Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Marti, 14 august 2007
Stirile TVA aici
  • Adormirea Maicii Domnului

Acoperamantul Maicii DomnuluiMiercuri Biserica praznuieste mutarea la ceruri a Preaslavitei Nascatoare de Dumnezeu, Fecioara Maria.
Maica Domnului este cea mai inalta sfintenie omeneasca cunoscuta si cinstita de Sfanta Biserica, iar Adormirea Maicii Domnului este cea mai de seama dintre sarbatorile ei.
Este o sarbatoare pregatita, precum se stie, printr-un post de doua saptamani.
In Sfanta Scriptura nu aflam nimic despre moartea Maicii Domnului.
In schimb, cantarile si imnele de la Vecernia si Utrenia sarbatorii ne vestesc adevarata traditie a Bisericii in aceasta privinta.
Cand a binevoit Hristos, Dumnezeul nostru sa o ia la Sine pe Maica Sa, atunci, cu trei zile inainte, a facut-o sa cunoasca printr-un inger, mutarea ei de pe pamant la viata cea cereasca.
Deci, instiintandu-se Nascatoarea de Dumnezeu despre aceasta, s-a bucurat, cu bucurie mare, si s-a suit degraba in Muntele Maslinilor, ca sa se roage.
S-a intors, apoi, acasa si a pregatit toate cele de ingropare, incredintand pe vecine ca, mutandu-se la ceruri nu numai pe ele nu le va uita, ci pe toata lumea o va cerceta si o va ocroti.
Si a impartit vaduvelor sarace vesmintele sale. Si a luat, apoi iertaciune de la toti si culcandu-se pe pat a facut rugaciune pentru intarirea lumii si pentru vietuirea in pace. Si binecuvantand pe toti cei de fata, si-a dat sufletul in mainile Fiului si Dumnezeului ei.
S-a facut atunci tunet mare si au venit de la marginile lumii, ca pe niste nori, toti Apostolii lui Hristos, la casa Maicii Domnului din Ierusalim.
Si, incepand pentru cantarea de ingropare, Apostolii au ridicat patul si au petrecut, pana la mormant, trupul cel primitor de Dumnezeu.
Sosind in satul Ghetsimani si asezand in mormant trupul Maicii Domnului, Apostolii au zabovit, acolo, inca trei zile, asteptand pe Apostolul Toma, care din dumnezeiasca randuiala, lipsea.
Sosind, Toma Apostolul era intristat ca nu se invrednicise sa vada, si el, chipul adormit al Maicii Domnului, ca si ceilalti Apostoli.
Deci, s-a deschis, cu hotarare de obste mormantul pentru el.
Daca s-a deschis s-au minunat ca au aflat mormantul fara sfantul ei trup si era numai giulgiul lasat, ca mangaiere si marturie nemincinoasa a mutarii Nascatoarei de Dumnezeu, cu trup cu tot, la ceruri.
Dupa credinta Sfintei Biserici, la Adormirea Maicii Domnului, trupul ei n-a cunoscut putrezirea care vine dupa moarte, nici n-a ramas in mormant.
Maica Domnului, cu trupul schimbat, viu si proslavit, a fost mutata, cu trup cu tot, la ceruri, ca o parga a intregii omeniri.
Citat: "Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine Nascatoare de Dumnezeu" (Liturghia Sf. Ioan Gura de Aur)

V.F.- Adevarul

  • Dezvoltare de milioane de euro

Presedintele CJA Iosif Matula este si presedintele Consiliului pentru Dezvoltare Regionala VestPresedintele Consiliului Judetean, Iosif Matula, care de cateva zile este si presedintele Consiliului pentru Dezvoltare Regionala Vest a spus ieri ca "judetul Arad detine un portofoliu de 50 de proiecte pregatite pentru a obtine finantare prin Programul Operational Regional, acestea insumand o valoare de aproximativ 294 de milioane de euro. Din cele 50 de proiecte in lucru, un numar de 35 de proiecte sunt mature, avand pregatite Studii de fezabilitate si/sau Proiecte tehnice"
De altfel, cele mai multe proiecte, in numar de 33, sunt pentru imbunatatirea infrastructurii de transport regionale si locale.
Urmeaza apoi proiecte pentru imbunatatirea infrastructurii sociale regionale si locale, patru proiecte pentru dezvoltarea turismului si alte trei pentru sprijinirea dezvoltarii mediului de afaceri.

