Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Marti, 15 mai 2007
Stirile TVA aici
  • Simpozion "Tiberiu Popoviciu"

Profesorul Hoara Horatiu vorbeste despre generatiile de matematicieni ai liceuluiProfesorii de la "Moise Nicoara" i-au adus un inedit omagiu matematicianului Tiberiu Popoviciu.
Colegiul National "Moise Nicoara" a gazduit sambata, 12 mai a.c., prima editie a simpozionului de matematica "Tiberiu Popoviciu"
Programul acestei manifestari stiintifice a fost deosebit de complex, structurat pe mai multe parti. 
In deschidere, dupa cuvantul de salut al prof. Octavia Potocean, sefa catedrei de matematica de la Colegiul National "Moise Nicoara", au vorbit, cu referire la pasiunea pentru matematica, prof. Marius Göndör, inspector scolar genaral, Nicolae Pellegrini, inspector scolar general adjunct si prof. Viorel Tudoran, inspector de specialitate la I.S.J. 
Despre "Matematica in Colegiul «Moise Nicoara»  - Traditii si perspective"  a  informat prof. Maria Has, directorul adjunct al renumitei scoli aradene. 
Presedintele S.S.M.R , filiala Arad, prof. univ. dr. Gheorghe Halic a prezentat referatul "Tiberiu Popoviciu - un elev eminent al Colegiului «Moise Nicoara» - un matematician de renume mondial" iar prof. Horatiu Hoara a vorbit despre "Generatii de matematicieni"
"Fundatia «Moise Nicoara» - alaturi de matematicieni" a dat "asigurare" presedintele acesteia, prof. Gheorghe Herlo iar elevele Bianca Paul (cl.a V-a) si Corina Panda (cl. a XII -A) au spus ce inseamna pentru ele matematica. Partea I a programului s-a incheiat cu lansarea paginii web "Matematica CNMN" (Alexandru Horin, cl.a X-a).
Interdisciplinaritate, referate  si discutii libere
Legaturile matematicii cu alte discipline - precum informatica, religia, muzica, fizica, poezia - au fost puse in evidenta de prof. univ. dr. Gheorghe Halic, prof. Viorica Sandor, prof. Diana Sabau, prof. Branco  Arsenov  si eleva Ioana Manciu.
Referatele pe sectiuni au cuprins 19 lucrari ale profesorilor si 89 ale elevilor din clasele V- XII.
Un moment aparte l-a constituit evidentierea elevilor olimpici la matematica.
Manifestarea - realizata cu osteneala unei mobile comisii de organizare si sprijinul unor generosi sponsori - a fost o deplina reusita si credem ca vor urma si alte editii.

V.F. - Adevarul

  • Spitalul municipal isi modifica structura organizatorica

Spitalul Municipal isi modifica structuraIn sedinta de consiliu de la sfarsitul saptamanii trecute, alesii municipiului au votat un proiect privind avizarea propunerii de modificare a structurii organizatorice a Spitalului Municipal Arad. 
Mai concret, prin aceasta decizie, sectia "Recuperare-cardiologie" a fost modificata in "Sectie cardiologie".
Cererea de modificare a structurii organizatorice a acestei institutii, propunere discutata si aprobata de catre Autoritatea de Sanatate Publica a Judetului Arad, a fost inaintata Primariei de catre conducerea Spitalul Municipal Arad. 
Modificarea a fost sustinuta cu argumente de catre doctor Suciu Sorin, medic sef sectie. 
In expunerea de motive a proiectului s-a aratat ca Spitalul municipal se incadreaza la nivel de grad III, respectiv spital municipal de urgente, impunandu-se astfel existenta unei sectii de Cardiologie activa. 
In fapt, aceasta sectie activa a existat si a functionat in conditii normale de sectie activa de cardiologie pana in anul 2003, cand a fost transformata in sectie de Recuperare – Cardiologica.

Nadia Bodran - Informatia Aradului

  • Pentru a fi in picioare, Daniel trebuie ajutat mai departe!

