Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Marti, 11 septembrie 2007
Stirile TVA aici
  • Filialele aradene ale PNL si PNTCD - prezente la lansarea Polului de Centru Dreapta

S-a constituit noul pol de centru dreaptaSambata la Timisoara a avut loc lansarea "Polului de Centru Dreapta - Pentru o Romanie Europeana", manifest al PNL, PNTCD si AP.
La eveniment au fost prezenti presedintele PNL, premierul Calin Popescu Tariceanu, presedintele PNTCD Marian Milut si presedintele AP, Emil Constantinescu, alaturi de ministrul culturii Adrian Iorgulescu, vicepresedintele PNL Crin Antonescu dar si fostul consilier prezidential, Zoe Petre.
Manifestul lansat la Timisoara este in fapt o coalitie a fortelor de dreapta care isi propune crearea unui program economic si social dedicat cetatenilor Romaniei europene.
Discursurile sustinute de cei trei presedinti au subliniat importanta cristalizarii doctrinare pe scena politica romaneasca, necesitatea conturarii acestui pol, mai ales in contextul integrarii Romaniei in Uniunea Europeana. 
Totodata cei trei au mai tinut sa arunce sageti catre membrii PD, sageti referitoare la provenienta acestui partid, respectiv desprinderea sa din FSN , pentru ca mai apoi interesele sa dicteze autoproclamarea ca partid de centru dreapta.
Poate cel mai virulent dintre discursuri i-a apartinut presedintelui Emil Constantinescu, care a infierat intr-o tonalitate crescanda traseismul politic si "politica facuta strict pentru interesele si avantajele personale de catre unii dintre actualii actori importanti de pe scena politica", in vreme ce premierul Tariceanu a subliniat importanta intaririi si asezarii pe baze reale si a stangii romanesti, dar a unei stangi moderne cu preocupari europene.
Toti cei prezenti au mai subliniat de asemenea necesitatea adoptarii legii lustratiei, chiar daca acest lucru vine relativ tarziu.
La evenimentul de la Timisoara au participat si circa 40 de reprezentanti ai PNL Arad si  reprezentanti ai PNTCD Arad. 
Dupa finalizarea conferintei de lansare a acestui manifest, presedintii celor trei partide s-au deplasat fiecare la sediul propriilor filiale locale unde au avut cate o intalnire cu reprezentantii filialelor din zona vest care au fot prezenti.

