Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Sambata, 10 februarie 2007
Stirile TVA aici
  • Caldura din apartamente - un subiect care frige si ingheata in acelasi timp!

Caldura din apartamente creaza discutii printre locatarii de la blocAradenii vad subiectul cu "contorizarea fortata" poate ca pe cel mai important al acestei perioade, cel putin raportat la bugetul lor.
Interventiile lor, sobre, serioase si pertinente ne obliga sa-l tratam, la randu-ne, cu maximum de atentie!
Interventia "pe subiect" a presedintelui Uniunii Profesionale a Administratorilor (persoana juridica de drept privat infiintata la sfarsitul lui iulie, anul trecut) - un for care, iata, incet-incet, incepe sa preia din atributiile ULALA, in deriva dupa disparitia lui Rudolf Munteanu - Ladislau Hevesi, pe care ati putut-o citi in numarul ziarului nostru din 7 februarie, a lamurit, se vede treaba, doar in parte aspectele litigioasc ale... luptei zilnice a aradeanului cu factura...
Mai multi concitadini ne-au sunat, ne-au scris ori au intervenit la forumul de pe pagina Web a ziarului semnaland alte aspecte, pe care le considera nici pe departe lamurite, vizavi de discrepanta intre notele individuale de consum - largind arealul problemei pana la, veti vedea, ultimele recomandari ale Uniunii Europene privitoare la confortul termic al unui apartament de bloc.
"Stimati domni, cine ii despagubeste pe cei din jurul apartamentelor dotate cu centrale proprii, si ma refer la perioada cand nu erau dotati cu repartitoare? Caldura neputand fi gestionata corespunzator nevoilor proprii, acestea mergand non stop. Tinand cont de transferul de energie termica, apartamentele cu centrala puteau sa faca economic, deoarece apartamentele respective erau inconjurate de aceasta ciif-dura necontrolata. Acest haos este determinat de vidul legislativ din perioada in care s-a perimis ca circuitele de incalzire din unele blocuri sa fie facute «varza», fara a se cunoaste consecintele. Atunci era nevoie de legea care astazi este in discutie, referitoare la alegerea de catre asociatia de proprietari a sistemului de incalzire. Atat a timp cat legile sunt facute din vile cu centrale proprii, vor exista oameni care sufera in aceasta zisa «proprietate la comun»"- ne scrie un aradean "vecin" cu problema.
Ei bine, din respect pentru inteligenta cititorilor suntem nevoiti sa le garantam ca... nimeni, niciodata nu-i va despagubi pe amaratii de la care s-au incalzit cei care, avand bani pusi deoparte sau castigand bine, montandu-si centrale individuale, s-au incalzit de la cei mai saraci, care n-aveau bani nici de...schimbat garniture unui robinet! Am discutat aspectul asta si cu Ladislau Hevesi, "Sa vedeti ce se intampla la blocurile la care cei care au termoteci depasesc 50%! Ei sunt majoritari, ei hotaresc cota comuna de participare in adunarea generala a asociatiei - iar in majoritatea cazurilor, hotaresc ca... e zero!"
Ceea ce, probabil, poate fi interpretata asa cum concluzioneaza un alt cititor:
"Este o hotie contorizarea. Bine ca la noi nu s-a montat asu ceva. Sper sa nici nu se monteze.
Am prieteni care au platit dublu fata de mine, fiindca au contoare, desi au suprafata mai mica in apartament!"
In urma calculelor pe care Sorin Cretu, coordonaturul punctului de lucru al firmei de contoare ISTA (pozitie care ar putea fi considerata subiectiva) si membru al Uniunii Profesionale a Administratorilor pozitie desi cam incompatibila, prezumptiv obiectiva)...
"
Lucrurile nu stau asa! Suntem in masura sa demonstram, oricand si oricui, ca montarea robinetilor termostatati si a repartitoarelor de caldura aduc economii intr-o medie de 20%" -
garanteaza acesta.
Cazul prezentat de un alt cititor este, inca si mai interesant - mai ales pentru ca este... din cealalta parle a baricadei:
"
Eu mi-am izolat toti peretii exteriori, mi-am pus termopane si usa termoizolanta, am facut tavane false - de ce sa mi se aplice aceeasi cota (80%" -??) ca si celor care nu au facut nicio investitie? Mi-am izolat atat de bine apartamentul, incat in doua ore imi ridic temperatura de la 20 de grade C (intr-o camera cu caloriferul pe maxim) la 30 de grade C numai prin functionarea a doua calculatoare. Unde va fi dreptatea in acest caz?"
Sigur ca, la modul ideal, domnul respectiv ar trebui sa reprezinte... consumatorul majoritar! Nu putem decat sa le uram blocurilor noastre sa aiba parte de cat mai multi asemenea investitori in propriul confort - la un calcul simplu, aradeanul a cheltuit vreo 10.000 de Euro pe putin, pentru lucrarea pe care si-a facut-o. De altfel, "la genul acesta de consumatori ne-am gandit noi, la inceput, cand am fixat cota comuna de participare-la 10-20%1La mai multi asemienea proprietari, va asigur ca, la o scara de bloc, nici nu s-ar mai cunoaste, iar discutiile pe marginea notei de consum individual s-ar purta pe un ton amiabil" - ne spune un presedinte de bloc... deloc invidios pe un asemenea potential vecin.
Un ultim aspect -cel putin pentru astazi - ne este semnalat de un cititor a carui opinie nici nu mai are nevoie de comentarii si care, de altfel, se pliaza perfect si pe concluziile noastre: "Datorita faptului ca pe reteaua de gaze nu exista (cel putin la blocuri) contorizare individuala, multi dau aragazul din bucatarie la maxim, ziua - noaptea, iar cei care ne incalzim cu caloriferele le platim gazul. Mai ramane, insa, problema celor cu centrale de apartament, unii dintre ei izolandu-si chiar conductele care tree pe la ei, pentru a nu contribui nici macar cu cota comuna. Oricum, ideea unui procent de 50 % , repartizat pe suprafata locuintei (si nu pe suprafata caloriferelor!  mi se pare pertinenta)."

