si Timisoara, de moda veche
City managerul din Primaria Resita spune ca pentru lucrarile la drumuri se organizeaza licitatie in fiecare an, contractele fiind gandite pentru un anumit tip de lucrari, prevazute in caietul de sarcini si a caror valoare este precisa.
"E mai simplu sa alegi o firma pentru o lucrare, pentru ca ai un termen exact la care trebuie finalizata lucrarea si ulterior, daca e o firma serioasa poate castiga din nou. De ce sa facem un contract care ne poate da batai de cap, pentru ca firmele vin cu intentii bune, dar ramane de vazut cum fac si lucrarile. Timp cu licitatiile nu se pierde, depinde de fiecare administratie cat e de organizata in redactarea caietelor de sarcini. Nu inseamna ca stai blocat pana gasesti un constructor", a spus city managerul Resitei, Gabriel Ionescu.
Situatia este similara si la Timisoara, unde pentru fiecare lucrare sau tip de lucrari se organizeaza anual licitatie. 
Probleme apar atunci cand rezultatul licitatiilor este contestat de firmele care nu au castigat, iar procesele dureaza mult timp.
Clauze contractuale
Una din prevederile incluse in contractul care poate deveni multianul este ca firmele de constructii sa doneze primariei aradene un autotutism, constructorii fiind cei care stabilesc marca masinii si dotarile. 
Astfel ca Directia Tehnica din Arad are patru masini  noi, primite sau pe care urmeaza sa le primeasca, pe care le folosesc inspectorii de drumuri cand fac verificari pe teren.

Nicoleta Tudor - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Moneasa, in santier

Monesa a devenit un imens santierProiectul pentru dezvoltarea potentialului turistic al statiunii se apropie de final.
Moneasa acestor zile este beneficiara unor transformari radicale. 
In comuna si statiune se lucreaza in ritm alert pentru ca proiectul "Dezvoltarea potentialului turistic al statiunii Moneasa" se afla pe ultima suta de metri. Finalizarea lucrarilor este prevazuta la 30 noiembrie.
"Derularea acestui proiect a inceput in mai 2006. Valoarea sa este de 4,1 milioane de euro - bani PHARE -, contributia Consiliului Judetean Arad si a beneficiarului local fiind 10%. Tot ceea ce s-a facut in cadrul acestui proiect este la cei mai inalti parametri" - spune Terentie Condea, primarul comunei Moneasa.
Ce s-a facut, de fapt, pentru dezvoltarea potentialului turistic al Monesei? Destul de multe. 
In primul rand, a fost reabilitata - adica schimbata in intregime - reteaua de apa si canalizare din localitate. 
De asemenea, s-au realizat o statie de tratare a apei si o statie de epurare. 
"Sunt cele mai performante din judetul Arad, chiar din zona de vest a tarii. Totul functioneaza pe calculator" - explica primarul.
Drumul - la primavara
Modernizarea bazei sportive este un alt obiectiv cuprins in proiectul de dezvoltare a statiunii. 
Primarul Terentie Condea se implica in modernizarea localitatii Moneasa S-a construit un centru de pregatire - cu sala de forta, sala de gimnastica, sala pentru pregatire teoretica, saune. 
Toate sunt dotate cu aparatura de ultima generatie.
Terenul de fotbal a fost refacut complet: are tribune de 300 de locuri, e prevazut cu instalatie de nocturna, drenaj pentru scurgere si instalatie de udare a gazonului (importat din Austria) prin senzori. 
Baza sportiva mai cuprinde un teren multifunctional - pentru handbal, tenis, volei, baschet - bituminizat, prevazut cu nocturna si un teren de tenis, cu gazon artificial, de asemenea prevazut cu nocturna.
Construirea unui centru de informare si prim ajutor, refacerea aleilor publice si a fantanii arteziene, inlocuirea bancilor de la teatrul de vara, extinderea cu 690 metri a drumului judetean (de la tabara spre iesirea din comuna) - sunt alte obiective ale aceluiasi proiect.
"In ansamblu, s-a realizat cam 80-85% din proiectul pentru dezvoltarea potentialului turistic al statiunii Moneasa. Drumul se va face de-abia la primavara pentru ca acum ar fi inoportun - am avut sapaturi si de 5 metri, trebuie sa se aseze pamantul... Dar drumul e pregatit pentru circulatia de iarna cu piatra concasata, nivelata cu cilindru compactor" - precizeaza primarul.
Nu putem incheia fara a aminti ca Moneasa va mai beneficia de o investitie de 2,5 miliarde ROL pentru reabilitarea parcului statiunii si spatiilor verzi aferente primariei si de alte 1,9 miliarde ROL pentru inlocuirea podului care face legatura intre centrul civic si statiune.

