Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Marti, 16 ianuarie 2007
Stirile TVA aici
  • Eminescu omagiat la Arad!

Eminescu a fost omagiat de aradeniPoetul national a fost evocat in scolile si institutiile publice din Arad si din judet, in ziua in care s-au implinit 157 de ani de la nasterea sa
Si politicienilor le place poezia
Si partidele politico l-au comemorat, ieri dupa-masa, pe marele nostru poet national.
Astfel, de la ora 17, Partidul Social Democrat si Partidul National Liberal, fiecare in locuri diferite, si-au amintit de Mihai Eminescu, acum la 157 de ani de la nasterea sa.
Organizatia municipala a social-democratilor s-a adunat la Clubul Viva, alaturi si de conducerea judeteana si de parlamentarii PSD.
Acestia au ascultat poezii recitate de mai multi tineri.
Liberalii de la municipiu s-au intrunit la sediul partidului, avand si invitati de marca din lumea artistica aradeana.
Au fost prczenti si parlamentarii leberali Titu Gheorghiof si Mihai Calimente.
Au participat prof, univ. dr. Anton Ilica, Vasile Dan, Tiberiu Novac, iar momentul special l-a reprezentat recitarea unor poezii de catre actorul Valentin Voicila, care a spus ca: "am recitat poezii pe care le-am cules ca niste nestemate".
Presedintelc organizatiei municipale a PNL, Tiberiu Dekany, ne-a declarat: "Organizatia municipala a PNL a comemorat 157 de ani de la nasterea poetului nostru national, Mihai Eminescu.
Invitati de marca au evocat personalitatea multipla a acestuia. (A. P.)
Lipova si-a amintit de Eminescu
Casa oraseneasca de cultura din Lipova a fost gazda unei interesante manifestari cultural-artistice inchinate poetului nepereche, Mihai Eminescu.
Profesorii Florica Husec, Oviduta Berindei, Gheorghe Vasiescu, Mircea Olaru, Victor Bleahu, Mihai Hent - au fost alaturi de cei peste 30 de elevi ai Grupului Scolar "Athanase Marienescu" - care, prin momentele lirice, muzica si poezie - au demonstrat la modul emotionant dragostea si pretuirea lipovanilor fata de inegalabilul poet.
Totodata, din cercetarile de arhiva reiese faptul ca Eminescu impreuna cu trupa de teatru Pascali a trecut si prin orasul Lipova.
Se arata faptul ca poetul a tinut stranse legaturi de prietenie, in perioada studentiei la Viena - cu medicul Ioan Hozan, localnic din Lipova si scriitorul Ioan Slavici.
La reusita acestei manifestari de exceptie a contribuit din plin cenaclul literal-muzical "Muza", prin poetii Carina Ienasel, Ramona Natasa, Voica Vanu si Zenovia Lascu. (P.G.)
Ineuanilor le place "licentiozitatea" versurilor eminesciene si vor sa deschida o cafenea literara...
Sala de sedinte a Consiliului Local al Orasului Ineu a fost ieri, la aniversarea Poetului, arhiplina de tineri mdeosebi liceeni.
Edilii locului (printre care-i enumeram pe cei responsabilii de eveniment - directorul Ioan Crisan si prof. Camelia Georgescu, viceprimarul Ioan Leucuta, consilierii locali Ioan Brandibur, Tiberiu Barna si Puiu Bucur, directorul Casei de Cultura Liviu Tuduce si bibliotecara Doina Chis) n-au avut altceva de facut afara de a propune un cadru adecvat discutiilor despre litera si spiritul poetului - iar acestea s-au iscat de la sine.
"Fara a da glas... tare poeziei licentioase a marelui poet, li s-a sugerat tinerilor ca, in vederea descoperirii unei laturi nebanuit de actuale, dar extraordinar asamblata estetic a poetului nostru national, sa-i citeasca versurile de felul acesta acasa" ne-au spus organizatorii. Ei au de gand sa organ izeze o cafenea literara "vie,- unde asemenea discutii sa se iste zilnic", intr-o incinta pe care o vor gasi... pana la aniversarea lui I.L. Caragiale. (L.V.)
Nasterea lui Eminescu aniversata de politistii aradeni"
Politistii aradeni au aniversat cei 157 de ani care au trecut de la nasterea marelui poet Mihai Eminescu. 
Astfel, conducerea IPJ Arad a organizat un moment dedicat poetului roman la bustul amplasat in fata inspectoratului aradean. 
In cadrul momentul aniversar au fost recitate poezii de catre elevii Scolii Generale "Mihai Eminescu" din Arad, a avut loc un moment artistic si au fost depuse flori de toti cei prezenti. 
Evenimentul este marcatin fiecare an de catre politistii aradeni.