Lucian Valeriu - Observator

  • Pe drumurile judetului Arad mai multe accidente decat in toata tara

Pe soselele judetului Arad se produc mai multe accidente decat in alte partiAutoritatea de Ordine Publica a Judetului Arad a elaborat un proiect pentru reducerea acestora
La initiativa Autoritatii Teritoriale de Ordine Publica Arad, primarii din noua localitati de pe Valea Muresului – Nadlac, Pecica, Vladimirescu, Lipova, Conop, Barzava, Varadia de Mures si Savarsin – si membrii ATOP s-au intalnit cu reprezentantii organizatiei neguvernamentale "Centrul regional pentru siguranta rutiera", in vederea analizarii oprotunitatii implementarii unui proiect privind siguranta rutiera pe DN7.
Anul trecut – 40 de morti in accidente rutiere
Potrivit datelor puse la dispozitie de comisarul-sef al Inspectoratului Judetean de Politie Arad, Alexandru Tanco, statisticile intocmite pe DN7 vizavi de numarul accidentelor au aratat o realitate crunta: in anul 2005 au avut loc  44 de accidente soldate cu 28 de morti si 34 de raniti grav, iar in anul 2006 peste 80 de accidente, soldate cu 40 de morti si 45 de raniti grav.
La nivelul judetului, cifrele situeaza Aradul pe primul loc pe tara la numarul de accidente rutiere, cu 40% mai mult fata de media nationala.
Acestea au fost si rationamentele pentru care ATOP Arad a demarat discutiile cu "Centrul regional pentru siguranta rutiera", organizatie abilitata de Ministerul Administratiei si Internelor sa implementeze acest proiect pentru a reduce semnificativ numarul de accidente rutiere.
Proiectul poarta numele generic de "ProSiguR" si isi propune reducerea cu 30 % a accidentelor rutiere provocate de incalcarile limitei de viteza, prin instalarea unor camere de supraveghere si control a vitezei.
Se va derula pe o perioada de trei ani, cuantumul sumelor incasate din amenzi repartizandu-se in procent de 70 la suta catre administratiile locale si 30 la suta catre Centrul Regional.
Sumele incasate din amenzile aplicate prin echipamentele instalate prin acest proiect vor fi evidentiate la nivelul primariei separat fata de celelalte amenzi de circulatie si vor constitui venit la bugetul local.
Sistem pentru supravegherea traficului pe sosele
Centrul Regional pentru Siguranta Rutiera va pune la dispozitie un sistem complet functional pentru supraveghere si control al traficului rutier, expertiza si asistenta tehnica de specialitate, pentru derularea in bune conditii a proiectului, precum si instalarea echipamentului de supraveghere si control al traficului in locurile stabilite de comun acord cu reprezentantii autoritatilor locale si Politiei rutiere.
Reprezentantii ONG-ului au dat asigurari ca, urmare a implementarii acestui proiect, procentul accidentelor provocate de viteza se va reduce cu 30%. Primarul orasului Pecica le-a comunicat colegilor sai ca orasul pe care il reprezinta a aprobat deja din luna septembrie a anului trecut acest parteneriat, adoptand o hotarare de Consiliu local, in care sunt stabilite toate datele necesare.
Proiectul va cuprinde opt localitati
Primarii celor opt  localitati au analizat, impreuna cu membrii ATOP, toate implicatiile vizavi de implementarea proiectului.
La finalul a doua ore de discutii, concluzia a fost pozitiva.
Pe parcursul lunii februarie, administratiile locale vor elabora un proiect de hotarare de Consiliu local, prin care va fi aprobata asocierea cu "Centrul regional pentru Siguranta Rutiera", in vederea realizarii proiectului de monitorizare a circulatiei pe DN7. 
"Succesul proiectului depinde de colaborarea si angajamentul partilor implicate. Presupunand ca toate contractele dintre primariile participante astazi la intalnire si asociatie se vor semna si factorii esentiali pentru reusita proiectului vor fi intruniti, proiectul ProSiguR va avea succes. Este si motivul pentru care noi, Autoritatea Teritoriala de Ordine Publica, ne-am implicat ca mediatori si gazde ale acestei intalniri, urmand ca si in continuare sa constituim un grup de lucru care sa participe efectiv la derularea proiectului. Suntem constienti de importanta reusitei unui astfel de demers, in conditiile in care suntem pe un nefericit loc I pe tara la nivelul accidentelor rutiere, DN7 contribuind substantial la aceasta neagra statistica", a subliniat subprefectul Levente Horvath, membru in comisia de planificare, stabilire si evaluare a indicatorilor de performanta minimali a ATOP.

