Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Sambata, 16 iunie 2007
Stirile TVA aici
  • Desi se confrunta cu destule probleme, Spitalul Judetean are un indice de complexitate egal cu cel al oraselor centre - universitare!

Mirandolina Prisca - directoarea Spitalului Judetean Arad dezminte acuzatiileConferinta de presa de la Spitalul Judetean, desi a plecat de la un punct destul de jenant - realizarea unui reportaj pe un post national de televiziune cu imagini denigratoare din Spitalul Judetean (nu toate) a relevat multe aspecte pozitive legate de munca si efortul sustinut al echipei manageriale, al tuturor cadrelor medicale din aceasta unitate medicala care deserveste in regim de urgenta, intreg judetul Arad.
Rectificarile necesare privind reportajul realizat de postul de televiziune au fost facute de managerul Spitalului Judetean dr. Mirandolina Prisca.
Din documentele primite de presa s-a inteles ca spitalul nu a fost prezent in reportaj decat cu cateva imagini, restul fiind luate din arhiva, cu imagini din alte spitale din tara.
In contra-balans, dr. Prisca a prezentat un "tablou clinic" al spitalului din care acesta a iesit destul de... sanatos.
Desi bugetul nu este deloc roz, eforturile si proiectele sunt mari, jar faptul ca s-au rrabilitat cateva sectii importante certifica concret accst lucru.
"la urma cu doi ani, cand am preluat conducerea unitatii, indicele de complexitate era de 0,85 iar acum este peste I, ceea ce se intalneste doar in centrele universitare - accentueaza managerul. Cu noua echipa formata din directorul executiv Man, directorul medical Corina Crisan, directorul financiar-contabil Emilia Constantin si asistent principal Gabriela Macavei am pornit-o cu dreptul, iar realizarile se vad deja!"
Desi spitalul este o constructie veche de peste 30 de ani, totusi, sunt reabilitate cateva sectii deosebit de importante: cardiologie, ATI, UPU, centrul de sanatate mintala, UPU fiind reabilitat la standard epidemiologic, hematologie, Pediatrie II, aparatura noua fiind in valoare de 550.000 de euro.
"Spitalul continua sa fie un santier deschis. Se lucreaza la sectia Gastroenterologie, se renoveaza la Neurologie, urmand ca in septembrie sa se reabiliteze sectia de Anestezie si Terapie Intensiva. Suntem mult ajutati de sponsori care s-au aratat interesati in a ne sprijini in reabilitarea diferitelor sectii, si, totodata, in achizitionarea aparaturii de performanta. In privinta autorizatiilor de functionare, acestea sunt valabile pentru toate sectiile, doua dintre acestea (Hematologie, Pediatrie II) avand autorizatie definitive. Colaboram foarte bine cu Prefectura, Consiliul judetean, CJAS, Sanatate publica".
La Spitalul Judetean au fost modernizate numeroase sectii si servicii - Virtual Arad News (c)2007Medicamente de 4 milioane de lei noi, lunar
Mult discutata problema a medicamentelor a, fost zugravita in cifre destul de acceptabile, 4 milioane lei noi, lunar, in total, 6 milioane lei cu celelalte materiale sanitare.
In timp ce spalatoria si bucataria -servicii externalizate - au realizat imbunatatiri evidente.
Datoriile spitalului sunt evidentiate de catre directorul financiar-contabil: "ni s-au redus datoriile de la 4,6 milioane lei noi cat am avut in 2005 la 1,100 milioane lei, iar acest an pare a fi unul bun in sensul ca la data dc 31.05 mai avem un rest de datorie de 3,100 milioane lei".
"Mancarea bolnavului nu este la nivelul standard, cu 55.000 lei/zi nu poti asigura trei mese consistente! - spune directorul executiv, Vasile Man. Din punct de vedere nutritiv, calitativ, cea mai buna masa se asigura sugarilor si bolnavilor HIV."
Bate la usa renovarea prosecturii
Evident, despre acest subiect legat de reabilitarea morgii spitalului nu putea vorbi decat medicul legist Corina Crisan care a subliniat ca "modernizarea spatiului de morga se va face mai putin din bugetul spitalului, cat, mai ales, din veniturile realizate din serviciile medico-legale. Cel mai important lucru va fi achizitionarea unui agregat frigorific cu 6 locuri -500 milioane lei noi - alaturi de reamenajarea spatiului existent".
Din punct de vedere al achizitionarii de aparatura medicala performanta, totul va decurge pe etape, mai intai bucurandu-se de astfel de dotari sectia UPU, apoi ATI si, evident, Blocul Operator.
Cea mai grea problema: "Inlocuirea retelei de apa"!
Necazurile cele mai mari pleaca de la intreaga retea de alimentare cu apa extrem de veche si defectuoasa. 
Ar trebui inlocuite, in total, 24 de coloane care ar costa aproximativ 20 miliarde de lei vechi. 
Poate, un efort reunit al mai multor sponsori ar rezolva aceasta problema majora. 
Un punct pozitiv in acest sens este sponsorizarea primita din partea firmei "Cotta International"
Spitalul Judetean fiind utilat cu 155 de fotolii {2 milioane lei/ fotoliu) destinate salilor de asteptare.
Ideea de ansamblu este ca se munceste mult cu bani putini, cu daruire pentru realizarea unui act medical de caliate, chiar daca lipsurile inca se mai arata cu degetul. 
Vot de incredere, deci!

