Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Miercuri, 11 iulie 2007
Stirile TVA aici
  • La Arad - somaj scazut

Alexandra Duckadam prezinta scadera ratei somajului in judetul AradIn luna mai rata somajului, la nivelul judetului Arad a inregistrat cea mai mica valoare de la aparitia legii privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca in anul 2002 si nu numai. 
Valoarea acesteia a fost de 2.73% in mai si 2.98% in luna aprilie, in vreme ce, cele mai mici rate ale somajului au fost mereu peste 3 procente.
In luna mai au fost in evidentele agentiei 5765 de someri (din care femei 2626) dintre acestia 2361 fiind someri indemnizati care au beneficiat de ajutorul de somaj si 3395 someri neindemnizati, fiind inregistrati in evidentele agentiei ca persoane in cautarea unui loc de munca.
"Desigur ca din 2002 de la aparitia Legii 76/2002, masurile de stimulare a ocuparii fortei de munca sunt implementate foarte bine si contribuie semnificativ la mentinerea unei rate scazute a somajului ca de altfel si bursele locurilor de munca pe care AJOFM Arad le organizeaza lunar. Desi inregistram o rata scazuta a somajului, la o scurta analiza sub aspectul fortei de munca, judetul Arad se caracterizeaza prin coexistenta fenomenelor aparent contradictorii de somaj, respectiv excedent de forta de munca  necalificata, cu studii incomplete si cerere de forta de munca specializata, in domenii care nu sunt pe piata muncii", afirma Alexandra Duckadam, purtator de cuvant al AJOFM.
Una dintre cauzele  acestui fenomen este neconcordanta intre cerintele specifice ale angajatorilor si nivelul de calificare a fortei de munca, ca rezultat al faptului ca oferta educationala nu este adaptata nevoilor de calificare, mai ales in perspectiva, explicabila, in parte, prin dinamica deosebita din zona economicului si a imposibilitatii  de a avea o imagine foarte exacta a investitiilor in zona, pe durata unui ciclu educational complet, care sa permita o orientare scolara in conformitate cu nevoile viitoare.
"Privind somajul din perspectiva zonei de provenienta constatam ca, majoritatea somerilor provin din sectorul privat. Explicabil prin faptul ca acest sector a devenit preponderent in economie, situatia prezentata vine in sprijinul ideii ca nici solutia angajarii in acest sector nu este pe deplin satisfacatoare, dinamica sa putand pune in situatii de risc, la un moment dat, un insemnat numar de angajati. Din evidentele agentiei rezulta un numar mare de locuri de munca pentru industria usoara (confectii, incaltaminte), insa acestea in general sunt ocolite de catre persoanele in cautarea unui loc de munca avand in vedere nivelul redus de salarizare si volumul mare de munca (norma-timp)", a conchis Alexandra Duckadam.

Madiana Mican - Informatia Aradului

  • Araturi anti-incendii

Prefectul Gavril Popescu cere primarilor masuri impotriva incendiilor de miristiPrefectul Gavril Popescu le-a cerut autoritatilor locale sa dispuna ca zonele de langa drumurile nationale si cele judetene sa fie arate, de-o parte si de alta, pe o suprafata de zece metri de la drum.
Unde sunt zone private, primarii trebuie sa dea dispozitii speciale pentru a-i obliga pe privati sa-si are terenurile care au iesire la drumurile nationale si cele judetene. 
Autoritatile spera ca astfel incendiile de miristi sa se reduca. 
Masura a fost luat dupa ce proprietarii de terenuri care au incendii pe miristi motiveaza ca flacarile au pornit de la tigari aruncate de soferii grabiti.
"Nimeni nu arunca o tigara la zece metri, asa ca nu vor mai avea ce spune. Si daca izbucneste un incendiu de miriste, daca exista o brazda de zece metri latime, flacarile nu pot ajunge la drum", a declarat prefectul de Arad. 
Prefectul a mai dispus ca politistii si comisarii de la Garda de Mediu sa patruleze pe traseele considerate cu grad mai mare de risc la incendii de miriste.

Alex Negru - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Vrea lacul Padurice inapoi

Primaria Arad doreste revenirea lacului din Padurice in proprietatea CLMPrimaria Arad vrea sa ia inapoi concesiunea lacului Padurice, pentru a reamenaja intreaga zona.
Executivul vrea sa negocieze cu firma care are concesionat lacul de la Padurice, astfel incat aceasta sa renunte la concesiunea sa.
Totul, in conditiile in care Primaria Arad are de gand sa schimbe fata (si asa obosita) a Parcului Padurice. 
Executivul a elaborat deja un studiu privind reamenajarea parcului Padurice - care implica schimbarea aspectului spatiilor verzi, largirea trotuarelor, modernizarea zonei.
Proiectul ar urma sa fi demarat la momentul la care va incepe santierul pe creditul BERD, lucrare care va schimba si ea aspectul zonei Podgoria. 
"Vrem sa luam concesiunea inapoi, sa curatam lacul si sa modernizam fantana arteziana existenta aici", ne-a declarat mai de mult primarul Gheorghe Falca. 
Edilul sustine ca, in acest an, se va amenaja si zona de la intrarea in Catedrala Ortodoxa Noua si ca ar fi bine ca lucrarile sa fie sincronizate. 
In plus, este posibil ca Primaria sa inceapa in primavara anului viitor un proiect de luminare arhitecturala a Catedralei.