Nadia Bodran - Informatia Aradului

  • Interviu cu Nicoleta Luciu

Nicoleta Luciu face confesiuni preseiLa o ceasca de cafea , una dintre cele mai sexy femei din Romania, s-a confesat ziarului Adevarul.
Nicoleta Luciu este una dintre cele mai sexy femei din Romania fiind solicitata de revista Playboy pentru patru pictoriale.
Cariera "stufoasa" a Nicoletei este alcatuita din participari la concursuri de frumusete printre care si Miss Model of The World (Turcia), reprezentari pentru case celebre de moda, reclame foto, coperte de reviste, prezentari tv, roluri in seriale tv si in filme pentru marele ecran precum si o cariera muzicala, in care a decis, de curand, sa fie pe cont propriu.
Nicoleta a avut amabilitatea de a raspunde la cateva intrebari pentru fanii din Arad.

Adevarul: Ti-ai inceput cariera la o varsta frageda. Care este activitatea pe care o indragesti cel mai mult din multitudinea joburilor pe care le ai in prezent?
Nicoleta Luciu:
Mi-am inceput cariera profesionala la 15 ani. Nu as putea sa aleg o activitate anume, tot ce am facut pana acum a fost si este important pentru mine asa ca, o alegere ar fi foarte greu de facut.
Adevarul: Ce a insemnat pentru tine colaborarea cu revista Playboy unde ai ajuns sa detii pictoriale in patru numere?
Nicoleta Luciu: A insemnat foarte mult si sper ca mai tarziu sa devin si muza pentru pictorii de succes.
Adevarul: Faptul ca joci intr-o alta telenovela va sta la baza unei cariere pentru marele ecran? Ai propuneri in acest sens?
Nicoleta Luciu: Am jucat deja in doua filme pentru marele ecran, Azucena si filmul realizat ca o continuare a telenovelei "Lacrimi de iubire". Deocamdata nu mai am oferte de alte roluri.
"Muzica pop-dance ma prinde bine."
Adevarul: Odata cu "despartirea" de Laguna ai optat pentru o cariera muzicala solo. Urmeaza un album? Ce fel de piese vrei sa abordezi?
Nicoleta Luciu: Anul trecut am lucrat la un album pe care l-am lansat pe piata in luna noiembrie. Se numeste "Prinde-ma", are toate piesele compuse de Laurentiu Duta si este editat de Acasa Music/MediaPro Music. Stilul pe care l-am abordat este pop-dance care consider ca ma prinde foarte bine.
Adevarul: Ce parere ai despre publicul din Arad?
Nicoleta Luciu: E un public exploziv. Au cantat si au dansat impreuna cu mine si m-am simtit foarte bine printre aradeni.
Adevarul: Ofera cititoarelor noastre cinci trucuri pentru a avea un corp de succes.
Nicoleta Luciu: Sport, dieta, buna dispozitie, simplitate si naturalete.
Adevarul: Pe viitor care sunt telurile si aspiratiile tale?
Nicoleta Luciu: Sa devin o profesionista in tot ceea ce fac pentru ca eu consider ca am intotdeauna ceva de invatat de la oamenii de langa mine care sunt adevarati profesionisti.
Carte de vizita:
Data si locul nasterii: 12.09.1980, Bucuresti
Inaltime: 1,75m
Greutate: 51 Kg
Dimensiuni: 96-61-90
Hobby: sportul, lectura si filmele.

