Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Marti, 13 noiembrie 2007
Stirile TVA aici
  • Scandal la Penitenciar

Directorul Penitenciarului Arad - Dan Halchin a trimis liderul de sindicat in fata Comisiei de disciplinaDirectorul Dan Halchin a trimis un lider de sindicat in fata comisiei de disciplina.
Neintelegerile aparute intre Dan Halchin, directorul Penitenciarului Arad si Viorel Flonta, presedintele Sindicatului "Pro Lex" din unitate s-au lasat cu o serie de acuze grave de o parte si de alta.
In urma unui memoriu trimis de Flonta directorului Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP), in care directorul este acuzat ca ar fi savarsit mai multe nereguli, Halchin a decis sa sesizeze Comisia de Disciplina considerandu-se calomniat.
Acuze grave
Viorel Flonta sustine ca a fost mutat nejustificat de la sectorul de evidenta a detinutilor la escorta, in ciuda unui ordin venit de la conducerea ANP, ca directorul a refuzat sa-l invoiasca pentru a reprezenta sindicatul la o sedinta cu totii liderii din Arad organizata de Directia Muncii pentru a obtine bilete de odihna si tratament destinate angajatilor institutiei, ca acelasi director ar fi semnat o decizie pe unitate prin care nu se va mai aproba niciun "concediu de studii la Centru de Formare Profesionala Arad".
De asemenea Flonta sustine ca angajatii care se judecau cu unitatea ar fi fost amenintati pentru a-si retrage plangerile, il acuza pe Halchin ca ar fi refuzat sa puna la dispozitia sindicatului un spatiu, desi acest lucru ar fi fost posibil. 
Mai mult, directorul este aratat cu degetul din cauza unei decizii de mutare a zece agenti la un alt penitenciar, asta, pentru a face loc unui numar de cinci fosti colegi de la Tulcea, "fara a se tine seama de perioada de transferuri intre penitenciare din cursul anului".
"A dat o decizie pe unitate si cu anunt in poarta, in data de 1.04.2007, ca atat cat va fi director nimeni nu va beneficia de concedii de studii, iar cei care au solicitat concedii de studii au fost obligati sa mearga in fiecare zi, opt ore la studiu, la Centrul de Formare Profesionala Arad. Mentionez ca un numart de patru-cinci persoane au avut procese pe rol la Judecatoria Arad, cu diferite probleme de serviciu, iar domnul director i-a chemat, pe fiecare in parte, la dandul in birou si le-a zis ca daca nu vor renunta la acele procese ii va da afara si vor ramane pe drumuri", ii scrie Flonta directorului general ANP.
La Penitenciarul de maxima siguranta din Arad a inceput un scandal internDecizie neintemeiata
Sesizarile facute de liderul de sindicat nu au ramas fara raspuns. Prin adresa numarul 10730, din 10.10.2007, semnata de Marius Iosif, directorul general al ANP, i se raspunde negru pe alb referitor la refuzul directorului Penitenciarului Arad de a acorda concediu de studii angajatilor ca "decizia directorului prin care s-a impus prezenta la Centrul de Formare si Specializare a ofiterilor din ANP a personalului care beneficiaza de concedii de studii este neintemeiata".
Cu privire la spatiu pentru sindicat, lui Flonta i se aduce la cunostiinta solutionarea pozitiva a cererii "in timpul verificarilor intreprinse la Penitenciarul Arad".
Sindicalist pus la zid
In aceste conditii, directorul Halchin l-a deferit pe sindicalist Comisiei de Disciplina. 
"Sedinta de judecata", la care, din motive care ne scapa, fotoreporterului ziarului nu i s-a permis sa-si exercite meseria, directorul Dan Halchin permitandu-ne accesul in incinta Penitenciarului, dar fara aparate foto si camere video, a fost tinuta in absenta lui Flonta, care a recuzat comisia. 
In aceste conditii, Halchin a respins toate acuzatiile care i s-au adus.
"L-am atentionat public pe domnul Flonta ca ceea ce a facut el poate fi catalogat atat ca abatere disciplinara, cat, mai grav, infractiune. Nu am amenintat pe nimeni si am transferat pe nimeni, pentru ca nu am printre atributii sa dau afara pe cineva sau sa tranfer pe cineva, nu am obligat pe nimeni sa mearga la centrul de formare. Cat despre faptul ca nu i-am permis sa mearga la o intalnire pe linie de sindicat, am procedat astfel pentru ca nu mi-a inaintat o cerere scrisa. In fisa postului pe care-l detine domnul Flonta sta scris: «subofiter operativ supraveghere, deci trebuie sa supravegheze detinutii». Sindicatul pe care-l reprezinta domnul Flonta are un spatiu, i-am dat apoi si al doilea spatiu, dar domnul Flonta nu l-a preluat", a spus Halchin.
In ceea ce-i priveste pe martori, doar unul singur, Codrin Dragoi, a sustinut raspicat ca a fost amenintat de director, pentru a-si retrage plangerea inaintata instantei.