Daniel Boariu si Carmen - doi tineri care merita sa fie impreunaDaniel Boariu, tanarul tintuit la pat in urma unui accident si-a vazut implinit cel mai important vis, acela de a ajunge in clinica din Beijing pentru a fi operat.
Pentru a se realiza acest lucru a trebuit sa astepte aproape 9 ani... 
Timpul cel mai frumos al vietii l-a petrecut in chinuri, dureri si imense frustrari. 
Pana la urma, cruzimea destinului s-a imblanzit dandu-i lui Daniel sansa de a Spera. 
S-a operat in China datorita castigarii concursului "Dansez pentru tine"
Ce sanse sunt acum, dupa operatie, si, mai ales, cat costa tratamentul recuperator?
Un accident stupid a oprit tineretea abia inflorita a tanarului aradean. 
Buchetul viselor s-a naruit intr-o zi de mai in urma cu 9 ani. 
Tot atat timp a ramas legat de pat, intre chin si moarte lenta. 
Ne mandrim cu faptul ca, in numele ajutorarii semenului, nu doar pentru ca ne-a fost coleg o scurta perioada de timp – ziarul "Observator", ziarul care a ajutat mii de oameni - nu a abandonat acest subiect dureros, scriindu-se, de-a lungul anilor, numeroase articole despre suferinta lui Daniel, incercand prin aceasta sa mobilizeze Omenia in scopul obtinerii fondurilor care l-ar fi putut ajuta pe Dani sa mearga in strainatate. 
Din pacate, banii adunati au fost putini, insuficienti unei investigatii, respectiv, operatii in clinicile straine.
Totusi, Dumnezeu a binecuvantat rabdarea lui Daniel si tenacitatea noastra. 
Concursul "Dansez pentru tine" a oferit sansa de care acest tanar avea nevoie de atata timp, de fapt, oferindu-i argumentul luptei pentru viata. 
Intregul Arad, alaturi de numerosi oameni din tara au votat cazul lui "Dani", ajutandu-l sa devina castigatorul concursului. 
Toti am asteptat cu sufletul la gura plecarea in China, operatia, recuperarea, schimbarea. 
Toate acestea s-au intamplat.
Sansa de a fi in picioare: 42.000 euro!
In data de 16 martie, Dani a fost operat in clinica din Beijing. 
Interventia chirurgicala a durat 6 ore si a constat in introducerea in coloana, deasupra si dedesubtul zonei de sectiune a 1 milion de unitati celule OEC. 
Alaturi de el au fost, ca intotdeauna, parintii si iubita sa, Carmen.
Tanarul a ramas in China timp de 4 saptamani, fiind unul dintre cazurile reusite ale operatiilor de acest tip. 
Tratamentul post operator a constat in administrarea de medicamente (vitamine, antibiotice) masaj, fizioterapie, acupunctura.
Recuperarea propriu-zisa s-a facut in Franta la Clinica de laseropunctura si recuperare din Chapelle Montlinard unde a stat 3 saptamani. 
"Aici am facut tratament cu laseropunctura si tratament la sala afiliata clinicii (bicicleta electrica pentru dezvoltarea muschilor picioarelor, diferite aparate si scripeti de tractiune cu greutati pentru dezvoltarea musculaturii trenului superior). Medicul Albert Bohbot m-a asigurat ca daca in urmatorii doi ani voi continua sa urmez recuperarea si tratamentul la clinica, voi ajunge sa ma ridic in picioare!"
Carmen si DanielInainte de toate am vrut sa stim cum se simte acum, dupa interventie, dupa acei ani negri de amutire a intregului corp. 
"Ma simt mult mai bine decat inainte de China-Franta – spune Dani. Tonusul muscular e mult mai ridicat, sensibilitatea a crescut la nivelul membrelor superioare, a crescut rezistenta organismului, echilibrul. Pentru cineva care nu traieste si lupta zilnic cu propriul corp adormit sunt lucruri mici, dar pentru mine sunt vitale, fiind un inceput de la care pot pleca mai departe. Pana la urmatoarea plecare in Franta trebuie sa continui munca inceputa, multa recuperare, gimnastica, masaj, reflexo si fizioterapie. In acest sens mi-am comandat o bicicleta speciala recomandata de medicul din Franta. Bicicleta este scumpa, costa 5000 de euro dar este vitala pentru picioarele mele. Daca voi intrerupe acum ce am inceput, toate eforturile au fost in zadar. In Franta va trebui sa merg din 2 in 2 luni timp de 2 saptamani, asta inseamna de 6 ori pe an, cel putin 2 ani, costurile se ridica la 3500 de euro pe sesiune, in total aproximativ 42 de mii de euro".
Il ajutam pe Dani pana la final?
Am incercat sa abordam si problema cea mai spinoasa, intemeierea unei familii. 
Credem ca dupa atata chin si asteptare, Dani si Carmen merita din plin sa fie impreuna. 
Acesti tineri au trecut prin cea mai grea proba a curajului, fidelitatii - indiferent de tragedia prin care au trecut. 
"Momentan, singurul meu plan de viata e recuperarea care ma intereseaza in proportie de suta la suta; celelalte planuri mai trebuie sa astepte. Imi voi intemeia o familie atunci cand conditia mea o va permite, acesta este unul dintre motivele pentru care lupt. Imi doresc o familie, o viata normala, imi doresc sa-mi plimb copiii prin parc, dar pentru asta trebuie sa lupt si o voi face pana la capat, indiferent cate obstacole voi intalni!"
Daniel este destul de sceptic privind strangerea de fonduri necesara recuperarii sale. 
Este trist pentru ca i s-a promis ajutorul privind banii pentru recuperare; apropo, Sandu Ion a promis si el un ajutor substantial, dar... atat!
Noi vom face ceea ce trebuie: vom scrie, iar cei care raspund apelului Omeniei de a contribui la vindecarea unui tanar care a stat 9 ani pe pat, vor raspunde!