A.B.- Adevarul

  • Ungureanu si-a prezentat activitatea senatoriala

Senatorul Ungureanu si-a prezentat activitatea parlamentara pe ultimele 6 luniSenatorul Dan Ungureanu a sustinut ieri o conferinta de presa in care si-a prezentat activitatea senatoriala pe ultimele sase luni. 
Senatorul social-democrat a pus accentul pe doua propuneri legislative, aflate in prezent in diferite stadii de dezbatere in Parlament.
Propunere legislativa pentru completarea si modificarea Legii nr.10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989.
Chiriasii de locuinte
In sesiunea februarie - iulie 2007, senatorul PSD Dan Vasile Ungureanu, impreuna cu deputatul PSD Gheorghe Chiper, a initiat un proiect prin care dorea sa vina in intampinarea unei mari categorii de cetateni nedreptatiti. 
Este vorba de chiriasii din locuintele ce sunt retrocedate fostilor proprietari. Pentru acestia a fost creat un sistem real de protectie, urmand ca timp de doi ani de la sentinta de evacuare sa fie protejati. 
Initiativa a fost adoptata de Senat in data de 28 iunie 2007 si urmeaza sa ajunga in Camera Deputatilor care este Camera decizionala.
In privinta succesului de care s-a bucurat aceasta initiativa trebuie mentionat sprijinul neconditionat pe care parlamentarii aradeni l-au primit de la fostul presedinte Ion Iliescu si de la colegul de partid Doru Ioan Taracila, care au contribuit decisiv la obtinerea voturilor necesare in Senat.
Despagubiri CEC
Cea de a doua propunere legislativa se refera la acordarea de despagubiri celor care au constituit depozite la Casa de Economii si Consemnatiuni CEC - SA in vederea achizitionarii de autoturisme Dacia inainte de 1 noiembrie 1990. 
"Prin acest proiect de lege se propunea repararea unei situatii grave ramasa fara rezolvare de 17 ani. Prin aceasta initiativa legislativa se da posibilitatea guvernului de a centraliza numarul exact al celor care trebuie despagubiti, in acelasi timp oferind si mecanismul exact prin care se vor acorda despagubirile. Guvernul, prin Ministerul Finantelor Publice, va avea posibilitatea sa negocieze direct cu producatorul de autoturisme Dacia si sa achizitioneze, la pret de cost, autoturismele care vor fi oferite ca despagubire", a subliniat Ungureanu.
La aceasta initiativa s-a renuntat odata cu promulgarea unei legi care prevedea remedierea situatiei pentru cei indreptatiti. Senatorul Vasile Dan Ungureanu a renuntat la sustinerea acestui proiect tocmai pentru a da posibilitatea pagubitilor sa-si primeasca despagubirile.
Activitatea la Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei
In luna mai a acestui an, senatorul Dan Ungureanu a participat la lucrarile Comisiei pentru egalitatea de sanse pentru femei si barbati a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei de la Paris.
Parlamentarul aradean a participat la dezbateri pe teme cum ar fi: 
Imaginea femeilor si publicitatea; 
Prostitutia - Ce atitudine sa adoptam?; 
Dimensiunea parlamentara a campaniei CE de combatere a violentei impotriva femeilor, inclusiv a violentei domestice. 
In aceeasi reuniune, senatorul PSD a fost desemnat sa reprezinte comisia la reuniunea Comisiei pentru regulament si imunitati ce a avut loc la Biel in Elvetia, la finele lunii mai.
Tot in luna mai, senatorul Ungureanu a participat si la lucrarile Comisiei pentru afaceri juridice si drepturile omului a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei la Paris, unde au fost discutate aspecte legate de dezincriminarea calomniei, reformarea CEDO si procedurile de selectie nationala a candidatilor CEDO.
Raportul Marty
In cadrul sedintei Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei din luna iunie in care s-a dezbatut si aprobat "Raportul Marty", cu privire la existenta inchisorilor secrete americane pe teritoriul Romaniei si Poloniei, senatorul Ungureanu a prezentat punctul de vedere al Romaniei. 
Alaturi de domnia sa au mai formulat obiectii despre lipsa de dovezi care sa sustina afirmatiile reportului elvetian senatorii romani Minodora Cliveti (PSD) si Radu Berceanu (PD).
De mentionat ca activitatea senatorului PSD de Arad pe aceasta tema nu s-a limitat doar la interventia din Parlamentul Europei, domnia sa avand cu expertul desemnat de Consiliul pentru anchetarea cazului o serie de discutii personale pe parcursul ultimei luni de zile. 
"Din pacate, amendamentele prezentate de partea romana, desi riguros argumentate, nu au avut finalitatea dorita, "Raportul Marty" fiind aprobat, chiar daca observatiile prezentate de senatorul PSD au fost luate in consideratie", a precizat Dan Ungureanu.