Lucian Serban  - Adevarul

  • Primaria inlocuieste pomii din centru

Primaria planteaza pomi pe centrul AraduluiPrimaria Municipiului Arad desfasoara un program de revitalizare a vegetatiei in centrul orasului, pentru a asigura completarea efectivului de arbori decorativi si un aspect estetic urbanistic unitar. 
Pentru aceasta se vor planta 280 de copaci ornamentali din specia Acer Platanoid in toate alveolele existente la limita dintre trotuar si carosabil pe Bd.Revolutiei.
Radacinile arborilor vor fi protejate cu strat de pietris si cu grilaj decorativ din fonta.  
 "Pe Bd. Revolutiei au fost inventariati la 1 noiembrie 2007  130 copaci ornamentali in cele 280 de alveole de pe trotuare. Starea unor arbori nu mai corespunde estetic (partial uscati, coroane deformate, trunchiuri inclinate,  diferente de inaltime) iar multe alveole sunt goale ceea ce face ca distantele intre arbori sa fie neregulate. Dezvoltarea unitara a  arborilor pentru aspectul estetic unitar al zonei centrale se poate obtine doar prin inlocuirea arborilor vechi si completarea spatiilor libere. Plantarea noilor arbori ornamentali se face pe masura ce se scot cei vechi, si operatiunea se va incheia in cateva zile", afirma Corina Draghici, purtator de cuvant al Primariei Arad.

Madiana Mican - Informatia Aradului

  • Patron aradean, traficant de carne vie in Franta

Un patron aradean acuzat pentru trafic de carne vieO retea de traficanti de carne vie a fost data in vileag de politistii francezi de la Brigada de Reprimare a Proxenetismului din Marsilia, Franta.
Desi reteaua racola femei in Romania, si tot aici se ocupa de transportul lor, romanii au avut nevoie ca politistii francezi sa vina sa le spuna despre caz. Gheorghe Barsan, un aradean de 35 de ani, a fost arestat pentru ca era unul dintre pionii importanti ai unei retele de trafic de persoane, care opera la Marsillia, in Franta.
El a fost ridicat chiar din vila sa din Arad, in urma unei descinderi a celor de la DIICOT. 
Practic, aradeanul se ocupa de transportul sigur al victimelor, femei racolate in Romania pentru a se prostitua in Franta.
Retea internationala de proxenetism
Politistii romani au aflat de la colegii lor francezi despre ispravile aradeanului, un om de afaceri din oras ce detine o firma de transport. 
Patru politisti din Franta au venit la Arad cu mandat de arestare european.
In vara anului 2005, politistii francezi au descoperit o retea internationala de proxenetism, din care faceau parte romani si francezi. 
Romancele erau duse in case de toleranta din Franta, care aveau fiecare cate o matroana. 
Proxenetii au planuit afacerea cu carne vie in cele mai mici detalii si fiecare avea misiuni clare.
"Politistii francezi au stabilit ca seful acestei retele este un cetatean roman, care dirija din Franta recrutarea fetelor si organiza transportul lor din Romania cu ajutorul unor proxeneti romani din Romania si Franta. Anchetatorii au mai stabilit ca, membrii echipei de proxeneti romani din Franta avea fiecare un rol bine stabilit in cadrul organizatiei, fetele care erau obligate sa practice prostitutia fiind controlate permanent de catre acestia, ei stabilind numarul de clienti pentru fiecare, alegeau hotelul in care urmau sa se intalneasca tinerele cu clientii si, evident, ca tot ei obtineau si produsul prostitutiei, respectiv banii pe care fetele ii primeau, folosind acte de violenta verbala si fizica asupra tinerelor. O parte din membrii acestei retele au fost arestati in Franta, anul trecut, iar in urma extinderii cercetarilor s-a stabilit ca unul dintre membrii retelei este B. Gheorghe din Arad. El se ocupa de organizarea transportului tinerelor dinspre Romania spre Franta", a declarat purtatorul de cuvant al Politiei Arad, Camelia Tuduce Berar.
Aradeanul, implicat in caz, a fost retinut pentru 29 de zile, perioada in care va fi trimis in Franta pentru a fi judecat pentru participarea la un grup infractional si trafic de fiinte umane. 
In Franta mai sunt arestati deja, in acest caz, cinci romani.

