Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Marti, 13 martie 2007
Stirile TVA aici
  • Cu sase saptamani inaintea deschiderii sezonului, primarul s-a decis: vrea strandul!

Strandul Neptun este dorit si de Primarie - Virtual Arad News (c)2007Asa cum sustinuse de mai multe ori in ultimii doi ani, primarul Gheorghe Falca a initiat in cele din urma demersurile pentru a pune mana pe Strandul "Neptun".
Sigur, nu dansul personal, ci primaria, printr-un serviciu special care va urma sa functioneze insa in subordinea directa a primarului.
Demersurile de deposedare a societatii de Gospodarire Comunala de Strandul "Neptun" sunt avansate.
Foarte avansate, daca tinem cont de faptul ca la avizierul primariei a fost deja depus studiul de fundamentare pe baza caruia urmeaza sa se infiinteze serviciul public care va prelua strandul de la Gospodarirea Comunala.
Timp de inca vreo doua saptamani, studiul poate fi consultat si amendat de cine e interesat de strand, dupa care propunerea intra in Consiliul Local, acolo unde majoritatea domnilor consilieri ne-a obisnuit deja ca nu zadarniceste planurile primarului.
Asa ca birocratia nu va mai dura prea mult, si nici actuala forma de organizare, gestionare a strandului.
Contractul de delegare a gestiunii prin concesiune privind administrarea Strandului "Neptun" catre Gospodarirea Comunala a expirat la 31 decembrie 2006.
Studiul despre care pomeneam reinventeaza coada la pruna.
Explica, pe larg, cat este de important strandul in economia Aradului si cat este de necesar sa fie... controlat.
E adevarat – domnului primar nimic nu ii place mai mult decat sa controleze, iar acest studiu, ca un facut, ii ridica minge dupa minge la fileu...
Serviciul public proiectat, care urmeaza sa administreze, intretina si sa exploateze strandul, se va ocupa de intretinerea si exploatarea constructiilor de orice fel de pe baza de agrement (cu exceptia celor administrate in prezent de catre alte persoane juridice cu capital privat); intretinerea si exploatarea instalatiilor de utilitate publica (alimentarea cu apa, canalizare, gaz, energie electrica) – atentie, mare atentie! – "pana la predarea acestora unui operator privat" (deci iata ca se pregateste o privatizare!); amenajarea, intretinerea, protejarea spatiilor verzi; lucrarile de igienizare si pregatirea strandului pentru iarna.
Studiul de fundamentare este prost realizat.
Explicand necesitatea inlocuirii Gospodaririi Comunale cu serviciul acesta public, explica faptul ca a scazut numarul de vizitatori pe strand, anul trecut, fata de 2004 si de 2005.
Si isi motiveaza afirmatia prin numarul de bilete vandute: 225 000 in anul 2006, fata de 309 000 in anul 2005.
"Unele cauze pentru scaderea numarului de vizitatori sunt concurenta, alternativa oferita de agentiile de turism si alte locuri de agrement" – explica realizatorii studiului, oferind o motivatie penibila si rupta de realitate, dar in acelasi timp si o concluzie falsa.
Numarul de vizitatori nu a scazut anul trecut, la strand.
Dimpotriva, a crescut, in conditiile in care aproape o luna de zile taxarea la intrarea pe strand a fost sistata, din ordinul instantei de judecata, iar aradenii au putut intra pe baza de agrement fara nici un fel de plata.
Numai ca studiul de fundamentare omite acest aspect.
Il omite in mod grosolan, nepermis pentru un studiu care trebuie sa fundamenteze schimbarea regimului celei mai importante zone de destindere a Aradului.
Explicatiile potrivit carora concurenta (care concurenta, cate stranduri au aparut anul trecut in Arad, care sa fure din clientii Strandului "Neptun"?!) sau oferta agentiilor de turism sau al altor locuri de agrement ar fi condus la "scaderea numarului de vizitatori", sunt false.
Asa cum spuneam – numarul nu a scazut, ci a crescut.
Dar se pare ca este nevoie cu orice pret de o explicatie, oricat de cusuta cu ata alba ar fi, pentru a trece strandul la primarie!
Fundamentarea estimeaza ca anul acesta numarul de bilete si de abonamente vandute va scadea cu inca 27%, fata de anul trecut, chiar si in conditiile in care pretul lor va ramane neschimbat: 25 000 de lei biletul pentru adulti, 15 000 de lei pentru copii.
Acelasi document sustine ca se impune cautarea unor surse de finantare, in cazul trecerii strandului in aparatul propriu al primarului: inchirieri pentru activitati ocazionale, spectacole, publicitate, realizarea de investitii din fondul de rulment, acordarea unor imprumuturi fara dobanda.
Numai ca tocmai primaria nu permite acum inchirierea de spatiu publicitar la strand, in ciuda ofertelor existente, care ar fi putut asigura o sursa importanta de venit deja si in anii precedenti!
Iar in ceea ce priveste investitiile, nu a existat nici un motiv care sa le fi impiedicat pana acum, caci desi a fost si este administrat de Gospodarirea Comunala, strandul tot proprietatea Consiliului Local era!