Felicia R.Gheorghe - Observator

  • Autoritatile din Halmagel lupta pentru montarea unei centrale eoliene

Localnicii din Halmagel se lupta pentru construirea unei centrale eolieneGospodarii din Halmagel ar putea da uitarii problemele aparute in sistemul de alimentare cu energie electrica dupa ce vor deveni beneficiarii principali ai unui proiect prin care se doreste producerea energiilor alternative.
Potrivit primarului comunei Halmagel, Mihaiu Tonta,  au fost demarate deja cateva studii privind implementarea acestui proiect, studii care constau in efectuarea de masuratori necesare inaintea montarii unei centrale eoliene.
"Vrem sa introducem un sistem de producere a energiilor alternative. Este vorba despre montarea pe Muntele Gaina a catorva mori de vant sau centrale eoliene,  care vor asigura energia pentru alimentarea satelor din jur, atat de pe raza judetului Arad cat si cele invecinate, de pe raza judetului Alba"
Aparatele vor ramane in locurile in care au fost amplasate timp de un an dupa care se fac mai calcule.
Daca rezultatele masuratorilor sunt favorabile, se va trece la montarea centralei propriu zise, dupa care, se estimeaza ca oamenii de la sate nu vor mai avea probleme cu energia electrica, mai mult vor beneficia de preturi mult mai avantajoase in cazul consumului.
Reprezentantii primariei au purtat mai multe discutii de principiu cu un investitor italian, care s-a aratat dispus sa monteze aparatele pentru captarea energiei eoliene dupa modelul ,"padurilor" de centrale care se afla in Austria.
Dupa discutiile care au avut loc, presupusul investitor a disparut, asa ca autoritatile locale sunt nevoite sa gaseasca pe altcineva.
Daca persoana respectiva se tinea de cuvant acum proiectul era mai avansat.
"Nu vom renunta la aceasta idee si asteptam alti investitori dispusi sa ne ajute sa implementam acest proiect care ar fi de mare ajutor taranilor din Halmagel si din satele apartinatoare", a mai precizat Mihaiu Tonta.
Autoritatile din Halmagel sunt dispuse sa solicite si fonduri structurale pentru punerea in practica a acestui proiect.
Valoarea investitiei intr-un parc de centrale eoliene se ridica la 3,5 - 4 milioane de euro, ea fiind formata dintr-o turbina cu o capacitate de 660 KWh si cel putin trei centrale cu o putere de 150 KWh fiecare.
Durata de recuperare a investitiei intr-o centrala eoliana dureaza in general 6-7 ani, dar cu o buna gestionare poate ajunge la 5 ani.
Utilizarea unor surse alternative de energie, devine tot mai importanta si relevanta pentru lumea de azi.
Aceste surse, precum: soarele vantul, practic nu se consuma si se numesc energii regenerabile.
Ele produc emisii mult mai putine, reduc poluarea chimica, termica, radioactiva si sunt disponibile, teoretic oriunde pe glob.

