Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Joi, 15 noiembrie 2007
Stirile TVA aici
  • Postul Mare al Craciunului

P.S.  Dr Timotei Seviciu anunta inceperea Postului Nasterii DomnuluiDin seara de 14 noiembrie a inceput postul de 40 de zile al marelui praznic Nasterea Domnului Iisus Hristos.
Postul Nasterii Domnului sau al Craciunului ne da putinta curatirii trupesti si sufletesti.
El inchipuie ajunarea de patruzeci de zile a Proorocului Moise, precum si postul patriarhilor din Vechiul Testament.
Dupa cum aceia asteptau venirea lui Mesia cu post si rugaciune, asa se cuvine sa astepte crestinii si sa intampine prin ajunare pe "Cuvantul lui Dumnezeu" nascut din Fecioara Maria.
Acest post tine 40 de zile: de la 15 Noiembrie la 25 Decembrie, lasam sec in seara Sfantului Filip, la 14 noiembrie.
Postim de carne, oua si branza.
Lunea, miercurea si vinerea mancam bucate fara unsoare (ulei) si fara vin.
Martea si joia se dezleaga la untdelemn si vin. Sambetele si duminicile, pana la 20 decembrie exclusiv, se dezleaga la untdelemn, vin si peste.
In ziua de Ajun se mananca tocmai seara si anume: grau fiert indulcit cu miere, poame, covrig sau turte din faina, caci cu seminte a ajunat Daniil proorocul si cei trei tineri din Babilon, care au inchipuit - mai inainte - Nasterea lui Hristos.
La Craciun, in orice zi ar cadea, mancam de dulce.
Cu tot dinadinsul se atrage luarea aminte ca toata "lupta" aceasta sa nu se duca fara indrumarea unui duhovnic iscusit care stie cumpani pentru fiecare ins aparte: masura, trebuinta si putinta fiecaruia.
Postul adica sa fie masurat dupa varsta, dupa sanatatea ramasa - desi postul pe multi i-a facut sanatosi - si dupa taria si felul ispitelor.
Asa cere dreapta socoteala.

G.O. - Adevarul

  • Din istoria Aradului, astazi Palatul Administrativ

Palatul Administrativ are radacini adanci in istoria AraduluiUnul dintre cele mai importante puncte de atractie ale Aradului este, fara indoiala, zona de la kilometrul zero, unde se afla Palatul Administrativ al orasului.
Dar sa urmarim, in linii mari, povestea construirii Primariei.
Incepand cu anul 1687, Aradul intrase sub stapanire habsburgica, iar dupa aproape 150 de ani, in 1834, capata in sfarsit statutul de "oras liber regesc" din partea coroanei de la Viena, obtinandu-si astfel libertatea economica.
In secolul al XVIII-lea, Piata "Avram Iancu" se conturase deja urbanistic, devenind in secolul XIX centrul orasului, postura in care ramane pana in momentul construirii noii primarii, iar centrul Aradului se muta in actuala Piata a Primariei.
Ajunsi aproape de jumatatea secolului al XIX-lea, edilii vremii incep sa se gandeasca la construirea unei noi primarii, pe masura unui oras in plina dezvoltare.
A fost stabilit chiar si amplasamentul ei, pe locul casei perceptorale de pe latura vestica a Pietei "Avram Iancu", casa ce urma sa fie cumparata de oras, demolata, iar pe locul ei sa fie ridicata noua primarie.
Proiectul nu s-a realizat, ca urmare a cumpararii casei perceptorale de la vistierie, de catre cetateanul Mahler Francisc (1841), contra sumei de 31.661 florini.
In urma demolarii imobilului, Mahler Ferencz a construit pe cheltuiala proprie, frumosul hotel "Crucea alba", mai tarziu numit "Ardealul".
Notabilitatile nu au renuntat la idee si si-au indreptat privirea spre locul viran dintre hotel si biserica minorita pentru a ridica noua primarie.
Pentru a obtine bani, urma sa fie vanduta cladirea vechii primarii, hotelul "Coroana Verde" si inca 80 de terenuri, dar nici acest proiect nu a devenit realitate, pentru ca cel care a reusit sa cumpere terenul a fost comerciantul Joanovics, construind aici un edificiu cu doua etaje, existent si astazi, intre strazile Mihai Eminescu si Lucian Blaga.
In sfarsit gasindu-se spatiul potrivit, a avut loc un concurs pentru construirea noii primarii, pe care l-a castigat reputatul arhitect budapestan, Lechner Ödön, insa din lipsa de fonduri, realizarea proiectului a fost preluata de arhitectul aradean Pékár Ferenc, care a facut unele modificari, avand aprobarea lui Ödön Lechner.
Palatul Administrativ ce adaposteste in prezent Primaria, Prefectura si Consiliul Judetean, a fost construit asadar intre anii 1872-1874 (primarul se numea Pal Voros, de altfel, functionarii romani superiori puteau fi numarati pe degetele de la o mana in acea perioada), stilul cladirii imbinand neorenascentismul flamand, cu stilul primariilor medievale tarzii.
Constructia este in forma de U, are un turn de 54 de metri, iar orologiul din turn, adus ulterior din Elvetia, in anul 1878, are un mecanism care canta la ora fixa.
Si in prezent Palatul Administrativ reprezinta un punct de reper al orasuluiIn holul mare al palatului pot fi admirate vitraliile pictorului Sever Frentiu, reprezentative pentru pictura nationala a secolului al XX-lea.
Tema acestora o constituie anotimpurile, figurate alegoric si incadrate de subiecte feminine ale lunilor.
Prin pozitia retrasa fata de aliniamentul bulevardului, Palatul Administrativ creeaza cea mai importanta piata a centrului orasului.
Aici au avut loc numeroase evenimente istorice, ultimul dintre acestea fiind Revolutia din decembrie 1989, cand masele de oameni au manifestat impotriva regimului comunist.
De atunci, numele acestei piete a fost schimbat in Piata Revolutiei. In memoria eroilor cazuti in timpul Revolutiei, in centrul pietei a fost ridicat un monument si o troita.
In cadrul complexului arhitectonic al pietei se mai afla Palatul Cenad, situat in partea stanga a Palatului Administrativ, Universitatea "Aurel Vlaicu", in partea dreapta si vizavi Palatul Bancii Nationale a Romaniei.
Darea in folosinta a Primariei in anul 1876, cand primar era Gyula Salacz, a dus la imbogatirea zestrei arhitectonice a Aradului cu o bijuterie arhitectonica in stil neorenascentist.
In acea perioada, dupa anul 1868, a avut loc o adevarata revigorare in constructii, cuprinzand un mare areal ce depaseste zona centrala a Pietei "Avram Iancu" si Bulevardul Revolutiei, construindu-se pe strazile adiacente si paralele cu zona centrala, cat si in partea de N-V a orasului, din ce in ce mai departe de Cetate.
In Piata "Avram Iancu", locul vechii primarii a fost luat in anul 1889, de frumosul edificiu cu doua etaje, cunoscut sub denumirea de Palatul Domany Stefan, aflat azi la numarul 16.
Numeroasele constructii de la sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului XX au schimbat complet aspectul orasului, aspect ce a impresionat dintotdeauna vizitatorii.
Semnificativa este de exemplu reactia marelui istoric Nicolae Iorga, care in urma vizitarii Aradului, in primul deceniu al secolului XX, scria: "lunga strada ce incepe de la gara este cu desavarsire mareata, vrednica de orice capitala moderna, asemenea cu o bucata din regatul vienez. Doua alei despartite printr-un spatiu lat, poarta numai cladiri de mana intai, intre care statul a semanat palate impunatoare".