Felicia R.Gheorghe - Observator

  • Tombola copiilor

Persoane norocoase au castigat premii importanteFundatia Concordia rasplateste cei mai talentati copii inscrisi la concursul de talente, organizat la 1 iunie, de ziua copilului.
Prin tragere la sorti, cei mai norocosi pleaca acasa cu premii importante.
De la ATW, minimotocicleta, masina telecomandata sau rechizite scolare. 
Fiecare copil care a trimis o poezie sau un desen pe adresa Fundatiei Concordia a intrat in tombola organizata pentru Ziua Copilului.
Extragea numelor norocoase a avut loc ieri, tombola la care au paticipat 60 de copii din Arad.
Astfel, pe locul 1 a fost desemnata Alex Farcuta, din clasa a 3-a de la scoala generala Nicolae Balcescu, care pleaca acasa cu un ATW, pe locul doi a fost desemnata Ioana Iasmina Petru, de la Scoala Generala numarul 22 care a castigat o minimotocicleta iar locul 3 a fost obtinut de Bogdan Groza, care va beneficia de o masina telecomandata. 
Dealtfel, toti copii care s-au inscris in concurs, vor fi contactati de reprezentantii Fundatiei Concordia si vor primi premii constand in rechizite si jucarii.

Vasile Blidar - Televiziunea Arad

  • La Siria, sa redescoperiti trecutul

Castelul Bohus din Siria adaposteste si Muzeul Memorial Ioan Slavici - Virtual Arad News (c)2007Muzeul este gazduit de castelul Bohus, cladire construita in stil neoclasic, incarcata cu o bogata istorie.
Aici a fost semnat actul de capitulare al armatei revolutionare maghiare in fata generalilor austrieci si rusi, la 13 august 1849.
In parcul castelului se afla statuia Antoniei Bohus, busturile lui Ioan Slavici, Mihai Eminescu, Ioan Russu Sirianu, Nicolae Stefu si Emil Montia.
Expozitia dedicata scriitorului Ioan Slavici, nascut la Siria in 18 ianuarie 1848, cuprinde patru sali in care, prin fotografii, manuscrise, carti si ziare, este evocata personalitatea complexa a acestuia.
De o valoare documentara dar si emotionala deosebita este prezenta unei parti din camera de lucru a scriitorului, din perioada anilor 1880-1883 pe cand acesta se afla la Bucuresti, gazduindu-l pe Mihai Eminescu.
Casa modesta a parintilor sai, Savu si Elena Slavici sai nu mai exista, doar o placa de marmura, asezata de Uniunea Scriitorilor la comemorarea a 25 de ani de la moartea scriitorului (1950), indica ulita pe care se afla casa lui Ioan Slavici in Siria.
In cadrul cadrul muzeului aradean, in anul 1970, a fost amenajata si expozitia permanenta dedicata vietii si activitatii compozitorului Emil Montia (1882 – 1965), stabilit la Siria incepand cu 1906.
A fost reconstituita camera de lucru a acestuia, cuprinzand mobilierul original, pianul, vioara, partituri, culegeri de folclor si fotografii de familie.

