Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Marti, 16 octombrie 2007
Stirile TVA aici
  • Un deceniu de activitate

La Multi Ani ! pentru echipa si colaboratorii ziarului ObservatorZiarul Observator a implinit 10 ani. 
In urma cu un deceniu, o echipa entuziasta punea bazele unui nou cotidian aradean, ca replica a ceea ce exista pe piata presei pana la acel moment.
Intre timp, ziarul a castigat incredere in randul aradenilor, devenind o voce credibila si importanta pentru judetul Arad. 
Observator aradean este un prieten dar si un adversar al oamenilor politici din Arad, care de fiecare data, incearca sa puna in fata cititorilor sai mai presus de cat orice doar informatia utila. 
Şi cum nu se putea, la aniversare au fost prezenti oameni politici, oameni de cultura dar si colegi de breasla. 
In anul 1997, un grup de jurnaliti aradeni puteau bazele Observatorului Aradean. 
In data de 14 octombrie, ziarul aparea pentru prima data pe piata presei aradene, ca o alternativa pentru ziarele care existau la acea vreme. 
In ultimii 10 ani, Observatorul Aradean s-a impus pe piata presei aradene, devenind un ziar credibil dar incomod pentru multi oameni politici. 
In ultimii 10 ani, Ziarul Observator si-a schimbat de mai multe ori structura actionariatului. 
Fiind una dintre cele mai importante voci din presa locala, ziarul a devenit un punct de reper atat pentru aradeni cat si pentru oamenii politici care conduc destinele orasului. 
Cu aceasta ocazie, si redactia de stiri a Televiziunii Arad doreste colegilor de bresala La Multi Ani!.

Vasile Blidar - Televiziunea Arad

  • Primaria Arad vrea sa intre in posesia canalelor Muresel si Ier

Primaria doreste intubarea canalelor care strabat AradulPD considera ca Aradul se confrunta cu probleme legate de doua canale care trec prin municipiu: Muresel si Ier. 
Aceste canale apartin de ANIF (Administratia Nationala pentru Imbunatatiri Funciare) si reprezinta surse de poluare pentru aradeni. 
"Aradul este strabatut de alte trei canale, Zadarlac, Ţiganca si Canalul Morilor, care apartin municipalitatii, iar primarul Gheorghe Falca a propus alocarea unor sume importante pentru amenajarea acestora. In prezent, se lucreaza la decolmatarea, curatirea si infrumusetarea canalelor si a cartierelor care sunt strabatute de acestea", a declarat Adrian Nitu, presedinte al Organizatiei Municipale a PD. 
Ca cele doua canale sa fie luate in considerare pentru a li se rezolva statutul administrativ, PD a inceput o campanie de strangere de semnaturi in oras.
"Din pacate, nu putem sa intervenim pentru amenajarea celorlalte doua canale, Muresel si Ier, care apartin de ANIF. Ar trebui fie ca Ministerul Agriculturii sa aloce bani pentru amenajarea celor doua canale care ii apartin, fie Guvernul sa transfere Primariei Arad aceste canale", a propus Adrian Nitu. 
Partidul Democrat Arad doreste ca Bugetul de Stat pentru 2008 sa cuprinda si fonduri pentru amenajarea celor doua canale, Muresel si Ier.

