Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Vineri, 11 mai 2007
Stirile TVA aici
  • Aradul fara mobila, tricotaje si… vagoane

Locul unde a fost IMAR a devenit teren viranNu stiu altii cum sunt (ca sa incep in stil "clasic") dar eu cand trec pe langa terenul viran, unde se ridica IMAR-ul, CPL-ul pentru nostalgici, sau "Lengyel" pentru cei cu adevarat nostalgici, am o senzatie neplacuta. 
Ceva de genul lipsei unui reper, senzatie amplificata si de "raderea" in aceeasi rapida maniera si a CT-ului, ceea ce duce la un gol imens, spart doar de autogara veche.
Eram obisnuit, locuind aproape treizeci de ani "in Vlaicu" si trecand aproape zilnic cu tramvaiul pe langa cladirile respective, sa le percep aproape subconstient, ele declansand un semnal de genul "a, sunt la autogara, trebuie sa cobor la prima si in zece minute sunt acasa".
Nu am rezistat si am coborat tot din tramvai pentru a privi urmele a ceea ce a fost candva una din "mandriile industriei aradene". 
Nu eram singurul, iar senzatia de tristete mi-a fost amplificata si de povestea unuia dintre privitorii de langa mine. 
Pensionar tipic, ochelari, marturisindu-mi ceva la ce ma asteptam: "Am lucrat 42 de ani aici. O viata de om. Aici am luat primul salariu. Aici am cunoscut-o si pe nevasta-mea, aici le-am dat de baut la colegi cand mi s-au nascut copiii. De aici m-am pensionat si am primit un baston frumos sculptat. Il am si acum acasa. N-am crezut niciodata ca fabrica se va inchide. Cand mi-au spus nu i-am crezut si am venit sa vad cu ochii mei. Dracu’ sa-i ia si pe italieni si pe Paunescu si pe toti care au lasat sa se intample asa ceva. Nu-mi dati numele la ziar ca cine stie ce necazuri o sa mai am, mi-ajunge o suparare pe ziua de azi."
S-a indepartat repede, fara a apuca sa-l intreb daca a auzit de povestea cu Nicolae Titulescu si mobila de la Paris. 
Ca de biroul lui Ceausescu, fabricat aici stie toata lumea. 
Cica acum isi odihneste coatele pe el nea’ Nicu Vacaroiu. 
In fine sa revin la povestea cu Titulescu, pe care si eu am citit-o recent undeva. 
Se spune ca marele diplomat, aflat la Paris, a intrat intr-un magazin de mobila stil si i-a cazut cu tronc o sufragerie deosebit de frumoasa. 
Nu a stat mult pe ganduri si a cumparat-o. 
Oameni seriosi, francezii i-au ambalat-o si i-au trimis-o la Bucuresti in cel mai scurt timp. 
Odata intors acasa dupa periplul european, Nicolae Titulescu a descoperit o stanta aplicata pe spatele uneia dintre piesele de mobilier "frantuzesc"
Pe ea scria "Lengyel - Arad".
E o poveste despre mobila fabricata candva pe acest loc de mari meseriasi. 
O sa va spunem povesti, in curand, si despre tricotajele fabricate la Arad, despre vagoanele fabricate la Arad, despre strungurile fabricate la Arad. 
Un adevarat volum al povestilor, din pacate "muritoare".

Florin Coita - Informatia Aradului

  • Alegeri la PSD

Organizatia municipala PSD l-a reales pe Dorel Caprar presedinteOrganizatia Muncipala a Partidului Social Democrat din Arad si-a ales conducerea. 
Presedinte a fost reales Dorel Caprar, care a fost votat de cea mai mare parte a delegatilor la conferinta. 
Printre participanti s-a numarat si europarlamentarul social democrat Daciana Sarbu dar si vicepresedintele PSD Victor Ponta. 
Cu noua structura, PSD Arad vrea sa castige alegerile locale de anul viitor. 
Social Democratii se pregatesc acum pentru alegerea unei structuri noi si la nivel judetean. 
Alegerile sunt programate in mai putin de 2 luni.

