Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Joi, 10 mai 2007
Stirile TVA aici
  • Ziua Europei sarbatorita la Arad

Ziua Europei sarbatorita in Parcul "Europa" ... Ziua Independentei Romaniei – uitata complet
Dezbateri, spectacole cu majorete, actiuni culturale si momente festive…
Acestea au fost actiunile desfasurate cu ocazia celei de-a a X-a editii a "Zilei Europei", sarbatorita ieri in municipiu.
Programele dedicate zilei de 9 mai au inceput in jurul orelor 10,00, cu un concurs de desene pe asfalt, denumit "Pentru o Europa mai frumoasa" si organizat de Gradinita PP10, dandu-si concursul pentru cele mai frumoase desene 10 gradinite din municipiu.
Imediat dupa finalizarea intrecerii, in jurul orelor 11,00, in Sala 70 a Palatului Administrativ, a avut loc o masa rotunda cu subiectul "Brandul Romaniei in Europa".
Cuvantul de deschidere l-a rostit primarul Gheorghe Falca, ca a vorbit despre importanta acestei zile, adaugand ca spera ca aceasta zi sa fie respectata romani la fel ca si toate celelalte sarbatori importante.
La dezbatere a mai fost prezent si viceconsulul Germaniei la Timisoara.
Domnia sa, la randul sau a subliniat importanta evenimentului, dar mai mult cat de important este pentru Romania ca a fost acceptata ca membra a UE.
La finalul dezbaterii, dupa ce s-a discutat despre "Brandul Romaniei in Europa" si despre cat de importanta este imaginea pe care o vor face tinerii in continuare tarii noastre, a avut loc premierea concursului "Made for Europa", un concurs de produse a proiectelor Comenius si Leonardo da Vinci 2004-2006, organizat de Inspectoratul Scolar Arad la s-au prezentat pentru a participa 10 scoli din municipiu.
O alta actiune a fost evaluarea si premierea rezultatelor concursului "Idei Culturale Aradene", organizat de Liceul de Arta Sabin Dragoi.
In final au avut loc discutii si prezentari ale lucrarilor elevilor din Parcul Europa.
Momentul culminant al actiuni a avut loc in Parcul Europa, unde, in jurul orelor 13,00 s-a desfasurat un moment festiv.
Cum a fost vorba despre  "Ziua Europei", in deschiderea Evenimentului, imnurile care au putut fi auzite aici au fost cel al Uniuniii Europene si, bineinteles cel national.
Atmosfera a fost dezmortita de artisti aradeni ai muzicii populare, care au prezentat cantece si dansuri, iar apoi de majorete din Ungaria si Nadlac, care au prezentat un program in Parcul Europa.
Alesii locali au udat, simbolic, pomii oraselor infratite, plantati in parc, dupa care, la fel ca in fiecare an, si de aceasta data, in parc a fost dezvelita o noua lucrare de arta.
Apoi, in final, a urmat un spectacol folcloric cu Rapsozii Zarandului si grupul folcloric din Nadlac, organizator fiind Consiliul Judetean Arad.
Totusi, nu finalizam inainte de a spune ca azi, 9 mai, de fapt, trebuia sa fie sarbatorita si Ziua Independentei, eveniment important, despre care insa, luati de "valul integrarii", nici unul dintre edilii locali nu a pomenit nimic.
Pentru cei care au uitat, reamintim ca 9 mai 1877 este ziua cand a avut loc proclamarea oficiala a independentei depline a tarii.