C.C. - Observator

  • Coada la plata impozitelor

Coada de inceput de an la impozitePrima zi de plata a taxelor locale a strans in visteria Directiei Fiscale peste 3 miliarde lei.
Aradenii sunt conservatori. 
Ca de obicei in prima zi de plata a taxelor si impozitelor locale, sute de aradeni au luat cu asalt cele 10 casierii ale Directiei Fiscale pentru a-si achita darile catre stat. 
La sediul Directiei, in prima zi de incasare a taxelor, agitatia nu a inceput asa cum incepe de obicei, la ora 8.00, cand se deschid casieriile, si nici la ora 6.00 (ora stabilita de conducere ca urmare a experientei din anii trecuti), ci mai de dimineata. 
Anticipand cozile din prima zi, Pavel Neamtiu a luat decizia de a deschide ghiseele la ora 6.00 insa, potrivit gardienilor de aici, primii aradeni care s-au asezat la cozi in fata usilor Directiei Fiscale au sosit aici la ora 4.00. 
A fost vorba, in mare parte, de pensionari. 
Nemultumiri au fost inca din prima zi, aradenii plangandu-se de cozile mult prea mari. 
"Numai in Romania mai trebuie sa stai la coada ca sa dai bani statului, ca in alte tari statul vine si acasa numai sa-ti ia banii", au protestat doi varstnici, aflati la coada la plata taxelor si impozitelor. 
Cei mai multi dintre cei care s-au inghesuit ieri sa-si plateasca taxele si impozitele locale au facut-o ca sa scape de dari rapid si ca sa beneficieze de reducerea oferita de Primarie pentru plata integrala a taxelor locale, cu toate ca aceasta facilitate e valabila pana la 31 martie.
Au curs miliardele
Ghiseele Directiei Fiscale au fost deschise ieri pana la 20.00, iar in jurul orei 15.00 angajatii institutiei incasasera deja 3,1 miliarde lei vechi. 
Anul trecut, in prima zi de plata a taxelor locale, s-au adunat la buget 4,5 miliarde, suma care, potrivit directorului Pavel Neamtiu, ar putea fi depasita acum. 
Spre deosebire insa de 2006, cand in prima zi asociatiile de propretari au platit peste un miliard, in acest an numarul asociatiilor care s-au prezentat la Directia Fiscala a fost mai mic.
Ghiseele Directiei Fiscale vor fi deschise zilnic intre orele 08,00 si 20,00, iar pe langa plata directa la casierie, taxele si impozitele locale se mai pot achita la orice oficiu postal din municipiu, prin bancomate sau prin ordin de plata la orice banca din oras. 
Impozitele pot fi platite anul acesta in doua transe, termenele scadente fiind 31 martie si 30 septembrie.

A.B.- Adevarul

  • Omul-paianjen in Arad

Alpinist utilitar in actiunePolitia din Arad s-a mobilizat sambata pentru a  il ajuta pe omul-paianjen intr-o misiune pentru binele comunitatii!
Nu este un scenariu de film, ci s-a intamplat in Arad.
Un alpinist utiliar a fost angajat sa indeparteze materialele friabile de pe acoperisul cladirii de pe strada Horia colt cu Bulevardul Revolutiei.
In actiunea sa a beneficiat de sprijinul politiei, care a avut grija ca trecatorii si masinile sa fie in siguranta, la distanta de materialele ce ar fi putut cadea de pe imobil.
Sambata dimineata trecatorii au constatat cu surprindere ca un om echipat cu scule de alpinism se catara pe turla inalta  a cladirii.
Desi Cosmin Truta este autorizat pentru a efectua reparatii la inaltime, astfel de operatii care pot pune in pericol viata trecatorilor nu trebuie facute fara autorizatia organelor competente.
Trecatorii au ignorat pancartele care ii avertizau ca se efectueaza reparati, si au trecut fara probleme prin zona expusa caderilor de materiale de constructie. Politia a fost insa prompta in interventie.
In cateva minute a aparut un agent, care a mobilizat fortele necesare pentru a veghea asupra sigurantei pietonilor si masinilor.
Omul paianjen are 30 de ani si face alpinism utilitar de 10 ani.
Este singurul din Arad certificat in acest sens. Atestatul l-a obtinut in urma cursurilor speciale, efectuate la Bucuresti.
Cosmin isi castiga existenta zilnica luptand cu inaltimile.
Sambata totul s-a incheiat cu bine, datorita experientei lui Cosmin si a profesionalismului agentilor de politie.
Viata merge inainte si astazi Cosmin are deja alt angajement: taierea unor copaci foarte inalti.
De aceasta data insa, angajatorii alpinistului au luat toate masurile de siguranta care se impuneau.

