Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Sambata, 13 ianuarie 2007
Stirile TVA aici
  • Vama ramane cu sediul nou

Vama Arad ramane tot cu sediul nouAurel Matiut sustine ca sediul recent desfiintatei Regionale Vamale va ramane al vamii
Una dintre cele mai importante cladiri de institutii publice construite in ultimii ani, sediul fostei Regionale Vamale Arad, institutie desfiintata la finele anului, a devenit un subiect de interes pentru multe institutii fara sedii sau care si-ar dori sedii noi si chiar pentru mass-media centrala. 
Si nu e de mirare, in conditiile in care Guvernul a alocat pentru ridicarea cladirii din Arad 1,7 millioane de euro (adica aproape 60 de miliarde lei vechi). 
Cotidianul Gandul afirma, nu mai departe de ieri, ca suma alocata pentru acest sediu sunt bani "cheltuiti de Guvern degeaba", pentru ca imobilul a fost finalizat la putin timp dupa defiintarea regionalei, iar acum este neutilizat.
In decembrie, directorul general al Autoritatii Nationale Vamale (ANV) a dispus, prin ordin, desfiintarea Directiei de la Arad, tocmai pe cand aceasta avea un sediu ca la carte, insa nu a luat o decizie in privinta viitoarei destinatii a imobilului. 
Atributiile ce au revenit biroului din Arad au fost preluate de Directia Regionala Vamala Timisoara, directorul Aurel Matiut devenind director adjunct la regionala din vecini. 
Potrivit ziarului Gandul si Mediafax, "in prezent in sediul modern al fostei Directii Vamale Arad mai lucreaza cativa angajati care indeplinesc ultimele formalitati de reorganizare", iar "reprezentantii Directiei Regionale Vamale Timisoara au declarat ca nu cunosc inca exact viitoarea destinatie a imobilului".
Mai multi angajati
Aurel Matiut, fostul director al regionalei aradene si actualul director adjunct al Directiei Regionale din Timisoara, sustine insa ca se vorbeste prea mult de acest sediu in presa, ca interesul e prea mare, cand situatia e clara: sediul ramane al institutiei. 
"Sediul ramane la noi, la vama. Se preiau doar birourile vamale din Nadlac si Varsand, de catre Politia de Frontiera. Deocamdata, noi activam aici. Chiar daca credeti ca suntem cam putini, vom fi si mai multi, cand preluam si accizele", ne-a declarat ieri Aurel Matiut. 
Ramane de vazut daca situatia nu se va schimba, insa, pe parcurs si daca pe sediul ultra-modern din Arad nu au pus ochii altii.

A.B. - Adevarul

  • Sosesc banii pentru canalizare!

Primarul Falca a anuntat primirea imprumutului pentru canalizareGuvernul Romaniei a aprobat proiectul de Lege pentru ratificarea Acordului de imprumut dintre Romania si Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare.
Astfel, primaria Arad primeste peste 47 de milioane de EURO pentru canalizarea si drumurile din cartierele Gai, Bujac si Sanicolaul Mic.
Proiectul vizeaza imbunatatirea serviciilor de alimentare cu apa si canalizare, furnizate populatiei si are trei componente, dintre care una vizeaza finantarea investitiilor privind introducerea canalizarii si asfaltarea drumurilor in cartierele Gai, Bujac si Sanicolaul Mic din municipiul Arad.
Imprumutul este rambursabil in 17 ani, cu 5 ani perioada de gratie.
Primarul Aradului spune ca Guvernul si-a respectat, astfel, promisiunile facute cu ocazia ultimei intalniri cu conducerea Bancii Mondiale. 
Aprobarea acestui proiect da posibilitatea administratiei aradene sa parcurga la timp etapele necesare demararii lucrarilor, chiar, in aceasta primavara.

Izabela Vekas - Televiziunea Arad

  • Biblioteca Judeteana Arad - locul unde mii de oameni vin sa isi caute linistea, dar sa si lucreze