Daniel Albu - Informatia Aradului

  • Maturizarea "verzilor"

Ecologistii aradeni cauta noi procedee pentru protejarea naturiiConcerte, proteste, emisiuni tv, manifestari publice: cateva evenimente disparate au dat un semn ca problemele de mediu au inceput sa preocupe o parte a societatii. 
Fenomene generale, ca si procesul de incalzire globala, dar si fapte punctuale, de proximitate, ca si disparitia unui parc ingrijoreaza opinia publica, scot oamenii in strada. 
Manifestarile la care am fost martor in ultimele zile au oferit insa si posibilitatea unei comparatii a miscarii "verzi"din Romania cu ceea ce se intampla in vest.
O comparatie deloc flatanta pentru noi: in timp ce in occident ecologismul a capatat o abordare serioasa, in Romania nu s-a trecut de latura sentimental-poetica, naiva, a apararii naturii. 
Iar eficienta este pe masura implicarii.
Dincolo de galagia care se face periodic, de cele mai multe ori prin intermediul unor concerte care asigura participarea masiva a publicului, in Romania nu exista organizatii foarte serioase si larg recunoscute, care sa abordeze sistematic protejarea mediului inconjurator. 
In consecinta, nu sunt elaborate proiecte cu adevarat importante, de anvergura, care sa aiba la baza analize pertinente. 
Ecologismul, ca miscare cu greutate, nu se poate rezuma la cateva gesturi demonstrative de ecologizare a mediului inconjurator, la doua-trei actiuni de adunare a pet-urilor si gunoaielor din parcuri sau din zone protejate. 
Acest tip de actiune este, evident, binevenit, dar el trebuie completat de proiecte care depasesc capacitatea de actiune a unor elevi de gimnaziu.
In societatile dezvoltate s-a depasit demult latura naiv-protestatara pentru protejarea ambientului. 
Organizatii de renume au dezvoltat adevarate proiecte publice, care au pornit de la colectarea unor fonduri generoase, au continuat cu activitati puternice de lobby pentru o legislatie favorabila si, mai ales, pentru aplicarea normelor. 
Presiunea opiniei publice, legi speciale, au facut ca tocmai marii poluatori sa finanteze din greu aceste miscari. 
Juristii de marca si specialistii in comunicare au devenit piese poate mai importante decat adolescentii care se leaga de un pom, ca sa nu fie taiat!
Este bine ca in Romania sunt oameni care vibreaza odata cu occidentul si organizeaza concerte care atrag atentia asupra incalzirii globale, si sper ca evenimentul sa nu fi fost pus in umbra de show-ul muzical. 
E de apreciat si faptul ca sunt oameni care reactioneza si protesteaza fata de desfiintarea unui parc in capitala – mi-as fi dorit ca astfel de proteste sa aiba loc si la Arad, atunci cand se ridica imobile in parcul de la Padurice, cand in loc de baze sportive se ridica magazine, sau atunci cand halda de steril de la CET ineaca efectiv doua-trei cartiere! 
Insa nu pot sa nu remarc ca in spatele militantilor publici nu exista multa substanta, nu exista expertiza pentru ca actiunea sa fie eficienta, sa aiba succes.
"Verzii" nostri sunt prada usoara pentru avocatii primarilor si ai oamenilor de afaceri fara scrupule, care ii intorc pe degete. 
Sunt incapabili, in ciuda minunatelor bune intentii care ii anima, sa isi intemeieze sanatos, din punct de vedere juridic si stiintific, actiunile.
In consecinta, teme extrem de importante nu sunt abordate sistematic, nu sunt supuse dezbaterii opiniei publice: marea industrie poluanta nu este pusa sub presiune, nu este pusa la punct selectarea deseurilor, nu se fac demersuri pentru gropile de gunoi ecologice, nu sunt retrase din circulatie vehiculele extrem de poluante. 
Miscarea ecologista trebuie sa se maturizeze, pentru a aborda eficient aceste probleme.

Flavius Ghender - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]