Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Marti, 9 ianuarie 2007
Stirile TVA aici
  • Revelionul intra la puricat

Revelionul din fata Primariei cu ocazia aderarii trebuie decontatSumele cheltuite pentru organizarea "Revelionului Aderarii" trebuie facute publice de Primarie, insa institutia nu se grabeste sa informeze opinia publica pe aceasta tema.
Intr-o adresa remisa pe 3 ianuarie, am cerut Primariei prezentarea defalcata a sumelor de bani cheltuite cu ocazia Revelionului, datorita unor probleme semnalate. 
De pilda, contractul semnat cu Thomas Anders, in conditiile in care onorariul platit acestuia, cei 180 de mii de euro, sau, daca ne luam dupa informatiile primite, peste 210 mii euro (deoarece suma facuta publica de Primarie nu continea TVA!), este unul extrem de piperat. 
In plus, sonorizarea de Revelion a fost sub orice critica: in piata discursul primarului iar, mai apoi, piesele cantate de Thomas Anders de abia s-au auzit, iar focurile de artificii (nu neaparat spectaculoase) nu s-au vazut pentru ca fusesera amplasate in spatele Primariei. 
Mai mult, afisele manifestarii au fost schimbate pe 30 decembrie pentru ca initial pe afis era trecuta formatia Modern Talking, fapt ce se pare era ilegal.
In lucru
Cum pentru manifestarile lunii decembrie, inclusiv Revelionul Aderarii, Primaria a alocat undeva pe la 15 miliarde de lei vechi, era si normal ca modul in care au fost cheltuite sumele sa fie un subiect de interes pentru aradeni. 
Numai ca la adresa trimisa, raspunsul Primariei a fost sec: am fost informati ca solicitarea noastra a fost data in lucru si am primit asigurarea ca "in cel mai scurt termen posibil veti primi raspuns la solicitare". 
Prefectul Gavril Popescu cere acte justificative Desi e greu de crezut ca Primaria are nevoie de 30 de zile pentru un raspuns pe tema, ca nu tine toate actele unei actiuni intr-un singur dosar sau intr-un singur loc sau ca e extrem de greu de facut copii dupa contractele semnate de Primarie pentru actiunile de Revelion.
Prefectul vrea actele!
Nu doar noua nu ne-au sunat bine actiunile organizate de Revelion, ci si prefectului. Gavril Popescu a trimis ieri Primariei Arad o adresa prin care cere oficial sa fie facute publice cheltuielile cu organizarea actiunilor dedicate aderarii Romaniei la UE. 
"Institutia Prefectului a cerut ca primariile care au organizat actiuni de Revelion cu ocazia aderarii sa justifice cheltuirea fondurilor alocate. Acest lucru este, in fapt, de datoria acelor autoritati. Trebuie sa se creeze premisele, astfel incat toata lumea sa cunoasca modalitatea in care au fost folositi banii publici", a spus prefectul.
Prezentate in CLM?
Popescu sustine ca in ultimele zile a auzit tot felul de comentarii legate de banii cheltuiti de Revelion si tot felul de acuze cu privire la sumele puse in joc.
Ca atare, a iesit la atac si a trimis o adresa Consiliului Judetean, in care cere sa fie prezentate sumele alocate diverselor primarii pentru organizarea Revelionului, o adresa primariilor in care li se cere sa prezinte public, la prima sedinta de consiliu, cheltuielile (in detaliu) facute pentru actiunile prilejuite de aderare si o adresa Primariei Arad, in care se solicita prezentarea tuturor cheltuielilor (pe artificii, confetti, contracte de tot felul), dar si a modului in care au fost cheltuite cele 1,5 miliarde de lei primite de la Guvern pentru aceleasi manifestari.
Gavril Popescu sustine ca sumele cheltuite de Revelion ar trebui prezentate in sedinta CLM de maine si ca alesii municipali au datoria sa vada cum s-au cheltuit banii. 
Prefectul crede ca raspunsul oficial de la Primaria Arad ii va sosi in cel mult 6-7 zile.

