Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Marti, 17 iulie 2007
Stirile TVA aici
  • Licitatie pentru autostrada

Autoritatile aradene cred ca lucrarile la autostrada vor incepe in acest anIn sfarsit un pas concret in realizarea tronsonului de autostrada Arad-Timisoara. Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale a lansat, la finele saptamanii trecute, licitatia pentru construirea autostrazii Arad-Timisoara si totodata licitatia pentru centura ocolitoare a Aradului, ce va fi construita tot in regim de autostrada.
Potrivit Companiei, valoarea lucrarilor pentru acest tronson, in lungime de 49 kilometri (lungimea centurii orasului Arad este de 6,5 kilometri) este estimata la aproximativ 400 milioane euro. Din aceasta suma, 200 milioane euro reprezinta imprumuturi externe, iar diferenta va fi asigurata de Guvern, "si printr-o suplimentare de circa 100 milioane euro, care urmeaza sa fie adoptata de Executiv in perioada urmatoare".
Nadlacul mai asteapta
Cat priveste tronsonul autostrazii Arad-Nadlac, acesta e departe de ora licitatiei. In lungime de 42 de km, traseul autostrazii Arad-Nadlac are deocamdata doar consultant, are traseul batat in cuie si trei iesiri de pe autostrada, una la Nadlac, alta la Pecica si una la Arad, acolo unde urmeaza sa se intersecteze cu autostrada Arad-Timisoara (in vecinatatea aeroportului). 
Daca autostrada Arad-Timisoara ar putea sa inceapa in acest an (ministrul Transporturilor a sustinut, nu de mult, ca este sigur de faptul ca pentru aceasta lucrare contractul de executie va fi semnat pana la finele anului), pe tronsonul Arad-Nadlac, doar consultanta ar urma sa se intinda 18 luni.
Posibile probleme
Revenind la tronsonul Arad-Timisoara, scos acum la licitatie publica, autoritatile aradene sunt absolut convinse ca lucrarile vor incepe in acest an.
Totul depinde insa de cat va dura procedura de licitatie, daca vor fi contestatii depuse, cat vor dura acestea si organizarea de santier.
Ar trebui poate mentionat ca in timp ce oficialii Aradului sunt multumiti de faptul ca traseul autostrazii trece foarte aproape de oras (exista un caz in care tronsonul trece in imediata vecinatate a doua blocuri), cativa din politicienii din Opozitiei s-au plans de ca, fiind prea aproape, autostrada va reprezenta o limita naturala in dezvoltarea orasului.
Fact box:
Datele autostrazii:
- Lungimea tronsonul Arad-Timisoara si a centurii ocolitoare a Aradului este de 49 km
- investitia a fost estimata la 400 de milioane de euro
- punctul de intalnire dintre autostrada si oras va avea loc in vecinatatea aeroportului

Adriana Barbu - Adevarul

  • Parcul copiilor – (inca) un santier in lucru

Parcul Copiilor se afla tot in stadiu de santierLucrarile din Parcul Copiilor, demarate in urma cu aproximativ doua luni, se apropie de final.  
O mare parte a aleilor sunt deja pavate, in timp ce pe altele sunt pregatite stive de materiale de constructii. 
Desi zona arata inca ca un mic santier, aradenii nu evita acest parc in timpul plimbarilor. Ba dimpotriva.
Ieri la orele amiezii, majoritatea  bancilor din parc erau ocupate de oameni care se ascundeau de razele dogoritoare ale soarelui, adapostindu-se la umbra copacilor. 
"E atat de cald in apartamente incat efectiv nu rezistam sa stam nici noi, dar copiii. Asa ca mi-am luat nepotica si mai pierdem timpul pe aici. Oricum nu se compara aerul de pe strazi cu cel din parc. Mai trage racoare de la Mures, mai de la copaci. E minunat si pentru noi si pentru copilasi. Se mai joaca cu alti copilasi si stau in aer liber. Bine ca s-au mai gandit si alesii nostri sa mai investeasca ceva in parcul acesta. Ca cu atat se poate mandri si Aradul: cu niste parcuri frumoase, insa pana acum nu s-a mai facut nimic pentru el. Speram ca leaganele care chiar daca nu sunt inlocuite, macar sa fie refacute, ca multe dintre ele scartaie de te asurzesc", sustine Elena Coltan.
Din pacate insa, in pofida sumelor investite in amenajare, indiferent ca ele sunt mici sau mari, multi dintre aradeni nu pretuiesc ceea ce au. 
Si ne referim aici la adolescentii care vin se urca cu picioarele pe hinte, rup cosurile de gunoi, rup florile, calca pe iarba, scriu cu grafitti pe alei …
"Pacat de investitii. Nici macar nu au inaugurat lucrarea si deja copiii astia, au si inceput sa devasteze. Seara ma mai plimb pe faleza si ii vad cum vin in grupuri. Tineri de cate 15-16 ani, baieti si fete, care, banuiesc ca din teribilism, se pun si rup tot, de dragu de a iesi in evidenta cu ceva. Vai de tinerii nostri, de ce vor ajunge maine cand devin adulti. Parintii, preocupati cu problemele materiale, nu mai aloca atata timp pentru copii, iar rezultatul se vede. Mare pacat", sustine Nicolae Trofin.