Biblioteca Judeteana - lacas al culturii aradeneUn loc tacut, cu sute de mii de carti si de periodice, un loc in care oamenii vin spre a-si bucura sufletul si mintea sau pentru a-si desavarsi cunostintele sau pentru a studia - Biblioteca Judeteana "A. D. Xenopol" Arad.
In cursul anului trecut, Bibliotecii Judetene "A. D. Xenopol" Arad i-au fost alocate fonduri in valoare de 162.120 de lei in vederea achizitiei de carte noua, suma mult mai mare fata de cea alocata cu un an inainte.
Directorul bibliotecii, prof. Florin Didilescu, arata ca din acestia bani au fost achizitionate 8.944 de unitati de biblioteca, la care se mai adauga inca 105 pentru colectiile de periodice.
O alta sursa importanta pentru achizitia de carte au reprezentat-o, in anul 2006, donatiile.
Dintre donatori s-au remarcat, pe langa cele doua universitati aradene, urmasii unui preot de pe Valea Muresului.
Astfel, familia Tomutia a donat o importanta colectie de carte Bibliotccii Judetene Arad, iar Complexului Muzeal Arad - obiecte care, la randul lor, merita sa fie pastrate in locuri special amenajate, unde pot fi vazute de publicul larg.
Directorul bibliotecii, prof. Florin Didilescu, arata faptul ca este foarte incantat de gesturile de acest gen, facute de oameni care constientizeaza faptul ca obiecte si carti de valoare trebuie sa fie donate institutiilor specializate in conservarea si pastrarea lor, pentru ca aceste bunuri de mare valoare sa poata fi vizionate si cercetate de cat mai multa lume.
"Nu pot decat sa le multumese acestor oameni, care isi dau seama ca aceste carti vechi, foarte valoroase, isi au locul in biblioteca publica si nu in piata de vechituri" - mai spune prof. Florin Didilescu.
Fondul actual al Bibliotecii Judetene este de 470.874 de unitati de biblioteca, din care 166.832 de titluri sunt inregistrate deja in baza electronica de date a bibliotecii, ceea ce inseamna ca cei care cauta unul din aceste titluri, pot sa le gaseasca foarte usor, in computer.
Doririta directorului Florin Didilescu este ca, in timp cat mai scurt, in aceasta baza de date sa fie introduse cat mai multe titluri.
Din pacate, aceasta munca presupune un efort uman deosebit si, mai ales, multi oameni.
"La aceasta ora lucreaza pentru acest obiectiv doar trei oameni si nu ne putem permite, din punct de vedere financiar, sa angajam alti colaboratori numai pentru aceasta munca. Ne-am gandit, la un moment dat, sa folosim chiar studenti in practica, dar ne-am dat seama ca introducerea acestor date in calculator necesita nu doar o atentie deosebita, ci si cunostinte largi, ceea ce ne-a facut sa rehuntam la idee" - marturiseste prof. Florin Didilescu.
Dar ce carti cauta, cel mai mult, aradenii?
Florin Didilescu - directorul Bibliotecii Judetene AradSi anul trecut, din datele inscrise in fisele de la sectia imprumut, rezulta foarte clar ca in topul preferintelor continua sa conduca autorul Dan Brown (cu "Ingeri si demoni" si "Codul lui da Vinci", urmat indeapropae de Mircea Cartarescu ("De ce iubim femeile").
Anul trecut, Biblioteca Judeteana Arad a inregistrat 6.890 de utilizatori, fata de 7.100 in anul 2005.
Scaderea numarului de utilizatori are o explicatie cat se poate de obiectiva: timp de cinci luni, sectiile de imprumut au fost inchise, intrucat a fost facut inventarul tuturor cartilor, inventar care se face o data la zece ani.
O mare nemultumire a prof. Florin Didilescu este legata de bibliotecile din mediul rural.
Biblioteca Judeetana Arad detine doar rolul de indrumare metodologica a acestor biblioteci, neputand interveni in nici un fel in activitatea si organigrama lor.
Din pacate, in foarte multe localitati unde exista biblioteci rurale, posturile de bibliotecar sunt vacante, iar primariile refuza sa angajeze un om special pentru ele.
Rezultatul? Cartile raman singure, incuiate in cladirile ce gazduiesc bibliotecile, in conditii despre care mai nimeni nu mai stie nimic.
Lipsa banilor ii determina pe multi primari din judet sa nu angajeze bibliotecari, astfcl incat lacatul de pe usi interzice oricui accesul in incinta.
Totusi, mai exista si cazuri fericite - dupa cum spune Florin Didilescu - in care lumii cartilor i se mai acorda interesul cuvenit si, ca atare, aceste biblioteci primesc, anual, de la cea judeteana, carti spre a fi asezate in rafturi.
Despre activitatea Bibliotecii Judetene Arad s-ar putea scrie foarte multe.
Nu trebuie uitate nici contactele pe care aceasta institutie le are cu institutii similare din strainatate.
Dovada in acest sens sta invitatia care i-a parvenit - aceea de a participa, in toamna, la o expozitie internationala de carte cu totul inedita, la Budapesta.
Este vorba despre o expozitie dedicata "Cartii erotice din secolul al XVIII-lea," - o tema care, in ciuda titlului, este cat se poate de serioasa, daca ne gandim ce insemna cuvantul "erotic" in acele vremuri.
La Budapesta, Biblioteca Judeteana "A. D. Xenopol" Arad va prezenta carti vechi, de patrimoniu, alaturi de Biblioteca Nationala a Ungariei, Biblioteca Nationala a Frantei si de Biblioteca Nationala a Angliei.