Adriana Barbu - Adevarul

  • Pretul electronicelor - cu zece la suta mai ieftin

Produsele electrocasnice se vor ieftini in viitorPretul produselor electronice si electrocasnice ar trebui sa scada, in 2007, cu cel putin zece la suta, in urma eliminarii taxelor vamale cu tarile Uniunii Europene, apreciaza reprezentanti ai marilor magazine.
Pana la sfarsitul anului 2006, Romania platea pentru produsele importate din tarile UE (electronice si electrocasnice), taxe vamale cuprinse intre 15-30 la suta.
"Estimam ca, odata cu aderarea Romaniei la UE, preturile electronicelor si electrocasnicelor vor scadea cu circa zece la suta", a declarat pentru Rompres directorul de marketing al companiei Plus Discount, Ioana Marginean.
In plus, pentru mai multe categorii de produse importate din afara Uniunii Europene taxele vor fi reduse. 
De  exemplu, pentru televizoare si DVD-uri taxele vor scadea de la circa 42 la suta la 14 la suta.
Potrivit reprezentantilor companiei Altex, majoritatea importatorilor au lansat promotii si au suportat diferentele de taxe inca din octombrie 2006, cand, potrivit acestora, au fost inregistrate reduceri de pana la 30 la suta la LCD-uri si Plasme.
In schimb, din 2007 (cel mai probabil din luna aprilie) pe langa pretul de achizitie al unui produs electronic sau electrocasnic, cumparatorii vor plati o taxa de reciclare a deseurilor (taxa verde).
Taxa va fi aplicata pe clase, media taxei pentru gestionarea deseurilor electrice si electronice fiind de cinci-sase euro pe produs. 
Pentru obiectele din domeniul IT, care sunt mai usoare, taxa va fi de doi pana la 10 euro, in timp ce taxa pentru electrocasnice va fi cuprinsa intre 15 si 20 de euro.
"Taxa verde" are drept scop asigurarea de fonduri necesare colectarii, recuperarii si reciclarii materialelor componente si gestionarea judicioasa a componentelor toxice si periculoase pentru om si mediu. 
In tarile membre UE, aceasta taxa variaza intre 1-20 euro, consumatorul platind circa 0,6 euro pe un kilogram de deseuri.
"Preturile produselor vor scadea ca urmare a noilor taxe vamale, dar, in acelasi timp, preturile serviciilor vor creste, din cauza cresterilor de preturi la energie, carburanti (benzina, gaze etc), utilitati (apa, gunoi) dar si din cauza cresterii costului cu forta de munca", a precizat presedintele Altex, Dan Ostahie.
Reprezentantii marilor magazine nu se asteapta ca vanzarile sa creasca spectaculos, dupa eliminarea taxelor vamale, dat fiind ca si competitia va fi mai puternica.

Informatia Aradului

  • Orasele Romaniei

Principele Radu de Hohenzolern sustine oamenii de valoare din Romania2007 anul integrarii Romaniei in structurile europene, este unul deosebit de important pentru Casa Regala. 
Aflat in aceste zile la Savarsin, Alteta Sa Principele Radu de Hohenzollern- Veringen a declarat ca se va implica intr-un program de amploare care priveste toate orasele din tara noastra. 
Printul Radu doreste sa popularizeze fiecare oras din Romania si sa dezvolte relatii de colaborare intre adimistratiile locale si orase din strainatate.
Principele Radu sustine ca orasele Romaniei au oameni valorosi, licee cu traditie si elevi care in ultimii ani au obtinut rezultate deosebite la invatatura. 
In aceste conditii, situatia economica a fiecarui oras trebuie imbunatatita iar acest lucru poate fi realizat si prin organizarea unor intalniri intre oameni de afaceri, autoritati locale si Casa Regala. 
Programul denumit Orasele Romaniei va demara in acest an si se va inchiea la sfarsitul lui 2008.

Vasile Blidar - Televiziunea Arad

  • Aradeanul Victor Christ are o colectie de reptile care iti face pielea de gaina