Adrian Moldovan - Televiziunea Arad

  • Castelele din judetul Arad ar putea aduce mari surse de venit

Castelul regel de la Savarsin punct de atractie turistica - Virtual Arad News (c)2007Proprietarii vechilor castele din Arad ar putea sa obtina importante surse de venit de pe urma acestora. 
Castelele ar putea deveni obiective turistice.
Bazandu-se pe faptul ca aceste constructii incep sa devina atractii pentru turisti, in special pentru cei straini, administratorii castelelor din mai multe localitati aradene au inceput sa-si faca planuri de introducerea in circuitul turistic al castelelor. 
Potrivit celor declarate de specialistii in turism, castelele istorice pot fi considerate o adevarata atractie pentru amatorii de turism istoric si nu numai, daca tinem cont de faptul ca judetul Arad este sarac in destinatii turistice. 
Managerii agentilor de turism declara ca in ultima perioada Aradul atrage turisti doar cu statiunea Moneasa.  
De asemenea, ei prevad o crestere a veniturilor in domeniu cu 25 la suta din exploatarea acestor castele. 
Aradul se poate lauda cu Castelul de la Savarsin, Castelul de la Odvos, Castelul de la Macea
Castelul de la Savarsin este  atractia turistica a Vaii Muresului. 
Tot mai multi turisti romani si straini au ales sa-si petreaca vacantele la Castelul Regal de la Savarsin,  dupa ce  acesta a fost redat circuitului turistic si deschis non-stop pentru vizitatori. 
Acesta poate fi considerat o reteta de succes pentru cei care doresc sa explateze castelele in scopuri turistice. 
Potrivit Administratiei Domeniului Regal, sute de turisti din tara si din strainatate au poposit deja in mini-vacante la Castel. 
"Camerele simple pot fi inchiriate cu 120 lei pe noapte, suma in care este inclus si micul dejun, iar pretul camerelor duble se ridica la 170 lei pe noapte, de asemenea, in suma fiind inclus si micul dejun. De la deschidere si pana acum, tot timpul au fost clienti, chiar si in extrasezon, sunt persoane care vin chiar si pentru un week-end la Castel", a afirmat una dintre angajatele Administratiei Domeniului Regal. 
Dormitoarele regale pot fi inchiriate cu sume cuprinse intre 70 si 90 de euro pe noapte. 
Retrocedat Familiei Regale, in urma cu cinci ani, dupa ce a fost renovat si remobilat, Castelul Regal de la Savarsin a fost in urma cu doi ani deschis vizitatorilor. 
De la aceasta data, parterul si o aripa de la etaj pot fi vizitate si inchiriate, iar spatiile destinate inchirierii se vor extinde pe masura ce vor fi reabilitate.
Demisolul castelului este cea mai larga suprafata, aici functioneaza si un restaurant, iar in curand vor putea fi inchiriate camerele, in regim de pensiune.
Intentia administratorului domeniului regal a fost aceea de a oferi un alt peisaj celor care s-au saturat de oras, de elemente hi-tech, beton si sticla.
Fiecare incapere a Castelului este zugravita intr-o alta culoare. 
Conform unei evaluari facute de arhitectul Şerban Sturdza, suma necesara pentru reparatiile de care Castelul ar avea nevoie se ridica la un milion de euro. 
Castelul de la Odvos necesita reparatii - Virtual Arad News (c)2007Un alt castel ceste cel de la Odvos care va intra in reabilitare. 
Castelul din localitatea aradeana Odvos ar putea sa devina obiectiv turistic dupa ce Directia de Tineret Arad (DJT) va incerca sa-l reabiliteze. 
Cristian Dragan, directorul DJT Arad, a declarat ca, in acest an, se va incerca o colaborare cu niste parteneri, fie romani, fie straini, care sa investeasca in refacerea castelului. 
"Am facut niste calcule si am ajuns la concluzia ca este vorba despre sume exorbitante pe care noi nu ni le-am putea permite sub nici o forma. Singura noastra dorinta este ca aceasta cladire sa ramana in regim hotelier, turistic. Precizez acest lucru deoarece am avut o oferta din partea unor investitori italieni care au dorit sa amenajeze aici un azil de batrani. Nu agreem o asemenea varianta. Locatia este extraordinara, cladirea e situata la sosea si ar fi pacat sa nu profitam de acest amplasament. Repet, dorim sa ramana in regim turistic", a punctat Cristian Dragan, director al Directiei Judetene pentru Tineret Arad, institutie in administrarea careia se afla castelul de la Odvos. 
De 15 ani, castelul de la Odvos,  care se afla in circuitul turismului scolar, este in conservare. 
Imobilul  este amplasat intr-un decor natural extraordinar, cladirea insasi este impresionanta, dar, din pacate, este deteriorata in proportie de 60-70 la suta. 
In mijlocul satului Odvos, langa drumul national, se gaseste castelul din Odvos. 
Construit ca resedinta nobiliara a domeniului in a doua jumatate a secolului al XVIII-lea, a fost asediat in 1784 de taranii rasculati. 
Castelul, de proportii considerabile a fost refacut cu cativa ani mai tarziu, iar dupa 1800 transformat dupa stilul neoclasic. 
Elementele arhitecturale cele mai valoroase se gasesc la fatada castelului. 
O scara urca spre terasa spatioasa, strajuita de coloane cu capiteluri in stil corintic, care sustin un fronton bogat decorat.
Si la Macea castelul isi asteapta oaspeti - Virtual Arad News (c)2007 De pe terasa se poate patrunde in fostul salon al castelului, in forma dreptunghiulara. 
In anii trecuti, castelul a fost folosit ca tabara pentru elevi. 
Si castelul de la Macea ar putea deveni o posibila destinatie turistica. 
Universitatea de Vest "Vasile Goldis"  a primit in administrare Castelul din localitatea Macea, acesta devenind deja, in scurt timp, o atractie pentru studenti, dar si pentru cadrele didactice. 
Conducerea institutiei de invatamant superior a decis sa puna la dispozitia tinerilor castelul de la  Macea, oferind, gratuit, aproape 200 de locuri de cazare. 
Tinerii trebuie sa depuna cereri dupa care Organizatia Studentilor va stabili in functie de anumite criterii care sunt cei care vor fi cazati. 
Conducerea Universitatii nu exclude deschiderea portilor castelului si pentru turistii romani dar si pentru cei straini care vor dori sa-si petreaca mini-vacante aici.  
Asa ca daca s-ar  pune pe treaba administratorii acestor castele ar scoate bani frumosi. 
Mai ales acum cand tara ne va fi asaltata de turisti straini.