Vasile Blidar - Televiziunea Arad

  • Cetatea - brandul Aradului

Cetatea Aradului va deveni un brand pentru oras - Virtual Arad News (c)2007UTA, Cetatea si Aradul - orasul luminilor, brandurile pe care autoritatile le vor pentru oras.
Ziua Europei si mai ales masa rotunda organizata in Palatul Administrativ pe tema "Brandul Romania in Europa", i-au provocat pe oficialii Aradului la meditatii pe tema obiectivelor care ar putea face din Arad un oras aparte.
Cateva obiective cu care Aradul s-ar putea mandri in Romania si chiar in Europa au fost identificate rapid de edilul local, care a punctat faptul ca Aradul ar trebui sa insiste pe acestea pentru a-si face imagine si a atrage turistii.
Primarul a identificat, tot ieri, singurul brand veritabil al Aradului: echipa de fotbal UTA.
"Evident incercam sa vedem daca Romania este un brand pentru Europa. Pe noi ne intereseaza, insa, in Arad ce branduri se pot promova atat la nivelul Romaniei, cat si la nivelul Europei. Eu cred ca, rapid spus, UTA este un brand pentru Arad, ca imagine in Romania, si cred ca rolul nostru este sa marim aceste branduri", a punctat Gheorghe Falca. Edilul a insistat si pe faptul ca "arhitectura orasului, Cetatea, cand va intra in circuitul turistic, vor deveni puncte de atractiei, si, evident bine fructificate, vor deveni branduri pentru Arad. Se lucreaza mult pentru a obtine astfel de imagini, dar cred ca Aradul poate sa faca acest lucru".
Un alt brand care pare a fi pe gustul Primariei e legat de iluminatul arhitectural.
"Cred ca prin iluminatul arhitectural al zonei centrale fructificam arhitectura noastra si atunci putem crea un brand al orasului: «Orasul Luminilor» in centrul istoric. Atunci vom avea o atractie pentru turisti".