Nadia Bodran - Informatia Aradului

  • Tramvaiele, la ora adevarului

Nu toti aradenii sunt multumiti de transportul cu tramvaiul - Virtual Arad News (c)2007Calatorii aradeni sunt nemultumiti de mijloacele de transport in comun administrate de C.T.P.
Conditiile pe care au inteles cei din conducerea Companiei de Transport Public (CTP) Arad sa le puna la dispozitia calatorilor aradeni numai civilizate nu sunt.
Vatmani care fumeaza ca turcii in tramvai lasand fumul sa se duca inspre calatori, vatmani care daca te vad ca apesi pe buton dupa ce au inchis usile se fac ca nu observa, sau chiar nu te vad din cauza ca sunt prea ocupati cu discutiile avute cu prietenii de langa ei, cersetori ce deranjeaza pe toata lumea cu milogelile lor.
"Saptamana trecuta, pe cand vroiam sa iau de la Podgoria tramvaiul cu numarul 16 am avut o surpriza neplacuta. Am ajuns in fata vagonului imediat dupa ce s-au inchis usile. Am apasat pe buton, dar doamna vatman nu le-a deschis. Era prea ocupata sa vorbeasca cu un cunoscut. Nici nu ma mir ca se intampla atatea accidente. Neatentia e de vina", sustine Janeta Enculescu, o calatoare intalnita de noi in statia de la Teatru.
Inghesuiala si cersetori
Cat despre vatmani ce opresc intre statii pentru a-si lasa un prieten sau chiar pentru a face un comision, sa nu mai vorbim.
La fel, despre inghesuiala de la orele de varf, dimineata, cand copiii se duc la scoala, iar adultii la serviciu si de la orele pranzului, cand copiii si angajatii isi termina programul.
Sunt momente ale zilei de care duc groaza toti cei ce sunt nevoiti sa apeleze la serviciile CTP.
Motivul? Sunt nevoiti sa se inghesuie, precum sardelele, in vagoane.
Acestea sunt cateva dintre motivele care i-au facut pe aradeni sa evite, pe cat posibil, sa mai circule cu tramvaiele.
"Decat sa dam atatia bani pe bilet (1,2 lei/calatorie) mai bine mergem pe jos. Este mult mai sanatos, unde mai pui ca nu ne mai enervam atata”, ne spune Viorica Cheran, o tanara aradeanca cu care am stat de vorba. „Nici eu nu prea circul cu tramvaiul. Nu este bine ca sunt atatia cersetori, pentru ca deranjeaza calatorii”, spune si Dan Princoschi. La randul sau, Traian Sechesan, un alt aradean cu care am vorbit se plange si el de conditiile de calatorie. „Nu e normal sa fie atatia cersetori, iar vatmanii sa fumeze in tramvaie. Pe de alta parte, sunt zone ale orasului unde mijloacele de transport in comun ajung foarte greu. De exemplu in Gradiste, tramvaiul circula numai din jumatate in jumatate de ora", spune Sechesan.
De aceeasi parere este si Petru Cois.
"Ca se fumeaza in tramvai si ca se opreste intre statii e un lucru rau"
, spune Cois.

L.S. - Adevarul

  • Nu a colaborat cu Securitatea

Prefectul Gavril Popescu nu a colaborat cu securitateaPrefectul Gavril Popescu nu a fost si nu este agent sau colaborator al fostei securitati.
Anuntul vine din partea purtatorului de cuvant al Prefecturii Dani Dascalu, care a prezentant un document emis de Consliul National pentru Studierea Arhivelor Fostei Securitati.
Dani Dascalu spune ca prin prezentarea certificatului CNSAS, prefectul Gavril Popescu vrea sa puna capat speculatiilor venite din mediul politic aradean.
In acelasi timp, Gavril Popescu le cere si celorlati reprezentanti ai institutiilor publice sa prezinte un astfel de certificat pentru a garanta ca nu sunt santajabili cu un dosar de informator.