Aradeanul Victor Christ a facut pasiune pentru reptileAradeanul Victor Christ (38 de ani) a facut o pasiune pentru reptile.
Serpii si soparlele nu mai au nici un secret pentru el.
Doarme cu ele sub acelasi acoperis, mananca – practic – la aceeasi masa, au zilnic program comun.
Victor Christ este unul dintre cei trei romani care cutreiera tara cu serpii sai si ii invata pe oameni ce inseamna viata alaturi de reptile.
Si-a descoperit aceasta pasiune la varsta de 14 ani.
Atunci a inceput sa colectioneze serpi autohtoni, neveninosi, si soparle de camp, gusteri.
A pornit in viata flancat de primii sai serpi veninosi, cateva vipere, pe care i-a capturat la varsta de 17 ani, in jurul ruinelor cetatilor Siria si Soimos, apoi la Nadas si Barzava, in judetul Arad.
Victor Christ sustine ca aici exista, si la ora actuala, o populatie densa de vipere fara corn.
"Le capturam si le imperecheam in captivitate, dupa care eliberam puii in locurile de unde am prins parintii, sa nu starpesc populatia de vipere, fiindca sunt si ele niste animale care au rolul lor in lantul trofic."
La varsta de 23 de ani, dupa revolutie, s-a imprietenit la Deva cu Ioan Ghira, fost angajat al muzeului local.
A aflat de la el dedesubturile herpetologiei (stiinta care se ocupa cu serpii si cu soparlele).
La ora actuala, Ioan Ghira are catedra la Cluj si este doctor in herpetologie.
Victor Christ spune ca este un autodidact: "Am invatat multe, dar singur. Nu am o pregatire de specialitate, pe mine viata m-a ajutat sa inteleg serpii. Dar in Romania, cand un autodidact se ridica, nu este incurajat. E maturat la o parte, sub pretextul ca nu are scoala. Oamenii din jur s-au obisnuit cu mine, fiindca am fost pasionat de mic copil. Eu nu sunt un om ciudat, doar ca am o pasiune mai iesita din comun. Cum altii cresc caini, pisici, eu colectionez reptile. Nu mi-au placut niciodata animalele cu par sau cu pene. Omul se naste cu aceasta pasiune."
In perioada 1992-1994, a fost printre putinii romani care s-au ocupat cu importul de reptile exotice din Germania.
A fost o afacere care insa nu i-a adus foarte multi bani.
A ramas cu "marfa" pe stoc, si cum nu a avut spatiu suficient de depozitare, iar colectia se tot imbogatea, a decis sa deschida o expozitie, care sa ii permita sa castige bani, pe de o parte, dar si sa isi prezinte reptilele publicului larg.
"Am deschis o expozitie, in 1994, in colaborare cu muzeul din Arad. Am realizat atunci prima expozitie din Romania cu exponate vii, am refacut practic toata fauna herpetologica a tarii, in terarii. A fost o initiativa extraordinara, dar colaborarea nu a durat mai mult de trei luni, fiindca nu a putut fi suportata financiar de muzeu" – subliniaza Christ.
In acest moment, colectia sa contine 35 de specii de reptile, cu cateva sute de exemplare.
Nici unul nu este mai ieftin de 300 de euro.
"Valoarea totala a colectiei este de peste 700 de milioane de lei vechi. Este o colectie medie. Cred ca e important ca animalele sa fie bine intretinute si mai putine, decat multe, dar neglijate. Le ofer conditii bune, sa nu sufere din cauza mediului inchis".
Are soparle africane de desert, soparle blindate, varani de stepa, varani salvatori de Indonezia, agame cu barba din Australia, soparle cu limba albastra, cateva specii de gecko (soparle care se pot catara si pe sticla), vipere africane pufaitoare (scot un sunet pufaitor, ca sa se protejeze de bivoli sau alte animale care le-ar putea strivi), cobre africane negre, vipere arboricole de Malezia, vipere de bambus, serpi cu clopotei neotropicali sau de Venezuela, sarpe cu clopotei rombic, rosu, piton de Burma.
Piesele de rezistenta ale colectiei sunt insa reptilele mari.
In special pitonul de Burma, care are 5 metri lungime si greutatea de 47 de kilograme, fiind un mascul in varsta de 10 ani.
Copiii sunt fascinati insa si de cobre si de caimanul-crocodil.
Un bilet la expozitia lui Victor Christ costa 4 lei. Cei mai curiosi de reptilele aradeanului au fost copiii din Timisoara si Satu-Mare.
Acolo caravana reptilelor a zabovit chiar o luna de zile.
In colectie pot fi studiate si exemplare de serpi exoticiRegreta ca nu e australian
Aradeanul Christ nu este numai un colectionar, ci si un pasionat vanator de reptile. Daca are vreun regret, este ca nu s-a nascut in locul potrivit. "Crocodile Dundee e un pic diferit de mine. Dar numai un pic. Are el noroc ca in Australia sunt reptile mari; noi nu avem. Daca aici ar fi crocodili, sunt sigur ca as fi si eu azi un vanator de crocodili" – spune, cu naduf, aradeanul.
Oful sau este ca, din cauza spatiului stramt, a fost nevoit sa isi vanda caimanul la gradina zoologica de la Targoviste, pentru ca a crescut prea mare, la 1,80 metri.
Serpii mananca 50 de hamsteri pe saptamana
Hrana reptilelor este alcatuita din soareci albi, de laborator, si hamsteri.
Animalele mici sunt cumparate en-gros de la crescatori, la 3-4 RON bucata.
Serpii mananca saptamanal 50 de soareci sau hamsteri.
Pitonul insa consuma 2-3 gaste, odata la 10 zile.
"In general, animalele se dau moarte la serpi. Le omoram cand le cumparam, si le punem la congelator".
Costurile lunare de intretinere a colectiei de serpi sunt de 1000 de RON.
In perioada de iarna serpii se mai si imbolnavesc, in special de raceala, iar medicamentele sunt si ele foarte scumpe.
Tocmai din aceasta cauza, tratamentul se face cu pastile... pentru pasari.
Dar da rezultate, spune Christ, fiindca pasarile au o structura asemanatoare cu cea a serpilor.
In afara de Moldova, pe care o considera cea mai friguroasa regiune a tarii, Victor Christ a fost in toata Romania cu colectia sa.
Verile le petrece de regula la Sighisoara, unde vin multi turisti.
A incercat si pe litoralul Marii Negre, dar acolo este foarte greu de patruns, in special din cauza chiriilor foarte scumpe.
Patru aradeni muscati de vipera
Victor Christ nu a avut incidente legate de aceasta pasiune.
In schimb, in ultimii zece ani, patru aradeni au fost muscati de serpi veninosi.
Toti au scapat cu viata, in ultimul moment.
Cel mai cunoscut caz este al unui alt crescator de serpi, muscat de o vipera pufaitoare si dus imediat cu elicopterul la Budapesta, pentru ca in Arad nu exista ser anti-viperin, iar medicii nu stiau ce tratament sa ii aplice.
Toate vasele sangvine incepeau sa ii plesneasca, fiindca i s-a aplicat un tratatament anti-coagulant, ori veninul viperei pufaitoare produce diluarea sangelui, nu coagularea, ca al viperei cu corn.
Un alt aradean a fost muscat de vipera in gara din Barzava, iar o batrana de 70 de ani, din Savarsin, in curtea casei sale, in timp ce incerca sa puna lemne pe foc si in loc de vreascuri a apucat sarpele care se incalzea la soare.
Dupa muscatura de vipera, un adult sanatos are la dispozitie 8 ore pentru administrarea serului anti-viperin.
Cei care sufera insa de inima, ficat sau rinichi pot sucomba in doua ore, in lipsa unui tratament.