L.B. - Adevarul

  • Talharie "alba-neagra", cu politisti indulgenti si smecheri relaxati!

Alba-neagra face noi victimeBataie de joc, aseara, in benzinaria Mall din Gradiste.
Trei tineri care veneau din strainatate au fost talhariti, pur si simplu, de smecheri care jucau "alba-neagra", fara ca politistii sa faca ceva pentru ei.
Unul dintre tineri ne declara: "Eu am coborat pentru ca am crezut ca acolo se schimba valuta. Aveam in mana o bancnota de 100 de euro si am vrut sa o schimb. Mi-au smuls-o din mana si mi-au zis sa ma car. Au scos si cutitul... Am sunat la politie, dar au ajuns ziaristii mai repede ca ei. Ce politie e asta? Cand ajung la Bucuresti, direct la Minister ma duc..."
Isi trage sufletul si continua. "Le-am dat numarul masinii (il avem la redactie, in caz ca, totusi, cineva ar fi curios de el, n. red.), o masina de culoare bordo. Nu au facut nimic."
Alte doua tinere au pierdut la jocul "alba-neagra" cate 50 si 150 de euro.
La fata locului a sosit un echipaj de politie cu doi politisti in uniforma.
Autocarul se pusese in miscare. Puteau sa il opreasca foarte bine ca sa ia declaratii victimelor. Au preferat insa sa il lase sa plece.
De altfel, cei de la "alba-neagra„ nu s-au sinchisit de prezenta politistilor. Patru masini au dat ture in jurul benzinariei, sa vada ce se mai intampla. Oamenii legii – desi dupa prestatia de aseara poate e impropriu sa ii numim asa – nu i-au intrebat de sanatate. Unul dintre ei a declarat senin: "Nu putem sa le facem nimic. Nu au fost identificati. Victimele au plecat pana la sosirea noastra".
Ziaristii care nu traiesc din banul public au ajuns la fata locului mai repede decat politia si au reusit sa vorbeasca cu pagubitii, care s-au plans ca au fost si amenintati cu cutitul.
Dupa incident, la fata locului au sosit inca patru masini de politie.
Ca intotdeauna, mult prea tarziu cand e vorba de "alba-neagra".

