Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Luni, 15 ianuarie 2007
Stirile TVA aici
  • Concernul Smithfield are propuneri ferme pentru agricultorii aradeni

Compania americana Smithfield vrea sa faca in Arad cel mai mare holding din EuropaPentru prima oara de cand investeste in Arad, vineri, holdingul american si-a prezentat, prin Camera de Comert, Industrie si Agricultura si prin primarii localitatilor din judet, oferta in fata potentialilor beneficiari ai serviciilor si contractelor pe care le propun
Nicolae Bacanu, presedintele Camerei de Comert, Industrie si Agricultura (CCIA) a fost cel care a deschis vineri, la Complexul Expo, seria de informari cu privire la intentiile Companiei Smithfield de a face din Arad un fel de "capitala a complexelor de porcine" din Romania, in conformitate cu un plan de afaceri menit sa faca din vestul tarii zona cu cele mai mari investitii externe din toata istoria celebrului concern american. 
"O puternica companie americana are nevoie de cooperarea cu mediul de afaceri romanesc, iar asta e o realizare pentru tara noastra - si, avand in vedere ca cei de la Smithfield au planuri mari la Arad, pe care deja le putem urmari in faza de declansare a unui proiect-gigant, faptul nu poate decat sa ne bucure" - a spus Bacanu.
In octombrie 2004, americanii care au in spate peste 7 decenii de activitate de crestere a suinelor si procesare a carnii, au cumparat Comtimul – un complex, dupa cum se stie, infiintat in 1967 si, in "vremurile sale de glorie" (in anii ’80), poate cel mai mare de acest fel din Europa. 
Dupa Marea Britanie, Franta, Spania si Polonia, Romania avea sa devina astfel un punct important pe harta investitiilor americane in domeniul cresterii suinelor – si, mai mult, conform lui Gheorghe Seculici, unul dintre directorii importanti ai marii companii, "tara unde Smithfield are de gand sa faca cea mai mare investitie, si nu doar la nivel financiar – desi vorbim de un total ce va tinde catre un miliard de dolari! – ci si in plan uman. Spun asta pentru ca, in conformitate cu politica firmei, avem nevoie de colaboratori, de fermieri locali cu care sa realizam contracte pe termen lung si sa organizam activitatea firmei de la cultura cerealelor si pana la procesarea finala a carnii de porc in microintreprinderi."
O medie a vanzarilor de produse din ultimii 10 ani atinge cifre de-a dreptul impresionante: numai in anul 1999, Smithfield a vandut de peste
11 miliarde de dolari – iar peste cifra respectiva s-ar putea asterne, linistita, orice "cortina a contestatiilor", pentru ca, desigur, exista si o armata de contestatari ai politicii holdingului. 
Si, ca sa fim cinstiti pana la capat, trebuie sa amintim ca firma este acuzata, indeosebi de o parte a mass-media poloneze, de faptul ca nu gestioneaza conform exigentelor europene politica privind dejectiile animale. 
Din discutiile pe care le-am avut cu cativa reprezentanti din varful ierarhiei romanesti a Smithfield, acesta nu numai ca este una dintre prioritati, dar inginerii de mediu ai firmei – si pentru a verifica acest aspect va provocam doar sa cautati pe internet orice aspect legat de mediul si protectia sa in ceea ce priveste proiectele in derulare ale firmei – lucreaza la implementarea unor metode inca noi pentru Europa, cum ar fi transformarea dejectiilor in granule, care, odata imparstiate pe campuri oricat de aride, absorb apa rezultata din precipitatii si o retrimit pamantului cand e seceta. 
Deja functionala si cat se poate de laudata de specialisti, in SUA, metoda ar urma sa fie folosita in premiera in fermele si complexele din judetul Arad – dar polemica privind transformarea dejectiilor in biogaz si folosirea acestora la incalzirea locuintelor este, la randu-i, cat se poate de interesanta, deci, de urmarit.
Concret, Smithfield propune fermierilor, mici, mijlocii sau mari din cele patru judete vestice in care investeste, programe si contracte comune.
Care sunt conditiile preliminare pentru ca micii fermieri sa poata incheia un contract cu Smithfield? – este intrebarea poate cea mai importanta la care s-a raspuns ieri, in fata primarilor care au raspuns invitatiei CCIA.
In primul rand, e nevoie ca acesta sa detina in proprietate un teren de minimum 6 hectare situat la maxim 1000 de metri in apropierea utilitatilor – prin aceasta intelegandu-se existenta infrastructurii. 
Ca si conditie necesara, mai e nevoie ca localitatea sa detina un teren de minimum 400 de hectare destinat crearii unei zone de protectie ecologica – statie de epurare etc. 
Restul sunt detalii relativ usor de rezolvat, de o parte si de alta a contractului, cum ar fi infiintarea unei societati comerciale avand ca obiect de activitate cresterea porcinelor. 
De aici si pana la stabilirea de relatii comerciale si certe pe termen lung a unui fermier cu o firma a carei longevitate si cifra de afaceri spun tot in privinta seriozitatii, e un pas mic, usor de facut. 
"Asistam la o premiera – ceea ce propune si face Smithfield, liderul mondial in procesarea carnii, e un inceput important de drum, atat la nivel de investitii imediate cat si la planuri de afaceri pe termen lung" - a conchis Iosif Matula, presedintele Consiliului Judetean Arad.