Cu alte cuvinte, studiul de fundamentare demasca, practic, ceea ce banuiam de doi ani: faptul ca strandul nu a fost lasat intentionat sa se dezvolte!
Investitiile au scazut de patru ori in trei ani, baza de agrement fiind lasata sa functioneze la cota de avarie.
Fiindca, cine stie, asa va fi probabil mai lesne de manevrat...
Se pregateste cresterea preturilor?!
"Cresterea contravalorii biletelor este o solutie riscanta, avand in vedere ca numarul vizitatorilor a scazut in ultimul an, dar necesara, cu conditia mentinerii acestuia in limitele accesibilitatii unui numar cat mai mare de vizitatori" – spune studiul de fundamentare.
Numai ca acesta omite un aspect important: biletele vandute nu sunt un barometru corect al accesului la strand, avand in vedere perioada lunga in care aradenii au intrat la strand chiar fara sa plateasca bilet, vara trecuta, iar terasele au fost pline-ochi.
Pentru accesibilizarea strandului, deci, nu scumpirea biletelor se impune, ci dimpotriva, ieftinirea lor!
Mai ales daca scopul serviciului este, asa cum se afirma la capitolul "Evaluarea indicatorilor tehnico-economici" - cresterea numarului de utilizatori.
Cand pro, cand anti-Falca!
Strandul se deschide oficial la 1 mai.
Anul trecut, din cauza tensiunilor dintre administratie si agentii economici, nu s-a organizat nici un fel de spectacol pentru marcarea acestui eveniment, desi in trecut astfel de manifestari devenisera deja o traditie.
Unii dintre agentii economici se tem ca in situatia in care strandul va trece in aparatul primarului, Gheorghe Falca se va razbuna pe ei, sau va pune presiune pe ei, pentru a-i reduce la tacere, dupa ce in ultimele luni Asociatia Comerciantilor de pe Strandul "Neptun" a fost in razboi deschis cu administratia locala.
Este de notorietate ca la intrarea in strand au fost lipite afise cu promisiunea primarului, din Leontin Aslau este militant activ impotriva primarului Falcacampania electorala, de a permite accesul gratuit la strand, in conditiile in care in mandatul lui Gheorghe Falca, dupa alegeri, dimpotriva, pretul biletelor a ajuns la maximul istoric, de 25 000 de lei/persoana.
Mai mult, au fost afisate si bannere impotriva lui Falca, de aceiasi comercianti care in campania electorala din anul 2004 l-au sprijinit pe acesta in detrimentul fostului primar, Dorel Popa.
Dosar la DNA, avand ca obiect Strandul
Omul de afaceri Leontin Aslau este cel mai aprig militant de pe strand.
Il mana in lupta faptul ca are blocata o investitie importanta chiar la coborarea de pe Podul "Decebal".
El dispune si de parcarea bazei de agrement.
Aslau a intrat in conflict cu primaria si cu primarul dupa ce "Gheorghe Falca mi-a cerut sa ii cedez parcarea, iar eu am refuzat acest lucru. Mi-a refuzat semnarea contractului de concesiune, fapt pentru care m-am judecat, am castigat si apoi m-am intabulat".
Aslau a fost de mai multe ori in Consiliul Local, pentru continuarea investitiei, dar fara nici un rezultat.
"In cadrul sedintelor de consiliu local, primarul m-a trimis sa dau primaria in judecata, ca sa imi pot continua investitiile"- declara acesta.
Aslau spune ca functionari ai primariei i-au sugerat ca ar trebui sa se impace cu primarul, ca sa scape de neplaceri.
In luna decembrie a anului trecut, a depus plangere la DNA, sustinand pe de o parte ca este tratat abuziv; pe de alta parte, el estimeaza ca s-au pierdut peste 700 de mii de euro la bugetul local, "datorita faptului ca primarul nu a dus la indeplinire Hotararea 272/2004 a Consiliului Local, prin care trebuia sa incheie contract de concesiune pentru Gospodarirea Comunala, avand ca obiect administrarea strandului. Ca urmare a neincheierii acestui contract, GCA nu a platit redeventa datorata, conform hotararilor initiate chiar de catre primarul Gheorghe Falca: 357/2004, referitoare la tarifele de redeventa de pe strand; si 41/2005 referitoare la parcelarea Strandului „Neptun“, prin care Gospodaririi ii revine o suprafata de peste 19 hectare. Eu cred ca singurul responsabil al faptului ca Gospodarirea Comunala a functionat nelegal timp de trei ani pe strand este, in exclusivitate, primarul Gheorghe Falca" -sustine Aslau.
Trei milioane de euro pentru Comunala?
Nici Gospodarirea Comunala nu asteapta fara emotii deznodamantul povestii strandului.
Potrivit unor informatii vehiculate pe holurile Palatului Administrativ, societatea ar putea pretinde cel putin trei milioane de euro de la Consiliul Local, in cazul in care acesta ii va lua strandul din administrare.
Ar fi o lovitura de teatru in aceasta poveste intortocheata, dar se pare ca Gospodarirea Comunala poate prezenta acte de proprietate pe unele dintre active, cum ar fi, de exemplu, bazinele, toaletele, cabine, casute...
Plus desplatirea fondului de comert format – o alta componenta care da valoare unei afaceri.