Andrei Ando - Observator

  • Bata o zona mirifica, uitata insa de investitori

Bata - o zona prea putin exploatata - Virtual Arad News (c)2007Din documentele ce o atesta, comuna Bata exista din secolele XII-XIII, sub denumirea aproximativa pe care o are si astazi, cu exceptia unui "I".
Pe vremea aceea, ea se numea Balta, in timp numele pierzand consoana L.
Numele comunei are si o poveste.
Dupa cum sustin batranii satului numele i-a fost dat din cauza locului jos, mlastinos in care se afla vatra satului, batranii sustinand ca "talpoanele caselor erau facute de 40 de tante inaltame  ca sa nu sa bage apa in casa".
Prima documentare in care se specifica despre Bata dateaza din anul 1898 in cartea Istoria parohiilor scrisa de dr. Szenkaray Jeno, la Timisoara.
Cartea care contine peste sapte sute de pagini a fost scrisa in limba maghiara si a fost pusa la dispozitia Sfatului Popular Bata in anul 1968.
In  lucrarea respectiva se scria despre comuna: "Spre sfarsitul secolului al XV-lea comuna Bata avea un numar de 374 de case si o populatie de 1477 locuitori, de diferite nationalitati si religii. Suprafata comunei Bata, inclusiv  padurile de pe hotarele comunei, a fost de 7758 de iugare. Spre sfarsitul secolului al XV-lea, odata cu disparitia Manastirii Catolice din Bulci unde a apartinut si Bata, teritoriul si locuitorii comunei Bata au trecut in posesia  lui Karoy Janos si fratii lui, dupa care s-au contopit cu cetatea Zadya; aceasta in anul 1479 s-a indatorat lui Goroy Jobt, unul dintre cei mai mari nobili ai Ungariei de Sud. Dupa aceasta, comuna bata a ajuns in proprietatea lui Bonfy, Miklos si jakob. La recensamantul din anii 1690-1700, comuna Bata apartinea de sectorul Varadia. La recensamantul din 1717 insa, comuna Bata se afla inregistrata la sectorul Lipova, cu numai opt case. In anul 1798, numitul Kormelycs Karol a cerut donatie comuna Bata. In anul 1848, baronul fechtig cere de la stat domeniul bata in arenda, acesta stapanindu-l pana in anul 1864, la 30 de martie, cand  a fost cumparat de Foieni Mocsony Katalin, Andras si Gyogy, de la care, in acelasi an, la 30 septembrie, Foieni Mocsony Antal l-a rascumparat de la fratii lui. La aceasta data toti locuitorii domeniilor din bata erau romani, acestia ocupandu-se  in special de agricultura, pomicultura, fabricarea tuicii, cresterea animalelor si exploatarea padurilor…Asa a fost….Acum chiar daca viata a evoluat, tinerii au plecat la oras…zona Bata tinde sa fie relansata. Asta in pofida saraciei caracteristice Vaii Muresului, a inundatiilor care afecteaza sute de hectare de teren agricol aproape in fiecare an, a normelor impuse recent de comunitatea europeana privind limitarea posibilitatilor de comercializare a animalelor din gospodarie care pana acum le asigura un trai cat de cat decent… Cu toate acestea, zona are un farmec al sau, unic prin salbaticia si pitorescul ei… Padure cat vezi cu ochii, verdeata cat cuprinde, libertate, aer curat …Despre investitii…nu prea se poate vorbi, deocamdata. Desi numarul strainilor care au calcat pe aceste meleaguri este de ordinul sutelor, pana acum nimeni nu a investit serios in demararea unei afaceri…Din cate se pare, firme germane doresc sa-si deschida balastiere pe raza comunei…"
Teatru de vara… agrement
In alta ordine de idei, un fiu al satului, trup si suflet pentru relansarea satului natal, Ion Micurescu, impreuna cu sotia sa Delia intreprind o serie de demersuri privind acest obiectiv. Dumnealui… un impatimit al vanatorii, un iubitor de folclor autentic romanesc, dumneaei  o iubitoare de istorie  a locurilor au achizitionat un fost conac al familiei Mocsony caruia ii dau o cu totul alta destinatie.
Dintr-o cladire impunatoare insa destul de deteriorata, pe parcursul anilor ea fiind internat, cabana forestiera…
"Pasiunea pentru istoria mocionilor ne-a indemnat sa cumparam acest imobil, in anul 2001. Anii acestia am incercat sa ii redam utilitatea si intr-un mare procent am reusit acest lucru… Insa proiectul nu e finalizat inca…Intentia noastra este ca imobilul sa devina o pensiune in care sa se organizeze tabere scolare pentru elevi din tara sa strainatate, incercand sa oferim copiilor nu numai cazare ci si diverse activitati. Speram ca din vara acestui an sa deschidem un teatru de vara, pe scena caruia sa avem invitati tineri actori…Şi pana acum, cu ocazia unor vizite ale unor tineri din Belgia, Romania, Anglia…am organizat tot felul de actiuni cu picturi pe panza ca tinerii sa aiba parte de o vacanta mai deosebita",  afirma  Delia Micurescu patron al pensiunii.

Madiana Mican - Informatia Aradului


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]