D.D. - Adevarul

  • Adrian Mateias, reprezentant al lui Sandu Ion in relatia cu UTA si Nicolae Bara

Adrian Mateias si Paul Cazan prezenti la conferinta de presaFostul halterofil nu va detine nicio functie in club.
El a confirmat ca Sandu Ion accepta constituirea societatii pe actiuni si a precizat ca fostul finantator nu va mai investi in club cel putin in viitorul apropiat
Sandu Ion a confirmat ieri, prin reprezentant, ca este de acord sa constituie impreuna cu Nicolae Bara o societate comerciala pe actiuni, prin care UTA sa beneficieze de finantare.
Omul de afaceri aradean a acceptat solicitarea lui Nicolae Bara de-a reorganiza clubul intr-o societate comerciala pe actiuni, cu precizarea ca nu va mai investi si nici nu va mai participa la nivel decizional in noua grupare.
Prin urmare, si-a desemnat un om de incredere, in persoana fostului halterofil Adrian Mateias, pentru a fi reprezentat in relatia cu Nicolae Bara si cu UTA in general.
"Sunt prieten cu Sandu Ion si spunea ca nu are un om de incredere. M-am oferit singur si m-a acceptat, astfel ca il voi reprezenta de acum in raport cu UTA si cu domnul Bara. Sandu Ion a fost de acord sa formeze o societate pe actiuni impreuna cu Nicolae Bara, nu doreste sa fie despagubit, nu are niciun fel de pretentie de ordin financiar, dar nu va mai investi in club. Este suparat si eu il inteleg, deoarece nu este normal sa fie umilit si injurat in conditiile in care a bagat bani grei in UTA. Eu nu voi avea nicio functie in club si nici nu voi fi retribuit, ci doar voi media intre parti. Nu stiu deocamdata daca Sandu Ion imi va ceda mie pachetul sau de actiuni ori daca rolul meu se va incheia dupa momentul definitivarii actelor, asta ramane de vazut. in nicio situatie nu
voi detine functii in club",
a declarat Adrian Mateias, ieri, intr-o conferinta de presa.
Nicolae Bara si Sandu Ion au creditat Clubul UTA, in perioada iunie 2006-septembrie 2007 cu suma de 4,9 milioane de euro.
Imprumuturile celor doi se vor transforma in actiuni, Nicolae Bara urmand sa preia pachetul majoritar in baza sumei de 3,3 milioane euro oferita Batranei Doamne pana acum.
Bara asteapta parafarea actelor pentru a reinvesti
Prezent la conferinta de presa, directorul executiv Paul Cazan a precizat ca Nicolae Bara va reinvesti concret in club imediat dupa semnarea actelor.
Pana atunci, fostul presedinte va achita cheltuielile absolut necesare, chirii, deplasari, alimentatie, vitaminizare.
"Deocamdata, domnul Bara nu are cadrul legal pentru a aduce bani. O va face imediat dupa ce se va naste societatea pe actiuni", a declarat Paul Cazan.

Sebastian Siclovan - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]