Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Vineri, 16 martie 2007
Stirile TVA aici
  • Cu o valoare de aproape cinci milioane de dolari - Lucrarile la noua catedrala ortodoxa la un pas de finalizare

Catedrala noua este la un pas de finalizarePiatra de temelie la noua catedrala ortodoxa din municipiul Arad denumita "Sfanta Treime" s-a pus in urma cu 15 ani. 
O lucrare extrem de valoroasa atat din punct de vedere spiritual cat si material. 
Este o constructie monumentala, o poarta de intrare din vest in ortodoxia romaneasca. 
Construita intr-un stil bizantin in forma de cruce, avand o lungime de 61 m, o latime de 35 m la abside si 25 m la intrare, inaltime 61 m, poate adaposti peste 4.000 de credinciosi la slujba. 
Detalii despre stadiul in care se afla lucrarile am aflat  stand de vorba cu Pr. Simion Mladin - secretar eparhial si preot la noua Catedrala.
"Constructia se afla in stadiu de finisare. Lucrarile au intarziat putin deoarece in perioada 20 decembrie 2006 – 20 ianuarie 2007 nu s-a lucrat pe santier, fiind sarbatorile de iarna si concediile.  Dupa aceasta perioada de pauza s-a reluat lucrul la demisol, la instalatiile de incalzire,  urmand apoi  lucrarile  cu o echipa de zidari la subsolurile tehnice, in timp ce echipa de instalatori si-a continuat lucrarea.  In aceasta perioada se pregatesc si sunt in curs de pregatire mai multe  proiecte. S-a hotarat pictura interioara a peretilor in mozaic de catre o firma din Iasi. Astazi  se va semna contractul.   S-a incheiat contractul  de executie  in valoare  de 25 de mii de euro pentru sonorizare, sistem de antiefractie, incendiu si televiziune  cu circuit inchis, lucrare care se va finaliza pana la Sfintele Pasti", afirma parintele Simion Mladin.
De asemenea  s-a perfectat actul aditional  cu stabilirea  graficului de executie pe 2007 cu  S.C ICIM. S.A.  
Parintele Simion Mladin face o scurta istorie a noii catedrale Se lucreaza la mobilier  de catre S.C. IMAR. S.A. 
Pana la ora actuala sunt confectionate  cele trei tronuri arhieresti,  iar cele trei usi batante sunt deja duse pentru montat.  
Mai sunt  21 de bucati in lucru. Acestea din urma se estimeaza ca se vor finaliza pana pe data de  8 aprilie.   
Parintele Mladin mai declara ca sunt in negocieri  cu o firma privind procurarea granitului pentru scarile exterioare ale Catedralei, valoare estimata  la peste 30 de mii de euro. 
In executie se afla si pictarea celor  54 de  bucati prasnicoare, icoane pe lemn, pictate de pictorul Catalin Balut din Bucuresti, iar pana la sfarsitul saptamanii se termina si confectionarea celor 50 de banci cu  lungime de 3,5 m tapitate. 
Acestea  se vor folosi in biserica pana la confectionarea scaunelor, apoi ele vor folosite de catre cor.  
Mai exista si  lucrari in faza de studiu, cum ar fi:  proiectul  placajelor de marmura pentru pardoseli in catedrala,  proiectul de amenajare a spatiului din jurul catedralei. 
Acest spatiu apartine intr-o masura si domeniului public. 
De cateva zile  s-au inceput sapaturile la cele doua scari laterale care fac intrarea  in altarul catedralei.  
Reprezentantii Bisericii mai declara ca nu s-au  continuat lucrarile la  placajele exterioare din cauza timpului instabil care nu a permis. 
Finalizarea intregii lucrari este greu de estimat. 
"Am incheiat un act aditional  cu constructorul. Sper sa ne incadram in timpul pe care il avem si la sumele pe care le derulam. Pana acum toate lucrarile au costat  4 milioane jumatate de dolari. De asemenea in fiecare marti avem intalnire de lucru prin care se  analizeaza ce trebuie lucrat in saptamana respectiva", mai afirma parintele.  
Daca lucrarile se vor demara conform planului nu mai este mult pana cand catedrala va arata ca un adevarat si impunator locas de cult.