A.S. - Adevarul

  • Trasnita in drum

O femeie din Bontesti a fost lovita de traznetO femeie de 58 ani, din localitatea Leslea, judetul Sibiu, care locuia fara forme legale in localitatea aradeana Bontesti a murit trasnita.
Femeia se afla intr-o caruta si se deplasa pe DN 79/A, cand la intrarea in localitatea Bontesti a fost lovita de un trasnet, in urma caruia a decedat.
Politistii spun ca nu sunt suspiciuni cu privire la cauza decesului.
Cadavrul femeii a fost dus la morga pentru efectuarea unei autopsiei medico-legale.

Alex Negru - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Baza sportiva de la Padurice - intre agrement si sport de performanta

Baza sportiva din Padurice reprezinta o oaza de verdeata in jungla de asfaltDupa 1989 unul dintre domeniile in regres in Romania este sportul.
Majoritatea dintre cei cu vechi state de servicii in sportul romanesc spun cam acelasi lucru: comunistii te ajutau sa faci sport, dar in regimul democratic sportul nu este printre prioritati.
In aceste conditii, tot mai putini tineri se indreapta spre sport, indiferent care ar ramura sportiva dorita, baza de selectie este tot mai redusa numeric, astfel ca si performanta este din ce in ce mai rara.
"Daca nu ai baza de selectie nu ai cum sa ai performeri adevarati. Sportul este o piramida, cu cat baza este mai larga si mai solida, cu atat piramida este mai inalta si varful ei este mai ascutit".
La baza sportiva de la Padurice, pe langa sportul de agrement pentru publicul larg, se face si sport de performanta.
Una dintre ramurile sportive in care Aradul incearca sa tina drapelul sus este polo pe apa.
Spunem acest lucru pentru ca orasul nostru este intre singurele 4 (patru)! orase din Romania care au echipe de polo.
Se face polo pe apa la Arad de zeci de ani, si chiar daca dupa 89 in alte parti s-au inchis bazine si s-au desfiintat echipe, in orasul de pe Mures traditia este dusa mai departe.
La bazinul de la Padurice  continua sa se produca talente.
Pe langa sportul de performanta, se poate face si sport de agrement sau intretinere.
"Avem cursuri de initiere si perfectionare de inot pentru copii si adulti. Parintii pot veni cu copii, isi pot face abonament pe luna sau pe sezon, avem si bufet in incinta, pot sta aproape de copiii care invata sa inoate", ne-a spus presedintele clubului, Gheorghe Biris.
Actiunea de selectie pentru echipele de polo, in acest moment cei vizati fiind copii nascuti in 1999, se face in fiecare primavara-vara.
"Avem antrenori doar fosti sportivi ai clubului nostru: Barbu Ghitan, ajutat de Gabriel Iazbinski - la echipa de seniori, Cristi Cosma si Nicu Marc - la echipa de juniori I, Nicu Marc – la echipa de juniori II, Cristi Cosma – la echipa de juniori III, Ioan Unc si Erwin Homolka – la echipa de copii", ne-a spus Gheorghe Biris.
In ceea ce priveste sectia de haltere, aceasta este una dintre cele mai aureolate sectii ale clubului, de-a lungul timpului dand medaliati olimpici, campioni mondiali si europeni.
"Nu prea mai vin copiii spre sport, ceea ce este foarte rau. Procesul de obezitate in randul copiilor este mult mai ridicat decat in anii trecuti si creste de la an la an. Prea s-a urbanizat orasul, nu sunt terenuri de joaca pentru copii, au alte tentatii", a precizat presedintele clubului, antrenor emerit de haltere.
Adrian Jigau si Csaba Bloosz sunt sperantele halterelor aradene in acest an, primul este campion european, al doilea inca junior, ambii urmand sa participe pe 3 iulie la CN de seniori, Csaba Bloosz participand la sfarsitul acestei luni si la un concurs international in Israel.
Baza sportiva de la Padurice, o oaza de verdeata in "jungla de asfalt" a orasului, ar trebui sa fie cautata, cat mai des, de cat mai multi aradeni dornici sa faca sport, atat de placere cat si de performanta.

M. H. - Informatia Aradului


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]