Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Vineri, 9 februarie 2007
Stirile TVA aici
  • Schimbare majora a hartii Aradului: ASTRA Vagoane isi restrange spatiul si elibereaza hectare intregi de intravilan!

Astra Vagoane Marfa isi va reduce spatiul - Virtual Arad News (c)2007Dezafectarea mai multor hale – la care deja se lucreaza – nu presupune, conform pozitiei conducerii fabricii, diminuarea productiei. Ba, dimpotriva!
Un grandios hotel de lux, poate un complex (pastrand proportiile) de tip World Trade Center, un cartier rezidential ori un parc de distractii – inca nu se stie ce anume se va ridica pe locul, ingradit de un secol, deci "interzis" privirilor aradenilor care nu au lucrat / lucreaza la Astra Vagoane Marfa, fosta UVA, fosta IVA... 
Stirea am prins-o "din zbor", in urma unei discutii cu patronul firmei Metalcomp, Octavian Iovanut, care ne-a dezvaluit ca utilajele si oamenii sai lucreaza la recuperarea si revalorificarea fierului vechi, de pe o raza de cateva hectare la fabrica de vagoane marfa (materialele astfel recuperate vor lua, probabil, drumul Resitei, combinatul siderurgic de acolo fiind cel mai important client care "inghite" fierul vechi din Arad). 
Cert e ca Astra isi restrange arealul, pentru comenzile pe care le are – si, veti vedea din raspunsurile directorului general al societatii ca fabrica se lauda cu multe comenzi – fiindu-i arhi-suficient un spatiu cu vreo 75% mai mic decat cel pe care isi desfasoara activitatea. 
"Atat procesul tehnologic cat si fluxul operatiunilor de manipulare mostenit sunt depasite – niciunde in lumea civilizata nu tii asemenea spatiu practic nefolosit. E vorba de o suprafata utila de vreo 7-8 hectare, in plin intravilan, in zona A, o zona cu un potential financiar imens, aproape indiferent ce ai face cu el" – ni se justifica un angajat vechi.
In "cercurile inalte" se discuta deja, cel putin de la sfarsitul anului trecut-inceputul lui 2007, diferite strategii ce implica imensul spatiu. 
Una dintre ele vehiculeaza informatia potrivita careia omul de afaceri Cristian Burci care (vezi caseta) a preluat integral actiunile Astrei de la americani (acestia preferand sa vanda toate afacerile din Europa si sa se mute in republicile din fostul URSS, unde plata mainii de lucru nu este conditionata de impunerile Uniunii Europene), sa vanda terenul Primariei – care, desigur, este interesata de respectiva preluare. 
Un alt client care si-a anuntat intentiile de a cumpara, aproape nelimitat, spatii in municipiu, ar fi concernul Smithfield, care, dupa cum stiti tot din ziarul nostru, a investit si are de gand sa mai investeasca in zeci de ferme de porci pe raza intregului nostru judet. 
Iar cum din ziarul de ieri ati putut afla ca Cristian Burci se gandeste serios sa se lege de Arad prin intrarea in randul actionarilor principali de la clubul de fotbal UTA, lucrurile incep, deja, sa prinda un contur... public.
Nicoleta Viruzab, General Manager's Assistant la biroul lui Fulger Popescu, Director General al SC Astra Vagoane Arad SA, ne-a transmis pe e-mail pozitia oficiala a conducerii fabricii vizavi de acest subiect. 
Iat-o, formulata intr-un limbaj diplomatic, conform cu importanta evenimentului: "Cererea de vagoane marfa pe piata europeana a cunoscut o evolutie ascendenta in ultimele 8 luni (n.red.: de cand Cristian Burci a preluat ASTRA). Aceasta tendinta se mentine constanta si pentru cel putin urmatorii 3 ani. Asadar, Astra nu numai ca nu-si propune sa diminueze productia, ci, dimpotriva, cauta solutii de crestere a productiei, de aici si nevoia de a angaja personal. Se fac, pe de alta parte, analize asupra unor obiective, hale (d.ex. Turnatoria) in vederea unei posibile dezafectari. In cazul in care aceste spatii nefolosite vor fi eliberate, acest lucru nu va influenta in nici un fel fluxul de fabricatie si capacitatea de productie ale societatii." Deci, muncitorii nu au de ce sa se teama ca vor fi disponibilizati "pe capete", cum s-a intamplat in ultimii ani.
Cristian Burci a cumparat afacerile Trinity in Europa
Firma International Railway Services (IRS), detinuta in proportie de 80% de omul de afaceri Cristian Burci, a cumparat, in luna iulie a anului trecut, toate cele opt companii din Europa ale grupului american Trinity Industries, specializat in constructia de material rulant. 
Printre companiile achizitionate de IRS se numara, pe langa Astra Vagoane Arad, fabrici din Slovacia, Elvetia, Cehia si Marea Britanie. 
Surse apropiate afacerii afirma ca valoarea tranzactiei se ridica la 37 milioane de dolari (la care se adauga si capitalul de lucru). 
Aceleasi surse afirma ca negocierile au inceput la sfarsitul anului trecut si ca, dupa finalizarea afacerii, IRS va deveni liderul pe piata producatorilor de material rulant din Europa, cu o cifra de afaceri de peste 400 de milioane euro. 
IRS este o companie romaneasca, inregistrata in Luxemburg. 
(SURSA: Revista Capital)

