Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Marti, 17 aprilie 2007
Stirile TVA aici
  • Pastile mortilor – respect pentru inaintasi, umbrit de agresivitatea cersetorilor

De Pastile Mortilor cei ramasi infrumuseteaza mormintele celor apropiatiIn saptamana luminata, cea care precede pastile mortilor , al "blajinilor" sau "pastile mici" – cimitirele se transforma intr-un santier al curateniei.
Oamenii vin la morminte cu unelte de lucru care ii ajuta sa reamenajeze locul de veci al celui plecat.
Totul trebuie sa arate impecabil pentru sfintire si pomenire.
Dupa obicei, dupa sfintirea mormintelor, in numele celor dragi trecuti in vesnicie se dau de pomana colaci si oua rosii.
Cimitirele invie de Pastile mortilor...
Sambata de dinaintea Pastilor Mortilor a insemnat un dute-vino prin cimitirele aradene.
Oamenii au venit dis-de-dimineata cu bicicleta incarcata de unelte pentru curatenie.
Toti si-au dorit ca mormantul celor dragi trecuti in eternitate sa fie curat, inmiresmat si proaspat.
O pensionara se plange de uscaciunea pamantului. "Nu am avut iarna, zapada, nici primavara cu ploi. Uitati-va cat e de uscat si impietrit pamantul! Poti sa dai oricat cu sapa ca tot iti sare din maini; in schimb, iarba a crescut, e deasa si greu de smuls!"
Intr-adevar, lumea se cam chinuie cu facutul curateniei.
Ierburile au crescut des pe morminte si pe langa morminte; cele neingrijite sunt adevarate mini paduri, locul fiind repede transformat in spatiu de aruncat gunoiul...
Mormintele sunt lasate, pamanul e uscat, lama harletului abia intra, scotand un nor de praf.
Iarba este smulsa cu mana, dar radcinile sunt incapatanate si lungi. Fantana ingusta scartaie-ntr-una.
Se stropeste mult, pana cand pamantul se inmoaie si devine, cat de cat, cooperant. Se fac gropi mici si adanci si se planteaza panselute albastre, mov, galbene si albe sau begonii rosii.
In vase aduse de acasa sau in peturi taiate pe jumatate, se pun flori. Se grebleaza si se matura mormantul, bordurile, se spala monumentul, acolo unde e cazul.
In cimitirul "Pomenirea" cei mai multi apartinatori de morminte se cunosc si se saluta; vorbesc despre morti si morminte, ofteaza, apoi trec la dialoguri... lumesti, politica la zi.
Critica, fac pronosticuri, vorbesc de loto, de scumpiri, de strand, de pensii, terminand pauza de lucru cu stiri locale. Spre seara, cimitirul e curat si improspatat, pregatit pentru sarbatoarea pastilor mortilor.
De Pastile Mortilor cimitirele s-au umplut de vizitatoriPomana mortilor e asaltata de rromi
E duminica, e Pastile mortilor. In cimitirul "Eternitatea", lumea a venit de dimineata, asteptand nerabdatoare venirea preotului care sfinteste mormintele.
Oricat de detasat ai privi evenimentul nu poti sa nu te revolti.
Nimeni nu respecta o ordine, se sare de la un mormant la un altul, aflat tocmai in partea opusa, depinde de cat de... darnic este apartinatorul mormantului respectiv.
Pe nevazute este inconjurat, aproape rasturnat - de haita care sta la panda, asteptand momentul terminarii slujbei.
Copiii de rromi asteapta cu mainile intinse sau cu plasele deja pline de bunatatile primite de pomana mortilor.
"Nici nu ajungi bine sa cauti in cos ca deja te trezesti impins de tigani! Pur si simplu iti trag din mana pachetelul, obligandu-te ca in cateva clipe sa termini tot cosul! Nu spun ca nu sunt si ei oameni, dar e de dorit ca pomana sa ajunga, in primul rand, la oamenii saraci, la suflete necajite, aceea e adevarata pomana! Sunt si gardieni aici, dar nu pot face fata hoardei tiganesti care ne asalteaza agresiv si ne calca mormintele!"
Privit din afara, evenimentul pascal al mortilor pare un fel de jaf organizat.
Firesc ar fi ca slujbele sa se desfasoare in ordine si liniste, iar pomana sa se imparta intr-un singur loc, celor saraci, nicidecum aceeasi tabara de rromi si boschetari sa faca tura cimitirului.
Copiii rromi au plasele grele de oua, cozonaci, prajituri, bucati de sunca sau fructe.
Altii, satisfacuti de prada indestulata se pun pe ciocnit si mancat oua, asezandu-se pe morminte neingrijite, acolo unde nimeni nu-si mai aduce aminte de sufletul celui plecat... Cimitirul se umple de galagie, coji de oua si mizerie.
E vant, soare, o lumina cruda cade peste spatiul eternitatii plin de flori proaspete, peste pamantul uscat si crapat, desupra caruia stropii de vin sfintit cad si se absorb cu sete de lutul secetos.
Dupa terminarea slujbei se aud certuri, ba chiar sudalmi indreptate catre hoardele tiganesti care calca totul in picioare pentru un ou rosu si o bucata de placinta.
O pensionara isi acopera cosuletul si se hotaraste sa plece.
Este inconjurata de tigani si facuta "baba zgarcita, cautata de moarte". Femeia pleaca scarbita, asa cum pleaca multi.