I.S. - Observator

  • Spre disperarea aradenilor - Pretul painii se va dubla

Brutarii doresc sa creasca pretul painiiBrutarii anunta o noua scumpire a painii. 
Ultimele scumpiri din domeniul  panificatiei au avut loc in perioada august-septembrie,  cand s-a  majorat cu 10%.  
In aceasta luna ne asteapta tot o majorare de 10%, iar in noiembrie si decembrie aceasta va fi de 10%-15%. 
Daca facem un calcul  painea se va scumpi cu circa 50% pana la sfarsitul anului, ca urmare a cresterii pretului graului, alimentata de productia proasta de anul acesta.  
Patronii brutariilor din Arad declara ca aceasta scumpire este necesara. 
"Suntem nevoiti sa facem aceste majorari, deoarece altfel nu ne scoatem cheltuielile. Graul este mult mai scump fata de anul trecut de aceea scumpim si painea in prima transa cu 10%", declara R.M., patron brutarie Arad. 
In aceasta toamna, graul este de 2,5 ori mai scump fata de aceeasi perioada a lui 2006, si tendintele pe piata internationala, de unde va trebui sa importam, sunt de crestere.  
La ora actuala o paine de 1 kg  costa 2 lei si 30 de bani, iar pentru majoritatea aradenilor si acest pret este mult prea ridicat. 
"Nu stiu ce o sa ne facem, intelegem ca si pentru brutari e greu. Nu sunt ei de vina, problema e a intregii tari. Trebuie sa se faca ceva. Noi cei cu venituri medii o sa ajungem sa murim de foame. Nu mai vrem alte scumpiri. O sa reducem consumul de paine, alta solutie nu vad", afirma Delia L. 

C.U.- Informatia Aradului

  • Pelerinaj la schitul din padure

Schitul cu hramul Cuvioasa Paraschiva de la Bodrogul VechiLoc de reculegere spirituala inedit, unde sute de credinciosi au participat, duminica, la slujbele de la schitul cu hramul Cuvioasa Parascheva. 
Schitul este ridicat in mijlocul padurii de langa orasul Pecica, din judetul Arad
Sute de oameni vin, in fiecare an, la schitul din padure, ridicat, in anul 2000, pe locul unde Manastirea Hodos-Bodrog avea, pe vremuri, un canton pentru paza padurii. 
Schitul se afla la doi kilometri de satul Bodrogul Vechi si la cinci kilometri de Pecica. 
Oamenii vin la schit pentru a se inchina la vesmintele Sfintei Cuvioase Parascheva, care sunt adapostite intr-o racla, alaturi de moastele a 12 sfinti. 
Vesmintele Sf. Cuvioase Parascheva au fost aduse chiar de la Iasi, dupa ce moastele acesteia au fost invesmantate cu ele.  

Alex Negru - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • La Arhivele aradene, "File de istorie"