Alex Negru - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Primarul Burdan a primit diploma de excelenta "Personalitatea anului 2007 pentru o Romanie Europeana"

Primarul orasului Chisineu Cris - Gheorghe Burdan a primit diploma de excelentaEdilul sef din Chisineu-Cris a fost premiat de Eurolink – Casa Europei, intr-o companie selecta, alaturi de Principele Radu de Hohenzollern-Veringen, de omul de afaceri Mirco Maschio, Radu Gratian Ghetea (Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor) si Dan Paul (Presedintele Asociatiei Brokerilor din Romania)
Eurolink – Casa Europei este o agentie informational-educativa, care isi propune sa adanceasca ideile europene.
Infiintata in 1997 de specialisti, oameni de afaceri, intelectuali, studenti, agentia a cooperat in cadrul unor retele si parteneriate pentru a sustine ideile si proiectele europene.
Sub Patronajul Onorific al Presedintiei Uniunii Europene si cu sprijinul Ambasadei Portugaliei in Romania, Consortiul Organizatoric al Platformei CEFTAC fondata in octombrie 2004 (Central European Advocacy for a Fair and Transparent Competition) in parteneriat cu Consiliul Concurentei din Romania, a desfasurat la Palatul Parlamentului, in 8 noiembrie, lucrarile celei de-a treia editii a Zilei Europene a Concurentei si Competitivitatii in Romania, sub coordonarea tehnica a Fundatiei EUROLINK - Casa Europei.
Dezbaterea publica s-a desfasurat sub genericul "Roluri si Prerogative interne si comunitare privind regimul Concurentei si acordarea Ajutoarelor de Stat dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana".
Pe langa personalitatile politice si diplomatii invitati, tema propusa a fost dezbatuta in comun de expertii Consiliului Concurentei, specialistii/consultantii in concurenta din randul societatilor de avocatura si al consilierilor juridici, ai altor experti din domeniul privat, cat si prin contributia actorilor din mediul de afaceri – intreprinzatori, manageri, si alti practicieni.
O sectiune speciala a lucrarilor a fost dedicata respectarii si aplicarii legislatiei UE in privinta implementarii programelor finantate cu Fonduri Structurale, in special in ceea ce priveste transpunerea legislatiei si a procedurilor specifice achizitiilor publice si notificarea ajutoarelor de stat.
In partea finala, conform traditiei, Casa Europei, in contextul marcarii unui deceniu de la infiintarea organizatiei, a fost decernata distinctia anuala "Personalitatea anului 2007 pentru o Romanie Europeana".
Pentru Arad este important faptul ca primarul orasului Chisineu Cris, Gheorghe Burdan, a primit aceasta distinctie.
Cu atat mai mult cu cat printre celelalte personalitati distinse cu aceasta diploma s-a aflat omul de afaceri Mirco Maschio, Radu Gratian Ghetea (Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor) si Dan Paul (Presedintele Asociatiei Brokerilor din Romania).
"Ma simt onorat de acest premiu. Nu sunt eu cel mai bun primar din Romania, dar am fost singurul primar din tara care a ridicat diploma la Palatul Parlamentului. Ma bucur cu atat mai mult cu cat aceasta apreciere nu are la baza criterii politice. Meritele imi apartin si mie, dar si consiliului local Chisineu Cris si cetatenilor orasului" a spus Gheorghe Burdan.
Festivitatea a fost urmata de un cocktail de gala.