Felicia R.Gheorghe - Observator

  • Atributii noi

Senatorul Aurel Ardelean a initiat o lege pentru cercetarea stiintificaDoua noi atributii pentru senatorul PRM de Arad !
Acesta a fost repartizat intr-o a doua comisie a Senatului  si a fost numit ca membru in noul Consiliu national de etica a cercetarii stiintifice, dezvoltarii tehnologice si inovarii.
Initiativa infiintarii  noului consiliu ii apartine senatorului aradean, iar membri ei au fost numiti de catre Academia romana si Ministerul Educatiei si Cercetarii.
Senatorul aradean a initiat o lege care vizeaza cercetarea stiintifica.
Fiind o noutate a fost aprobata imediat de catre colegii din parlament.
Proiectele de cercetare din Romania vor fi corelate cu cele europene.
Senatorul spune ca activitatea de cercetare stiintifica a facut in ultimii ani un salt urias.
Senatorul aradean a inceput ,deja, activitatea si in cadrul celei de a doua comisii pe care o reprezinta in Parlament, cea pentru drepturile omului, culte si minoritati, prima fiind comisia de invatamant si stiinta.

Izabela Vekas - Televiziunea Arad

  • Parcare sub Ziridava

Sub magazinul Ziridava se va construi o parcareSe propune un pasaj pietonal subteran cu magazine, parcari pe doua nivele si modificarea cladirilor.
Firma Scala, cea care detine magazinul Ziridava, a decis sa treaca la modernizarea acesteia.
Propunerile facute in planul urbanistic de detaliu, supus acum transparentei decizionale de catre Primarie, sunt dintre cele mai spectaculoase.
De pilda, se vrea remodelarea constructiei existente: fatada sa fie aliniata la frontul stradal! (adica corpul retras al cladirii sa fie extins pana la Bulevardul Revolutiei) si regimul de inaltime sa fie uniformizat, prin suprainaltarea corpurilor de cladire.
Proiectul propune realizarea unei noi cai de acces cu o fatada la aliniamentul trotuarului.
Parcare, in parteneriat
Poate una dintre cele mai spectaculoase prevederi vizeaza realizarea unei parcari subterane publice pe doua nivele, cu doua accese pentru intrare (din B-dul Revolutiei colt cu strada I Andreescu si B-dul Revolutiei colt cu Muresan), si doua iesiri (spre B-dul Revolutiei colt cu IC Bratianu si B-dul Revolutiei colt cu Crisan).
Parcarea ar urma sa fie construita sub liniile de tramvai, in parteneriat cu Primaria Arad. Totodata, se va realiza, potrivit intentiilor proprietarilor, o parcare supraterana cu accese si evacuari la nivelul terenului si un parcaj pietonal subteran (o galerie pietonala cu magazine) care va face legatura intre magazin si parcare.
Pentru toate acestea, initiatorii proiectului isi propun chiar modificarea locatiei statiei de tramvai actuale din zona (pentru a permite accesul subteran si suprateran in parcare) si modernizarea acesteia.
Adica o modificare spectaculoasa, la care s-ar adauga in viitor si un parcaj suprateran realizat tot in parteneriat cu Primaria.