Andrei Ando - Observator

  • Curatenie de primavara in municipiu

Cetatenii iesiti la curatenie - este semn de primavaraCampania "Curatenia de primavara 2007" va fi demarata de catre primaria municipiului, incepand cu data de 19 martie 2007.
Actiunea va fi una ampla, desfasurandu-se in mai multe etape, in perioada 19 - 31 martie 2007, cand vor fi  colectate, transportate si depozitate deseurile din toate zonele si cartierele municipiului.
Astfel, in perioada 19-21 martie se va face curatenie in cartierul Aurel Vlaicu, in 19-20 martie, in cartierul Gai, in 22-24 martie in cartierul Gradiste, in 20-22 martie in cartierul Bujac, in 26-28 martie in Centrul istoric al municipiului, in 23-27 martie pe Faleza Sud-Confectii si in Piata Mihai Viteazul, in 28-29 martie in zona Micalaca Veche si cartierul Aradul Nou, iar in 30 –31 martie in zona 300 – Praporgescu si in cartierul Sanicolaul Mic.
In cadrul Campaniei "Curatenia de primavara" se colecteaza deseuri voluminoase, deseuri de echipamente electrice si eletrocasnice, obiecte de uz casnic si gospodaresc, deseuri vegetale, rezultate din curatirea arborilor si a spatiilor verzi din jurul imobilelor. Persoanele fizice care domiciliaza in municipiu, precum si persoanele juridice si asociatiile de locatari cu sediul pe raza municipiului Arad, sunt rugate sa sprijine municipalitatea  in acest demers.
Deseurile din categoria celor mentionate vor fi depuse langa bordura carosabilului, fara a impiedica circulatia rutiera sau pietonala, astfel incat, in functie de programare, acestea sa poata fi ridicate de masinile operatorilor specializati.
"Facem un apel la toti cetatenii municipiului si la toate firmele si asociatiile de locatari sa participe la aceasta campanie si sa respecte programul de colectare, pentru ca este in interesul tuturor celor ce traiesc aici sa avem un oras curat, mai ales ca Aradul este cea mai importanta poarta de intrare in tara dinspre Europa", a declarat primarul Gheorghe Falca.
Tot in aceasta perioada, primaria, cu ajutorul scolilor generale 4 si 21, precum si al Colegiului de Protectie a Mediului, firmelor Polaris, Selgros si Yazaki, se va ocupa de curatenia in toate parcurile din municipiu si in zonele de pe langa malul Muresului.