Vasile Blidar - Televiziunea Arad

  • La Archis se promoveaza agroturismul

Primaria Archis are in plan dezvoltarea agroturismului - Virtual Arad News (c)2007Comuna Archis este situata in partea de N-E a judetului, la o distanta de 25 km fata de orasul Ineu si la 80 km fata de municipiul Arad, la poalele Muntilor Codru Moma.
Se afla la limita intre judetele Arad si Bihor.
Comuna este alcatuita din satele Archis, Nermis, Groseni si Barzesti, si are o populatie de 1700 locuitori.
Archis este atestata documentar din anul 1552, purtand diferite denumiri, printre care Arcasii lui Menumorut.
Cei care vor sa se documenteze mai amanuntit despre comuna o pot face accesand site Primariei Archis: www.archis-arad.ro  sau e-mailul: primariaarchis@artelecom.net.
Primaria este condusa de o echipa redutabila
Primarul comunei Archis, Nicolae Valea a fost ales pe functie in anul 1992, de aunci incoace fiind reales la fiecare noua legislatura.
Pe timpul documentarii noastre primarul a semnat mai multe documente ale primariei, a primit mai multi cetateni care i s-au adresat cu diferite probleme, pe care le-a rezolvat pe loc.
Pragmatic, operativ, primarul Valea spunea ca problemele nu trebuiesc amanate, ci sa li se gaseasc finalitate cat mai repede, deoarece timpul costa bani.
Incepand cu anul 1996 il are alaturi pe Nicolae Pantea, viceprimarul comunei, cu care face o echipa redutabila.
"Impreuna cu viceprimarul Pantea am decis sa lasam deoparte politica fiecaruia dintre noi si sa facem doar politica comunei, a cetatenilor ei. De asemenea, impreuna cu membrii consiliului local am hotarat ca imediat dupa alegeri politica sa se incheie, hotarare care nu poate fi decat benefica. Sigur, mai exista puncte divergente in cadrul sedintelor consiliului, dar acestea apar, cum e si firesc, doar pentru a se gasi gasi cele mai bune solutii privind dezvoltarea comunei. Nu pot sa nu mentionez ca in cadrul primariei am reusit sa adun oameni de calitate, fiecare functionar facandu-si datoria asa cum se cuvine. De altfel, fara aportul fiecaruia in parte, poate n-as fi reusit sa realizam ce am realizat in Archis", tine sa ne spuna Nicolae Valea, primarul comunei.
Biserica din Archis a fost mutata in curtea Spitalului Judetean AradLa Groseni – sat de vacanta
Archis este comuna in care oamenii locului se ocupa, indeosebi cu agricultura, in special cu cresterea animalelor si culturi agricole, dar muncesc si in silvicultura, la diferite firme de exploatatie.
Fiind asezata la poalele Muntilor Codru Moma, cum am mai spus, comuna Archis are imprejurimi mirifice din punct de vedere turistic, fapt care nu a lasat conducerea primariei indifirenta.
Astfel, a initiat un proiect in vederea promovarii agroturismului in zona, fiind, deja concesionate 240 parcele pentru construirea unor case pentru viitorul sat de vacanta, ce va situat la 2,5 km de localitatea Groseni.
Dupa cum ne spunea Nicolae Pantea, viceprimarul comunei, "aceasta zona va fi in curand o oaza de odihna pentru impatimitii muntelui, pentru toti cei care doresc sa-si petreaca sfarsitul de saptamana intr-un loc frumos si linistit, cu aer curat, nepoluat. Deja avem aprobat proiectul de alimentare cu apa a satului de vacanta. Chiar vreau sa-i multumesc si pe aceasta cale senatorului Nicu Iotcu pentru sprijinul pe care ni l-a acordat nemijlocit in rezolvarea acestui important proiect pentru economia comunei noastre. Nu pot sa nu spun ca, de asemenea, comuna noastra colaboreaza foarte bine cu senatorul Vasile Dan Ungureanu si cu fostul senator Ioan Cret care ne-au sprijinit in repetate randuri".
Biserica monument istoric, transferata la Arad
Intrucat in satul Groseni locuieste 54 la suta din populatia intregii comune Archis, aici functioneaza o scoala generala cu clasele I-VIII., in celelalte trei localitati existand scoli cu clasele I-IV.
Ca atare, la scoala din Groseni s-a introdus incalzire centrala bazata pe o centrala cu combustibil solid, in celelalte scoli incalzirea asigurandu-se cu sobe de teracota.
In prezent sunt in derulare cinci proiecte pentru repararea drumurilor comunale si introducerea apei curente in satele groseni si Barzesti, proiecte care se vor finaliza, in parte, in acest an.
De asemenea sunt pe rol multe proiecte care, realizate in doar cativa ani, vor face din comuna Archis una din cele mai cautate localitati din zona.
Locuitorii comunei Archis sunt mandri ca biserica din Groseni, monument istoric, cu o vechime de peste 200 de ani a fost transferata in curtea Spitalului Judetean Arad.
In contrapartida, specialisti in arta iconoclasta au pictat noua biserica din Groseni, biserica ridicata dupa anul 1989.