Claudia Untaru - Informatia Aradului

  • Ziua nationala a maghiarilor

De ziua nationala a maghiarilor la Monumentul Libertatii au participat si oficialitatile aradeneCa de obicei, UDMR Arad a preferat sa comemoreze ziua de 15 Martie pe plan local, fara a avea invitati din partea conducerii centrale sau din Ungaria
La ora 17,00, in prezenta a circa trei sute de participanti, la Statuia Libertatii din Parcul Reconcilierii a inceput manifestarea, prin intonarea imnelor de stat ale Romaniei si Ungariei si citirea mesajelor premierilor Romaniei si Ungariei.
Spiciul comemorativ a fost rostit de catre deputatul Kiraly Andras, presedintele UDMR Arad. 
Reprezentantii autoritatilor locale- primarul Gheorghe Falca, presedintele CJA, Iosif Matula, vicepresedintele CJA, Buza Gavril si subprefectul Horvath Levente nu au tinut discursuri, ci doar au depus coroane in numele institutiilor respective.
Au mai depus coroane reprezentanti ai UDMR din Arad si mai multe localitati din judet, precum si ai bisericilor de rit catolic sau ai unor ONG-uri maghiare, dar si ai revolutionarilor din Arad.
Pentru prima data, cei care au depus coroane la Statuia Libertatii (altii decat reprezentantii UDMR Arad), au facut acelas lucru si la monumentul revolutionarilor romani de la 1848. 
Atmosfera generala a fost calma, fara niciun fel de incidente.

S.T. - Adevarul

  • Proiectul AR-INVEST isi propune sa puna in valoare oportunitatile de afaceri din judetul Arad

Proiectele Ar-Invest propun oportunitati de investitiiIeri a avut loc lansarea oficiala a proiectului AR-INVEST, la care au participat, alaturi de organizatorii de la Idea Pro, presedintele Consiliului Judetean, Iosif Matula, primarul orasului Pecica, Iustin Cionca, (castigatorul unui stand expozitional la editia trecuta) si Lucia Chisbora, din partea Agentiei de Dezvoltare Regionala.
Proiectul prezinta o gama variata de oportunitati de investitii adresate atat populatiei, intreprinderilor mici si mijlocii, cat si marilor investitori, grupate in doua module distincte.
AR-INVEST se dezvolta intr-un proiect inovativ in judetul Arad, derulat pe parcursul a sase luni, in orasele judetului, culminand cu evenimentul din septembrie 2007: expozitia de oferte investitionale si oportunitati de proiecte europene si de afaceri in judetul Arad, dar si un targ de case (20-23 septembrie). 
Ca o noutate a acestei editii, in cadrul AR-INVEST vor putea fi prezentate si propuneri de afaceri in sistem de franciza. 
Incepand din a doua jumatate a lunii martie, Idea Pro, organizatorul AR-INVEST, va realiza cate un simpozion, in orasele judetului. 
Scopul demersului este de a oferi un cadru profesionist pentru schimbul de informatii si idei economice. 
Mediul de afaceri si administratia locala au ocazia sa afle despre proiectele europene, sa invete despre conditiile de atribuire a fondurilor structurale, despre oportunitatile pe care investitorii straini le cauta in partea de vest a tarii.
AR-INVEST se va finaliza in luna septembrie, prin targul omonim, organizat pe doua module. 
Primul modul AR-INVEST se adreseaza cu precadere, dar nu in exclusivitate, populatiei, numit generic TARG DE CASE. 
Aici vor fi prezente oferte de locuinte de la apartamente la case si vile, cartiere noi de locuit, solutii la cheie pentru construirea unei case, ofertele actuale de pe piata imobiliara. 
Cel de al doilea modul destinat cu precadere, specialistilor si oamenilor de afaceri, numit generic TARG DE PROIECTE DE INVESTITII, va prezenta proiecte de investitii complexe de interes public sau privat pentru care se cauta colaboratori si parteneri pentru realizarea lor sau utilizatori finali.
Ecaterina Radulescu, director executive Idea Pro, spune ca la aceasta editie asteapta mai multi expozanti si mai multi vizitatori. 
"Urmarim constientizarea administratiilor locale asupra importantei valorificarii prezentarii ofertelor" a spus aceasta.
Presedintele CJA, Iosif Matula, s-a declarat incantat de organizarea unor actiuni care sa dinamizeze investitiile in judet. 
"Am fost de la inceput alaturi de proiectul AR-INVEST. Se inscrie in ceea ce ne propunem, ca administratiile locale sa fie pregatite pentru a accesa proiecte si fonduri europene. Este nevoie de un salt, pe care nu il putem face singuri, si orice parteneriat care vine pe aceasta linie este binevenit. Felicit organizatorii care pornesc un proiect lung, care se va finaliza in septembrie" a spus presedintele CJA. 
Si Lucia Chisbora a pus accent pe parteneriat, in ideea dezvoltarii administratiilor locale, dar si pentru atragerea unor fonduri destinate intreprinzatorilor. Primarul orasului Pecica, Iustin Cionca, s-a aratat incantat de efectele pe care le-a avut participarea la AR-INVEST de anul trecut. 
"Pe langa faptul ca am luat legatura cu unii invetitori, prezentarea PUG-ului a, avut efecte, si acum sunt oameni de afaceri care ne cauta. Am, vandut toate terenurile intravilane destinate investitiilor si se pune problema trecerii unor terenuri din extravilan in intravilan. Sper ca toti primarii sa inteleaga ca este bine sa isi vanda marfa, daca o au. Si eu cred ca treaba lor este sa o aiba"