Lucian Valeriu - Observator

  • Campanie umanitara

Campania de donare de sange initiata de deputatul PD Constantin Igas continuaCampania de donare de sange, initiata in iarna anului 2005 de catre deputatul democrat Constantin Traian Igas, continua si la inceputul acestui an. 
Deputatul aradean va fi prezent la Centrul de Transfuzii, sambata, 13 ianuarie, incepand cu ora 9, pentru a dona sange, alaturi de alti membri si simpatizanti ai Partidului Democrat. Este a 5 a oara in ultimul an si jumatate cand parlamentarul aradean doneaza sange in cadrul campaniei initiate de acesta. 
Constantin Traian Igas face pe aceasta cale un apel la colegii sai parlamentari pentru a i se alatura in acest demers, precum si la toti aradenii care doresc sa participe la acest act de omenie.

Izabela Vekas - Televiziunea Arad

  • Piata de masini… salopete, schiuri si detergenti

Duminica aradenii colinda pietele orasuluiDaca e duminica dimineata si e vreme frumoasa, aradeanul e in dilema.
Una de genul "In care piata ma duc?" La "ocska", la "masini" sau la "animale". Prieteni, rude sau cunostinte mi-au confirmat si m-au asigurat ca alegerea nu e usoara. Sotia iti sugereaza cu candoare „la ocska“, al mic/aia mica vrea clar "la iepurasi si hamsteri" iar pe tine te trage ata, normal, "la masini".
Cum Dumnezeu sa impaci si capra si varza si lupul?
Exista totusi o metoda. Verificata, aplicata si pe care v-o sugeram.
Prima data "la hamsteri", si pentru ca (se spune) prezenta animalelor aduce liniste si echilibru, lansezi timid ideea de a "abandona" restul familiei la "ocska" pana dau eu o fuga, draga, la "masini".
Daca nu iese, se mai confirma odata ca exceptia confirma regula.
Daca iese, "uff", am ajuns la masini.
Ne atrage atentia panoul cu "depozit de armasari de rasa" chiar la intrarea in piata, unde e clar ca nu poti intalni altceva decat cai putere.
Iti gadila placut narile fumul gratarelor.
Nu rezisti tentatiei si bagi rapid vreo doi mici, respectabil de mari, si o "ceafa" de marime la fel de rezonabila.
Dai linistit o tura, mai saluti minimum trei-patru cunoscuti, "da, a plecat Mara, dar au venit Todea, Varga si niste portughezi, asa ca e bine" si ramai surprins de oferta.
si aici nu ne referim la masini, ci la salopete, bricege, parfumuri, detergenti, schiuri, clapari si patine (deh, e sezon).
Plus un motor de taiat lemne ("banzig" !?) sau o masina de cusut.
Tema principala de discutie "taxa la prima inscriere".
Spicuim aleatoriu. "Da, trebuie aplicata, dar numai masinilor care nu au cel putin "Euro 3…", "E o tampenie. Dau 1.000 de euro pe masina si mai platesc statului inca atata pentru inscriere…", "Afacerea lui Tariceanu, care e actionar principal la firme de leasing. Ce Europa, ce uniune, totul e la fel…", "Chiar ne cred tampiti. E primul proces, dar va spun eu vor urma si altele. Multe…"
Aaa, preturi? Hai, sa vi le dam. Aleatoriu.
Dacia Break 96 - 1.400 euro, VW Passat 94 – 5.200 euro, Opel Astra (limuzina) 2000 – 7.800 euro, Land Rover Free Lander 2001 – 13.600 euro, Dacia 97 – 500 euro,VW Corrado 90 – 4.500. si pentru fite, MCC Smart 2001 – 5.700. La  camioane, un Euro Cargo Iveco 99 – 14.900 euro, la microbuze, un "mertan" din 2000 cu 10.600 euro, un "VW"2002 – 14.500 si un "Fiat Ducato
" 2003 – 9.350 euro. "Vedeta" pietii, un "Volvo XC 90" 2003 numai la 32.000 de "euroi".
si urmeaza, din nou "uff…", traditionalul apel "hai nu vii sa ne iei, ca am ramas doar noi in toata "ocska".