Madiana Mican - Informatia Aradului

  • Scuterele, in top zece al accidentelor rutiere

Mopedistii creaza probleme in circulatieSunt din ce in ce mai multi, iar pentru majoritatea soferilor sunt un adevarat cosmar
E vorba de mopedistii care au invadat Aradul. 
In Arad, numarul mopedelor si scuterelor inregistrate este de aproximativ 1.500, dar se banuieste ca sunt si altele neinregistrate inca.
Pericol in trafic
Potrivit unei statistici a Politiei Arad, numarul mopedistilor a crescut intr-un an, cat altii in sapte ani.
"In momentul de fata, datorita proiectului «Mopedul-o noua prezenta in trafic» am reusit constientizarea proprietarilor, astfel incat de la un numar de 26 cati au fost inregistrati in 2006, am ajuns la peste 1.500 doar in prima jumatate a lui 2007, ceea ce denota clar dorinta cetateanului de a se pune in legalitate, iar pe de alta parte obligativitatea autoritatii de a aduce in legalitate aceste mijloace de transport. Aceste mijloace sunt, din pacate, sa zicem, mai putin bagate in seama de cei care circula pe patru roti din perspectiva faptului ca inca este o noutate. Vom face actiuni permanente in trafic pentru a respecta normele de circulatie", a declarat seful Inspectoratului de Politie al Judetului Arad, comisar-sef Alexandru Tanco. Indisciplina mopedistilor e in top zece al principalelor cauze de producere a accidentelor rutiere in judetul Arad.

Alex Negru - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • La Moneasa, elevii invata cum si de ce sa nu devina infractori

Tabara de la Moneasa gazduieste Scoala de Vara "Deltaforce 2007" editia a II-aIn perioada 16-21.07.2007, va avea loc, la Moneasa, in incinta taberei scolare, SCOALA DE VARA "DELTAFORCE 2007" – EDITIA A II-A, destinata formarii formatorilor elevi de liceu pentru a se implica in prevenirea delincventei/victimizarii juvenile.
Proiectul este initiat de catre Asociatia Stil Alter-nativ Arad, se deruleaza in colaborare cu Serviciul de Probatiune de pe langa Tribunalul Arad, Serviciul de Probatiune de pe langa Tribunalul Caras- Severin si Asociatia de Probatiune din Romania si este finantat de catre Alcoa Foundation USA, prin reprezentanta Fundatia Alcoa Fujikura Nadab - Arad.
Proiectul vizeaza abilitarea a 80 elevi de liceu si 10 consilieri scolari (5 licee din judetul Arad si 5 licee din judetul Caras-Severin), ca formatori de opinie, in vederea prevenirii delincventei/victimizarii juvenile.
Elevii vor fi pregatiti pentru transferul in cascada a informatiilor / abilitatilor achizitionate la scoala de vara "Deltaforce", in cadrul liceelor lor de provenienta.
"Pe durata celor 5 zile ale scolii de vara, vor fi parcurse mai multe sesiuni de pregatire, in maniera interactiva, sub forma de grupuri de lucru, mizandu-se pe dezvoltarea spiritului de responsabilitate, creativitate si implicare al elevilor. Trainerii din cadrul acestei scoli de vara au fost selectati de organizatori din randul consilierilor de probatiune din cadrul Serviciilor de Probatiune de pe langa Tribunalele Arad, Iasi, Cluj, Satu Mare si Bucuresti" – ne informeaza DalinaGroza, sefa Serviciului de Probatiune.
In primele 3 zile ale scolii de vara, pregatirea se va realiza pe baza manualului "Justitia Juvenila", avand urmatoarele teme de dezbatere, joc de rol si brainstorming:
Cunoastere.
Importanta relatiilor interpersonale.
Norme legale si norme sociale.
Comportament pro-social si comportament anti-social.
Influenta grupului asupra deciziilor. Infractiuni posibil de a fi savarsite in scoli.
Infractiuni posibil de a fi savarsite in familie.
Violenta si consecintele ei.
Concurs de video-clipuri pe tema "Stop violentei".
Situatia de a fi minor-infractor.
Situatia de a fi minor-victima.
Consecinte fiziologice, psihologice si sociale ale consumului de droguri.
Masuri de protectie impotriva traficului de persoane.
Catalogul infractiunilor.
Ce inseamna sa iti petreci adolescenta in penitenciar.
In ziua a patra, respectiv 20 iulie, Scoala de vara va include organizarea unei simulari de proces, in care elevii vor juca rolurile personajelor din scenariul judiciar (judecator, procuror, grefier, avocat, consilier de probatiune, inculpat, parte responsabila civilmente, victima, martor) iar in finalul Scolii de Vara, respectiv in data de 21 iulie, va avea loc o vizita a participantilor la Penitenciarul de Maxima Siguranta Arad si o intalnire a elevilor de liceu cu tineri care isi petrec adolescenta in penitenciar, pentru ca elevii sa inteleaga implicatiile psiho-sociale ale privarii de libertate.

Lucian Valeriu - Observator

  • A atipit la volan

Accidentul de la Paulis s-a produs pe fondul oboseliiOboseala la volan a facut din nou victime.
Un grav accident de circulatie a avut loc dimineata, in jurul orei 08.00, intre localitatile Paulis si Sambateni.
Potrivit politistilor, soferul unui autoturism, pe fondul oboselii acumulate, a adormit la volan, pierzand controlul masinii si intrand frontal intr-un copac de pe marginea carosabilului.
Din fericire atat el, cat si pasagerul din dreapta au scapat cu viata, insa sunt internati in stare grava la Spitalul Clinic Judetean.
Autovehiculul a fost distrus in proportie de aproximativ 80%, motiv pentru care la scoaterea victimelor de sub fiarele contorsionate a fost nevoie de un echipaj de la descarcerare.
Oamenii legii continua cercetarile privind cauzele producerii accidentului.

A.M. Stoica - Informatia Aradului


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]