Pentru detalii: www.arinvest.ro telefon: 0257-270.817, fax: 0257 - 228.625, email: office@ideapro.ro, persoana de contact: d-na Corina Giurgi - manager de proiect.

Flavius Ghender - Observator

  • Santana "arde" la foc mocnit

Foc mocnit la SantanaDatorita unei contestatii, salubrizarea localitatii, devenita oras, se face deocamdata cu... chibritul. 
Organizata in urma cu aproape patru luni, licitatia pentru desemnarea firmei care sa salubrizeze orasul Santana, este deocamdata fara rezultat. 
Spunem deocamdata, deoarece, datorita unei contestatii depuse de unul dintre participantii la licitatie (este vorba despre firma ASA), societatea castigatoare, G&E Invest 2003 SRL Bucuresti, nu poate sa-si intre in atributii la Santana.
Sapte firme la licitatie
Trebuie sa spunem din capul locului ca am pornit, in incercarea noastra de a afla care este situatia cu serviciul de salubrizare al Santanei, de la o informatie interesanta. 
Si anume aceea ca, in localitatea amintita, la concurenta cu firme cu renume in Arad, in ceea ce priveste serviciile de curatenie (referindu-ne la Polaris si ASA), au castigat licitatia niste bucuresteni, in spatele carora s-ar afla nimeni altii decat celebra Elena Udrea si sotul dansei Dorin Cocos. 
Despre asta, primarul Santanei, Viorel Enache, nu ne-a spus nimic. Din punctul sau de vedere, totul e in regula. 
"Am organizat licitatie dupa ce, timp de luni bune, am tot intocmit documente. A castigat firma care a oferit cel mai mic pret, adica cea din Bucuresti. Aceasta mai lucreaza si in alte localitati din judet, cum ar fi Nadlac, Pecica si altele. La concurenta, la licitatie, au fost sapte firme. Pretul oferit de castigatori a fost cu mult mai mic in comparatie cu al celorlalti. Insa, din pacate, de aproape patru luni acestia nu pot sa lucreze", ne-a spus Viorel Enache.
Luna aceasta se solutioneaza
In continuare, edilul Santanei ne-a explicat ca imediat dupa licitatie, una dintre firmele care au pierdut a depus o contestatie, sustinand ca firma castigatoare nu detine un numar suficient de utilaje pentru a salubriza si Santana si, deci, n-ar fi trebuit sa castige. 
"Pentru noi, cel mai important aspect a fost pretul si, in consecinta, au fost declarati castigatori cei din Bucuresti. Celelalte aspecte, invocate de contestatari, au fost sub cel referitor la pret", a explicat primarul. 
In acelasi timp, Viorel Enache sustine ca, la Bucuresti, comisia de solutionare a contestatiilor va solutiona si problema de la Santana in aceasta luna, astfel incat sa se incheie cu incertitudinile, iar in oras sa se faca curatenie.
Curatenie operativa
Cand l-am intrebat pe domnul Enache cum se realizeaza, la aceasta ora, salubrizarea orasului, am primit urmatorul raspuns: 
"Cum putem. Noi strangem gunoiul cu remorcile, dar n-avem dotarile necesare sa facem acest lucru asa cum trebuie"
Si, intr-adevar, pe drumul de intoarcere de la Santana spre Arad, "pastorit" de primarul Enache, niste oameni de bine, in loc sa curete marginea soselei, strangand gunoiul cu remorcile, au gasit de cuviinta sa procedeze altfel. 
Mai operativ, cu chibritul! Au dat foc la tot ce se gasea pe marginea drumului, de nu vedeau soferii la doi pasi distanta.
***
Despre firma castigatoare a licitatiei, dupa verificarile pe care le-am facut, putem spune ca, aparent, n-are nici o legatura cu Elena Udrea sau cu sotul acesteia. 
Administratorul ei e o persoana juridica, adica o alta firma, administrata de un anumit Ioan Gheorghe. 
Adica, nimeni altul decat cel care se ocupa, pana nu demult, cu dezinfectia din unele vami aradene.