A.B. - Adevarul

  • Parcul copiilor – acelasi, de cand se stie

Parcul copiilor nu s-a schimbat prea mult - Virtual Arad News (c)2007Primul colt al ierbii atrage copiii ca un magnet in parcul amenajat special pentru ei.
Aradul este unul dintre putinele orase care se bucura de spatii verzi, de farmecul Muresului care il strabate…
Din pacate insa, chiar daca natura si cei care au amenajat orasul acum zeci si zeci de ani au "imbracat" parcul atat de frumos, in ultimii ani nu s-a mai realizat mai nimic in amenajarea lor.
Iar aici ne referim in special la parcul copiilor.
A existat o tentativa in anii trecuti de "modernizare" a lui, in sensul ca s-au mai amplasat niste tobogane si o groapa cu nisip.
Au mai venit niste voluntari straini care au inceput sa vopseasca leaganele … dar cam la atat s-a rezumat totul.
Aceleasi leagane vechi de cand lumea, care scartaie din "toate incheieturile", cu vopseaua scorojita sau chiar stearsa.
Nici un joc nou pentru cei mici, aceleasi tiganci care vand seminte cu paharul sau mai nou, la pungulite, aceeasi "taraba" mobila cu vata pe bat sau cu tot felul de chilipiruri…
Si cu toate acestea, realizarile sunt limitate, cel putin din acest punct de vedere.
"Pacat de parcurile astea… Sunt atat de frumoase, au fost atat de bine gandite atunci cand s-au amenajat si de ani de zile nu se mai face nimic. Parcul copiilor spre exemplu arata aproximativ la fel de cand eram eu copil si veneam aici cu parintii. Aceleasi leagane care acum scartaie de iti tiuie urechile…  Ba mai mult, vin si adolescentii care din teribilism banuiesc, se urca cu picioarele pe "hinte" si le deterioreaza", sustine Mihaela o tanara mamica.
Pe o banca, la umbra unui copac batran o surprindem pe o batranica leganand un carucior.
"Am grija de nepotica mea. Stam la bloc si sunt de principiul ca un copil are nevoie de aer pentru a creste sanatos. Ca si o planta, fara lumina, se ofileste. Eu am crescut la tara si pe vremea noastra, micutii nu erau atat de sensibili. Acum, una-doua sunt raciti. Si de asta incerc pe cat posibil sa stau mai mult cu Denisa in parc. E frumos, e placut, e liniste…Ar mai trebui parca totusi niste investitii. Sunt aceleasi de cand era fata mea mica.  Nu stiu ce sa spun, ar trebui sa faca si alesii acestia ai nostri mai mult, ar trebui sa avem si noi mai multa grija de ceea ce ne inconjoara… Va spun, cum vin zilnic cu micuta aici, si stau ore in sir observ multe, chiar fara sa vreau. De tinerii care stau cu picioarele pe banci si care vorbesc cum vorbesc, nu mai spun nimic. Ma refer insa la multi dintre parintii si la bunicii care isi duc copiii aici. Sa ii vedeti pe multi cum arunca resturile de la dulciuri la intamplare, prin iarba…Ce sa mai zic de chistoacele de tigari. Nu sunt absurda, dar daca tot vrem sa ni-i educam, sa creasca niste oameni echilibrati, cum sa vada tocmai la cei apropiati ca fac asemenea lucruri?! Si atunci, ne minunam ca atunci cand cresc fac tot felul de lucruri care ne fac rusine", e de parere  tanti Ileana.

Madiana Mican - Informatia Aradului

  • Se liciteaza publicitate

Panourile publicitare vor fi licitate de Primarie - Virtual Arad News (c)2007Firmele de publicitate cu reprezentanti in Arad au fost invitate sa studieze caietul de sarcini.
Primaria va scoate la licitatie, in curand, zonele in care se va putea face publicitate in Arad. Hotararea, votata in trecut de consilierii locali, a generat o serie de proteste din partea firmelor de publicitate, care, cu sustinere liberala in CLM, au schimbat parte din prevederile initiale ale proiectului.
Totusi, cea mai dureroasa dintre restrictiile impuse de executivul local a ramas pe mai departe valabila: aceasta face referire la interzicerea publicitatii stradale pe centrul istoric al orasului.
Bani putini
Pana acum, Primaria nu a reusit sa transforme activitatea de publicitatea din Arad intr-una care sa adune sume importante la bugetul local, desi se vorbea de acest fapt inca din 2004, iar exemple de reusita erau si sunt vizibile in alte municipii (nu trebuie sa ne uitam mai departe de Timisoara). Acum regulile se schimba, iar publicitatea ar trebui, teoretic, sa aduca mai multi bani Aradului.
In cursul saptamanii trecute, executivul local a invitat la discutii firmele de publicitate din Arad pentru ca acestea sa arunce un ochi peste caietul de sarcini care va sta la baza licitatiei pentru publicitatea stradala din Arad.
Motivul ar putea fi simplu: odata studiat si comentat, caietul de sarcini ar putea fi, cu greu, contestat.
Oricum, inainte de licitatie, acesta va trebui sa treaca de consilierii locali si, in functie de prevederile sale, ar putea isca scandal.
Parte din consilierii au acuzat Primaria, in urma cu cateva luni, ca instituie reguli pe care apoi le incalca cu exceptiile care ii convin, foarte numeroase pe deasupra.

A.B.- Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]