Florin Coita- Informatia Aradului

  • Regele Mihai isi verifica dosarele de urmarire

Regele Mihai este interesat sa isi vada dosarele de urmarireConform Realitatea TV, fostul suveran al Romaniei, Regele Mihai I de Hohenzollern, se prezinta in aceasta dimineata la Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii.
Este pentru prima data cand un reprezentant al Casei Regale romanesti cere sa-si vada dosarele de urmarire.
Potrivit lui Ticu Dumitrescu, membru in colegiul CNSAS, dosarul de urmarire al regelui Mihai ar avea sute de pagini.
Acelasi Ticu Dumitrescu a afirmat ca regele nu se prezinta singur la CNSAS.

Arad Expres

  • UTA - invadata de straini

Fotbal Club UTA a facut noi achizitii de jucatoriLotul "Batranei Doamne" cuprinde nu mai putin de 12 jucatori noi, dintre care jumatate sunt straini.
UTA a adus la echipa inca doi jucatori straini, cu o zi inainte de prezentarea oficiala a lotului, care a avut loc sambata, la hotel "Continental".
Este vorba de mijlocasul portughez Diogo Andrade si fundasul sarb Ivan Djokovic.
La prezentarea lotului nu a fost prezent Daniel Chirita, care in aceeasi zi a fost nas, la nunta unui prieten de-al sau, din Ploiesti.
Nici nou-sositul Lucian Todea, de la Lotus Felix, nu a fost prezent, in schimb - dupa o lunga asteptare - a aparut Norbert Varga, care a fost imprumutat la UTA pentru un an si jumatate, de Wisla Cracovia.
Ultima achizitie e juniorul Melinte, venit de la Auxerre Lugoj.
Iata, in continuare, lotul care a fost prezentat, sambata: Tudor, Marne, Bordea - portari, Balan, Mihut, Rusu, Chirita, Vasiljevic, Balint, Pascovici, Tudose, Codreanu, Buican, Djokovic, Hidisan, C. Todea, Varga, Anca, Andrade, Eze, I. stefan, Simao, L. Todea, Melinte, Edson, Ramos, Apostu, Danalache, Simion, Hora - jucatori de camp.
"Faptul ca am adus jucatori tineri inseamna ca ne pregatim pentru sezoanele viitoare. Nu ne multumim doar cu ramanerea in prima liga" - Nicolae Bara.
Au plecat la Debrecen
Ieri, la orele pranzului, FCM UTA a plecat la Debrecen, pentru primul cantonament al acestui an.
Au facut deplasarea nu mai putin de 29 de jucatori, inclusiv accidentatii Codreanu si Buican.
In schimb, a ramas in Arad nigerianul Dino Eze, care intampina dificultati cu obtinerea prelungirii sederii in Romania.
In Ungaria, UTA va sta pana pe 26 ianuarie, timp in care va evolua in trei "amicale", cu Letavertes, Nyregyhaza si Debrecen.

Leo Sfara - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]