Lucian Valeriu - Observator

  • Postasii ies in strada

Postasii au iesit din nou in stradaDeclansarea actiunilor de protest a angajatilor postei va duce, in scurt timp, la un blocaj al activitatii.
Federatia Sindicatelor din Posta a declansat, ieri, la ora 11, protestele in fata Prefecturii, actiuni de pichetare avand loc simultan in toata tara. 
Protestul a fost declansat din cauza plasarii Companiei Nationale Posta Romana (CNPR) pe lista societatilor monitorizate, ceea ce duce la interzicerea liberei negocieri a salariilor si la blocarea angajarilor.
Federatia Sindicatelor din Posta si Comunicatii (FSPC) nu este la prima actiune de acest gen. 
Inca din 2001 angajatii companiei au incercat atat prin dialog social, cat si prin pichete si mitinguri, sa excluda CNPR, din randul societatilor monitorizate. 
Mitingul de ieri a fost doar inceputul actiunilor prin care lucratorii postei au atras atentia asupra nemultumirilor pe care le au.
Angajatii Postei vor respecta regulile
Incepand de miercuri, factorii postali vor duce doar cantitatea de corespondenta admisa, fata de alte dati cand acestia duceau dublul greutatii permise. Tot de miercuri, atat oficiantele de la ghiseele postale, cat si factorii postali nu vor mai face niciun demers pentru simplificarea activitatii sau pentru ajutorul clientilor, in afara celor prevazute strict in instructiunile de serviciu si niciun angajat nu va mai ramane peste program.
Surse din cadrul F.S.P.C. au declarat ca se constientizeaza efectele pe care acest demers le va avea si ca din cauza lipsei de personal si a dotarii deficitare, se va produce in scurt timp un blocaj al activitatii in posta. 
In cazul in care se refuza indepartarea companiei de pe lista societatilor monitorizate, FSPC a anuntat ca va face demersurile anuntate, acestea ducand la blocarea totala a activitatii postei.

L.S - Adevarul

  • Un aradean indragostit de capitala Japoniei

Expozitie foto pe strada Horia despre JaponiaIoan Liviu Orletchi traieste de 12 ani la Tokio, una din marile metropole ale lumii si declara ca nu are de gand sa o paraseasca.
Locuieste in Tokyo de mai bine de 12 ani. A ajuns acolo in 1994, venind din Canada. 
Ioan Liviu Orletchi este de loc din Arad si a parasit Romania in 1987. Cand a plecat spre "Tara Soarelui Rasare", Orletchi isi propusese sa stea cateva luni, cel mult un an. 
Orasul insa l-a cucerit si nu intentioneaza sa il paraseasca. 
Dragostea pentru Tokio se simte din fotografiile sale, chiar si in cele extrem de "urbane"
Artistul a mai expus in tara, anul trecut, la Arad, dar si in Tokio. 
La extrema cealalta sunt pozele luate din Havana (Cuba), suprinzand acel aer inconfundabil al Cubei – colorata, vesela si plina de arome. 
Metropola japoneza este pentru Oreltchi o sursa inepuizabila de inspiratie si un magnet. 
Este indeajuns sa se inarmeze cu aparatul si sa ia orasul la pas, astfel ca ideile vin pe masura ce strabate strazile uneia dintre cele mai mari asezari urbane ale lumii. 
Tokio nu doarme niciodata 
"Initial, am intentionat sa stau cateva luni, maximum un an in Japonia, dar odata ajuns aici m-am simtit destul de bine, chiar pot sa spun ca intr-un fel m-am simtit ca acasa, asa ca inca ma aflu aici spre marea mea surprindere", povesteste Ioan Liviu Orletchi. 
Cat despre socul cultural resimtit de un european, un roman ajuns in Tokio, Orletchi spune ca metropola poate parea obositoare – atata lume pe strazi, un oras care te poate strivi, iar comportamentul oamenilor poate parea bizar. 
Aradeanul spune dupa atatia ani petrecuti in Tokio, despre japonezi ca "mi se pare ca au un set de reguli nescrise, dar subintelese si parca fiecare isi stie locul lui in societate. De la straini nu prea au aceleasi pretentii, numai daca ei tin neaparat sa faca parte din aceasta societate cu toate complexitatile si regulile ei"
Ce il inspira in Tokio? "E un oras al posibilitatilor in continua miscare si evolutie. Personal imi da energie si ma motiveaza sa merg inainte, sa continui ca si cum as fi pe valul lui", afirma Orletchi. 
Pentru un fotograf, spune Ioan Liviu Orletchi, Tokio este un loc ideal sa fotografiezi oameni. "Asta ma fascineaza acum, usurinta cu care oamenii se lasa fotografiati. Astfel ca ma intereseaza acum felul in care se prezinta si se comporta in public, cum relationeaza cu ceilalti, fara a fi modele, ci pur si simplu comportamentul urban. Asta incerc sa surprind cu camera".
Atractie
Romanii se integreaza la Tokio