A.B.- Adevarul

  • Biserica Greco-Catolica Arad-Centru - Crin de granit in furtuna vremurilor

Biserica Greco-Catolica Arad-Centru de pe strada Vicentiu BabesBiserica - spune un mare monah al pustiei - este zidul care zideste temelia sufletului, incepand cu taina botezului. 
Credinta simpla si curata deschide Cheia cerurilor; in lume sunt multe religii, secte, culte, dar credinta e una, precum UNUL este TATAL cel Atotputernic.
Va veni insa si vremea cand toate acestea vor disparea, iar omenirea va avea o singura religie. 
Desi inainte de venirea comunistilor, greco-catolicii au fost o forta religioasa cu milioane de credinciosi, comunistii au desfiintat cultul, odata cu venirea lor la putere, bisericile greco-catolice devenind bunuri intrate in patrimoniul ortodox. 
Astazi, acest patrimoniu trebuie sa se reintoarca la locul lui, conform legii retrocedarii.
Biserica Greco-Catolica Arad-Centru de pe strada V. Babes poarta hramul "Nasterea Sfintei Fecioare Maria"
Zidirea acesteia a devenit dorinta cea mai fierbinte a credinciosilor greco-catolici, care, iata, au renascut dupa revolutie. 
Ne indreptam gindurile spre cel care si-a pus in gand si vointa ridicarea sfantului lacas, preotul paroh Coriolan Muresan, un maramuresan darz cu vorba domoala si mult alinatoare de suflet. 
Este ceea ce am remarcat inca de la inceput la parintele Muresan; harul de a avea un glas bland care se urca lin la sufletul asuprit si chinuit de patimi si rautati.
O mare calitate care a castigat si castiga multe suflete ratacitoare, aducandu-le pe calea cea stramta si dreapta.
Biserica se incadreaza in repere moderne, 30 m lungime, 10 m latime, 10 m inaltime, avand o capacitate de 300 de locuri.
Drept si neinduplecat intru credinta
Preotul paroh al bisericii, Coriolan Muresan este fecior de popa greco-catolic din neam in neam, venit tocmai din frumosul si asprul Maramures. 
"In perioada sistemului comunist, neavand multe sanse la facultati laice, m-am inscris la Teologie ortodoxa in Sibiu. Am avut parte de profesori deosebiti si am fost responsabil de an pe tot parcursul anilor de studiu, fiind, totodata si presedintele asociatiei studentesti. Terminand ca premiant al institutului teologic m-am incadrat in preotie slujind la parohia Manau, Episcopia ortodoxa de Cluj, Viisoara si Turda (Catedrala Cluj)." 
La inceputul anului 1978, preotul Muresan este solicitat de Episcopia ortodoxa Arad unde a functionat pe post de consilier bisericesc pana in anul 1980 "cand a izbucnit primul incident/conflict intre mine si Departamentul cultelor, motivul fiind ca fac parte din familie greco-catolica"
Preotul Muresan a pus bazele noii biserici greco-catolice aradene A fost schimbat din post, ramanand cu norma intreaga la catedrala veche ortodoxa unde a ramas pana in 1995. 
"Atunci a sosit momentul potrivit pentu a ma incadra in biserica greco-catolica spre bucuria parintilor care isi doreau de foarte demult acest lucru." 
Preotul Muresan a trecut apoi la implinirea visului cel mai de pret a noii comunitati greco-catolice inchegate, constituirea unei biserici. 
"Constatand ca cele doua biserici greco-catolice din municipiu, trecute la ortodocsi sunt obiect aspru de litigiu intre cele doua culte, ortodocsii nedorind sa cedeze nimic inapoi, am inceput sa lupt asiduu pentru aceasta comunitate care-si cerea drepturile inapoi, bisericile, casele parohiale, pamanturile, si care, facand memorii peste memorii la primarie, prefectura, nu au obtinut nimic! Am hotarat atunci ca pe terenul unde a functionat scoala confesionala greco-catolica de fete sa se zideasca o biserica. Acestei idei i-au raspuns 50 de familii".
Ideea a devenit...biserica!
S-a pornit de la un sold de 4 milioane de lei, reusindu-se ca pe data de 8 august 1999 sa se sfinteasca piatra de temelie a bisericii, in prezenta PF Episcop Alexandru Mesian, autoritati locale, numerosi credinciosi.
Preotul isi aminteste ca primul ajutor l-a primit din partea lui Radu Vasile, fost prim-ministru in acea vreme (1 miliard de lei), apoi din partea fostului ministru al agriculturii, Ioan Muresan
(500 milioane de lei), primaria municipiului Arad care a ajutat periodic biserica, si, firesc, credinciosii.
"Pe buna dreptate putem spune ca ctitorul bisericii noastre este PF Mesian care a contribuit la ridicarea bisericii cu suma de 2 miliarde de lei, la fel, apelul adresat credinciosilor din mai multe culte a adus un spor financiar de 3 miliarde de lei. Acum avem cuprinsa in actele contabile suma de 7 miliarde de lei. Tot in perioada in care am slujit in biserica ortodoxa am mai ridicat trei biserici: Tohat, Arduzel si Boldut ( jud. Salaj) toate fiind localitati cu credinciosi fosti/actuali greco-catolici".
Interior de biserica: sfant dar si modern!
Incepand din 2004, biserica a inceput sa se doteze cu mobilier specific cultului, iconostas, icoane pe iconostas, banci pentru credinciosi si coristi, scaun arhieresc. 
"Avem si patru statui care inchipuie Mantuitorul, Preacurata Fecioara Maria (doua statui) si statuia Sfantului Anton. S-a introdus caldura, caloriferele, s-au adus candelabre din donatii, iar pardoseala este integral din marmora. Totodata, pentru ca acei care vin aici sa aiba parte de tot confortul unor ore de rugaciuni adanci si linistite, am mai facut si alte lucrari necesare bunei desfasurari a activitatii. Urmeaza sa preluam inca 250 mp din gradina care a fost injumatatita. Biserica s-a dotat cu statie de amplificare si clopote electronice. Iconostasul este sculptat manual de inginerul Campeanu din Dej, iar picturile au fost executate de un pictor din Marghita, Papp Gavrila care lucreaza cu o asociatie maghiara din Szeged. Vor fi aduse in curand inca 5 tablouri reprezentand icoane pe ulei, pictate de acelasi pictor, Papp. Acestea vor impodobi altarul: Sfanta Treime, Pogorarea Spiritului Sfant, Nasterea Mantuitorului, Botezul Mantuitorului, Predica de pe munte." 
Tanarul preot greco-catolic Coriolan Muresan Biserica Greco-Catolica Arad-Centru numara 1500 de credinciosi, practicanti fiind cam 400/500. 
Activitatea cultului este imbunatatita prin infiintarea AGRU (Asociatia romanilor uniti) si ASTRU ( Asociatia tineretului unit) precum si de Reuniunea "Maria" care consta in ajutorarea preotului prin indeplinirea a diferite sarcini, cercetarea bolnavilor, ajutorarea familiilor nevoiase, donatii).
O mare bucurie este prezenta tineretului in biserica si in viata de zi cu zi a cultului, iar copiii pana in clasa a VIII-a au dreptul de a participa la orele de cateheza.
Un stat slab, lipsit de responsabilitate
Aceasta este parerea preotului Coriolan Muresan, alaturata miilor de credinciosi greco-catolici privind "lipsa de responsabilitate a statului, modul in care se realizeaza, efectiv, retrocedarea bunurilor de patrimoniu ale bisericii greco-catolice dupa anii ’90, in special, ma refer la obligatia de a dialoga cu partea ortodoxa, lucru care s-a dovedit imposibil de cele mai multe ori. Noi stim ca legea este de partea noastra, astfel ca toate bunurile vor trebui sa reintre in patrimoniul Bisericii Greco-Catolice, chiar daca aproape toate cazurile de retrocedare au intrat in justitie"
26 august, moment festiv de sfintire definitiva a bisericii
Pe data de 26 august 2007 va vea loc sfintirea definitiva a Bisericii Greco-Catolice Arad-Centru. 
Aceasta va fi facuta de catre ierarhii Bisericii Greco-Catolice din Romania in colaborare cu reprezentanti ai Vaticanului. 
"Asteptam cu drag pe toti cei care vor sa participe la acest mare si sfant eveniment din viata comunitatii greco-catolice din Arad, firesc, indiferent de cult!" – spune parintele Muresan.
In curte s-a ridicat un Monument al Eroilor pe care este gravat numele celor 12 episcopi greco-catolici morti in inchisorile comuniste, incrustarea numelui ctitorului acestei biserici,
PF Episcop Alexandru Mesian precum si numele parohului si fondatorului bisericii, preot Coriolan Muresan, consilier parohial.
O biserica frumoasa, moderna, plina de lumina si curatenie spirituala s-a ridicat in cea mai tulbure perioada a recunoasterii cultului greco-catolic si a reintregirii patrimoniului sau bisericesc.