Claudia Untaru - Informatia Aradului

  • Pod plutitor in loc de barca

Podul de la Savarsin nu va fi terminat la termenDeoarece podul de la Savarsin nu va fi terminat la termen, conducerea CJA cauta solutii.
In urma unor sesizari primite din partea unor localnici din zona, care se plang de pericolul pe care-l infrunta atunci cand trec, pe scanduri, podul peste Mures dintre Savarsin si Valea Mare, Nelutu Cristina, vicepresedintele Consiliului Judetean Arad (CJA), s-a deplasat, la fata locului.
Desi constructorii sustin ca vor incerca sa termine la termen podul, pentru a putea fi dat in folosinta in luna octombrie, Cristina este de parere ca nu sunt sanse ca traficul sa poata fi reluat, in curand.
"Am fost si acum doua luni la pod si ceea ce vad nu e foarte diferit de ceea ce am vazut atunci. Se lucreaza foarte incet", a declarat vicepresedintele.
Expeditii
Cu toate ca autoritatile locale au gasit o solutie pentru a face legatura intre cele doua maluri ale Muresului, si anume o barca cu motor, sunt multi care prefera sa se aventureze prin santier, unde trec peste scandurile amplasate pe structura metalica a podului. Unii au un asemenea curaj incat isi iau bicicleta in spate si se angajeaza intr-o "expeditie" care le-ar putea fi fatala.
Fie din cauza ca nu-si permit sa dea 1,5 lei, cat costa o traversare cu barca, fie ca au de facut un drum dupa ora 19.00, sau inainte de ora 7.00, satenii infrunta un real pericol.
"Nu le putem interzice oamenilor sa treaca. Pana si batranii fac asta. O femeie de vreo 80 de ani traverseaza podul, pe scanduri, fara probleme", sustine maistrul Laszlo Gyongyosy.
Podul plutitor este pe post de suplinitor al podului de la SavarsinO adevarata aventura
Daca unii dintre cei care au trecut Muresul pe scanduri spun ca nu doresc sa repete niciodata o astfel de experienta, altii, continua sa-si incerce norocul.
"E o adevarata aventura. In urma cu vreo luna, am fost nevoit sa ajung de urgenta undeva, si cum nu aveam alternativa, am traversat pe scanduri. Nu o sa mai repet experienta niciodata. Cand vad familii care trec cu copiii in brate, nu stiu ce sa mai cred", spune Manasie Miculit, un localnic intalnit langa santier.
"Nu avem bani sa trecem zilnic cu barca, asa ca mai bine o luam prin santier. Acum vad ca nu ne-a mai lasat", marturiseste Nicolae Ion Gabriel, un muncitor ce se grabea sa ajunga la Valea Mare. "
"Si eu prefer sa trec pe scanduri, dar noaptea nu fac asta", afirma si Dinu Marius, un alt muncitor nemultumit, ca acum, va trebui sa scoata din buzunar 1,5 lei.
Pe de alta parte, Ionel Filimon, "capitanul" barcii care face legatura intre cele doua maluri ale raului a tinut sa mentioneze ca atat elevii, cat si navetistii pot trece gratuit, proprietarul ambarcatiunii primind pentru aceasta benzina de la Primarie.
De mentionat ca, in fiecare zi, de pe o parte pe alta a Muresului trec cel putin 100 de persoane, dupa cum estimeaza localnicii.
Pod plutitor
In aceste conditii, Nelutu Cristina propune aplasarea unui pod plutitor, care sa permita atat traversarea pietoinilor cat si a vehiculelor.
"Vom incerca sa gasim surse de finantare pentru a putea amplasa aici un brod (n.r.- pod plutitor). Investitia nu ar fi foarte mare, iar dupa ce lucrare se va fi terminat, vom putea muta brodul in alta parte", este de parere Nelutu Cristina.

Lucian Serban - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]