Andrei Ando - Observator

  • A venit Pascovici, a plecat Mara

Bogdan Mara va parasi echipa de fotbal UTALotul "Batranei Doamne" s-a reunit ieri dupa o luna de vacanta. La stadion au fost prezenti 28 de jucatori.
Doar Pascovici si Todea reprezinta certitudini pentru UTA. Al treilea jucator care a semnat cu aradenii este Mihut.
El a fost invoit pentru a-si clarifica plecarea de la Dinamo, in timp ce nigerianul Eze se afla deocamdata in probe. Socul inceputul de an il reprezinta insa plecarea lui Bogdan Mara de la UTA.
Mara: "UTA nu mi-a facut nicio oferta" 
Vedeta aradenilor a fost punctuala la reunirea lotului.
Dupa discutiile din vestiar, Mara a iesit alaturi de ceilalti jucatori pe teren.
Prima miscare din noul an a fost normala.
Alergari usoare, streching, cateva pase cu mingea, din nou alergari, toate au fost primite cu bucurie de jucatori, pe vremea primavaratica de afara.
Dupa o ora, sedinta tehnica a luat sfarsit.
"Am venit la UTA pentru ca sunt sub contract cu echipa pana la vara. Urmeaza sa discut cu conducatorii clubului viitorul meu aici. Deocamdata, nimic nu e sigur", a spus Mara dupa  antrenament. 
Antrenorul Lacatus a incercat sa atinga o coarda sensibila, cand a vorbit despre mana pe care i-a intins-o UTA in vara.
"Noi l-am dorit pe Mara atunci cand nu a avut realizari pe plan sportiv. Sper sa nu uite asta si sa ramana. In aceste zile se va discuta prelungirea contractului sau. Ar fi o pierdere daca pleaca", a declarat Marius Lacatus despre cel care a fost in tur jucatorul emblema al aradenilor.
"Bomba" a explodat spre seara, cand jucatorul s-a hotarat sa apeleze la clauza de 100.000 de euro din contract si sa plece la Unirea Urziceni. 
"Am avut oferte in aceasta perioada de iarna de la mai multe echipe, insa niciuna de la UTA. Nu a stat nimeni de vorba cu mine, asa ca am luat decizia sa parasesc echipa", au fost cuvintele jucatorului, dorit la formatia ialomiteana de antrenorul Dan Petrescu.
Pe picior de plecare este si fundasul sarb Vaslijevic, el fiind ofertat de la echipe din Serbia si Ucraina.  
Vine doar Loco
Dintre jucatorii angolezi aflati in atentia ros-albilor, va sosi la Arad doar fundasul dreapta Loco.
"Pe Love l-am vazut doar 65 de minute intr-un meci si acest lucru nu a fost concludent. In schimb, am vazut cele trei partide de la Campionatul Mondial in care a evoluat Loco. Pe el il asteptam sa vina", a spus Lacatus, ramas si fara celalalt inaintas aflat aproape de a veni la UTA, Cristian Ianu. 
"Dupa ce a solicitat doua zile sa isi rezolve problemele personale, Ianu ne-a sunat aseara si a spus ca prefera sa ramana la Bellinzona. Cautam, in continuare, jucatori pentru posturile mijlocas stanga, atacant si mijlocas central, poate si un portar", suna doleantele lui Lacatus.
Antrenorul a mentionat in vestiar ca in viata unei echipe sunt si astfel de momente neplacute.

Bogdan Cioara - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]