Felicia R.Gheorghe - Observator

  • Parcul Copiilor va avea o alta fata

Parcul Copiilor isi va prezenta in curand noua fata - Virtual Arad News (c)2007La inceputul acestei saptamani au fost demarate lucrarile de modernizare a Parcului Copiilor. 
Conform estimarilor primariei, lucrarile vor dura circa o luna de zile iar costul acestora se ridica la 5,8 miliarde lei.
Aceasta suma este necesara deoarece de foarte multi ani in zona nu au mai fost facute investitii majore, singurele lucrari fiind cele de intretinere si toaletare.
In urma investitiilor ce se vor realiza, vor fi oferite copiilor conditii de joaca moderne si bineinteles, sigure.
Concret, in Parcul Copiilor aleile de acces vor fi reabilitate si inlocuite cu pavele, iar iluminatul public va fi refacut din temelii.
In ceea ce priveste locurile de joaca, acestea vor fi amenajate conform normelor europene in vigoare. 
De exemplu gropile cu nisip in care se joaca in prezent cei mai mici aradeni, vor fi inlocuite cu pavaj de cauciuc, un material mult mai igienic si mai sigur.
Exista deci premizele ca la 1 Iunie, de Ziua Copilului, "piticotii" sa fie intampinati cu un spatiu modern de joaca (si consumare a energiei, am adauga noi), demn de Uniunea Europeana.
Spunem ca exista aceste premise deoarece cel putin in stadiu de proiect lucrurile suna bine. 
In schimb la fata locului, unde ne-am deplasat ieri, am fost intampinati de punerea in practica a dictonului "pauzele lungi si dese, cheia marilor succese". 
Astfel muncitorii repartizati la acest obiectiv stateau ieri la orele pranzului linistiti pe o banca din parc. 
Putem doar banui ca fiind orele pranzului, acestia se aflau in… pauza de masa!

Claudia Adjudeanu - Informatia Aradului


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]