Mihaela Cerna - Observator

  • Sarbii si Anul Nou

De Anul Nou sarbesc se sarbatoreste si Revelionul in stil vechiBiserica crestina, nascandu-se in cadrul Imperiului Roman, si-a fixat evenimentele pe cadrul „Calendarului Iulian” (dupa numele imparatului Iulius Cezar) din anul 46 i. e. n.
Papa Grigorie al XIII-lea a poruncit, in anul 1582, recalcularea calendarului (cunoscut azi sub denumirea de "Calendarul Gregorian"), prin Bula "Inter Gravissimus", cu care a impus reforma calendaristica, folosita si azi in majoritatea statelor. 
Intre cele doua calendare exista o diferenta de 14 zile.
In amintirea "taierii imprejur" a Domnului nostru Iisus Hristos, biserica ortodoxa de rit vechi a stabilit si sarbatorirea inceputului Noului An. 
Oamenii se saluta cu urarea "An Nou Fericit!"
Obiceiurile sarbesti mentin si cu acest prilej coacerea "cestnitei", care s-a pregatit si de Craciun si se cinsteste cu vin pentru noroc. 
In unele locuri se pastreaza (de la ajun) butucul de stejar ars.
Se spune ca, daca de Anul Nou ninge sau cerul este innorat, va fi un an rodnic.
In Kosovo se spune ca fata care "nu se poate" marita, in prag de An Nou trebuie sa innopteze in casa straina si va fi imediat petita. 
Multi beau in prima zi a anului vin rosu pentru a primi "sange nou".
La sarbi, Anul Nou se mai numeste si Craciunul mic sau tanarul Craciun. 
Anul Nou se mai numeste, in unele case, si Craciunul femeilor, cand se ard pe foc crengute de stejar (cate femei sunt in casa) si se prepara kaia din seminte diferite.
In ziua de Anul Nou nu e voie sa ne certam pentru ca oamenii vor fi urmariti de ghinion tot anul si sa nu fie pacaliti in prima zi.
Sarbii sarbatoresc sosirea noului an impreuna cu familia si prietenii, urandu-si un an imbelsugat si cu sanatate. 
La Multi Ani!

Prof. Jarco Simion

  • Cu toate ca avem sistem de parcare cu plata in municipiu, soferii parcheaza tot dupa cum ii taie capul

Parcare ilegala pe trotuar in plin centruCu toate ca sistemul de  parcare cu plata, implementat de Primaria Municipiului Arad, de o luna, soferii aradeni nu s-au invatat inca cu noul regulament. 
Drept dovada, stationarile pe bulevard se fac anapoda, chiar mai aiurea decat inainte de aplicarea noilor reguli...
Parcarile se fac tot ilegal
Cei mai multi dintre conducatorii auto parcheaza din obisnuinta la 45 de grade, iar altii, foarte putini ce-i drept, paralel cu bordura, respectand hotararea de Consiliu Local care reglementeaza sistemul de parcari cu plata. 
Asa ca haosul este la el acasa...
Strazile centrale sunt, in orele de varf, la fel de aglomerate ca si inainte, parca nimic nu s-a schimbat, Bulevardul Revolutiei, fiind sufocat de autovehicule.
Astfel ca, daca treci cu masina prin centru si vrei sa opresti, trebuie sa faci cateva ture bune de centru pana cand aproape, si abia apoi, in cazul in care ai noroc, gasesti un loc in care sa iti parchezi. 
Asta dupa ce aproape ca iti trece cheful de a mai ramane prin oras.
Si mai grav este faptul ca, foarte multi dintre aradeni, in nevoia disperata de a opri, isi abandoneaza autoturismele pe unde apuca, chiar si in mijlocul intersectiilor, unii lasand avariile pornite, iar altii pur si simplu fara a-i mai interesa ca incalca grav regulile de circulatie.
Sanctiuni si...penalizari pentru soferii care nu respecta legea
Agentii Serviciului de parcari din cadrul Primariei Arad au incheiat, de la infiintarea sistemului si pana acum, 350 de procese verbale (taxe speciale) aradenilor care nu au respectat legislatia, 167 dintre acestea fiind achitate pe loc.
Purtatorul de cuvant al Primanei Arad - Valer Marginean -ne-a informat ca taxa suplimentara pe care trebuie sa o plateasca aradenii care nu respecta hotararea de consiliu privitoare la reglementarea sistemului de parcare este de 30 de lei. 
"Daca aceasta taxa nu este platita in 48 de ore, se aplica penalitati",. a mai subliniat Marginean.
Aradenii care considera ca au fost sanctionati pe nedrept pot sa depuna contestatii la Serviciul de parcari al Prirriariei Arad, in termen de 15 zile. 
Este bine de stiut insa ca, agentii Serviciului de parcari detin aparate digitale de filmat, cu care inregistreaza fiecare masina gasita parcata fara chitanta. 
Astfel ca, cei care depun contestatii nu vor avea de castigat decat daca acestea sunt indreptatite.
Valer Marginean ne-a mai informat ca, incepand de luni se pun in vanzare cardurile, care pot fi folosite in locul monezilor la aparatele de taxare. 
Acestea vor putea fi achizitionate de la sediul Serviciului parcari, aflat pe Bulevardul Revolutiei nr. 52 (langa Posta mare, in fostul sediu al Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorilor Arad.

Nadia Bodran - Informatia Aradului


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]