Flavius Ghender - Observator

  • Aradul muzical - Aniversarea nasterii lui Erkel

Filarmonica aradeana a sarbatorit ziua nasterii lui Ferenc ErkelAlaturi de operele din Cluj si Budapesta, care de obicei se implica scenic, Filarmonica aradeana la randul ei, tinand cont de specificul institutiei, se inscrie anual in actiunea de  reamintire a nasterii compozitorului Ferenc Erkel, care a vazut lumina zilei nu departe de Arad, la Gyula, pe romaneste Jula.
Primul numar al momentului comemorativ a fost reprezentat de Uvertura operei "Hunyadi Laszlo" a lui Erkel, opera a carei premiera de pe scena Teatrului National budapestan din 1844, a insemnat punerea bazei creatiei nationale maghiare de gen, opera ce trateaza anumite evenimente din istoria tarii vecine.
Ce-om fi avand noi in comun cu treaba aceasta ? Lucrurile sunt foarte simple.
Trecand in revista personajele lucrarii amintite, vom da de Erzsebet Szilagyi, nimeni alta decat sotia celui ce fusese Ioan de Hunedoara, voievod al Transilvaniei, guvernator al Ungariei intre 1466 – 53, cel ce oprise la Balgrad navala turcilor.
De asemnea ii amintim pe cei doi fii ai fostului voievod, Laszlo si Matyas (Matei Corvin), primul ucis de tanar, al doilea, viitor rege al Ungariei (1458- 90), sub domnia caruia tara avusese cea mai mare expansiune, rege a carui statuie poate fi vazuta in centrul Clujului, orasul lui natal.
Asadar, o asemnea auditie te indeamna sa mai rasfoiesti cartea de istorie, ceea ce nu strica nimanui, dimpotriva.
Revenind la muzica, Uvertura operei "Hunyadi Laszlo", sub directia lui Dorin Frandes, a reliefat momentele semnificative ale operei, prin intermediul principalelor teme, inlantuite in stil rapsodic, fara dezvoltari, incepand cu dialogurile solo – orchestra, pana la finalul maiestuos.
Dansul de curte (Palotas), in tempo asezat, apoi mai miscat, a emanat sobrietate fara a-si pierde izul popular, cele doua momente reusind sa fie orientative si pentru cei ce nu cunosc opera si pentru cei ce au avut norocul de a o fi vizionat si ascultat pe scena sau din inregistrari.
Atragatorul "Concert nr. 1 pentru pian si orchestra in Mi bemol major" de Franz Liszt, in interpretarea solistului Filarmonicii aradene, Sorin Dogariu, ne-a introdus in miezul romantismului european, al carui reprezentant de seama este compozitorul si virtuozul pianist de origine maghiara.
Solistul, avandu-i parteneri pe colegii din orchestra aradeana, a realizat un discurs acaparant, sensibil, mentinand unitatea structurala bazata pe episoadele cu caracter diferit, subliniind cutezanta combativa a primei teme, stralucirea vertiginoaselor game si arpegii, in dialog cu visarea meditativa, interiorizata din prima parte, apoi sonoritatile catifelate, dar si trilurile cristaline, pe care flautul broda o tema senina, urmata de timbrul dulce al clarinetului solo si a oboiului din a doua miscare.
Auditorii au fost atrasi de caracterul sagalnic  a partii a treia, cu ritmul sau sprintar si variatiile sale capricioase si revenirea grava a temei de inceput, urmat de spiritul grandios al Finalului, in care solistul poate valorifica resursele tehnice in folosul expresiei, relevand forta barabateasca, plina de avant.
Destul de mult cantata si totusi mereu astepata cu interes, Simfonia a IX-a "Din lumea noua" a compozitorului ceh Antonin Dvorak a oferit si de asta data satisfactii, dand la iveala noi frumuseti, care parca alta data nu le-am sesizat.
Dorin Frandes si orchestra sa au desenat cu eficienta fluxul sonor plin de idei si culoare, in care dramatismul se imbina natural cu lirismul din miscarea initiala, pentru ca mult asteptata parte a doua sa ne dezvaluie o lume aparte, lume ce pare mereu noua, mereu surprinzatoare.
Orchestra a subliniat contrastele celei de-a treia miscari, intre episoadele sincopate si cele lirice, ca in finalul simfoniei sa redea energii, lumina, avant sufletesc si bucurie.

Hugo Hauptmann – Virtual Arad

***
Programul urmator (15.11.07),
dirijat de Dorin Frandes, avand-o ca solista pe Iunia Norbana Frandes va cuprinde:
Otto Nicolai – Uvertura operei "Nevestele vesele din Windsor"
Maurice Ravel – Bolero
Ludwig van Beethoven – Concertul pentru vioara si orchestra in Re major


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]