C.A. - Informatia Aradului

  • Sarbatoare mohorata la Tebea

Sarbatoarea de la Tebea s-a desfasurat pe o vreme mohorataPe o vreme neprielnica, cinstirea lui Avram Iancu la Tebea a fost, ca de fiecare data, prilej pentru politicieni de a face o baie de multime.
Sarbatoarea de duminica de la Tebea a fost, parca, lipsita de tonusul pe care-l avea altadata, mai ales in ultimii ani, cand Vadim striga de zor impotriva ungurilor in fata mormantului ce este loc de pelerinaj pentru moti, Gigi Becali venea cu elicopterul si impartea bani si mititei, iar Traian Basescu isi exersa priza la public cu cate o baie de multime.
In fond, sarbatoarea a fost perpetuata ca moment de aducere aminte intru cinstirea lui Avram Iancu, Craisorul motilor, al carui mormant este strajuit de tunuri, in fata bisericii din Tebea, si amplasat langa gorunul de la care Horea pornea o alta rascoala, cu cateva decenii mai devreme.  
Cu si fara legatura
Obisnuita depunere de coroane de flori la mormantul lui Avram Iancu a durat si ea cu o jumatate de ceas mai putin decat in anii trecuti.
Organizatorii (Prefectura si Consiliul Judetean Hunedoara) nu au avut asa de multe inscrieri pe lista "deponentilor" de aranjamente florale, dar, totusi, printre institutiile importante ale statului si fundatiile cu caracter istoric si-au facut aparitia la mormant si reprezentanti ai unor institutii locale.
Alocutiunile diversilor politicieni au fost destul de piperate si, mai ales, formale. Adrian Paunescu, senator PSD de Hunedoara, si-a respectat obiceiul de a compune o poezie pe drum spre Tebea, iar cu o formulare de genul: "Cei care vor sa dea Ardealul prada cainilor turbati/Sa vina-n cimitir la Tebea, sa fie judecati" a reusit sa atraga atentia motilor zgribuliti de frig, adunati in Cimitirul Eroilor. 
Tebea, mosia lui Funar
Dan Radu Rusanu (deputat PNL) a facut apel la evitarea politizarii sarbatorii. Ludovic Orban a scos de la rever testamentul lui Avram Iancu pentru a-i da citire, dar a incheiat usor patetic cu "Sa ne amintim tot timpul de Avram Iancu".
Mircea Geoana a apelat la acelasi stil de discurs deprins probabil pe vremea in care era ambasador la Washington si, parca neauzindu-l pe Rusanu, a incercat sa-si scoata partidul in fata, aratand ca somajul si saracia compun forma moderna a iobagiei de care erau satui ostenii Craisorului motilor.
Gheorghe Funar nu s-a putut abtine nici el sa stea departe de microfonul de la Tebea, de la care a cerut ieri ca pedistii, cei care au de gand sa dezafecteze statuia lui Avram Iancu de la Cluj-Napoca, sa nu mai aiba voie sa vina la Tebea.
Din popor
Vanghelie s-a comportat normal
La finalul festivitatilor, deliciul reporterilor l-a facut Marian Vanghelie, aflat pentru prima oara la sarbatoarea motilor: "Vin cu ganduri bune aici, mai ales ca vad ca sunt si fete frumoase", a declarat Vanghelie dupa care, nu s-a retras la cortul PSD pana nu a trecut pe la mai toate fast-food-urile cu mititei, frigarui si bere, pentru a le ura mesenilor "Pofta buna".
De fapt, in absenta lui Basescu (un adevarat magnet pentru multimi, de fiecare data), Mircea Geoana a fost primul care s-a dedat la bai de multime.
La iesirea din "Cimitirul Eroilor" nici nu a ocolit o semi-bariera formata din garduri metalice, ci a "rupt-o" si a intrat intre oameni, sa le stranga mainile si, chipurile, sa le asculte problemele.
Motii s-au uitat ce s-au uitat "ca la urs" la mai toti politicienii, dupa care s-au lasat bucurosi distrasi de muzica populara, virslii care sfaraiau pe gratare si berea la fel de rece ca ploaia unei duminici friguroase de septembrie.

Ciprian Iancu - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Kirchweih in Aradul Nou

Kirckweih la svabi din Aradul NouLa sfarsitul saptamanii trecute a avut loc traditionalul kirchweih la hramul bisericii romano-catolice.
"Kirchweih " denumirea in grai german banatean din Aradul Nou pentru "Kirchweihe", adica sarbatorirea hramului bisericii, este cu siguranta cea mai importanta sarbatoare populara a germanilor "svabi banateni". 
Festivitatea are caracter dublu: atat religios cat si laic, obstesc.
Biserica a fost si este considerata centrul spiritual al comunitatii. 
Sarbatorirea hramului acesteia imprima caracterul religios al sarbatorii. 
Cum orice comunitate este caracterizata si de functii sociale si obstesti, sarbatoarea Kerweih manifesta astfel si un caracter laic-obstesc, prin participarea intregii comunitati la festivitate.
Comunitatea
In municipiul Arad traiesc in prezent circa 2.300 de etnici germani, gruparea cea mai compacta traieste in cartierul Aradul Nou (NeuArad), fosta comuna care a fost inclusa in intravilanul Aradului la mijlocul secolului XX. 
La Kerweih in Aradul Nou participa in special comunitatea din cartier, dar si germani din restul orasului, alaturi de intreaga populatie, indiferent de nationalitate. 
De asemena vin la festivitate si grupuri de oaspeti din localitatile judetului sau din judetele limitrofe, din comunitatile germane sau ale celorlalte minoritati nationale. 
Organizatori si participanti invitati
De-a lungul ultimilor ani s-a incetatenit un consortiu de organizatori, in colaborare excelenta: Comunitatea bisericeasca germana romano-catolica din Aradul Nou si Consiliul de conducere al bisericii;Forumul Democrat al Germanilor din Arad; Cercul Cultural Banat-JA Romania si filiala acestuia din Arad; Fanfara comunitatii slovace din Nadlac; Liceul Teoretic "Adam Müller Guttenbrunn"
De asemenea a devenit o traditie de a invita oaspeti participanti, care contribuie la spectacolul cultural al sarbatorii.
Sarbatoarea
Hramul bisericii catolice din Aradul Nou se sarbatoreste de drept in prima duminica a lunii septembrie dar, din motive de organizare, poate fi devansat sau intarziat cu una sau doua saptamani. 
In acest an, sarbatoarea a fost programata pentru sfarsitul saptamanii trecute.
Programul a cuprins mai multe momente importante - defilarea cu fanafra catre biserica, slujba festiva, receptii (la casa parohiala si sediul F.D.G.A.), program cultural si licitarea buchetului, balul de kerwei, etc - pe care am incercat sa le surptindem, in imaginile din aceasta pagina.