Petre Don - Observator

  • Festival alb-rosu!

Rolando Edson a marcat doua dintre cele trei goluri pentru UTAUTA a zdrobit cu un scor de forfait formatia gorjeana Pandurii si asteapta o infrangere a Ceahlaului in Ghencea pentru a-si indeplini, matematic, obiectivul.
Mult mai relaxati dupa cele doua victorii consecutive obtinute de UTA in ultimele doua jocuri, elevii lui Marius Lacatus au aratat ca stiu sa faca si spectacol.
Pandurii nu a pus practic nici o problema la Arad.
O usoara superioritate la posesie s-a vazut la gorjeni doar in primele zece minute. Apoi, fraiele au fost preluate de aradeni.
Valentin Simion, titularizat dupa excelenta evolutie din Cotroceni, a fost cel care a deschis tabela cu un sut din afara suprafetei de pedeapsa.
Era minutul 26. Fara alte mari ocazii la niciuna dintre porti, UTA si-a tinut golurile pentru partea a doua. Si au venit.
Ambele au fost opera lui Edson Rolando, portughezul care a marcat cinci goluri in ultimele cinci etape!
In minutul 57 lusitanul a marcat din fata portii cu un sut din voleu, la o minge balbaita in careul mic al lui Guso, iar in minutul 66 a pus latul la un sut al lui Balan care a trecut de toata apararea adversa.
Este a doua victorie cu acest scor pentru UTA, dupa cea din tur cu Jiul.
Lacatus rasufla si el usurat, UTA obtinand pentru prima data in acest campionat victoria in trei partide consecutive!
Si la orizont este cea de a patra, sambata, pe terenul ultimei clasate Jiul Petrosani!
3 victorii consecutive a adunat UTA in ultimele trei etape, cea mai buna suita in actualul campionat pentru aradeni
5 goluri a marcat Edson pentru UTA in ultimele cinci etape
16 etape au trecut de cand UTA nu a mai invins la o diferenta de trei goluri. Ultima, in etapa a 15-a cu Jiul Petrosani
38 de puncte a adunat UTA in cele 31 de etape scurse din actualul sezon al Ligii 1
"Sa batem pe Timisoara!"
Publicul aradean a salutat victoria echipei favorite in meciul cu Pandurii, dar, totodata, au facut o repetitie pentru meciul de vinerea viitoare cu rivala de moarte, Poli Timisoara. "Sa batem pe Timisoara!", sau celebrul deja "salut de la Arad...", au fost preferatele scandari ale galeriei aradene.
Detinuti la meci
La meci au asistat aproximativ 3.000 de spectatori, printre care s-au aflat si 30 de sustinatori ai formatiei din Targu Jiu, ajunsi la stadion in minutul 15 al jocului.
De asemenea, in tribune s-au aflat si 26 de detinuti aflati in custodia Penitenciarului cu Regim de Maxima Siguranta Arad.
Acestia au fost paziti de 30 de gardieni, toti fiind imbracati in civil. Detinutii au adus un steag in culorile echipei aradene, alb si rosu.
UTA-Pandurii 3-0
Au marcat: Valentin Simion '26 si Edson '57, '66
UTA: Marne - I. Balan, Balint (Pascovici '70), Chirita, Vasiljevici - Hora (Apostu '62), C.Todea, Hidisan (Thiago '48), Simao - V.Simion, Edson. Antrenor: Marius Lacatus.
Pandurii: Guso - Mandrean, A.Rus, Chibulcutean, Vatavu - Adr. Popescu (Radovanovici '61) , Vancea, Fl. Stanga (Vidakovici '74), Pacurar - Vintilescu, L. Mihai (16. Bogoi '61).
Antrenor: Eugen Neagoe.
Avertismente: C. Todea '27, Hidisan '29, Simao '63, Pascovici '73 / Mandrean '31, Pacurar '40
Arbitri: Cristian Balaj - Sorin Caia - Horea Bochis.

Lucian Danila - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]