Alex Negru - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Cruci arse, in Cimitirul din Micalaca

Incendiu la Cimitirul din MicalacaLa finele saptamanii trecute, Cimitirul din cartierul aradean Micalaca a fost, din nou, scena unui incendiu.
Din nefericire, si de aceasta data au cazut prada flacarilor mai multe cruci si morminte, autorii incendiului fiind, deocamdata, necunoscuti.
Pompierii aradeni au fost sesizati de faptul ca in acest cimitir ard mai multe cruci si vegetatie uscata.
Imediat dupa sesizare, un echipaj al pompierilor s-a deplasat la fata locului, focul fiind stins in aproape 45 de minute.
Din cele declarate de un angajat al cimitirului, focul se pare ca a fost pus de mai multi oameni ai strazii care vin, din cand in cand, in acest cimitir.
Ei au aprins mai multe coroane uscate, aflate pe cateva morminte si s-au oprit din aceasta activitate numai cand au sesizat ca au fost vazuti de angajatul cimitirului.
Imediat au luat-o la fuga, facandu-se nevazuti.
Paznicul nu a putut sa ii urmareasca, intrucat a anuntat imediat pompierii si a incercat dupa aceea sa stinga singur flacarile.
De la coroanele cuprinse de flacari, focul s-a extins foarte repede si la cateva cruci din lemn aflate in vecinatate, care s-au aprins imediat.
Din fericire, interventia prompta a angajatului si a pompierilor a facut ca focul sa nu cuprinda si mai multe morminte si sa produca pagube mai mari.
Din nefericire, nu este pentru prima data cand oameni ai strazii dau foc la coroanele si la vegetatia uscata din acest cimitir, astfel de practici mai fiind constatate, de-a lungul anilor, in acest cimitir aradean.

M.C. - Observator

  • La Secas, se cara apa cu butoiul

Criza de apa la SecasIntr-unul din satele aradene din Tara Motilor, sute de localnici duc lipsa de apa. Este vorba de Secas, (comuna Brazii), sat cu peste 500 de locuitori. 
"Consider aceasta problema, cea mai arzatoare problema a zonei", a spus Nelutu Cristina, vicepresedintele CJA, care s-a deplasat personal pana la fata locului pentru a definitiva ultimele detalii inainte de inceperea lucrarilor de introducere a apei.
Satenii cara apa cu butoaiele de la izvoarele din capatul satului, pentru baut, iar pentru gospodarie se aprovizioneaza din vale.
Un locuitor din Secas a renuntat la a mai creste animale, pe motiv ca nu mai facea fata lipsei de apa.
"Aveam 25 de porci si caram zilnic 500 de litri de apa, dar acum ca au secat vaile de unde sa le dau?", a spus Varciu Bujor.
La fata locului, era scrasnire de dinti, fara apa.
"De cand tot strigam dupa apa! De baut, cumparam zilnic, iar 100 de litri consumam pentru animale si gospodarie", a spus Todor Jurj, un taran din Secas.
Lucrarile de introducere a apei potabile sunt efectuate de firma "Edil Constructii".
Primarul comunei Brazii, Vasile Maris s-a zbatut de sapte ani de zile pentru ca sa vada acest proiect inceput.
"Am plans de bucurie cand au auzit ca ni s-au aprobat banii necesari, pentru ca un sat cu problema mai arzatoare nu exista in toata Valea Crisului", spune Maris. 
Termen precis
Conform autoritatilor, pana la inceputul lunii noiembrie satul trebuie sa fie alimentat cu apa.
"Exista un proiect pe Ordonanta 7 in valoare de 4,3 miliarde de lei pentru acesta lucrare, iar pana la ora actuala au fost aprobati aproximativ un miliard si jumatate de lei, in doua transe", a precizat Nelutu Cristina.

D.M.- Adevarul

  • In weekend-ul trecut - Cel mai vechi festival de muzica populara din Romania - la Moneasa

Festival de muzica populara la MoneasaSute de aradeni si nu numai au fost prezenti la sfarsitul saptamanii trecute la Moneasa, unde timp de doua zile, s-a desfasurat unul dintre cele mai vechi festivaluri de muzica populara din Romania, "Festivalului Cantecului si portului popular", dar si un targ al mesterilor populari.
Au participat invitati din toate zonele tarii, dar mai ales interpreti de muzica populara.
Organizatorii nu au uitat nici de traditia romaneasca, asa ca a avut loc si un targ al portului popular, in cadrul caruia cei prezenti au putut sa priveasca si chiar sa si cumpere haine populare.
O parada a portului popular a fost prezentata la si inceperea targului mesterilor populari.
In cadrul targului, mesteri populari din toate zonele tarii au participat la o expozitie de ceramica si produse traditionale romanesti.
Evenimentul a contiuat la teatrul de vara din statiunea Moneasa cu un recital folcloric al mai multor formatii si ansambluri din judet.
Aflat la ce-a de-a 38-a editie, festivalul aduna an de an tot mai multi particpanti.
In acest an, zeci de interpreti de muzica populara, din 16 judete, au participat la concursul de interpretare.
Organizatorii festivalului, Consiliul Judetean Arad, Centrul Cultural Judetean precum si statiunea si primaria Moneasa, au inmanat celor mai talentati dintre concurenti premii in valoare de 39.000 de lei.
In speta: castigatorul marelui premiu a primit 1.200 lei, al premiului I - 900 lei, al premiului II, 700 lei, al premiului III, 500 lei.  
S-au mai acordat si doua mentiuni in valoare de cate 300 lei fiecare.
Invitati de onoare ai festivalului au fost interpretii: Andreea Voica, Cristian Pomohaci si Dumitru Farcas, care au incins atmosfera catre finalul festivalului.

Nadia Bodran - Informatia Aradului


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]