Nadia Bodran - Informatia Aradului

  • Trenurile de marfa trec granita mai repede

Trenurile de marfa ajung mai repede in UngariaTransporturile de marfa pe calea ferata din Romania in Ungaria ajung, de acum, de doua ori mai repede.
La punctul de trecere a frontierei Curtici s-a introdus, incepand de ieri, controlul unic al documentelor, in cadrul unei ceremonii oficiale care a marcat trecerea la noua tehnologie de frontiera. 
CFR Marfa a incheiat un acord de cooperare transfrontalier cu compania maghiara de cale ferata, MAV Cargo, protocol care respecta normele Uniunii Europene pentru fluidizarea si simplificarea controlului feroviar la frontiera.
Timpii de trecere a frontierei, injumatatiti
Potrivit directorului general al CFR Marfa, Liviu Bobar, procedura simplificata va reduce mult timpul de livrare a marfurilor. "Pana acum, procedura era ca fiecare tren sa fie prelucrat, predat si primit in Curtici si respectiv Lokoshaza. Incepand de acum, se va face o singura predare, prelucrare in statia Curtici. Asta inseamna un lucru foarte bun pentru clientii nostri, pentru ca timpii de trecere a frontierei se injumatatesc. Practic, statia Lokoshaza dispare, ca statie de frontiera", a declarat Liviu Bobar.
Directorul general MAV Cargo din Ungaria, Kozak Tamas, crede ca parteneriatul incheiat cu partea romaneasca poate sa constituie un exemplu si pentru alte companii feroviare.
El a mai spus ca "este o intelegere foarte importanta. Datorita acestui acord, trenurile de marfa pot sa traverseze frontiera fara ca locomotiva sa fie schimbata. S-a reusit simplificarea trecerii frontierei".
Maghiarii spun ca prin introducerea acestei proceduri se castiga in calitatea serviciilor pe care le presteaza.
CFR Marfa a reusit sa obtina omologarea unei locomotive electrice CFR Marfa pe reteaua feroviara ungara, care va deservi traficul aferent statiei comune Curtici, care e cea mai mare de acest gen din vestul tarii.
Pe la Curtici ies din tara, in medie, in fiecare zi, cam trei trenuri de marfa.
Noua tehnologie de frontiera introdusa in judetul Arad va fi aplicata si in statiile Valea lui Mihai si Oradea.

Alex Negru - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Se asteapta, in continuare, ambulante noi la Arad