Claudia Untaru - Informatia Aradului

  • Teribil accident langa Timisoara

Grav accident cu victime langa TimisoaraGroaznic accident la iesirea din Timisoara spre Arad! Doi oameni au murit pe loc, zdrobiti.
Un autoturism s-a rupt pur si simplu in doua si s-a contorsionat, iar dubita, pe care a izbit-o in plin, la o depasire, s-a rasturnat pe marginea drumului si a luat imediat foc
Soferul masinii mici, o femeie, si pasagerul din dreapta, n-au avut nicio sansa, iar alte doua persoane care erau in dubita au fost scoase cu greu de pompieri si transportate de urgenta la spital in stare grava, cu arsuri cumplite. 
Politistii incearca sa stabileasca ce s-a intamplat.
Tragedie teribila pe sosea
Doua persoane si-au pierdut viata, iar alte doua sunt in stare grava, in urma unui cumplit accident petrecut chiar la intrarea in Timisoara.
O femeie, aflata la volanul unui autoturism combi, a intrat intr-o depasire riscanta, a facut o manevra gresita, si s-a lovit frontal de o dubita care venea dinspre Arad. Impactul a fost deosebit de violent.
Ambele persoane din autoturism, soferita si un barbat aflat pe scaunul din dreapta, nu au mai avut nici o sansa. 
Masina lor a fost efectiv rupta in doua, contorsionata si tranformata intr-un morman de fiare, iar oamenii zdrobiti.
Dubita lovita a luat foc si s-a rasturant pe marginea drumului. 
Pompierii i-au scos din flacari pe sofer si un pasager. 
Aveau arsuri grave si s-au intoxicat cu fum. 
Ambii au fost transportati la spital, iar medicii au afirmat ca starea celui de la volan era critica.
Circulatia pe ruta Timisoara - Arad a fost mult ingreunata timp de aproape doua ore, pana cand resturile masinilor au fost ridicate cu ajutorul unor utilaje.

Sabin Cercel - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]