Dana Mirea - Observator

  • Negrea a reprezentat Aradul la Udine

Consilierul Daniel Negrea a reprezentat Aradul la UdineConsilierul judetean Daniel Negrea a participat la Udine (Italia), la cea de a XXII-a Adunare Generala a Regiunilor Europei, in calitate de reprezentant al judetului Arad.
"Viitorul Europei se bazeaza pe dezvoltarea regiunilor, pe pastrarea identitatii culturale si religioase", ne-a declarat Daniel Negrea.
Discutiile s-au axat pe mai multe teme, de la sustinerea turismului pana la dezvoltarea rurala, incluzandu-se politica de coeziune a regiunilor, accesarea fondurilor structurale, incurajarea natalitatii si protectia mediului.
"Toate aceste aspecte trebuie sustinute de politicieni, pentru a avea finalitate. Fiecare regiune trebuie sa-si sustina propriile interese. Nu se poate ceva pentru noi, dar fara noi!", a concluzionat consilierul judetean Daniel Negrea.
De asemenea, Daniel Negrea doreste implicarea specialistilor din judet, pentru accesarea fondurilor.
"In acest scop, ii voi coopta pe toti promotorii locali, astfel incat in localitatile unde sunt proiecte, acestea sa devina viabile, sa se accseze fondurile necesare, din bani europeni", a mai declarat consilierul judetean Daniel Negrea.
"Viitorul depinde de noi, doresc sa implicam tineretul, sa beneficiem de Europa! Avem informatia, am reusit sa cream relatia, acum trebuie sa actionam!", a concluzionat Daniel Negrea.
La Adunarea Generala a Regiunilor Europei au participat 417 delegati, din 149 regiuni membre, dar si peste 100 de reporteri din presa scrisa si audio-vizuala.

Daniel Albu - Informatia Aradului

  • Gest disperat pentru o femeie

Un detinut al Penitenciarului din Arad a incercat sa se sinucidaUn detinut al Penitenciarului din Arad si-a taiat gatul pentru ca iubita i-a refuzat cererea in casatorie.
Suparat ca femeia pe care o iubea si cu care avea de gand sa se insoare i-a refuzat cererea n casatorie, barbatul, detinut in Penitenciarul din Arad, si-a taiat gatul in celula cu o lama luata dintr-un aparat de ras Bic.
Din fericire, acesta a fost gasit la timp, viata fiindu-i salvata in ultimul moment.
Detinutul a fost transportat de urgenta la spital in stare de soc hemoragic cu multiple plagi taiate la nivelul gatului cu sectiune de vase.
Barbatul a fost operat de urgenta, iar starea acestuia este stabila.
"Mi-a spart sufletul, inima si tot. Nu mai sunt om. Traiesc, dar aiurea", a spus detinutul.
In interiorul penitenciarului s-a demarat o ancheta.

I.C. - Adevarul

  • Control la centuri

Amplu control privind respectarea normelor de circulatiePolitia Rutiera demareaza astazi una dintre cele mai mari serii de controale pentru a vedea cine circula fara centura de siguranta. 
Seful Politiei Rutiere Arad, subcomisar de politie Adrian Lile, a precizat ca "actiunea incepe la ora 13.00. Vom urmari respectarea prevederilor legale privind portul centurii de siguranta. Vor fi echipaje in mai multe zone: pe strada Padurii, pe strada Andrei Saguna, in apropierea sediului Politiei Rutiere, pe strada Victoriei si in zona 300 din Micalaca"
Cei care incalca legea risca doua puncte de penalizare sau amenda.

Alex Negru - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]