Galeriile de la Turnul de Apa au gazduit comunicarile stiintifice "File din istoria Transilvaniei"La Galeriile Turnului de Apa Dl. Eugeniu Criste, directorul Arhivelor Statului, a deschis in 12.10.2007 in prezenta reprezentantilor Primariei, a Universitatii "Aurel Vlaicu", a delegatiei Arhivelor din Zrenjanin (Serbia) s.a. o expozitie  "Ionescu - o familie de intelectuali aradeni" in care da tonul un arbore genealogic intocmit de prof. Valer Demian.
A urmat apoi comunicarea legata de subiect a d-lui Horia Truta.
S-a continuat cu cele doua sectiuni paralele de comunicari sub titlul generic "File din istoria Transilvaniei".
Noi am fost prezenti la Sectiunea I, moderata de dr. Vasile Ionas de la Deva.
Pentru inceput, Dr. Ioan Hategan a vorbit despre felul cum se alcatuieste o monografie, trasand liniile directoare pe care mai ales tinerii cercetatori trebuie sa le cunoasca.
Pe locul al doilea s-a impus dl. Doru Bogdan  care a  sustinut o comunicare legata de Preparandia aradeana intre 1812 si 1912. Tonul vorbitorului a devenit patetic, cand s-a referit la situatia actuala a Liceului Pedagogic aradean, urmas al vechii Preprandii, cand filonul specific al scolii s-a subtiat in favoarea altor specialitati. Noi zicem ca aceasta nu e o noutate caci in 1963 cand eu eram numit profesor de muzica la fostul Liceu nr. 5 de pe str. Dobrogeanu Gherea, acesta scoala proaspat infiintata se structura pe fosta Scoala Generala nr. 11 din actuala piata Caius Iacob si pe un sir de clase E, F etc. de la Liceul Pedagogic. Mai tarziu, acealasi Liceu Pedagogic, gazduia clase ale Liceului de Muzica (care nu avea un sediu corespunzator), tot in dauna unor clase specifice. Asadar, chestiunea este departe de a fi noua, conturandu-se in vremea cand insusi vorbitorul facea parte din structurile locale de conducere anterevolutionare.
Tot dl. D. Bogdan a mai consumat timp cu promisiunea solemna ca va scrie o carte despre Preparandie.
Preotul Pavel Vesa, un temeinic cercetator al arhivelor, autor a unui voluminos si consistent volum legat de istoria Episcopiei ortodoxe a Aradului, a sustinut de asta data comunicarea : "Ctitori si binefacatori de biserici in partile Aradului".    
Prof. Eugen Padurean a avut o comunicare  cu titlul "O piesa sculpturala feudal-timpurie de la Manastirea Hodos Bodrog", pentru ca dr. Ioan Lacatusu sa vorbeasca despre "Iobagii romani din comitatul Trei Scaune in secolul al XVIII-lea".
Dr. Vasile Ionas, in comunicarea "O probleama de administratie in secolul al XVIII-lea: sediul comitatului Hunedoara", ne-a lamurit, avand la baza documente de arhiva, cum a devenit Deva capitala acelui comitat.
Dr. Liviu Boar a vorbit despre "Scoala romaneasca din Ciuc si Giurgeu in secolul al XIX-lea".
Profesorul Horia Truta a deschis sesiunea de comunicariRevenind la aradeni, Iuliana Sranko, studenta, a avut o comunicare despre "Evolutia demografica a localitatii Lipova in veacul al XIX-lea".
Un subiect interesant, incitant, l-a avut dr. Corneliu Padurean: "Copii ilegitimi si copii din flori in secolul al XIX.-lea in unele localitati din comitatul Arad".
Schematic si totodata poetic, pe date esentiale, cum se cuvine sa fie un discurs in asemenea ocazii, cel al d-lui Nicolae Nicoara a expus evolutia vietii si activitatii lui Gheorghe Popa de Teius, cel ce a fost, intre altele, si prefect de Arad.
Foarte interesanta a fost si comunicarea drd. Laurentiu Ovidiu Rosu: "Aspecte legate de evolutia financiara din cadrul Comunitatii de Avere din Caransebes", comunitate si mai ales avere pe care unii contemporani vor sa o reconstituie in folosul lor.
Cuplul Andrea si Tudor Arhire din Sibiu, au vorbit despre rolul si posibilitatea ingradirii de catre Principe a Statutelor sasesti, urmarind firul unui indelung proces pentru incendiere, consemnat partial in arhivele locale.
Atractiva a fost si moderna expunere plina de consistenta a d-lui Alexiu Tatu: "Sibiul in documente de arhiva, o expozitie itineranta", cu mijloace audio-vizuale ultramoderne.
Regretam ca spatial nu ne permite sa redam in detaliu cele percepute la aceasta sesiune, ramanand ca cei interesati sa participe si ei la urmatoarele sesiuni.
Sectiunea a II-a desfasurata la DJAN nu o putem reda, decat sa va informam ca si acolo subiectele au fost interesante: "Calea ferata Arad-Podgoria…." (dr. Virgil Valea), "Societati culturale ale romanilor aradeni" (L. V. Ienasescu), "Documente ale Politiei aradene…"  1919-1949 (dr. Emil Arbonie), "Campania electorala a comunistilor aradeni in alegerile din 1946" (dr. Bogdan Ivascu), "Colectivizarea…" (dr. Antoniu Martin), "Mitul bunului imparat…" (dr. Lucian Petras), "Reforma agrara in viziunea Consiliului Dirigent al Transilvaniei  dupa 1919" (Eugeniu Criste), "Solidaritatea aradenilor cu satul Costesti in 1930" (St. Baitoiu), "…8 iunie in Aradul lui 1939" (Anca Dorina Baitoiu), "Arhiva electronica…" (Ioan Popovici).

Hugo Hauptmann - Virtual Arad


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]