Se considera ca numarul de ambulante ar trebui sa creascaDirectorul Serviciului de Ambulanta Arad ne-a declarat ca reprezentantii Ministerului Sanatatii Publice au cerut o informare despre cazul de la Ineu, cand usile unei salvari s-au blocat cu pacientul aflat in stare deosebit de grava inauntru.
Acesta ne-a declarat ca i-a fost ceruta si parerea daca starea pacientului a fost afectata de intarzierea produsa de blocarea usilor.
"Am explicat, conform inregistrarilor, ca pacientul nu a fost tinut in interiorul ambulantei cu mult mai mult timp. In momentul in care usile s-au blocat pacientul a fost scos prin usile laterale", a declarat Robert Schill, directorul Serviciului de Ambulanta Arad.
Acesta a explicat ca ambulanta a ajuns la spitalul din Ineu in 19 minute, pacientul a fost preluat de medicii de la urgenta imediat si a fost retinut timp de zece minute.
"Ambulanta a preluat pacientul si l-a transportat la Arad. Inregistrarile confirma ca ambulanta a ajuns la Spitalul Judetean dupa 40 de minute", a explicat Robert Schill.
Acesta a continuat: "Dupa ce am verificat masina am realizat ca defectiunea care s-a produs nu a fost una tehnica, ci electrica. Usile din spate ale ambulantei respective erau actionate de un motor, care s-a defectat. Sunt sigur ca aceeasi defectiune s-ar fi putut produce si la o ambulanta noua."
Cu toate ca reprezentantii Ministerului Sanatatii Publice au demarat o ancheta pentru a vedea daca ambulanta a intarziat interventia medicilor si pentru a stabili daca viata tanarului ar fi fost salvata daca ambulanta functiona bine, directorul Serviciului de Ambulanta Arad nu crede ca se va grabi procedura de achizitie de ambulante.
Dupa protestul angajatilor de la Serviciile de Ambulante din intrcaga tara; ministrul Nicolaescu a promis achizitionarea a 1500 de ambulante noi, performante.
"Procedura de achizitie curpinde niste termene care trebuie stabilite, asa ca nu cred ca se va urgenta aceasta procedura din cauza tragediei de la Arad", a afirmat Robert Schill. Acesta nu ne-a putut oferi informatii despre data cand vor ajunge ambulantele la Arad si cate vor fi distribuite pentru judetul nostru.
Cu toate acestea, tragedia care s-a produs la Arad ar trebui sa traga un semnal de alarma, chiar daca dovezile indica faptul ca defectiunea salvarii nu a generat decesul tanarului.

Camelia Catean - Observator

  • Scandal pentru cabinete

Cabinetele medicale vor trebui atribuite medicilorMai multe consilii locale si primarii incalca legea si nu atribuie medicilor cabinetele.
Toate cabinetele medicale individuale din judet vor fi verificate in perioada imediat urmatoare.
Decizia a venit de la Ministerul Sanatatii, care a cerut o evaluare a furnizorilor de servicii medicale din mediul rural, scopul final fiind cel al modernizarii cabinetelor.
In atare conditii, prefectul a emis un ordin privind constituirea unui colectiv de lucru, format din reprezentantii Autoritatii de Sanatate Publica (ASP), CAS si autoritatilor locale, colectiv care are ca obiectiv inventarierea tuturor cabinetelor medicale din mediul rural.
Verificarea a demarat in cele noua centre, adica la Zadareni, Fantanele, Conop, Livada, Siria, Gurahont, Seleus, Sicula si Simand.
Nu respecta legea
Prefectul spera ca acest control va avea efecte si cand vine vorba de dreptul medicilor de familie de a primi in proprietate cabinetele medicale, in conditiile in care pe acest subiect exista o serie intreaga de probleme in judet.
"Dorinta prefectului este ca legea sa fie respectata, iar medicii de familie sa poata sa intre in posesia cabinetelor medicale. Din pacate multe primarii, consilii locale nu respecta legea si nu dau posibilitatea medicilor sa intre in posesia cabinetelor ca, apoi, sa poata accesa credite pentru modernizarea lor. Se tot invoca faptul ca spatiile sunt ale comunelor sau ca medicul in cauza iese la pensie, desi aici legea e clara", a punctat Gavril Popescu.
In justitie
Prefectul sustine ca probleme privind refuzul autoritatilor de a atribui cabinetele medicilor se intalnesc in foarte multe comune, iar ca exemple a amintit de Craiva si Tarnova.
"Sunt foarte multi medici care au dat in judecata primariile din cauza acestui fapt. In plus, Prefectura a atacat si ea in contencios administrativ hotararile prin care consiliile locale refuzau sa dea cabinetele medicilor", a punctat prefectul.
Pana la finele lui ianuarie, doar 51 de cabinete au fost vandute, desi cererile sunt de ordinul sutelor.
Pleaca medicii
Problema refuzului primariilor de a da cabinete medicilor de familie poate deveni mult mai grava, potrivit prefectului.
"Unii medici de familie se satura si pleaca. Putem sa ajungem in situatia in care vom avea comune si sate care sa nu mai aiba medici de familie".
Gavril Popescu a mai sustinut faptul ca spera ca verificarea de acum sa elimine parte din opacitatea consiliilor locale.

A.B. - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]