Dupa 12 ani petrecuti in Tokio, Orletchi spune ca numarul romanilor care traiesc in uriasa metropola japoneza este relativ mic, in comparatie cu alte comunitati. 
"A inceput sa creasca numarul romanilor in Tokio. Unii au incercat sa organizeze evenimente si petreceri, dar acestea necesita eforturi mari, pot spune din proprie experienta ca am organizat si eu cateva expozitii de arta pentru cativa prieteni, dar si pentru expozitiile mele de pana acum. Observ in ultimul timp si faptul ca Ambasada Romaniei din Tokyo a inceput sa se miste putin in acest domeniu, ceea ce e un semn bun. Chiar am fost in decembrie 2006 la au fost doua evenimente organizate de ei, de Ziua Nationala a Romaniei si de Craciun".

Daniela Ratiu - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Bani pentru tineri

Tinerii aradeni cer sprijin CJA-uluiTinerii din Arad cer Consliului Local Muncipal si Consliului Judetean sa stabileasca un procent din buget, destinat in exclusivitate activitatilor de tineret.
Initiativa apartine Clubului Tinerilor Liberal-Democrati care a si depus o solicitare la cele doua consilii. Banii pot fi folositi pentru campanii de informare, de educare a tinerilor precum si la deschiderea unor centre zonale. 
Tinerii spun ca desi legea obliga consiliul Local Municipal si Consliul Judetean sa stabileasca un coantum al bugetului special pentru tineri, alesii locali s-au facut de fiecare data ca uita de acest lucru.

Vasile Blidar - Televiziunea Arad

  • Memorialul "Ioan Popoviciu" la tir

Antrenament de tir la poligonul aradean "Sorin Babii"Dupa ce saptamana trecuta s-a "prezentat" oficial in haine noi, modernul poligon aradean "Sorin Babii" gazduieste azi prima competitie de anvergura. 
Nu intamplator dedicata celui care a fost Ioan Popoviciu, una dintre marile personalitati ale tirului romanesc, cel care a lansat pe orbita marii performante o intreaga pleiada de tragatori, care au devenit ulteriror medaliati olimpici, mondiali si europeni. 
Sorin Babii, Silvia Kaposztay (Bujdei), Dorina Guler, Valentin Suciu sau Gheorghe Pop raman prin performantele obtinute nume de referinta ale acestei discipline.
Competitia, care va incepe cu sperantele tirului aradean, ii va aduce apoi in fata tintelor pe seniori, totul finalizandu-se cu proba cea mai savurata, cea in care cei numiti "old – boys" vor putea dovedi inca o data ca "meseria nu se uita", iar un "decar" inseamna aceeasi bucurie.
Cu acelasi prilej editura "Astra Sport Arad", cu sprijinul Agentiei Nationale pentru Sport si a Clubului Sportiv Municipal, va lansa oficial o aparitie editoriala de exceptie, purtand titlul "175 de ani de la infiintarea «Asociatiei Cetatenesti de tir din Arad» 1831 – 2006", purtand semnaturile lui Tiberiu Tiganu si Vasile Paltineanu. 
O lucrare nu doar despre tir si sport, ci o carte mai ales despre aradeni, despre performantele lor, despre sportivi care au fost, nu in ultimul rand, modele. 
Vom regasi in paginile ei povesti despre oameni  pe care nu avem voie sa ii uitam, pentru ca au reprezentat acest oras si au facut cinste acestei "cetati" numite Arad. 

Florin Coita - Informatia Aradului


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]