V.F.- Adevarul

  • Juninca Helga - Miss Arad 2007, la Agromalim

Juninca Helga a primit titlul de miss vacutaTrofeul "Miss Arad 2007", decernat la expozitia de vaci din rasa Baltata Romaneasca, organizata la Arad, in cadrul targului "Agromalim", i-a revenit, anul acesta, exemplarului Helga, o juninca de 29 luni.
Helga provine de la societatea agricola "Romgera" din orasul aradean Santana si a primit, duminica, titlul la un concurs la care au mai participat peste 100 de competitoare, care au reprezentat ferme sau crescatori privati din mai multe judete ale tarii. 
"Helga este o juninca de 29 de luni, gestanta si speram ca va deveni o vaca mai buna ca si mama ei care da peste 7.500 de litri de lapte. Helga a obtinut cel de-al doilea trofeu, dupa ce in anul 2006 a fost aleasa «miss» la categoria vitele" a declarat Nicolae Andreia, din cadrul fermei de la care provine Helga.
La cea de a XVIII-a editie a targului international de agricultura si industrie alimentara, "Agromalim", au participat, anul acesta, firme din Romania, Ungaria, Germania si Austria. 
In paralel cu acest targ, timp de trei zile s-a desfasurat si editia a IV-a, a Expozitiei Nationale a rasei Baltata Romaneasca. 
Cele doua targuri au reunit 250 de firme si crescatori de animale, care au expus ultimele noutati in domeniu, pe o suprafata de 3.100 mp in interior si 25.000 mp in exterior.
In cadrul Expozitiei Nationale a rasei Baltata Romaneasca au fost prezentate pe langa animalele membrilor asociatiei judetene, aproximativ 100 de capete, si 50 de capete ale unor crescatori din arealul de crestere al acestei rase, din 17 judete din Romania si din strainatate, precum si alte rase crescute pe teritoriul tarii noastre.
Una dintre atractiile de la "Agromalim" a fost vitelusa "Europa", care a venit pe lume chiar in timpul desfasurarii targului.

Observator

  • Strivit sub rotile unui camion

Accidentul de la Polivalenta a ingrozit trecatoriiUn barbat din Arad si-a pierdut ieri viata intr-un mod cat se poate de cumplit.
Aflat pe o motocicleta, incercand sa treaca de pe o banda pe alta, pe podul din Micalaca, fara sa se asigure, a sfarsit sub rotile unui autocamion.
Intr-o fractiune de secunda tot corpul i-a fost zdrobit si imprastiat.
Ingroziti, martorii povestesc ca nu au mai vazut o asemenea scena nici in filmele de groaza.
Oamenii legii au inceput imediat o ancheta pentru a stabili cu exactitate cine este vinovat de acesta tragedie, in timp ce un echipaj de la ambulanta, ajuns la locul accidentului, nu a facut altceva decat sa constate decesul si sa adune resturile din corpul barbatului a carui identitate nu se cunoaste inca.

Informatia Aradului


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]