Alin Olteanu - Adevarul

  • Comuna Dieci - neatinsa de nici o farama de modernism

La Dieci linistea predomina peste tot - Virtual Arad News (c)2007La aproximativ o suta de kilometri de Arad, comuna Dieci este situata pe malul drept al Crisului Alb. 
O asezare saracacioasa, cu poteci infundate, case darapanate, ulite pline de noroi si ici acolo cate o suflare omeneasca. 
Pomii din fata caselor, micile gradinite cu flori, mai dau o pata de culoare satului, mai ales acum in prag de primavara. 
Linistea predomina peste aceasta comuna. Chiotele micutilor iesiti la strada sunt sigurele zgomote care ar putea deranja vecinii. In rest, fiecare cu treaba lui…
Dieciul este alcatuit din cinci sate si anume centrul de comuna Dieci, Cociuba, Crocna, Revetis si Rosia celelalte patru sate apartinatoare. 
Se observa totusi cu ochiul liber ca oamenii de aici sunt gospodari, si asta deoarece tot la a doua casa se pot zari cate un plug, un tractor ori alte utilaje de lucrat pamantul. 
Si asta deoarece viata de la tara din asa ceva se compune: munca pamantului si ingrijirea animalelor.
Satenii, putini la numar se cunosc intre ei, se ajuta cand e nevoie si mai lucreaza cu ziua unul pe la altul. 
Depinde care dintre ei este mai instarit si-si permite sa plateasca un vecin sa-l mai ajute la treburile casei. 
Comuna Dieci fiind o asezare veche de peste 400 de ani, are si cateva elemente care iti supun atentia, cum ar fi gardurile caselor impletite din rachita si trase pe un par cu varful ascutit. 
"Acest lucru impiedica patrunderea hotilor in case. Nimeni nu are curaj sa sara un gard sprijinit de niste pari foarte ascutiti…", spun satenii.
Cu o scoala, o primarie, un post de politie, o biserica si un cabinet medical, Dieciul adaposteste aproximativ o mie de suflete. 
Inca de la orele diminetii, satenii ies cu animalele in camp, incep sa lucreze pamantul, si sa-si mai aranjeze gospodaria. 
Cu toate ca veniturile nu sunt prea mari la tara, fiecare casa oricat de saraca ar fi, incearca sa nu se lase mai prejos decat cea a vecinului. 
Perdele frumos colorate asezate atat in ferestre cat si pe la usi, aduc concurenta in randul doamnelor. 
Cu toate acestea mucegaiul si petele de igrasie de pe peretii cocioabelor isi spun cuvantul. 
In pofida acestui lucru, oamenii din sat nu se plang de prea mare saracie: "Mai lucram cu ziua, mai cu animalele, ne descurcam noi cumva, de foame tot nu vom muri. Locuiesc in comuna de aproape 50 de ani. Bineinteles ca banii nut putini, dar nicaieri nu e mai bine. Sunt obisnuit cu munca de la tara, si nu as renunta pentru nimic in lume la viata pe care o am acum. Copiii mei s-au mutat la oras, dar eu unul ma multumesc cu ce mi-a lasat Dumnezeu. Mai rau sa nu fie", spune nea Ioan.
***
Pentru satenii din Dieci, fericirea si sanatatea vin din munca, in rest nimic nu mai conteaza. 
Sa fie intelegere, ca de restul se ocupa Cel de sus…

Ana-Maria Stoica - Informatia Aradului


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]